ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Με αμείωτους ρυθμούς στη δράση



ΚΟΥΚΟΣ
Με επίκεντρο τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε λαϊκή οικογένεια, την εμπειρία από τη δράση του προηγούμενου διαστήματος αλλά και την προετοιμασία για τις μάχες που ακολουθούν, συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας σε κοινή συνεδρίαση με τους συλλόγους και τις ομάδες της Αττικής.Οι δυνάμεις της ΟΓΕ αντιμετωπίζουν την καταιγίδα των μέτρων υπό το πρίσμα της δικής τους ευθύνης να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης των γυναικών ώστε να ανακοπεί η εφαρμογή των μέτρων και να ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική. Το κάλεσμα που απευθύνει η ΟΓΕ στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι κάλεσμα ώστε η προσπάθεια της κυβέρνησης και όλων όσοι συμπλέουν, άλλοι ανοιχτά και άλλοι συγκαλυμμένα, μαζί της να διαχειριστούν την κρίση ρίχνοντας τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και προστατεύοντας τα κέρδη των μονοπωλίων, να παρεμποδιστεί και τελικά να αποτύχει.
Καθώς η αντιλαϊκή επίθεση εξελίσσεται, όλο και περισσότερες εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, φτωχές αγρότισσες, αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα δεν έχουν απλά μόνιμο χαρακτήρα αλλά θα γίνονται συνεχώς σκληρότερα. Σήμερα ξεφτίζουν οι αυταπάτες ότι η εργαζόμενη που οδηγείται στην «εφεδρεία» θα επανέλθει στη θέση εργασίας της, ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα ανακάμψουν έστω στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την κρίση, ότι η φορολογική θηλιά που σφίγγει γύρω από κάθε λαϊκό νοικοκυριό θα χαλαρώσει. Με δεδομένη μάλιστα τη δυσκολία που συναντά το αστικό πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση με τα εργαλεία του παρελθόντος, ούτε το πιο στοιχειώδες δικαίωμα δεν θεωρείται εξασφαλισμένο για το επόμενο διάστημα.
Πυξίδα η πείρα των συλλόγων και των ομάδων


Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα οργάνωσαν και συνεχίζουν να οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στα φορολογικά χαράτσια. Η πείρα που έχουν συγκεντρώσει από τις εξορμήσεις, τις κινητοποιήσεις και το κάλεσμα σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής είναι πλούσια. Η ΟΓΕ κρατά ως παρακαταθήκη το βήμα που έκαναν οι γυναίκες που πλησίασαν τους συλλόγους και τις ομάδες και αποφάσισαν να μην πληρώσουν την έκτακτη εισφορά. Το βήμα αυτό πρέπει να γίνει έναυσμα για να οργανωθεί ακόμα πιο μαζική αντίσταση από τους συλλόγους μαζί με τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, τις λαϊκές επιτροπές στις συνοικίες. Να απαιτηθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η κατάργηση των χαρατσιών και παράλληλα να οργανωθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλες τις οικογένειες που δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Στην προσπάθεια αυτή η ΟΓΕ σύντομα θα ξανασυναντηθεί και με τις γυναίκες που κάτω από το φόβο και τους εκβιασμούς εξαναγκάστηκαν αυτή τη φορά να περιορίσουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους για να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, πράγμα που δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν στο επόμενο χαράτσι.Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η σημασία της καλής οργάνωσης της λειτουργίας των συλλόγων και των ομάδων προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Η τακτική συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων και η συζήτηση με όλα τα μέλη, ο προγραμματισμός και ο καταμερισμός της δουλειάς σε όλες τις γυναίκες που έχουν διάθεση να συμβάλουν, έχουν αποδεδειγμένα βοηθήσει να γίνει πιο πλούσια, πιο πολύμορφη και πιο αποτελεσματική η δράση. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι κρίσιμης σημασίας είναι η καλή γνώση της περιοχής στην οποία ο σύλλογος ή η ομάδα δραστηριοποιείται, η χαρτογράφηση των χώρων δουλειάς, των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των σχολείων, η έγκαιρη γνώση των προβλημάτων που παρουσιάζονται, η παρακολούθηση των εξελίξεων σε αυτά.
Θετική πείρα μεταφέρθηκε από συλλόγους που δίνουν τη μάχη της απεργίας, κινητοποιούνται ενάντια σε απολύσεις, γίνονται «γέφυρα» για να έρθουν οι εργαζόμενες σε επαφή με το σωματείο τους και το ΠΑΜΕ. Πλούσιος είναι ο προγραμματισμός δράσης μπροστά στην απεργία στις 19 Οκτώβρη, με εξορμήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις. Το τελευταίο διάστημα οι σύλλογοι στάθηκαν δίπλα στον αγώνα των μαθητών, έβγαλαν ανακοινώσεις, οργάνωσαν κοινές πρωτοβουλίες με το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και συλλόγους γονέων για τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας.
Εκτός από τα παραπάνω, σε προτεραιότητα μπαίνει η συστηματική παρέμβαση στις αυτοαπασχολούμενες καθώς η πείρα από τις εξορμήσεις των συλλόγων δείχνει ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που βουλιάζουν στην πιο βαθιά απελπισία, καθώς κινδυνεύουν κλείνοντας το μαγαζί τους να μείνουν όχι μόνο άνεργες αλλά και πνιγμένες στα χρέη, αντιμετωπίζοντας την απειλή της κατάσχεσης. Ζήτημα αιχμής αποτελούν και οι πρωτοβουλίες ενάντια στα ναρκωτικά δεδομένου ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση, η πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλίων οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωσή τους και η ανησυχία των γυναικών που μεγαλώνουν παιδιά αυξάνεται.
Πλατιά δράση στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων
Η ΟΓΕ έχει καθήκον να απευθυνθεί με επιμονή και υπομονή στις γυναίκες που δεν έχουν πείρα από αγώνες, δεν είναι οργανωμένες στα σωματεία και σε άλλους μαζικούς φορείς, που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση και τρομοκρατία. Ο πολλαπλασιασμός της δράσης των συλλόγων και των ομάδων έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζουν την ΟΓΕ και να εντάσσονται στους συλλόγους και τις ομάδες της, νέες δυνάμεις, με διαφορετικά επίπεδα συνείδησης και εμπειρία από αγώνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε καινούρια πόρτα που ανοίγει για την ΟΓΕ κρύβει πίσω της μια άνεργη, μια απολυμένη, μια εργαζόμενη που υπολογίζει με τρόμο πόσο θα κοστίσει το πετρέλαιο για να ζεσταθεί η οικογένειά της. Η δράση της ΟΓΕ πρέπει να αυξάνει το αίσθημα της αλληλεγγύης ανάμεσα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ώστε καμία γυναίκα να μη νιώσει ντροπή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να μη βρεθεί μόνη απέναντι στα αδιέξοδα που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα. Οι σύλλογοι και οι ομάδες έχουν ευθύνη να μην αφήσουν τις γυναίκες να ψάχνουν για ατομικές λύσεις που θα τις φέρουν αργά ή γρήγορα μπροστά σε χειρότερα αδιέξοδα.
Ο φαύλος κύκλος δεν θα έχει τελειωμό αν οι γυναίκες και συνολικά ο λαός δεν αντιδράσουν οργανωμένα, παρεμποδίζοντας τα μέτρα, διεκδικώντας αιτήματα που ανακουφίζουν από τα οξυμένα προβλήματα, θέτοντας στο στόχαστρο τη ρίζα του κακού, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Η παρέμβαση της ΟΓΕ συμβάλλει ώστε περισσότερες γυναίκες να αντιλαμβάνονται πως μοναδική πηγή πλούτου είναι η δουλειά των εργαζομένων, πως με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων ο πλούτος αυτός μπορεί να έρθει στα χέρια του λαού και να τεθεί στην υπηρεσία των αναγκών του.

Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου