ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2012
Σχέδιο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επιθετικότητά της ενάντια στους εργαζόμενους κατάγγειλε ο Ν. Καραθανασόπουλος στη Βουλή
Για προϋπολογισμό κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, που μεταφέρει δυσβάσταχτα βάρη στη λαϊκή οικογένεια και προνόμια στο κεφάλαιο μίλησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στο ξεκίνημα της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο μας παρουσίασε η κυβέρνηση και του οποίου ενδεχόμενα τα μεγέθη να αναθεωρηθούν τα επόμενα 24ωρα, δεν λέμε τον επόμενο μήνα ή το 2012, συνεχίζει και κλιμακώνει ακόμη περισσότερο τη βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος. Οπως είπε, τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού «εξυπηρετούν συνδυαστικά τους δύο βασικούς στόχους, δηλαδή αφενός μεν να φορτώσουν τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας και αφετέρου να διαμορφώσουν ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί περαιτέρω η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».
Αναφερόμενος στην πρόβλεψη περί πρόσθετων μέτρων, σημείωσε ότι «είναι απροσδιόριστου ύψους, θα κληθούν ακόμη μια φορά να τα πληρώσουν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα. Πρόκειται, δηλαδή, για μέτρα και μεγέθη που θα αποδειχθούν προσωρινά, εξαιτίας του βαθέματος της κρίσης όχι της ανικανότητας της πρόβλεψης».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα που αναδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Οπως χαρακτηριστικά είπε «τα έσοδα από τα φυσικά πρόσωπα παρουσιάζουν 27,5% αύξηση από τα έσοδα του 2011, που προβλέπονται για το 2012. "Φωτιά και τσεκούρι", δηλαδή, στη λαϊκή οικογένεια, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000, μέσα από τη μείωση των διαφόρων δαπανών που είναι αφορολόγητες, την κατάργηση των δαπανών που ενισχύουν, μέσα από μια σειρά άλλα παρεπόμενα μέτρα. Την ίδια στιγμή, εσείς που είστε δίκαιοι, για τους φόρους νομικών προσώπων κάνετε μείωση των εσόδων 22%. Αύξηση 28% για τη λαϊκή οικογένεια, μείωση 22% για τους κεφαλαιοκράτες. Δηλαδή, η πρόβλεψη είναι ότι θα πληρώσουν 2,1 δισ. για το 2012, που μπορεί να αποδειχτεί και πολύ αισιόδοξη. Στο σύνολο των 55 δισεκατομμυρίων που είναι τα έσοδα, τα νομικά πρόσωπα θα δώσουν μόνο το 2,1 δισ., δηλαδή, σταγόνα στον ωκεανό». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι αποδοχές μειώνονται ακόμα περισσότερο. Θα χάσουν 1,3 δισ. οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα σε σχέση με το 2011, με βάση τις σημερινές προβλέψεις, ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα της εφεδρείας, των απολύσεων δηλαδή, της επιβολής του ενιαίου μισθολογίου. Οι δαπάνες προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα κατακρεουργηθούν ακόμα περισσότερο. Στο ΙΚΑ η μείωση θα είναι 42%». Ειδικά για το θέμα των τόκων ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «οι δαπάνες για τους τόκους και όχι συνολικά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, θα φτάσουν όσο η μισθοδοσία και οι συντάξιμες αποδοχές». Τέλος, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές θριαμβολογίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012 είπε πως «είναι στόχος εχθρικός για το λαό. Πρωτογενή πλεονάσματα είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, από το 2000 έως 2007 είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα. Και λοιπόν, τι έγινε; Θωράκισε την οικονομία; Μείωσε το χρέος; Απέτρεψε από την κρίση; Οχι. Αρα, το πρωτογενές πλεόνασμα το θέλετε για να έχετε περισσότερα χρήματα στον "κρατικό κορβανά", για να τα δώσετε στους κεφαλαιοκράτες, να ενισχύσετε και να στηρίξετε τη δραστηριότητά τους».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Σ. Μαργέλης υποστήριξε πως «οι νέες παρεμβάσεις που προβλέπει το προσχέδιο προβλέπουν καθαρή απόδοση 5 δισ.» και πως «αν οι αποφάσεις δεν εφαρμοστούν η βιωσιμότητα της οικονομίας μας και της πορείας μας θα δοκιμαστεί σοβαρά». «Η δική μας πρόταση έχει καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης, αναφερόμενος στην εφεδρεία δημοσίων υπαλλήλων, δίνοντας έτσι και το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ που δεν αμφισβητεί τους στόχους του προϋπολογισμού. Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση με το προσχέδιο συνομολογεί ότι δεν έχει απάντηση στην κρίση». Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα, κουρελόχαρτο για τα σκουπίδια».
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Συνταγές» σωτηρίας του κεφαλαίου
Το δικό της μανιφέστο για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών έδωσε χτες στη δημοσιότητα η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Με τίτλο «σχέδιο με στόχο τη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους και την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο» οι εμποροβιομήχανοι έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην οποία προβάλλουν τις αξιώσεις τους. Στην πραγματικότητα οι εμποροβιομήχανοι, με γνώμονα τη διάσωση του κεφαλαίου που εκπροσωπούν, απαιτούν την άμεση προώθηση μιας σειράς αντιδραστικών - αντιλαϊκών μέτρων που εν πολλοίς αποτελούν και δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα και την πλουτοκρατία.
Κεντρικός άξονας των μέτρων και των πολιτικών είναι οι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και μαζί η παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των μισθών μέχρι εκεί που τους θεωρούν «εύλογους» οι εργοδότες, μείωση του κράτους στο πλαίσιο που το χρειάζεται για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, και όλα αυτά με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών κομμάτων.
Μεταξύ άλλων ζητούν:
  • Να καταρτιστεί αναλυτικός πίνακας με τα προς «αξιοποίηση» περιουσιακά στοιχεία του κράτους, εξαιρώντας, λένε, τα... «πολιτιστικά αγαθά» και τα δίκτυα, και να «αξιοποιηθούν» είτε με άμεση ιδιωτικοποίηση, είτε με μίσθωση, είτε με εκχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης μέχρι 99 χρόνια. Το δε ξεπούλημα να γίνει με «ταχύτατη προώθηση» που προϋποθέσει «ευρύτατη πολιτική συμφωνία» και «απλό σύστημα αδειοδότησης και αντιγραφειοκρατικές επενδυτικές διαδικασίες»!
  • Πάντα σε συνεργασία με τα κόμματα της πλουτοκρατίας, «χάραξη ενός νέου, δυναμικού, αναπτυξιακού προγράμματος με βασικό μοχλό την ιδιωτική επιχείρηση». Ετσι, ισχυρίζονται θρασύτατα και... γενναιόδωρα, «θα αποκατασταθούν σταδιακά οι εισοδηματικές απώλειες των δύο τελευταίων χρόνων των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων και θα επαναφερθούν σε ισχύ δίκαια κοινωνικά κεκτημένα». Το τι εννοούν είναι σαφές, καθώς διευκρινίζουν: «... με εξαίρεση κρατικές σπατάλες, προκλητικές αμοιβές και συντεχνιακές υπερβολές».
  • «Μικρότερο, ευέλικτο και αποτελεσματικότερο κράτος», δηλαδή, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματιών.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Εκδόθηκαν μόλις 80 δικαστικές ρυθμίσεις
Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας για δικαστική ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών με βάση το σχετικό νόμο, που σημαίνει ότι έχει αποτύχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ανέρχονται σε 5.000, γι' αυτές μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί λιγότερες από 200 αποφάσεις, ενώ μόνο οι 80 από αυτές κάνουν δεκτό το αίτημα της ρύθμισης. Αυτός είναι ο απολογισμός που προκύπτει από τις χτεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, με μια προσεκτική ανάγνωση των μεθοδικά διατυπωμένων στοιχείων ώστε να θολώσουν τα νερά γύρω από την πορεία υλοποίησης του νόμου για τη «ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών» και δημιουργίας εντυπώσεων ότι η ίδια η κυβέρνηση που με την πολιτική της οδήγησε σε αδιέξοδα τα λαϊκά νοικοκυριά γίνεται και ...σωτήρας τους! Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Κουτσούκο, περισσότεροι από 12.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αιτήσεις για εξωδικαστική λύση και, όπως λέει γενικόλογα, έχει εκδοθεί «ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων» για ρύθμιση ενός «σημαντικού μέρους των χρεών» οφειλετών. Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος αναφέρει ότι οι αιτήσεις για εξώδικη ρύθμιση των χρεών νοικοκυριών είναι στην πραγματικότητα περισσότερες από 12.000 εάν συνυπολογιστούν εκείνες που υποβλήθηκαν μέσω δικηγόρων, χωρίς, δηλαδή, τη διαμεσολάβηση ενώσεων καταναλωτών, του Συνηγόρου του Καταναλωτή και του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου