ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θα παλέψουμε να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου
Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Eurokinissi
Υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ανώτατη εκπαίδευση από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και την Ντόρα Μπακογιάννη.Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, μίλησε για το νόμο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Παίρνοντας αφορμή από την προχτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, που είπε ότι στα πανεπιστήμια είχαμε ένα σοβιετικό μοντέλο που πρέπει να καταργηθεί, η Αλέκα Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της, είπε ότι ο πρωθυπουργός αλλοιώνει την πραγματικότητα και έκανε δύο επισημάνσεις για το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα:
«Πρώτον, ο φοιτητής και η φοιτήτρια πριν τελειώσει, στο τελευταίο έτος πριν πάρει το πτυχίο του, ήξερε πού θα πάει να δουλέψει.
Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρεις το πτυχίο και να ανοίγεις τις αγγελίες και να ψάχνεις τις ευκαιρίες στις εφημερίδες, για να πιάσεις δουλειά. Αυτό δεν αρέσει, βεβαίως, στον πρωθυπουργό. Δεν άρεσε ποτέ και δεν αρέσει και σήμερα.
Δεύτερον, η ειδίκευση που παρείχε το σοσιαλιστικό πανεπιστήμιο στηριζόταν σε ένα σφαιρικό επίπεδο γνώσεων - φιλοσοφικών, μαθηματικών, γλωσσικών, λογοτεχνικών - που όχι μόνο έδιναν ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο στον επιστήμονα, ανεξάρτητα της ειδίκευσης του πτυχίου που είχε, αλλά του έδιναν τη σοβαρή και τη σύγχρονη δυνατότητα, όταν απαξιώνονται οι γνώσεις - διότι οι γνώσεις απαξιώνονται και μάλιστα ταχύτατα σήμερα - να μπορεί να επιμορφώνεται, μέσα βεβαίως από το δημόσιο, κοινωνικό, σοσιαλιστικό σύστημα, ώστε να μη μένει πίσω από τις εξελίξεις και να μην έχει τις γνώσεις, οι οποίες έχουν ξεπεραστεί», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.
Να προβληματιστούν όσοι ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


Eurokinissi
Ακόμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην προχτεσινή επίθεση της υπουργού Παιδείας προς το ΚΚΕ ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί «είτε το θέλει το ΚΚΕ είτε όχι». Απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα:«Εγώ σας λέω ότι και με τους κανόνες αυτής της αστικής δημοκρατίας που έχουμε σήμερα και με βάση και το Σύνταγμα έχει δικαίωμα το άτομο - πολύ περισσότερο που εμείς δεν μιλάμε για ατομικές δράσεις, αλλά για προϋποθέσεις κινήματος - να επιδιώξει να αντιπαλέψει αυτόν το νόμο πριν γίνει πραγματικότητα ως μέρος της πάλης για αλλαγή συσχετισμών δύναμης και για ανατροπές, αν και εφόσον το θελήσουν.
Βεβαίως, αυτό θα κριθεί όχι επειδή αποφασίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα στον Περισσό - εννοείται - αλλά κατά πόσο διαμορφώνονται τέτοιες δυνάμεις ισχυρές μέσα στα πανεπιστήμια και από φοιτητές και από πανεπιστημιακούς που θα αντιπαλέψουν αυτόν το βάρβαρο νόμο».
Και κάλεσε ιδιαίτερα: «Αυτό που πρέπει να σκεφθούν, βέβαια αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και τα ανάλογα κόμματα του ίδιου προσανατολισμού είναι το εξής: Ψηφίζουν ένα κόμμα και την άλλη μέρα το κόμμα τους τούς λέει ότι δεν έχουν δικαίωμα να αντιδράσουν, γιατί το ψήφισαν και πρέπει να καταλάβουν ότι πραγματικά ψηφίζουν κόμματα και πολιτικές, οι οποίες το "περίστροφο" πριν απ' όλα τα στρέφουν και εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων. Γιατί, βεβαίως, τα προβλήματα δεν κάνουν διάκριση μέσα στο λαό, αν είναι κομμουνιστές, ΠΑΣΟΚ, Νεοδημοκράτες ή οτιδήποτε άλλο».
Ο ανορθολογισμός, η αποσπασματικότητα θα πολλαπλασιαστούν
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στηλίτευσε την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα όποιος αντιδρά στο νόμο είναι... «συντηρητικός» και αναφερόμενη στις διάφορες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Παιδεία εξήγησε:
«Ανοίξατε τις πόρτες στα πανεπιστήμια, όχι με την έννοια να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο ταξικό στην πρόσβαση των παιδιών στα πανεπιστήμια, αλλά γιατί θέλετε μια σύγχρονη εργατική τάξη, πιο μορφωμένη, να ανέβει η παραγωγικότητα, για να ανέβει και ο βαθμός εκμετάλλευσης.
Τώρα αλλάζετε. Τώρα η στρόφιγγα θα κλείσει, γιατί με τις νέες τεχνολογίες στα χέρια των καπιταλιστών, χρειάζεται λιγότερη ζωντανή ανθρώπινη δύναμη και μπορεί με λιγότερο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό να ανέβει η παραγωγικότητα της εργασίας και θέλετε τους πολλούς με ληξιπρόθεσμες γνώσεις για φτηνό εργατικό δυναμικό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κερδοφορίας, της εκμετάλλευσης και όλων των άλλων».
Και στάθηκε ιδιαίτερα στην αποδιάρθρωση των σπουδών που φέρνει ο νόμος, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, να το πω καθαρά, δεν φωτίστηκε το ζήτημα αυτό και από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στο νομοσχέδιο. Εγινε συζήτηση για τη διοίκηση. Είναι πρόβλημα».
Ειδικά για τις σπουδές, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:
«Τώρα με την πολλαπλότητα των πτυχίων και των πιστοποιητικών, με τη διασύνδεση των πανεπιστημίων, με τις δίχρονες και τρίχρονες επαγγελματικές σχολές, θα πολλαπλασιαστούν οι επικαλύψεις, φαινομενικές ή πραγματικές, με τους αποφοίτους των ΤΕΙ. Εδώ κι αν θα γίνει ο χαμός.
Η αναδιάρθρωση των σπουδών που κάνετε, αν θέλετε, είναι εξίσου φοβερό ζήτημα με όλα τα άλλα που έθιξαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, την εμπορευματοποίηση, την κατάργηση της δωρεάν Παιδείας κ.λπ.
Για μας είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και δεν το κρίνουμε από στενή ιδεολογική σκοπιά. Ο ανορθολογισμός, η αποσπασματικότητα, η τυπικότητα στη σκέψη, τα κουτάκια "ναι, όχι, ναι, όχι", θα πολλαπλασιαστούν».
Για τον προσανατολισμό και τους σκοπούς της έρευνας
Στάθηκε ακόμα ιδιαίτερα στο θέμα της πανεπιστημιακής έρευνας, λέγοντας:
«Βάζω το εξής ερώτημα: Ποιος φταίει γιατί δεν έχουμε πανεπιστημιακή έρευνα για το ποια επαγγέλματα είναι βαρέα και ανθυγιεινά; Το ΚΚΕ φταίει; Ολοι φταίμε; Ε, όχι δεν φταίμε εμείς. Δεν έχουμε κανένα φταίξιμο. Φέρνετε εδώ την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών και παραδέχεστε ότι δεν στηρίζεται σε επιστημονική έρευνα, αλλά στην πρακτική εμπειρία και στη σύγκριση των επαγγελμάτων μεταξύ τους. Ποιος είναι αρμόδιος να κάνει έρευνα στα θέματα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων; Ο πρόεδρος του ΣΕΒ; `Η το ΙΟΒΕ; Αρμόδια είναι τα πανεπιστήμια. Να υπάρξει και διεθνής συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια. Θα είναι έρευνες μακράς πνοής.
Ποιες είναι οι έρευνες των πανεπιστημίων που έχουν γενική και καθολική αξία; Να πουλάμε έρευνα στον επιχειρηματία; Και το κυριότερο είναι ότι το φαινόμενο υπάρχει, δεν είναι καινούργιο και θα ενταθεί. Η έρευνα θα υπαγορεύεται ως εξής: Θα μου δώσεις μία έρευνα ή μια καινοτομία για ένα νέο προϊόν, το οποίο όμως μπορώ να το χρησιμοποιήσω εγώ γρήγορα και να βγάλω κέρδος».
Και στα παραπάνω αντιπαρέβαλε την πρόταση του ΚΚΕ για μια οικονομία και κοινωνία σοσιαλιστική «όπου τα αποτελέσματα της έρευνας θα πηγαίνουν στο σύνολο και θα κρίνονται από το σύνολο και όχι από τον μεμονωμένο επιχειρηματία και πολύ περισσότερο όχι με όρους κερδοφορίας».
Χρόνια τώρα μεθοδεύετε την κατάργηση του ασύλου...
Η Αλέκα Παπαρήγα έκλεισε την ομιλία της ξεκαθαρίζοντας:
«Ναι, θα παλέψουμε για να παρεμβάλουμε δυσκολίες - στα πανεπιστήμια είναι πολύ εύκολο να βάλεις εμπόδια και δυσκολίες - να αξιοποιήσουμε, αν θέλετε, και αντιθέσεις που μπορεί να υπάρχουν εκεί μέσα για να μην προωθηθεί στο σύνολό του ή στα βασικά του σημεία ο νόμος, αλλιώς δε θα έχουμε καμία αλλαγή στην Ελλάδα. Θα πρωτοστατήσουμε. Είναι άλλο πράγμα οι κουκουλοφόροι και τα γνωστά που συζητάμε τα οποία, αν θέλετε, τα αξιοποιείτε κι εσείς και άλλο πράγμα το οργανωμένο μαζικό κίνημα, το εργατικό, το λαϊκό, το φοιτητικό, το σπουδαστικό που διεκδικεί παρεμπόδιση των μέτρων. Αφού εσείς παίρνετε τα μέτρα, το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τα παρεμποδίσει, αλλιώς δε θα αλλάξει καμία κατάσταση. Θα γίνουμε "φυτά" όλοι, θα εφαρμόζουμε ένα νόμο που δεν τον πιστεύουμε. Αφήστε το ότι δεν τον πιστεύουμε. Πάνω απ' όλα δεν συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία.
Τέλος, είναι φανερό τι κάνετε για το άσυλο. Χρόνια ολόκληρα μεθοδεύετε την κατάργηση του ασύλου υπέρ του χαφιεδισμού, των μηχανισμών καταστολής και υπέρ του "μπάτε σκύλοι αλέστε" των επιχειρηματικών ομίλων. Το σπουδαστικό και το φοιτητικό κίνημα, αν ήθελε, μπορούσε να υπερασπίσει το άσυλο μια χαρά και έχουν ευθύνη όλες οι πολιτικές νεολαίες και τα κόμματα γι' αυτήν την κατάσταση.
Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη για τα ζητήματα αυτά. Προστατέψαμε το άσυλο όσο μπορούσαμε και το προφυλάξαμε. Αυτή τη στιγμή καταργείτε το άσυλο με πρόσχημα τις καταστροφές που κάνουν είτε άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν - αυτοί είναι μία μειοψηφία - είτε συγκεκριμένοι μηχανισμοί που έχουν μπει για να δημιουργήσουν ανοχή του λαού απέναντι σ' αυτό το ζήτημα. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Καταργώντας το άσυλο θα οξυνθεί η κατάσταση στα πανεπιστήμια, γιατί δεν νομίζω οι φοιτητές να κάθονται να τρώνε ξύλο μέσα στις αίθουσες των πανεπιστημίων όπως τρώγαμε εμείς κάποτε ξύλο ή δεν θα δεχτούν συνδικαλιστές να τους πετάνε από το παράθυρο όπως έκαναν παλιότερα, αν νομίζετε ότι με την κατάργηση του ασύλου καταργείτε και μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα. Μάλλον αυτά θα οξυνθούν.
Απ' αυτήν την άποψη, επαναλαμβάνω εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας - δεν ήταν προσωπική άποψη του κυρίου Ζιώγα - ότι ευχόμαστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί, όπως είχαμε καταφέρει να περάσει χρόνος, να καθυστερήσει η προώθηση μέτρων και να μην εφαρμοστούν ορισμένα μέτρα του προηγούμενου νόμου. Δεν λέω ότι είμαστε εμείς αποκλειστικά που συνεισφέραμε. Υπήρχαν και άλλες δυνάμεις με σωστές ή λαθεμένες απόψεις, αλλά αυτό τώρα είναι ένα άλλο θέμα.
Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σ' αυτήν την κατεύθυνση μ' έναν όρο βεβαίως, ότι συμφωνεί ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των πανεπιστημιακών. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μ' ένα σύνθημα και είμαστε βέβαιοι ότι έτσι θα γίνει».
  • Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
Συζήτηση για τον πρύτανη όταν... περνούν σημεία και τέρατα!
Παρεμβάσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης
Το παρασκηνιακό «αλισβερίσι» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, με αντικείμενο τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων, προκειμένου αμφότεροι (μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ.) να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, κατήγγειλε με παρεμβάσεις της στη Βουλή η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αφορμή αποτέλεσαν οι σχετικές τοποθετήσεις της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και του κεντρικού εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Αρη Σπηλιωτόπουλου, λίγα λεπτά πριν την έναρξη ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου - που είχε προκαλέσει ο ΛΑ.Ο.Σ.- και τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Χάρη της... συναίνεσης, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το άσυλο βεβαίως καταργείται και στους χώρους των πανεπιστημίων θα ισχύει ό,τι ισχύει για κάθε δημόσιο χώρο». Οσον αφορά τα θέματα διοίκησης είπε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πρόταση που θα ενώσει τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου» μνημονεύοντας τις προτάσεις που έχει η καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, το ΛΑ.Ο.Σ. η «Δημοκρατική Συμμαχία» και η «Δημοκρατική Αριστερά». Μάλιστα αναφέρθησε στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «οι προτάσεις που έχει είναι ότι το σύστημα πρέπει να μείνει ακριβώς όπως είναι». Αμέσως μετά ο κεντρικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι «ψηφίζουμε Ναι επί της αρχής» αφού η κυβέρνηση «αποδέχεται κάποιες βασικές παρατηρήσεις, ενστάσεις και διορθώσεις», κάνει «ρητή αναφορά της πλήρους καταργήσεως του ασύλου» και δέχεται «την πρόταση της ΝΔ για 3 υποψήφιους που θα προκρίνονται από το συμβούλιο και θα εκλέγονται από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας». Επίσης ζήτησε η κυβέρνηση να δεσμευθεί «για πρόταση σχετικά με το ρόλο των φοιτητικών παρατάξεων μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη».
Ο ρόλος των παρατάξεων δεν είναι θέμα της Βουλής
Η προκλητική αυτή συναλλαγή προκάλεσε την παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα, που σημείωσε:
«Αν κατάλαβα καλά, η κυρία υπουργός ευχαρίστησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τη συμμετοχή στη συζήτηση, προσθέτοντας ότι θέλουμε να παραμείνουμε στα ίδια. Είναι δική της εκτίμηση και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Δεύτερον, με συγχωρείτε τώρα που διακόπτω ένα αλισβερίσι που γίνεται, αλλά κάτι άκουσα για μια πρόταση που έγινε, να συζητήσει η Βουλή το ρόλο των παρατάξεων στις εκλογές. Ακούστε να δείτε: Ο ρόλος των παρατάξεων δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης της Βουλής. Οι παρατάξεις είναι εθελοντικές ενώσεις και αυτές ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους και τη συμμετοχή τους στα πανεπιστήμια. Δεν θα αποφασίσει η Βουλή αν θα συμμετέχουν οι παρατάξεις ή όχι, αν θα γίνονται ενιαία ψηφοδέλτια ή παραταξιακά ή συνεργασίας. Εκεί θα φτάσουμε; Επειδή θέλετε να βρείτε τρόπο να ψηφίσετε το νομοσχέδιο θα βάλετε δεσμεύσεις που δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Βουλής;», ρώτησε η Αλ. Παπαρήγα.
Για το παζάρι γύρω από την εκλογή του πρύτανη
Λίγο αργότερα σε παρέμβασή της, σχολιάζοντας συνολικά τη συζήτηση, ανέφερε: «Η συναίνεση δεν μας εκπλήττει. Δεν είναι εκεί πέρα το ζήτημα. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα: Αυτήν τη στιγμή διαμορφώνονται όροι και προϋποθέσεις να υπερψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, απαράδεκτο θα λέγαμε εμείς, το λιγότερο - αυτό μου έρχεται να πω αυτήν τη στιγμή - και δυστυχώς η συζήτηση έχει καταντήσει να συζητάμε πώς θα εκλέγεται ο πρύτανης και με ποια διαδικασία θα ψηφιστεί το συναινετικό νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε κάπως να συντομεύσουμε; Γιατί αυτή η διαδικασία πραγματικά είναι φοβερή και εκπληκτική. Ο,τι έμεινε από το παρασκήνιο έρχεται εδώ. Το "ψητό", δηλαδή, δεν είναι τίποτε άλλο από το πώς θα εκλεγεί ο πρύτανης, όταν μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο έχουν περάσει σημεία και τέρατα... Για την κυβέρνηση "μεταρρυθμίσεις" για την αντιπολίτευση επίσης, για άλλους αντιλαϊκά. Και σε όλη αυτήν τη συζήτηση αυτό είναι το "ψητό"; Ο πρύτανης; Και ακούσαμε όλη την ώρα, όλα τα μεγάλα λόγια: "Η νέα εποχή", "οι αλλαγές" κλπ. Αλλά το "ψητό" βγήκε ποιο είναι».
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ψήφος - επιστέγασμα της συναίνεσης
Σε μεταξύ τους συνομιλία, Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου
Επιστέγασμα της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής τους, ήταν η ψήφιση χτες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δε χρειάστηκε τίποτα περισσότερο από ένα τηλεφώνημα νωρίς χτες το πρωί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, για να επιτευχθεί η εφ' όλης της ύλης συναίνεση ανάμεσα στα δυο κόμματα της πλουτοκρατίας και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να μη «δυναμιτίσει τη συναίνεση σ' ένα τόσο κομβικό νομοσχέδιο». Αλλες πληροφορίες ήθελαν τον πρωθυπουργό να αναφέρει στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «υπάρχουν ενστάσεις» και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να εκδηλωθούν στην ψηφοφορία, γεγονός που καθιστούσε αναγκαία τη στήριξη της ΝΔ.
Από την πλευρά τους, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά θριαμβολογούσαν ότι με την «κίνηση αυτή (σ.σ. την ψήφιση του νομοσχεδίου) ακυρώνουμε την "καραμέλα" του ΠΑΣΟΚ ότι δε δίνουμε πουθενά συναίνεση»! Μάλιστα, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι «η ΝΔ δε θα ακολουθήσει την αδιέξοδη στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του "άρθρου 16"». Αλλες πηγές σημείωναν ότι υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Κ. Χατζηδάκης και ο Κ. Μητσοτάκης, που είχαν δηλώσει τη διαφωνία τους για την αρχική θέση της ΝΔ για την καταψήφιση του νομοσχεδίου.
Είχε προηγηθεί το «ψευτοπαζάρι» ανάμεσα σε στελέχη των εταίρων του δικομματισμού, με τη ΝΔ να δηλώνει αρχικά ότι «δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο». Τελικά, η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, δέχθηκε τους δυο από τους τρεις όρους που έθεσε η ΝΔ για να ψηφίσει το νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Στο ίδιο πνεύμα, επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Σπ. Βούγιας, Κ. Καρτάλης, Ε. Καϊλή. Λ. Κατσέλη, Ηλ. Καρανίκας, Οδ. Βουδούρης, Π. Αντωνακόπουλος), που εμφανίστηκαν να διαφωνούν με πλευρές του νομοθετήματος, κάλεσαν την υπουργό Παιδείας «να προχωρήσει σε αλλαγές», για «να διευκολυνθούν στην τοποθέτησή τους και την ψηφοφορία».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Παιδεία ή θα υπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες ή το λαό
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη συναινετική ψήφιση στη Βουλή του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ
Για τη συναινετική ψήφιση στη Βουλή του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:
«Ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έκαναν σήμερα φανερή τη συναίνεσή τους στη Βουλή, πετώντας και τα τελευταία κουρέλια που χρησιμοποιούσαν για να την κρύψουν, έχει καταρχήν σχέση με το πόσο σημαντική είναι για την πλουτοκρατία η ολοκλήρωση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια.
Το ψευτοπαζάρι κυβέρνησης - ΝΔ, που στήθηκε εντός και εκτός Βουλής, με τη βοήθεια των κομμάτων του Καρατζαφέρη και της Μπακογιάννη, έγινε για να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες το "κλείδωμα" και η ψήφιση της εν ψυχρώ και πλήρους κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου και φανερώνει την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να τσακίσουν κάθε αγωνιστική δράση που θα είναι εμπόδιο στην πλήρη κατάληψη των ΑΕΙ από τους υπηρέτες των μονοπωλίων.
Είναι αισχρή και υποκριτική η θέση των κομμάτων του συστήματος ότι συναινούν σε ένα νόμο που θα αντιμετωπίσει τη σαπίλα στα πανεπιστήμια. Με τη νέα αναδιάρθρωση τη νομιμοποιούν, την καθαγιάζουν και κηρύσσουν παράνομο στα πανεπιστήμια ό,τι αντιστρατεύεται ή δεν υπηρετεί την κερδοφορία, την κυριαρχία και εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά τα κόμματα, άλλωστε, προώθησαν και στήριξαν τα προγράμματα της ΕΕ, που καθόριζαν το περιεχόμενο της έρευνας και αποτέλεσαν μηχανισμό πλουτισμού, εξαγοράς και χειραγώγησης.
Ταυτόχρονα με τους πανηγυρισμούς τους για τη συναινετική ψήφιση του αντιδραστικού νόμου για τα ΑΕΙ, από τα κόμματα και τους μηχανισμούς του συστήματος προωθείται η προετοιμασία κλίματος για τη διαμόρφωση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των παρατρεχάμενων, που θα επιχειρήσει την υποταγή και την καταδίκη του λαού, ώστε πιο αποτελεσματικά να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και το καπιταλιστικό σύστημα γενικότερα.
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου πρέπει έγκαιρα να βγάλουν συμπεράσματα, να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Η απάντηση στην κλιμάκωση του πολέμου της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της πρέπει να είναι η οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση. Να υπάρξει μαζική αγωνιστική δράση απόκρουσης και παρεμπόδισης του αντιδραστικού νόμου για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Τα πανεπιστήμια και γενικότερα η Παιδεία θα βρίσκεται ή στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών ή στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Μέση λύση δεν υπάρχει. Απέναντι στην πλουτοκρατία, στα κόμματα και στους μηχανισμούς της, πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να προτάξουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους απέναντι στον κοινό εχθρό. Ο λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να σταματήσει να πληρώνει την κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου