ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΜΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΣΠΑΝΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ


Σημαντική ανταλλαγή εμπειριών
Χρήσιμα στοιχεία για τους «αγανακτισμένους» της Ισπανίας ανέφερε ο Ισπανός συνδικαλιστής
Από τη συνάντηση του Ισπανού συνδικαλιστή με εκπροσώπους ταξικών σωματείων και του ΜΑΣ
Ιδιαίτερα σημαντική αποδείχτηκε η ανταλλαγή εμπειριών για τα προβλήματα που δημιουργεί η καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους Ελλάδας και Ισπανίας, την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των περίφημων κινημάτων των «αγανακτισμένων» που αναπτύχθηκαν στις δύο χώρες, μέσα από την επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του ΠΑΜΕ, του Juan Carlos Martinez - Portillo Heras, συνδικαλιστή στο χώρο των γραφικών τεχνών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας.
Ο Ισπανός συνδικαλιστής τη Δευτέρα το μεσημέρι είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Αττικής και των Συνδικάτων Επισιτισμού - Τουρισμού, Ξενοδοχείων και της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και το βράδυ μίλησε σε σύσκεψη με εκπροσώπους πολλών ταξικών συνδικάτων και σπουδαστών του ΜΑΣ.
Μιλώντας στη σύσκεψη ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του με την ανεργία όπως είπε πάνω από 21% και το ποσοστό των νέων ανέργων να αποτελεί το μεγαλύτερο σε όλη την ΕΕ. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια από τις τράπεζες, ενώ 1,5 εκατομμύριο οικογένειες έχουν από έναν άνεργο και 500.000 οικογένειες δεν έχουν κανένα εισόδημα. Αποτέλεσμα το 13,4% του πληθυσμού ή 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων της Ισπανίας τα χαρακτήρισε ως οργανώσεις που προσφέρουν μόνο υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, σεμιναρίων που δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Γι' αυτό, όπως τόνισε, σαν κόμμα αυτό που καλούμε τους εργαζόμενους είναι «να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των συμφερόντων τους στα χέρια τους. Να προχωρήσουν βάζοντας μπροστά αγωνιστικά και διεκδικητικά πλαίσια αιτημάτων». Αυτή η μάχη, τόνισε, είναι δύσκολη γιατί πρέπει να αντιπαρατεθούν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που βάζουν εμπόδια. «Επιδίωξη δική μας και προσπάθεια είναι να στηθούν "Εργατικές Επιτροπές" στους χώρους δουλειάς» σημείωσε.
Το κίνημα των ...«αγανακτισμένων»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε για το περίφημο κίνημα των «αγανακτισμένων» της Ισπανίας, το οποίο, όπως τόνισε, αναπτύχθηκε «για να εκτονωθεί η κοινωνική πίεση και να αποφευχθεί η ταξική σύγκρουση». Γι' αυτό, όπως είπε, είχε την αμέριστη στήριξη από την αστική τάξη και όλα τα ΜΜΕ της χώρας και δεν είναι τυχαίο ότι απορρίπτει την οργάνωση, την πειθαρχία και την ομογένεια και προτάσσει τον αυθορμητισμό.
Είναι χαρακτηριστικό, ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πλατείας όλο το κόστος ηλεκτροδότησης καλύφτηκε από μονοπωλιακή εταιρεία ενέργειας.
«Ουσιαστικά, το κίνημα αυτό αρνείται κάθε ταξική πάλη και προτάσσει τη διαπραγμάτευση», τόνισε και συμπλήρωσε ότι αποτελεί κίνημα διαταξικό στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι και εργοδότες αυτοχαρακτηριζόμενοι όλοι ως αγανακτισμένοι. Μάλιστα, ανέφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα συγκεκριμένο εργοδότη ο οποίος το πρωί είχε προχωρήσει σε απολύσεις πολλών εργαζομένων και το βράδυ βρισκόταν στην πλατεία, χειροκροτούσε και έβγαζε ομιλία.
«Καταδικάζουν τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά όχι το ίδιο το σύστημα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει ένας καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Γενικότερα δεν πιστεύουν ότι υπάρχει δομική κρίση του καπιταλισμού, αλλά απλά ότι το σύστημα έχει κάποια προβλήματα», είπε.
Τέλος, όπως τόνισε, το κίνημα αυτό τώρα «έχει ελάχιστο αντίκτυπο, αλλά συνεχίζει να αποτελεί εργαλείο στα χέρια της αστικής τάξης που μπορεί να το χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου