ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ --- Φοβάται τη δύναμη των εργαζομένων και του λαού

Η αναχαίτιση των λαϊκών αγώνων βρέθηκε στο επίκεντρο του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου


Αύριο και την Πέμπτη να νεκρώσουν τα πάντα, να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, να τρομάξουμε αυτούς που θέλουν να μας φοβίσουν
Η εκπόνηση οργανωμένου σχεδίου για την αναχαίτιση των λαϊκών αγώνων βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενόψει και της μεγάλης πανεργατικής απεργίας αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη.
«Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως έχει, το άρθρο 37 (σ.σ. που αφορά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων) δεν αλλάζει», φέρεται να είπε χτες στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος. Πάντως, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δε θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία, ώστε στην περίπτωση που κάποιοι βουλευτές καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε διαγραφές, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ.
Ταυτισμένος πλήρως με το πνεύμα των τριών υπουργών του, που μια μέρα πριν δημοσιοποίησαν το κοινό τους άρθρο, ο Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία, επιχειρώντας να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «μικρά και μεγαλύτερα κατεστημένα που αντιστέκονται στις μεγάλες αλλαγές». Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, έλεγε ότι «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί φαινόμενα βίας, ανομίας και αυθαιρεσίας που υπονομεύουν διεθνώς την εικόνα της χώρας».
Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, τέθηκε επί τάπητος η όξυνση της επίθεσης στους απεργούς. Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει στην επιστράτευσή τους, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η εναλλακτική λύση της ενσωμάτωσης, καθώς υπουργοί διέρρεαν ότι υπάρχει περίπτωση «να μην μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και να μην κατατεθεί η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμάτων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη για συγκρότηση ενός «ισχυρού μετώπου» εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων θα προβάλει σήμερα ο πρωθυπουργός και στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θεωρεί δεδομένη τη στήριξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μέχρι τώρα έχει καταδικάσει κάθε μορφή κινητοποίησης. Χτες δεν έλειψαν και τα σενάρια που έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός θα προτείνει στον Αντ. Σαμαρά να συγκροτηθεί «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», τα οποία ωστόσο διέψευδαν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.
Συνάντηση με καναλάρχες - εκδότες
Τις αντιδραστικές προθέσεις της κυβέρνησης είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτώβρη. Ο Γ. Παπανδρέου, με δήλωση μετά τη συνάντηση, κάλεσε τις αστικές πολιτικές δυνάμεις σε «αρραγές μέτωπο, με ενότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα».
Το κοινό αντιλαϊκό μέτωπο, με στόχο την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης της λαϊκής οργής, έσπευσαν να ενισχύσουν εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, που ελέγχουν ή κατέχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, με τους ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγκα» και άλλων ΜΜΕ Ψυχάρη - Μπόμπολα. Στόχος των συναντήσεων, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι «η διαμόρφωση ενός εσωτερικού μετώπου για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Ακριβώς σ' αυτό το πλαίσιο και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα καθορίσει το πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο σημείωσε: «Εμείς θα καλέσουμε και πάλι τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως κάθε φορά, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ευθύνες, που πρέπει να αναλάβουν και όλες οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, επιχειρηματίες, συνδικάτα, κοινωνικοί εταίροι, Μέσα Ενημέρωσης. Λόγω των κρίσιμων εθνικών στιγμών, πρέπει το μέτωπο να είναι αρραγές. Και σε αυτό το μέτωπο δεν περισσεύει κανένας».
Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το άρθρο των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Λοβέρδου, με υπουργούς της κυβέρνησης να εμφανίζονται ότι διαφωνούν με το περιεχόμενό του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Μπεγλίτης, Παπουτσής, Ξενογιαννακοπούλου, Ρέππας και Παπαϊωάννου, που εμφανίστηκαν επικριτικοί, εστίασαν τη διαφωνία τους στη χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης. «Δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη με την κοινωνία και να μιλάμε γενικά για συντεχνίες, την περίοδο που επιχειρούμε να περάσουμε τα νέα μέτρα», σημείωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Σήμερα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Οι άξονες ενόψει Συνόδου
Περιγράφοντας χτες το αντιδραστικό πλαίσιο που θα παζαρέψει στη Σύνοδο Κορυφής, στο έδαφος της δεδομένης ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τέσσερα επίπεδα.
1) Στην ενίσχυση της «ευρύτερης οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης». Με μέτρα που θα φέρουν μια μακρά περίοδο λιτότητας και θα οδηγήσουν σε μόνιμη φτώχεια και ανέχεια τον ελληνικό λαό και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.
2) Στην «ενίσχυση του λεγόμενου μηχανισμού "EFSF"», προκειμένου με τα χρήματα των λαών της Ευρώπης να σωθούν οι τράπεζες, να πληρωθούν οι τοκογλύφοι και οι τραπεζίτες που κατέχουν κρατικά ομόλογα.
3) Στην «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», με στόχο να εξασφαλιστούν νέα κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων.
4) Στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχτεί ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να καλύψει τις απώλειες των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.



«ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ» ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στο «διά ταύτα» στρατευμένοι ενάντια στο λαό

Οι επιμέρους ενστάσεις στο πολυνομοσχέδιο σε καμιά περίπτωση δε σημαίνουν και εναντίωση στη στρατηγική που το επιβάλλει


Mε διαδικασίες - εξπρές και κατά παράβαση ακόμα και αυτού του κανονισμού της Βουλής, στην οποία ομνύουν τα αστικά κόμματα, ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση («δεύτερη ανάγνωση») του πολυνομοσχεδίου που τσακίζει εργατικά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα. Σήμερα, το νομοθέτημα μπαίνει στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη είπε ότι εμμένει στη θέση της να καταψηφίσει το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις, αφού, όπως είπε, δεν έγιναν από την κυβέρνηση οι αλλαγές που ζήτησε. Κατά την πρώην υπουργό Εργασίας, η οποία έχει τη δική της συμβολή στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και έχει ψηφίσει το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, η λύση είναι «να ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι κοινωνικοί εταίροι, μαζί με την τρόικα και την κυβέρνηση». Να περάσουν δηλαδή οι ανατροπές με μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση. Η ίδια ζήτησε «αλλαγές» στο άρθρο, προκειμένου να το ψηφίσει στην Ολομέλεια.
Χωρίς να ξεκαθαρίσουν την τελική τους στάση, επιμέρους επιφυλάξεις για το άρθρο 37 εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, ο Α. Μακρυπίδης είπε ότι δεν έχει πειστεί ότι η τρόικα θεωρεί ως προαπαιτούμενο την ψήφισή του για να εκταμιεύσει την έκτη δόση του δανείου, όπως ισχυρίζεται ο Ευ. Βενιζέλος. Ο Δ. Βαρβαρίγος είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούνται να νομοθετήσουν «υπό καθεστώς εκβιασμού», ενώ η Μ. Κυριακοπούλου δήλωσε ότι συμφωνεί με τους προβληματισμούς της Λ. Κατσέλη και του Α. Μακρυπίδη.
Σε παρέμβασή του στη χτεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, είπε ότι εάν και εφόσον συγκεντρωθούν από τη φοροδιαφυγή ποσά που ξεπερνούν τα 2 δισ. και 50 εκατ. ευρώ, οι όποιες παραπάνω εισπράξεις θα τοποθετηθούν σε ένα νέο «Λογαριασμό Κοινωνικής Εξισορρόπησης» και θα καλύψουν «πληγές από την εφαρμογή των σκληρών αλλά αναγκαίων μέτρων για τη διάσωση της χώρας»...
Επίσης, σε μια ανέξοδη κίνηση εντυπωσιασμού, ανακοίνωσε ότι σήμερα θα είναι στη διάθεση των βουλευτών η κατάσταση με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με ποσά πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν και λίστες με οφειλέτες πάνω από από 150.000 ευρώ. Οπως είπε, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι βουλευτές θα μπορούν να δουν τη λίστα χωρίς όμως να μπορούν να πάρουν αντίγραφα.
Με δήλωση παραίτησης από τη θέση του έληξε χτες και το σίριαλ του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλου. Αντικαταστάτης του είναι η Κυριακή (Βούλα) Τεκτονίδου, διευθύντρια της περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου