ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Παρέμβαση για την προστασία των ανέργων

ΛΑΡΙΣΑ
Στον ΟΑΕΔ Λάρισας έγινε χτες παράσταση διαμαρτυρίας από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ και Εργατικό Κέντρο

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στη Λάρισα
Mε παράσταση διαμαρτυρίας, στο κατάστημα του ΟΑΕΔ, συνεχίστηκαν χτες, στη Λάρισα, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου και των Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων. Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των αγωνιστικών συσπειρώσεων συναντήθηκαν με τη διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ Αναστασία Γεράκη, στην οποία επέδωσαν υπόμνημα με τις άμεσες διεκδικήσεις που θέτουν.

Οπως τόνισε, στα πλαίσια της συνάντησης, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τις διεκδικήσεις αυτές πρέπει να επιβάλλει με τον αγώνα του το εργατικό - λαϊκό κίνημα, χωρίς να υπάρχουν, βεβαίως, αυταπάτες ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η διευθύντρια, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στη Θεσσαλία, φτάνουν στις 46.000, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος αν ληφθούν υπόψη όσοι δεν είναι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι μικρομεσαίοι αγρότες που ξεκληρίζονται, οι μικρομαγαζάτορες που κλείνουν τα καταστήματά τους κ.ά. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτό το διάστημα στην περιοχή εφαρμόζονται, σε πολλές επιχειρήσεις, προγράμματα «διατήρησης των θέσεων εργασίας». Δηλαδή, ο ΟΑΕΔ δίνει «ζεστό χρήμα» στους εργοδότες από τις εισφορές των εργαζομένων για να μην κάνουν απολύσεις για όσο διάστημα είναι ενταγμένες σ' αυτά τα προγράμματα.
Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην ανεργία που αποφασίστηκαν θα συνεχιστούν με παραστάσεις και διαμαρτυρίες στη ΔΕΗ, στην Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, στις ΔΕΥΑ, στους Δήμους και σε άλλες υπηρεσίες, σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί πολύμορφη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα με αποδέκτες και συμμέτοχους τους άνεργους και τις οικογένειές τους.
Οι διεκδικήσεις
Στο υπόμνημα τους, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, αναφέρονται στις άμεσες διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος για την οικονομική ανακούφιση των ανέργων και περιορισμού της ανεργίας, όσο γίνεται στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος. Οπως να μην πληρώσουν οι άνεργοι τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς και για τα ακίνητα που ήδη έχουν αρχίσει να στέλνονται στα νοικοκυριά, να δοθεί σε όλους έκτακτο βοήθημα ύψους 1.400 ευρώ, να μη γίνει καμία μείωση του αριθμού των δικαιούχων και του ποσού του Ταμείου Ανεργίας, αλλά να ορισθεί στο 80% του κατώτερου μισθού των 1.400 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Οσον αφορά στη Λάρισα, άμεσα αιτήματα είναι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σαν ζαχαρουργείο κάτω από κρατική ιδιοκτησία, η δημοπράτηση και ανέγερση των Εργατικών Κατοικιών στη συνοικία της Τούμπας και του Αγίου Θωμά, να επισπευσθούν οι μελέτες του ΟΕΚ και να δημοπρατηθούν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης και Φαλάνης, να γίνει αγορά νέων οικοπέδων από τον ΟΕΚ για κατασκευή εργατικών κατοικιών στη Λάρισα και σε άλλους Δήμους του νομού, να κατασκευαστούν έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, να κατασκευαστεί η συνδετήρια πτέρυγα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου κ.ά.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Απαίτησαν επανασύνδεση ρεύματος σε 80χρονη
Το ηλεκτρικό έχει διακοπεί πάνω από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα η ίδια και ο 11χρονος εγγονός της να ζουν χωρίς θέρμανση, με λάμπα υγραερίου και τους γείτονες να τους εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαΐ

Τη δέσμευση για επανασύνδεση παροχής ρεύματος στο σπίτι μιας 80χρονης γυναίκας από την Αλικαρνασσό, πέτυχαν προχτές το πρωί, ύστερα από παρέμβαση που πραγματοποίησαν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ Ηρακλείου στο Τσαλικάκι, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Επιτροπής Αλικαρνασσού και της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Βουτών και Γοργολαΐνης ενάντια στα χαράτσια.

Να αναφέρουμε ότι, παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των συσπειρώσεων για το συγκεκριμένο γεγονός είχε γίνει και την περασμένη Παρασκευή. Στη συνάντηση τότε, παρουσία και της 80χρονης, οι συνδικαλιστές ήρθαν αντιμέτωποι με τις ειρωνείες του υποδιευθυντή του τεχνικού τμήματος της ΔΕΗ, ενώ το σκηνικό συμπλήρωσαν οι δηλώσεις την επόμενη μέρα σε τοπική εφημερίδα του μέλους της Ενωσης Τεχνικών της ΔΕΗ και στελέχους της ΠΑΣΚΕ, Γιάννη Βρέντζου, ότι πρόκειται για ρευματοκλοπή θέλοντας να υποβαθμίσει το γεγονός και υπερασπιζόμενος τη στάση της επιχείρησης.
Οι συγκεντρωμένοι προχτέε το πρωί συναντήθηκαν με την προϊσταμένη του καταστήματος απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι της 80χρονης που έχει διακοπεί πάνω από τρεις μήνες με αποτέλεσμα η ίδια και ο 11χρονος εγγονός της να ζουν χωρίς θέρμανση, με λάμπα υγραερίου και τους γείτονες να τους εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαΐ.
Η αποφασιστικότητα και η απαίτηση των συγκεντρωμένων να συνδεθεί άμεσα το ρεύμα, διαμηνύοντας ότι αν αυτό δε συμβεί θα παρέμεναν στο χώρο, ανάγκασαν την προϊσταμένη καθώς και το διευθυντή της ΔΕΗ που συναντήθηκε με τους συγκεντρωμένους να δεχθούν το αίτημα με τη δέσμευση ότι χτες (Τρίτη 25/10) το πρωί συνεργείο της ΔΕΗ θα συνέδεε το ρεύμα στο σπίτι της 80χρονης.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, Λαϊκής Επιτροπής Αλικαρνασσού και της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Βουτών και Γοργολαΐνης ενάντια στα χαράτσια δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε πολλές ακόμα που έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες μαζί με τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ θα προχωρήσουν σε δυναμικές παρεμβάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα τονίζοντας ότι το ταξικό κίνημα δε θα επιτρέψει να μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, κανένας, εργαζόμενος, άνεργος ή χαμηλοσυνταξιούχος. Θα κλιμακώσει τον αγώνα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
Κλείνει περισσότερα από τα μισά παραρτήματα!
Από τα 127 παραρτήματα θα μείνουν σε λειτουργία μόνο τα 54. Μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών

Πάνω από τα μισά παραρτήματα του Ιδρύματος κλείνει η διοίκηση του ΙΚΑ στα πλαίσια νέου σχεδίου αναδιοργάνωσης των μονάδων του, επικαλούμενη την «κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας» και τη «σύγχρονη διοικητική πραγματικότητα», δηλαδή τον «Καλλικράτη». Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κλείσουν μέχρι τέλος του χρόνου 73 παραρτήματα, από τα 127, ενώ ήδη περίπου στα μισά απ' αυτά έχει ανασταλεί η λειτουργία. Και αυτό σε πρώτη φάση, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Σημειώνεται ότι τα παραρτήματα αποτελούν το 45% των συνολικών μονάδων που διαθέτει το ΙΚΑ σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Η διοίκηση του ΙΚΑ επιχειρεί να δικαιολογήσει το κλείσιμο των παραρτημάτων, «ως σχέδιο αναδιοργάνωσης», επικαλούμενη ότι εξέλιπαν οι λόγοι που δημιουργήθηκαν, ότι σε αυτά εργάζονται ελάχιστοι υπάλληλοι (1 έως 3), με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικά, ακόμα και ότι παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Με δυο λόγια, όπως και η κυβέρνηση, ακολουθεί τη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Αντί τα παραρτήματα να ενισχυθούν με προσωπικό, καταργούνται.
Αλλωστε, το ίδιο το ΙΚΑ, όταν μιλάει για την «κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση» και πως κινείται «προς την κατεύθυνση της ενοποιημένης εξυπηρέτησης των πολιτών με χαμηλό κόστος...» στην ουσία ομολογεί ότι κριτήριο δεν είναι οι ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά τα οικονομικά που επιτυγχάνονται μέσα από τη συρρίκνωση πάσης φύσεως κοινωνικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών. Και επειδή τα περισσότερα από τα παραρτήματα του ΙΚΑ βρίσκονται σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, είναι σίγουρο ότι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, σε ζητήματα ασφάλισης και παροχές Υγείας. Αραγε μπορούν να κατανοήσουν στο ΔΣ του ΙΚΑ τι σημαίνει για κάποιον ηλικιωμένο συνταξιούχο η αναγκαστική μετακίνηση σε μεγάλη απόσταση, πολλές φορές μόνο για κάποιο χαρτί; Και τα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν σε αυτά που προκαλεί η αντεργατική πολιτική με το κόψιμο των συντάξεων και τη χειροτέρευση των παροχών Υγείας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου