ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΕΦΕΔΡΙΑ = ΑΠΟΛΥΣΗ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Μαζικές απολύσεις και κατάργηση οργανικών θέσεων

Πέτρα στην πέτρα δεν αφήνει όρθια στο δημόσιο η κυβέρνηση με όσα προβλέπονται για την εργασιακή εφεδρεία στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μέσα στο τρέχον έτος και ποιος ξέρει πόσες στο επόμενο, κατάργηση οργανικών θέσεων και υπηρεσιακών μονάδων αλλά και επαναξιολόγηση, από ιδιώτες, υπηρεσιών και προσωπικού για το σύνολο του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, με σκοπό μια γενικευμένη συρρίκνωσή τους μέσα στο 2012, είναι ορισμένες από τις βασικές τομές που προωθούνται ενώ πολλά είναι τα ασαφή του σημεία.
Απολύσεις και κατάργηση οργανικών θέσεων
Σε ό,τι αφορά στις απολύσεις και στην κατάργηση οργανικών θέσεων το νομοσχέδιο προβλέπει τα παρακάτω:
  • Απολύονται όσοι υπάλληλοι παραμένουν με αίτησή τους στην υπηρεσία (σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010) ενώ έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει 35ετή πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία.
  • Απολύονται όσοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 35ετή πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία και το 55ο έτος της ηλικίας τους εφόσον η συμπλήρωση της προαναφερόμενης υπηρεσίας και του προαναφερόμενου ορίου ηλικίας συντελούνται μέχρι την 31/12/2013. Οι υπάλληλοι αυτοί τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
  • Ολες οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων που απολύονται καταργούνται.
  • Επίσης, καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο, πλην αυτών για τις οποίες: έχουν εγκριθεί προσλήψεις, έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για την πλήρωσή τους, αφορούν σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό της ανωτάτης βαθμίδας εκπαίδευσης.
Η εργασιακή εφεδρεία σημαίνει απόλυση
Μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση για πρώτη φορά παραδέχεται ότι η εργασιακή εφεδρεία λογίζεται ως προαγγελία απόλυσης. Στην πραγματικότητα, η εφεδρεία δεν είναι καν προαγγελία απόλυσης. Είναι κανονική απόλυση.
Στο νομοσχέδιο, όπως και στο μεσοπρόθεσμο, προβλέπεται πως όσοι ενταχθούν στο καθεστώς θα πληρώνονται για 12 μήνες το 60% του βασικού μισθού που έπαιρναν όταν εργάζονταν χωρίς επιδόματα κλπ. Επίσης, θα μπορούν να επαναπροσληφθούν στο δημόσιο: α) σε ποσοστό 10% επί των ετήσιων προσλήψεων και με την ίδια σχέση εργασίας εφόσον γίνουν προσλήψεις. β) Σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των προσλήψεων, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. γ) Χωρίς ποσόστωση σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Επίσης, θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εφόσον υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι πως τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γίνει πλην της αποζημίωσης με το 60% του μισθού για ένα χρόνο. Μόνο που αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το επίδομα ανεργίας που συνοδεύει κάθε απόλυση.
Οι προσλήψεις που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Το ίδιο θα συμβεί και στα επόμενα χρόνια. Αλλά κι αν υποθέσουμε ότι θα γίνουν προσλήψεις (10 αποχωρήσεις, μία πρόσληψη) αυτό θα καλύψει μερικές δεκάδες εφέδρους της εργασίας. Το ίδιο θα συμβεί και για προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αφού τέτοιοι συμβασιούχοι σε όλη τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου, δηλαδή έως το 2015, θα προσληφθούν ελάχιστοι (κάθε χρόνο θα προσλαμβάνονται ως συμβασιούχοι το 10% όσων προσλήφθησαν το 2010). Ετσι ακόμη κι αν επιστρέψουν κάποιοι από τους εφέδρους σε εργασία στο δημόσιο, αυτοί δε θα είναι περισσότεροι από μερικές εκατοντάδες.
Επαναξιολόγηση και ιδιωτικοποίηση
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε κάθε υπουργείο συστήνεται Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Υπηρεσιών με αντικείμενο την εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης για περιορισμό των κρατικών δομών κατά τουλάχιστον 30%. Επίσης, από 1/1/2012 τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η διαδικασία αξιολόγησης θα διενεργηθεί από εξωτερικούς συμβούλους (δηλαδή ιδιώτες) με την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Η «αναδιάρθρωση» των δημοσίων υπηρεσιών θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους και θα οδηγήσει σε κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, μετακίνηση, μετάθεση ή και απόλυση προσωπικού οπότε και θα συνταχθούν νέα οργανογράμματα.
Για να γίνει πιο κατανοητό τι σημαίνει εργασιακή εφεδρεία, όχι μόνο για τους εργαζόμενους που θα απολυθούν αλλά και για τις ίδιες τις υπηρεσίες που παρέχονταν παραθέτουμε το εξής παράδειγμα:
Η κυβέρνηση επιβάλλει στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σε έναν κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της Υγείας να μειώσει το 10% από τους 56 εργαζόμενους. Το Ινστιτούτο στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και εφαρμόζει δωρεάν σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα Προληπτικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών, διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπάνιων παθήσεων. Η μείωση του προσωπικού θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) είναι το μοναδικό στη χώρα κέντρο για τυφλούς μαθητές και δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων των τυφλών. Εδώ και χρόνια μεγάλο βάρος της λειτουργίας του σηκώνουν συμβασιούχοι εργαζόμενοι, ενώ λόγω των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησής του διακυβεύεται η ύπαρξή του. Στο ΚΕΑΤ επιβάλλεται μείωση προσωπικού κατά 10%. Πρακτικά, τινάζεται στον αέρα η ίδια του η λειτουργία, ενώ οι τυφλοί μαθητές και οι οικογένειές τους τινάζονται στον αέρα.
Αλλοι φορείς που μπαίνουν στην «εργασιακή εφεδρεία» και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση είναι: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Αθηνών, Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης «Παναγία Ελεούσα», Εταιρεία Σπαστικών Β. Ελλάδας, Ιδρυμα Πρόνοιας και Εκπαιδεύσεως Κουφών και Βαρηκόων Ελλάδας, Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών Β. Ελλάδας, Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων. Γενικότερα, από τους 151 φορείς που μπαίνουν στην «εφεδρεία», πάνω από 30 αφορούν σε Πρόνοια - Υγεία.

Γ. Π.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΠΕΛΕΚΥΣ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Από μηδενική βάση όλα τα επιδόματα
Σε απόγνωση θα οδηγηθούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Επιτροπή - «πέλεκυ» στα επιδόματα πρόνοιας και αναπηρίας σύστησε το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να πετσοκόψει τα ήδη πενιχρά κοινωνικά επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι επανεξετάζεται από μηδενική βάση η επιδοματική πολιτική συνολικά, με σκοπό να συρρικνωθούν επιδόματα όπως πολυτέκνων, αναπηρίας, γάμου, ανεργίας, κυήσεως, τοκετού, λοχείας, ενοικίου κλπ. Αφού η κυβέρνηση έχει καταδικάσει στην εξαθλίωση εργαζόμενους, λαϊκά στρώματα, τους ανέργους και τις οικογένειές τους, δίνει ένα μεγάλο χτύπημα στις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Σημειωτέον, δε, ότι ήδη σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες η κρατική βοήθεια είναι μηδαμινή, αφού πληρώνουν από την τσέπη τους για τα τεχνικά βοηθήματα, για την αποθεραπεία και αποκατάσταση, για τη μόρφωσή τους και ό,τι άλλο τους είναι απαραίτητο.
Οπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, έργο της Επιτροπής θα είναι «η ανασκόπηση και αξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών με στόχο τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής». Δηλαδή, θα μπουν πιο αυστηρά κριτήρια στην καταβολή επιδομάτων, θα συρρικνωθούν, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επέκτασή τους. Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη περιλαμβάνεται και σε απόσπασμα του επικαιροποιημένου μνημονίου (σ.σ. στις 22 Νοέμβρη 2010) στην ενότητα «Για τη Μεταρρύθμιση και τον Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης», όπου αναφέρεται: «(...) Ο ΟΟΣΑ θα προβεί σε αξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων που θα συντονίζεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού"».
Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση του κρατικού προϋπολογισμού στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζει το 9,8% (από 14,8 δισ. ευρώ σε 13,4 δισ. ευρώ).
Πιο συγκεκριμένα: Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο ΙΚΑ είναι 41,6% (από 3,7 δισ. ευρώ στα 2,1 δισ. ευρώ), η μείωση στον ΟΓΑ κατά 27% (από 4,6 δισ. ευρώ στα 3,36 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα μειώνεται η κρατική επιχορήγηση στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που σκιαγραφεί το «μακελειό» στην επιδοματική πολιτική. Το ίδιο διαφαίνεται και για τα πενιχρά επιδόματα του ΟΑΕΔ, αφού η κρατική χρηματοδότηση στον ΟΑΕΔ μειώνεται κατά 34,6% (από 764 εκατ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ). Η επιχορήγηση στο ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων Δημοσίου) μειώνεται κατά 19,7% (από 890 εκατ. ευρώ στα 715 εκατ. ευρώ) και στην κοινωνική χρηματοδότηση κατά 20% (από 400 εκατ. ευρώ στα 320 εκατ. ευρώ).
Η Επιτροπή θα προπαρασκευάσει σχετική επικείμενη Συμφωνία Επιχορήγησης με τον ΟΟΣΑ και θα υποδείξει τα κοινωνικά προγράμματα που θα επιλεχθούν για περαιτέρω αξιολόγηση. Είναι δεδομένο ότι το πετσόκομμα των πενιχρών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τη ραγδαία συρρίκνωση των (υποτυπωδών ούτως ή άλλως) δημόσιων δομών Πρόνοιας, θα οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά με ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου