ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /28     
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η χτεσινή απεργία θεμέλιο στους αγώνες που θα έρθουν
Εργαζόμενοι περιφρουρούν απεργία τους στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace» στη Θεσσαλονίκη
Ενα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης για την αποφασιστική απόκρουση της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του τουριστικού κεφαλαίου που θέλει τους εργαζόμενους «γυμνούς» από δικαιώματα, σκλάβους μέσα στις χλιδάτες επιχειρήσεις τους, έκαναν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό που συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία του κλάδου με αιχμή την υπεράσπιση των ΒΑΕ.
Καμαριέρες, καθαρίστριες, σερβιτόροι, μάγειρες κλπ αψήφισαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές. Ξεπέρασαν τα εμπόδια που έβαλε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός και έκαναν το βήμα, συμμετέχοντας στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου.
Στην Αθήνα, έξω από τις εισόδους των τριών ξενοδοχείων στην πλατεία Συντάγματος («Μεγάλη Βρετάνια», «king George», «Αthens Plaza») καθώς και σε πολλούς ακόμα χώρους βρέθηκαν χτες από τα ξημερώματα εργαζόμενοι σωματείων του κλάδου και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Με πανό και συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα» καλούσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αποφασιστικά στην απεργία. Ταυτόχρονα, μοίραζαν ανακοίνωση του συνδικάτου, τυπωμένη στα αγγλικά την οποία διάβαζαν από τα μεγάφωνα ενημερώνοντας τους ξένους πελάτες των ξενοδοχείων.
Η απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στα τρία ξενοδοχεία του Συντάγματος στην Αθήνα
Λίγο πριν τις 11 το πρωί, ξεκίνησε πορεία από τα τρία ξενοδοχεία με προορισμό την πλατεία Κλαυθμώνος. Οι απεργοί μόλις έφτασαν εκεί ενώθηκαν με άλλους απεργούς και συνέχισαν την πορεία τους από την οδό Σταδίου με προορισμό και πάλι τα τρία ξενοδοχεία στο Σύνταγμα. Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές άλλων κλάδων καθώς και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.Η μικροφωνική των απεργών στήθηκε μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια», «στις ναυαρχίδες του τουριστικού κεφαλαίου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας. Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης μίλησε ο Παναγιώτης Μαυρίκης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ που μετέφερε γραπτό μήνυμα συμπαράστασης των Επιτροπών Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων στα ταξί Αττικής. Τη στήριξη και συμπαράσταση στον κοινό αγώνα εργατών - φοιτητών μετέφερε στην απεργιακή συγκέντρωση εκ μέρους του ΜΑΣ ο φοιτητής Δημήτρης Βιτάλης. Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Σάντρα Ααρόν πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου στον Πειραιά.
Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το συνδικάτο «με τη δημιουργία ζωντανών πυρήνων σε κάθε εργασιακό χώρο. Να φτιάξουμε παντού σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα που θα πηγαίνουν κάθε φορά τον αγώνα και ένα βήμα παραπέρα. Να φτάνει η ενημέρωση και τα αιτήματα της οργάνωσής μας παντού. Να ξέρει ο κάθε εργάτης και εργάτρια γιατί παλεύει και πώς διεκδικεί».
Υπογράμμισε όμως ότι «και δεν αρκεί μόνο αυτό. Γιατί ποια η σημασία να υπερασπίσεις τα ΒΑΕ αν εγκαταλείψεις τον αγώνα για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν έτσι και αλλιώς τα όρια ηλικίας για σύνταξη. Ποια η σημασία να δώσεις μάχη για υπογραφή ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, αν δεν αμφισβητήσεις την εξουσία του μεγαλοξενοδόχου που καθορίζει πότε, πόσο και πώς θα δουλεύεις, πόσα θα παίρνεις, αν θα τα παίρνεις; Ποια η σημασία να υπερασπίσεις το δικαίωμα στην άδεια και το επίδομα αδείας αν δεν διεκδικήσεις αναψυχή και διακοπές που σου αξίζουν, αφού είσαι ο μόνος που παράγει και προσφέρει υπηρεσίες;». Και κατέληξε: «Εμείς να πάρουμε την απόφαση να πορευτούμε με αισιοδοξία, στον τίμιο, δίκαιο αλλά και δύσκολο αγώνα, να γίνει ο εργαζόμενος αφεντικό στη δουλειά και στον τόπο του, όσες δυσκολίες και αν έχει αυτός ο δρόμος».
Ακολούθησε εκ νέου πορεία με προορισμό το υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και καμαριέρων συναντήθηκε με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη ο οποίος απέφυγε να απαντήσει και να δεσμευτεί στο αίτημα των απεργών να μην εξαιρεθεί καμία ειδικότητα του κλάδου από τα ΒΑΕ, αντίθετα να διευρυνθούν.
Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων τουριστικών επισιτιστικών επιχειρήσεων και η Επιτροπή Αγώνα ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Electra Palace», στη συμβολή της πλατείας Αριστοτέλους με την οδό Μητροπόλεως. Ακολούθησε πορεία προς τα Λαδάδικα, όπου λειτουργούν πολλά καταστήματα επισιτισμού. Η πορεία συνεχίστηκε με επόμενους σταθμούς τα ξενοδοχεία «Mediterranean Palace», «Capsis» και «Holiday Inn». Στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα συντονισμένα με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων και να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, το πρωί συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου. Αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το ξενοδοχείο «ΑΣΤΟΡΙΑ» στο κέντρο της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε και η κεντρική ομιλία από το στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Μπάμπη Δεσποτάκη.
Στη Λάρισα, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου από πολύ χωρίς το πρωί βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο «ΔΙΒΑΝΙ» και το φαστ φουντ «ΓΚΟΥΝΤΙΣ» για την περιφρούρηση της απεργίας. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους την ανάγκη οργάνωσής τους στο Συνδικάτο και στους χώρους εργασίας. Στο διάλογο που έγινε αναδείχθηκε η αναγκαιότητα επιβολής και ελέγχου μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ενώ ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της πάλης των συνδικάτων για την στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους.
Στη Ρόδο, η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στα ξενοδοχεία «Miramare», «Φιλέρημος» και «Costa Lindia». Φανερά ήταν τα εμπόδια που έβαλε για ακόμα μια φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων για να μην πετύχει η απεργία. Οπως εργαζόμενοι κατήγγειλαν στις ταξικές δυνάμεις, ο πρόεδρος του σωματείου καλούσε σερβιτόρους να... απεργήσουν στις 12 το μεσημέρι, αφού δηλαδή θα είχαν τελειώσει τη πρωινή τους βάρδια! Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στη Ρόδο με συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στις 7.30 μ.μ. το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στην Κω, ο διευθυντής στο ξενοδοχείο «Aquis Marine» έστησε επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων, παρατάσσοντας όλο το στελεχικό δυναμικό του ξενοδοχείου πίσω από την κλειδωμένη πύλη του για την καταγραφή απουσιών εργαζομένων! Οι απεργοί στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ.
Τέλος, στην Κέρκυρα οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν σε αρκετά ξενοδοχεία από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ.
Ελα μια μέρα να δουλέψεις να δεις αν είναι βαριά η δουλειά!
Ούτε λέξη δεν μπόρεσε να ψελλίσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης όταν άρχισαν να τον βομβαρδίζουν οι καμαριέρες για τις συνθήκες δουλειάς τους μέσα στα ξενοδοχεία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν. «Μην τολμήσετε να πειράξετε τα ΒΑΕ»,«Ελα μια μέρα να κάνεις τη δουλειά που κάνω να δεις αν είναι βαριά ή όχι», «Οταν σκύβουμε και καθαρίζουμε πλακάκια δεν είναι βαριά δουλειά;», «Οταν μαζεύουμε προφυλακτικά μέσα από τα δωμάτια δεν είναι ανθυγιεινή δουλειά;», «Οταν καθαρίζουμε μπάνια που δεν μπορούμε να περιγράψουμε τι βρίσκουμε μέσα δεν είναι ανθυγιεινή δουλειά;», ήταν τα όσα οι καμαριέρες έλεγαν στον υπουργό.
Γι' αυτά άλλωστε μετά το τέλος της συνάντησης μίλησε στους συγκεντρωμένους η καμαριέρα Ο.Α. και κάλεσε σε αποφασιστική συνέχεια του αγώνα. «Αγώνας που στο τέλος θα μας δικαιώσει», είπε χαρακτηριστικά.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Συζητήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής
Το καταψήφισε το ΚΚΕ
Την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει κάτω από το μανδύα της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» την ανεργία και τη συνεχή υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, κατήγγειλε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα» που εισηγείται το υπουργείο Εργασίας. Υπέρ του νομοθετήματος πάντως τάχθηκαν - εκτός από το ΠΑΣΟΚ - τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ.
Με το νομοσχέδιο, σημείωσε η Σ. Καλαντίδου, «προσφέρεται η αυταπάτη ότι ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων θα είναι "επιχειρηματίες" που ταυτόχρονα θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Δημιουργείτε ψεύτικο - τεχνητό διαχωρισμό περί ανήθικων κερδοσκοπικών επιχειρήσεων από την μία και ηθικών "κοινωνικών επιχειρήσεων" από την άλλη. Στο φακό της κοινής λογικής αποδεικνύεται ότι "κοινωνική", "μη κερδοσκοπική", "αλληλέγγυα", "ηθική" και άλλοι ορισμοί αποτελούν ταμπέλες που συγκαλύπτουν συγκεκριμένους ταξικούς στόχους». Αναφερόμενη στο πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, τόνισε ότι «αναπόφευκτα στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς της ΕΕ, του αδυσώπητου ανταγωνισμού, των μονοπωλίων, για να επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορεί παρά να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «παράλληλα με τις κοινωνικές επιχειρήσεις προωθείται και η "κοινωφελής εργασία"».
Αποκαλυπτικός ως προς την ουσία του νομοσχεδίου ήταν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι «ο δημόσιος τομέας δεν καλύπτει στο σύνολό τους τις ανάγκες των πολιτών» την ίδια στιγμή που «ο ιδιωτικός τομέας έχει άλλου είδους αποστολή, κύριο στόχο και σκοπό το κέρδος», έτσι «ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο πρέπει να αναπτυχθεί ο κοινωνικός τομέας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου