ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /24     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενθερμοι θιασώτες της «οικονομικής διακυβέρνησης»
Συμφωνούν με τον πυρήνα των προτάσεων Μέρκελ - Σαρκοζί, με τις οποίες σφίγγει η θηλιά στο λαιμό του λαού
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, στηρίζουν τη λυκοσυμμαχία που γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική απέναντι στο λαό
Σαν εφαλτήριο για να κλιμακώσει την επίθεση στα λαϊκά στρώματα θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τις προτάσεις για την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη, που κατέθεσαν προχτές ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος.«Η συνταγματική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών της οικονομικής διακυβέρνησης βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την κυβέρνηση», σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθύμιζαν ότι η κυβέρνηση έχει προσυπογράψει ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάρτη του 2011 το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των κανονισμών της οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά και το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που αποτελούν πυρήνα των προτάσεων που κατέθεσαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, επισπεύδοντας τις διαδικασίες.
Η εφαρμογή σκληρών προγραμμάτων λιτότητας διά νόμου και με συνταγματική κατοχύρωση, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, η χορήγηση νέων φορολογικών κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που συμπεριλαμβάνονται στους κανονισμούς της «οικονομικής διακυβέρνησης» και στο «Σύμφωνο για το ευρώ», αποτελούν στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, που αποτυπώνονται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Προπαγάνδα με ευρωομόλογο
Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό του λαού, επιχειρούσε να εμφανίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις σαν «προπαρασκευαστικό στάδιο» για την έκδοση ευρωομόλογου. Η ενιαία δημοσιονομική πολιτική με συνταγματική κατοχύρωση, η συμφωνία για την εναρμόνιση της φορολογίας των γαλλικών και των γερμανικών επιχειρήσεων και η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, μπορούν να αποτελέσουν τον «προθάλαμο» για την έκδοση ευρωομολόγου, ισχυρίζονταν κυβερνητικά στελέχη.
Με άλλα λόγια, το μόνιμο και διαρκές ξεζούμισμα των λαών και η απρόσκοπτη συνέχιση της στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει τη βάση για την έκδοση ευρωομολόγου, τα οφέλη του οποίου θα καρπωθεί και πάλι το κεφάλαιο, ενώ η αποπληρωμή του θα φορτωθεί και αυτή στα λαϊκά στρώματα.
Από την πλευρά της, η ΝΔ, αποδεχόμενη πλήρως τις προτάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί για την επιβολή αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, εστίασε τη διαχειριστική κριτική της στην «έλλειψη αποφασιστικότητας» των δύο ηγετών για την έκδοση ευρωομολόγου και την ενίσχυση με περισσότερα κεφάλαια του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF).
«Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξ αρχής ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου. Εχει ακόμα υποστηρίξει ότι όσο δεν αποφασίζεται το ευρωομόλογο, πρέπει να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης.
«Η χθεσινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις. Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν "επαρκή". Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο. Για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Τα άλλα κόμματα
Εκλογές βλέπει ο ΛΑ.Ο.Σ., με αφορμή τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, λέγοντας ότι «η τρόικα θα βρει ανεπαρκή ευρήματα (...) πράγμα που μπορεί να δώσει άλλοθι στην Ευρώπη για να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Ιουλίου». Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ μιας «πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη, με ουσιαστική οικονομική διακυβέρνηση», εκφράζοντας και αυτή τη στενοχώρια της για τη μη έκδοση ευρωομολόγου.
«Δειλό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και της οικονομικής ενοποίησης», χαρακτηρίζει η ΔΗΣΥ τη συνάντηση στο Παρίσι και ζητάει «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα και τον περιορισμό του κράτους».
ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Παρωνυχίδα μπροστά στα μέτρα που φέρνει το δάνειο
Κι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να ζητήσουν ανάλογες ρυθμίσεις
Οξύνονται οι κόντρες και οι ανταγωνισμοί κυβερνήσεων και μερίδων της πλουτοκρατίας, γύρω από το πώς θα επιμερίσουν τη χασούρα από την ελεγχόμενη πτώχευση, την καταστροφή μέρους από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, ανάμεσά τους και αυτά που έχουν «επενδύσει» στο κρατικό χρέος. Οι χρηματικές εγγυήσεις που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε να δώσει στην Φινλανδία, προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στο νέο δανειακό πακέτο, αποτελεί απειροελάχιστο τμήμα μπροστά στον όγκο των νέων πρόσθετων αντιλαϊκών πακέτων που ετοιμάζουν σε συνέχεια του αρχικού μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου τους.
Οπως συμφωνήθηκε την Τρίτη, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση 1 δισ. ευρώ σε κρατικό λογαριασμό της Φινλανδίας και αυτή θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο, η Φινλανδία θα επιστρέψει έντοκα την εγγύηση. Ως αριθμητικό μέγεθος, το ποσό της εγγύησης είναι ανάξιο λόγου σε σχέση με τα παλιά και τα νέα δάνεια, πολύ περισσότερο σε σχέση με τους ποσοτικούς και ποιοτικούς αντιλαϊκούς στόχους που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν στις επόμενες δεκαετίες.
Από το υπουργείο Οικονομικών παρέχεται η πληροφορία ότι σε αντίστοιχη ρότα με την Φινλανδία ενδέχεται να κινηθούν ακόμη δύο με τρεις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εξέλιξη που προαναγγέλλει νέο κύκλο εκβιασμών και απειλών σε βάρος του λαού. Τη συσκότιση της πραγματικότητας ως προς τη συμφωνία με τη Φιλανδία, επιχείρησε και η ΝΔ. Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Ν. Μηταράκης έκανε λόγο για «απογοητευτική και ανησυχητική εξέλιξη», επειδή «η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο».
Το ΚΚΕ
Για τις χρηματικές εγγυήσεις προς τη Φινλανδία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Οι χρηματικές εγγυήσεις που δίνει η κυβέρνηση στη Φιλανδία για τη συγκατάθεσή της στο νέο δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι παρωνυχίδα μπροστά στα όσα επώδυνα, επιπλέον του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, μέτρα θα το συνοδεύουν. Αυτό επιχειρούν να το κρύψουν από το λαό η κυβέρνηση, η ΝΔ και η πλουτοκρατία».
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ξεδιάντροπη υπεράσπιση της ΕΕ του κεφαλαίου
Την επικίνδυνη για το λαό στρατηγική του οπορτουνισμού φανερώνει ο σχολιασμός της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί
Σαν αιχμάλωτους από τις αγορές ή σαν όργανά τους, παρουσιάζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τους Μέρκελ - Σαρκοζί, σε παρεμβάσεις για την προχτεσινή συνάντηση, χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι δυο αρχηγοί κρατών επιβεβαίωσαν τις «μειωμένες προσδοκίες» που είχαν καλλιεργήσει, «βάζοντας τον πήχη πολύ χαμηλά», όπως δήλωσε ανήμερα της συνάντησης η Ρ. Δούρου, υπεύθυνη του ΣΥΝ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική.
Η ίδια καταγγέλλει τους Μέρκελ - Σαρκοζί ότι έχουν «στραμμένη την προσοχή τους στη μικροπολιτική των χωρών τους», υπονοώντας προφανώς ότι δεν εργάζονται για το «καλό» ολόκληρης της ΕΕ (!) και ισχυρίζεται ότι είναι «εγκλωβισμένοι στη χρεοκοπημένη πολιτική της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, αιχμάλωτοι των αγορών», αποσπώντας τις καπιταλιστικές αγορές και το κεφάλαιο από το πολιτικό τους προσωπικό και τα καπιταλιστικά κράτη.
Στο ίδιο πνεύμα, σε χτεσινό του σχόλιο, ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει ότι «τα όσα ανακοίνωσαν οι Μέρκελ - Σαρκοζί, πέρα από τη δογματική εμμονή στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των αγορών». Για κερασάκι στην τούρτα, η Ρ. Δούρου σημειώνει ότι «με την εμμονή τους να απορρίπτουν την έκδοση ευρωομολόγου (...) οι δύο ηγέτες δεν δίνουν ελπίδα διεξόδου από την κρίση στις κοινωνίες» και «στρώνουν το χαλί για νέα "πάρτι" των κερδοσκόπων και των αγορών», σαν να είναι η κρίση αποτέλεσμα του χρέους και σαν να πρόκειται να ωφεληθεί ο λαός από το φθηνότερο δανεισμό του κεφαλαίου με το ευρωομόλογο.
Η ίδια και το κόμμα της καλοβλέπουν και την «οικονομική διακυβέρνηση», σαν πλευρά της «περαιτέρω πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης» της ΕΕ, ενίστανται όμως για τον «τρόπο που αντιμετώπισαν οι δύο ηγέτες το ζήτημα (...) με προτάσεις που πόρρω απέχουν από τη δημοκρατία που οφείλει να υπάρχει στην ΕΕ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου