ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΟΙ ΛΑΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /24     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των λαών
Αυστηρότερη «οικονομική διακυβέρνηση» και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, μέσω ευρωομολόγου
Η αγωνία των καπιταλιστών μπροστά στα καντράν των χρηματιστηρίων, αποτελεί έκφραση της ανησυχίας τους για την κρίση που βαθαίνει και δυσκολεύει την προσπάθεια να τη διαχειριστούν υπέρ τους
Νέα δεινά για τους λαούς της Ελλάδας και της Ευρώπης προμηνύει η θεσμοθέτηση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην ΕΕ, στόχος της οποίας είναι με μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα να εφαρμοστεί άμεσα και στο σύνολό του το αντιδραστικό «Σύμφωνο για το Ευρώ», ώστε με ακόμα φτηνότερους εργάτες, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.Τροχιοδεικτικές βολές για το περιεχόμενο της «οικονομικής διακυβέρνησης», αλλά και για τα σενάρια που κυοφορούνται στην Ευρωζώνη, σχετικά με τη συνοχή της, ρίχνει ο υπουργός Οικονομίας και αναπληρωτής καγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος πρότεινε χτες τη δημιουργία ενός «συμβουλίου σταθερότητας», που θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες «που δε διαχειρίζονται σωστά τα οικονομικά τους». Σύμφωνα με τη γερμανική πρόταση, το συμβούλιο θα είναι ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις και θα έχει την εξουσία να «βοηθά» τις χώρες στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθορίζοντας πού είναι καλύτερο να διατεθούν τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας των υπόλοιπων μελών.
Οπως μεταδίδει το «Ρόιτερς», ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε λόγο για «τεστ ανταγωνιστικότητας», στα οποία, όταν μία χώρα αποτυγχάνει, θα υπάρχουν επιπτώσεις. Καθόλου τυχαία, στα κριτήρια των «τεστ ανταγωνιστικότητας» περιέλαβε την «ευελιξία των αγορών εργασίας», «οικονομικούς δείκτες» και «στοιχεία για την καινοτομία και τη νομική ασφάλεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τεστ «δεν θα πρέπει να γίνονται χωρίς να συνοδεύονται από κυρώσεις», τις οποίες «θα μπορούσε να επιβάλλει αυτόματα ένα νέο συμβούλιο ευρωπαϊκής σταθερότητας, χωρίς να αντιμετωπίζει την "απειλή" πολιτικών πιέσεων».
Με άλλα λόγια, αυτό που μεθοδεύεται είναι ένας ακόμα τεχνοκρατικός μηχανισμός ελέγχου για την αυστηρή και έγκαιρη εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών μέτρων που αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις χώρες που δανείζονται από τα ταμεία της Ευρωένωσης. Τα «τεστ ανταγωνιστικότητας» και οι κυρώσεις που θα μπορεί να επιβάλλει, θα κρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των λαών και θα χρησιμεύουν για τον εκβιασμό τους από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Οι τελευταίες, μάλιστα, θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να δηλώνουν «αθώες του αίματος» για τη σφαγή των εργασιακών - συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις τους στα κριτήρια που θέτει το «συμβούλιο σταθερότητας». Στην ίδια κατεύθυνση, θα λειτουργήσει και η συνταγματική κατοχύρωση του «φρένου χρέους», που ζητάει η Γερμανία από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη και το οποίο έχει ήδη συμπεριληφθεί στο «Σύμφωνο για το Ευρώ».
Προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να είναι η μείωση του δημόσιου χρέους, δηλώνει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς. Ο ίδιος επαναφέρει την πρόταση για τη «δημιουργία ευρωομολόγου σε συνδυασμό με το συντονισμό και την ενοποίηση στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής», ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, «που θα μιλά με μια φωνή για τα δημοσιονομικά, όπως κάνει σήμερα η ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική». Οπως λέει, «η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας είναι η μόνη λύση, διότι η αδράνεια μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ευρωζώνη».
Ανταγωνισμοί με αιχμή τα ομόλογα
Στο μεταξύ, ένδειξη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που κλιμακώνονται στο εσωτερικό της Ευρωένωσης, αποτελεί η κόντρα ανάμεσα σε τραπεζικούς ομίλους διαφορετικών κρατών - μελών, με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει από τη Δευτέρα στην αγορά ομολόγων από την Ιταλία και την Ισπανία και να επανενεργοποιήσει μ' αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε κατά κόρον για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλας Κνοτ και ένας ακόμα αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, εμφανίζονται σε δημοσίευμα της Handelsblatt να διαφωνούν με την επανενεργοποίηση από την ΕΚΤ του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Τη διαφωνία τους εκφράζουν και οικονομολόγοι της Γερμανίας, οι οποίοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση «πλήττει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας».
Στην πραγματικότητα, αυτό που πυροδοτεί τις αντιδράσεις, είναι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις χώρες εκείνες που εξασφαλίζουν ρευστότητα για το ντόπιο κεφάλαιο από τα ταμεία της ΕΚΤ και τα κράτη - μέλη που συνεισφέρουν αυξημένο οβολό στην Κεντρική Τράπεζα, χωρίς στην παρούσα φάση να αντιμετωπίζουν τα ίδια οξυμένα δημοσιονομικά προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπερασπίζεται τις αποφάσεις της τράπεζας και σε χτεσινή του συνέντευξη, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως την ιταλική και την ισπανική, «να κάνουν τη δουλειά τους και να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους», ως προς τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους. Να επιταχύνουν δηλαδή τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ έγινε ύστερα από συμφωνία με την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για την άμεση προώθηση αντιλαϊκών ανατροπών, αιματηρών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και βάθεμα των ιδιωτικοποιήσεων, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ φέτος και το 2012. Αυτές τις ανατροπές αναμένεται να επικυρώσει το ιταλικό κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες.
Αυξημένη ανησυχία για Γαλλία
Στο φόντο της κρίσης που βαθαίνει στην ΕΕ και παγκόσμια, επενδυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα ότι η απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, καθιστά τη Γαλλία ως τη χώρα με τις υψηλότερες πιθανότητες να χάσει την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ». Το χρέος της Γαλλίας ανέρχεται σε 1,59 τρισ. ευρώ (84,7% του ΑΕΠ), έναντι 1,8 τρισ. ευρώ της Ιταλίας (120,3% του ΑΕΠ). Στην Ευρωζώνη, την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση διατηρούν, πέραν της Γαλλίας, και οι Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.
Αξιοποιώντας τις βολικές «απειλές» των καπιταλιστικών οίκων αξιολόγησης, η υπουργός προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, διαβεβαίωσε χτες το κεφάλαιο ότι η χώρα της «δεν πρόκειται να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την πορεία της ανάταξης των δημοσιονομικών της» και είναι «έτοιμη να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες», να τσακίσει δηλαδή κάθε εργατικό - λαϊκό δικαίωμα για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ίδια κάλεσε σε συστράτευση «το σύνολο των Γάλλων πολιτικών».
Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, δήλωσε χτες ότι η χώρα της «απέχει πολύ από το να χρειάζεται οικονομική διάσωση». Από την πλευρά της S&P, ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών κρατικών αξιολογήσεων, Μόριτς Κράμερ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι δεν αναμένεται υποβάθμιση της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας σε ορίζοντα δύο ετών. Επισημαίνει, ωστόσο, με νόημα, ότι οι κίνδυνοι «παραμονεύουν» στην Ευρωζώνη.
Εκφραση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα στις δύο άκρες του Ατλαντικού, είναι και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», το οποίο ισχυρίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει «περιέργως να τελεί σε παραλυσία». Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δε γνωρίζουν σύνορα στον καπιταλιστικό κόσμο, ο Μπ. Ομπάμα συνεχάρη χτες τηλεφωνικά τους ομολόγους του σε Ισπανία και Ιταλία, για «τα μέτρα που πήραν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις άμεσες οικονομικές προκλήσεις των χωρών τους, αλλά και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Αργά το βράδυ αναμενόταν και η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), η οποία επρόκειτο να αποφασίσει «μια συμπληρωματική βοήθεια στην ομοσπονδιακή οικονομία». Σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, τα περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία η Fed διοχέτευσε στην οικονομία το διάστημα Νοέμβρης 2010 - Ιούνης 2011, δεν τόνωσαν όσο αναμενόταν την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.
Ανεβάζει στροφές η Κίνα
Στο μεταξύ, νέα παρέμβαση έκανε χτες η Κίνα, με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Χου Ζι Ντάο. Οπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι «οι τρέχουσες αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές αυξάνουν την αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, γι' αυτό και η Κίνα πρέπει να παρατηρεί με ηρεμία τις εξελίξεις και να είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τους κινδύνους».
Με την ίδια ανακοίνωση, η Κίνα ζητά από τις υπόλοιπες χώρες που αφορά η κρίση, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει, να εφαρμόσουν «υπεύθυνες» δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να επιλύσουν τα προβλήματα των χρεών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Κίνα θα «ζυγίσει» τα κίνητρα για τον έλεγχο των πληθωριστικών προσδοκιών, την προώθηση της οικονομικής αναδιάρθρωσης και επίσης την προώθηση γρήγορης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει στις αγορές «ενισχύοντάς (τις) με την κατάλληλη ρευστότητα, εφόσον χρειαστεί», λόγω των κλυδωνισμών που δέχεται το ρωσικό ρούβλι.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συνεχίστηκαν οι εκροές
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν για το μήνα Ιούνη οι εκροές καταθέσεων (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) από τις ντόπιες τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, μέσα στον τελευταίο μήνα μειώθηκαν κατά 3,75 δισ. ευρώ (στα 188,1 δισ. ευρώ) με τις συνολικές εκροές σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2010 να φτάνουν στα 22 δισ. ευρώ, ποσά που προφανώς τοποθετούνται σε τράπεζες της Ελβετίας και άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου