ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πρόσχημα το χρέος για τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ

 

Ολοι οι «ενδιαφερόμενοι» επιβεβαιώνουν ότι οποιοδήποτε κούρεμα, μικρή απήχηση θα έχει στα συνολικά οφειλόμενα ποσά


Ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία και τα χρέη της. Οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών για να βρει ισχυρά αναχώματα το αντιλαϊκό τους έργο, σε ρότα ανατροπής της πολιτικής τους
Εντείνονται η αντιπαράθεση και οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τους τρόπους αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, καθώς η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη επιδιώκει να προστατέψει τα στενά της συμφέροντα στον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Απτή απόδειξη της οξύτατης ενδοϊμπεριαλιστικής διαμάχης αποτελεί και το «non paper» που διέρρευσε το ΔΝΤ για την προοπτική αντιμετώπισης του ελληνικού κρατικού χρέους, με περίοδο αναφοράς ως το 2030.
Στο «non paper» το ΔΝΤ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι τα βάρβαρα μέτρα, που έλαβαν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα σε βάρος του ελληνικού λαού, δε θα επιφέρουν και σημαντικά αποτελέσματα ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, το κρατικό χρέος της χώρας θα συνεχίσει να αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Ως εκ τούτου, η λύση που προτείνει για το ελληνικό πρόβλημα είναι, παράλληλα με τη συνέχιση της εξοντωτικής λιτότητας στο διηνεκές, και η ελεγχόμενη (;) χρεοκοπία μέσα από ένα βαθύ «κούρεμα» του κρατικού χρέους της τάξης του 50 έως και 60%.
Με τις θέσεις αυτές το ΔΝΤ εμφανίζεται να συμφωνεί με αντίστοιχες που προωθεί η Γερμανία, ενώ στην αντιπέρα όχθη βρίσκονται η Διεθνής Ενωση Τραπεζών, η ΕΚΤ και χώρες των οποίων οι τράπεζες διακρατούν σημαντικό μέγεθος ελληνικών κρατικών ομολόγων (Γαλλία).
Στην έκθεση υποστηρίζει ακόμα ότι απαιτείται αλλαγή της στρατηγικής αντιμετώπισης του ελληνικού κρατικού χρέους, άποψη την οποία στηρίζει στους εξής λόγους:
  • Στην πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5,5%, το 2012 κατά 3%, για τη διετία 2013-2014 προβλέπει ετήσια ανάπτυξη 1,25%, την περίοδο 2015-2020 μέση ανάπτυξη 2,66% και το διάστημα 2021-2030 μέση ανάπτυξη 1,66%.
  • Στην καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Στην καθυστέρηση στην εμφάνιση πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Στην προβλεπόμενη καθυστέρηση επιστροφής της Ελλάδας στις «αγορές» για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων. Εκτιμά ότι αυτό θα γίνει το 2021.
Προσδοκούν «μείωση» 18%
Με τα δεδομένα αυτά, θεωρεί πως το ελληνικό κρατικό χρέος θα συνεχίσει να συρρικνώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, για να φτάσει το 186% το 2013 και να υποχωρήσει στο 152% το 2020 και στο 130% στα τέλη του 2030. Μάλιστα, σε ένα δυσμενέστερο ακόμα σενάριο, εκτιμά ότι ένας συνδυασμός βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης και δυσμενών διεθνών συνθηκών (άνοδος των επιτοκίων) το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει το 208% τα επόμενα χρόνια.
Καταλήγει, παρουσιάζοντας υποθέσεις εργασίας, για το ύψος του «κουρέματος» και τις προοπτικές του χρέους, προκειμένου το τελευταίο να καταστεί βιώσιμο. Στα πλαίσια αυτά εκτιμά ότι με ένα «κούρεμα» κατά 50%, το χρέος θα μειωθεί μόλις στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Αν «κουρευτεί» το χρέος κατά 60%, τότε αυτό θα διαμορφωθεί στο 110% το 2020.
Σήμερα, το κρατικό χρέος φτάνει τα 335 δισ. ευρώ. Από το προωθούμενο «κούρεμα» εξαιρούνται περίπου 120 δισ. ευρώ που δεν διέπονται από την ελληνική νομοθεσία, αλλά αποτελούν δάνεια της τρόικας, είναι βραχυπρόθεσμα δάνεια (έντοκα γραμμάτια), δάνεια σε ξένο νόμισμα κ.ο.κ. Μετά από αυτό, προς «κούρεμα» απομένουν 235 δισ. ευρώ, που αν απομειωθούν σε ποσοστό 60%, θα γίνουν περίπου 94 δισ. ευρώ. Μαζί με τα 120 δισ. που μένουν άθικτα, διαμορφώνουν το «νέο» χρέος στα 214 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αναλαμβάνει έναντι της ΕΕ και των δανειστών να εξασφαλίσει κεφάλαια (περίπου 35 δισ.) για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, των οποίων τα χαρτοφυλάκια θα απαξιωθούν. Υποτίθεται ακόμα ότι θα καλύψει μέρος των απωλειών που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία (περίπου 16 δισ.), ενώ για την αντικατάσταση των βραχυπρόθεσμων χρεών θα χρειαστεί να καταβάλει περί τα 30 δισ. ευρώ. Συνολικά γίνεται λόγος για 80 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θα πάρει με τη μορφή δανείων από την τρόικα, με τους γνωστούς αντιλαϊκούς όρους. Με δυο λόγια, έναντι των 335 δισ. που είναι το σημερινό χρέος, με «κούρεμα» 60%, το χρέος θα διαμορφωθεί σε 295 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 60 δισ. ευρώ ή 18% του αρχικού χρέους, με λαό χρεοκοπημένο στην κυριολεξία.
Μεγαλώνουν τα ζόρια στη διαχείριση
Στο μεταξύ, ένταση των ανταγωνισμών αναμένεται να πυροδοτήσει και η ενδεχόμενη ένταξη της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενδεχόμενο που εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», που πρώτη αποκάλυψε το θέμα, ισχυρίζεται ότι η ένταξη θα γίνει με νέα βάρβαρα μέτρα για τον ιταλικό λαό, καθώς στη σύνοδο της Κυριακής οι Ευρωπαίοι εταίροι άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζητώντας του να δώσει εγγυήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους και του ελλείμματος της χώρας του και να παρουσιάσει νέες μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τον τομέα των συντάξεων.
Σε ό,τι αφορά την οριστική συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Α. Αλταφάζ, ισχυρίστηκε χτες ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται «σχετικά κοντά σε μια συμφωνία» με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας πως η Ευρώπη «προτιμά μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης» από την - αναγκαστική - επιβολή ενός «κουρέματος» στις τράπεζες. Οι μεγάλες τράπεζες, από την πλευρά τους, μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), διαμήνυσαν ότι υπάρχουν «όρια» στο ύψος των απωλειών που μπορούν να αποδεχθούν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.
Οι συζητήσεις με την ΕΕ συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, «ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα. Πρόσθεσε μάλιστα πως «μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια». Ωστόσο, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε χτες υπέρ της υποχρεωτικής συμμετοχής των τραπεζών στο κούρεμα του χρέους.
Την εκτίμηση ότι οι γαλλικές τράπεζες αντέχουν τον «ελληνικό κίνδυνο» έκανε από την πλευρά της η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές. «Οι γαλλικές τράπεζες δεν έχουν εκτεθεί πολύ στο ελληνικό χρέος. Η συνολική μας έκθεση είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ», σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός. «Τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών το α' εξάμηνο ήταν 11 δισ. ευρώ. Αν διαγράψουμε το 50%, οι γαλλικές τράπεζες θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τον ελληνικό κίνδυνο. Υπάρχει, όμως, το πρόβλημα της Ιταλίας και της Ισπανίας», κατέληξε η Πεκρές, δείχνοντας το κερδοσκοπικό παιχνίδι που εξελίσσεται με τα ελληνικά ομόλογα και τις αποδόσεις που αυτά έχουν για μερίδες της πλουτοκρατίας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου