ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Καρατομούν τις κλαδικές συμβάσεις
Ενα ακόμα γενναίο βήμα για την κατάργηση και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κάνουν κυβέρνηση και εργοδοσία
Να ποιος είναι ο στόχος των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που προωθούν κυβέρνηση - τρόικα και οι σύμμαχοί τους: Να γίνουν ακόμα φθηνότεροι οι εργάτες για το κεφάλαιο, να θρέψουν με ένταση της εκμετάλλευσης τα εργοδοτικά κέρδη
Τρεις μόλις μέρες μετά το θέμα που έθεσαν κυβέρνηση και τρόικα για την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, χτες η Κυβερνητική Επιτροπή προχώρησε ακόμα ένα βήμα, χτυπώντας και υπονομεύοντας τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της, οι οποίες θα νομοθετηθούν άμεσα με το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση δίνει πρόσθετα όπλα στη μεγαλοεργοδοσία να επιβάλει τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις που είχε νομοθετήσει τον περασμένο Δεκέμβρη και προέβλεπαν μισθούς κάτω απ' αυτούς που είχαν θεσμοθετηθεί με τις κλαδικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, αναστέλλει την επέκταση των κλαδικών και καταργεί τη ρήτρα της ευνοϊκότερης σύμβασης για τον εργαζόμενο.Συγκεκριμένα, η τροπολογία για τις κλαδικές συμβάσεις προβλέπει τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην επιβολή των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων με τρεις τρόπους:
  • Σε επιχειρήσεις κάτω των 50 εργαζομένων, οι ειδικές επιχειρησιακές δεν θα υπογράφονται με το επιχειρησιακό σωματείο, αλλά με «ενώσεις προσώπων» που θα καλύπτουν τα 3/5 του προσωπικού.
  • Διευκολύνεται ταυτόχρονα η συγκρότηση «σωματείων» - μαϊμούδων από τους εργοδότες και μάλιστα μέσα σε ένα μήνα.
  • Η εργοδοσία δεν υποχρεούται να υποβάλει αιτιολογημένη μελέτη στο ΣΕΠΕ για να υπογράψει την ειδική επιχειρησιακή σύμβαση. Με την παρέμβαση αυτή, η κυβέρνηση αίρει και το ελάχιστο εμπόδιο που υπήρχε για την επιβολή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς μέχρι τώρα αυτές δεν προχωρούσαν μπροστά στην άρνηση εργαζομένων και συνδικάτων.
Η σημασία για τους μεγαλοεργοδότες των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων, που νομοθετήθηκαν πέρσι, είναι προφανής, καθώς με αυτές:
  • Μπορούν να καταργούν τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και να τις αντικαθιστούν με τις «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» χωρίς κανέναν περιορισμό.
  • Η μείωση των αποδοχών φτάνει μέχρι αυτό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, μέχρι δηλαδή και τα 751 ευρώ μεικτά. Η απώλεια μπορεί να είναι 30%, 40%, όσο δηλαδή ο μισθός ενός συγκεκριμένου εργαζόμενου - που έχει εξασφαλίσει με την κλαδική - αποκλίνει από την Εθνική Σύμβαση.
  • Ταυτόχρονα μπορούν να επιβάλλονται και όλες οι μορφές ευελιξίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα κλπ.).
  • Το ίδιο μπορεί να ανατρέπει όλες τις συνθήκες και τους όρους εργασίας, ωράρια, αργίες, άδειες, επιδόματα, κυριολεκτικά τα πάντα. Οι συμβάσεις, αν και είναι ετήσιες, με τυπικές διαδικασίες μπορούν να ανανεώνονται επ' άπειρον στο μέλλον, αφού δεν τίθεται κανένας χρονικός περιορισμός.
  • Τέτοιες συμβάσεις θα υπογράφονται σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα και σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων.
Τέλος επί της ουσίας στις κλαδικές
Εκτός όμως από την επιβολή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, η κυβέρνηση αναστέλλει τουλάχιστον για δύο χρόνια την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε όσες επιχειρήσεις δεν αντιπροσωπεύονται στη διαπραγμάτευση. Και επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, είναι σίγουρο ότι ακόμα και εκεί που τα συνδικάτα καταφέρνουν να υπογράψουν κάποια κλαδική σύμβαση με την αντίστοιχη εργοδοτική οργάνωση, αυτή δεν θα ισχύει για ολόκληρο τον κλάδο.
Τέλος, η κυβέρνηση καταργεί και τη ρήτρα της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους που προέβλεπε ότι σε περίπτωση εργατικής διαφοράς υπερισχύει γι' αυτόν η ευνοϊκότερη ρύθμιση - σύμβαση. Μπροστά σε αυτό τον ορυμαγδό που ξεγυμνώνει τους εργαζόμενους από κάθε συλλογική προστασία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ γι' αυτό που κόπτεται είναι ότι έτσι οι εργαζόμενοι βγαίνουν «εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και ευρωπαϊκού πολιτισμού»! Και αναπαράγει τη βολική για την κυβέρνηση άποψη ότι πιέζεται από την τρόικα και δείχνει υποχωρητικότητα.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πληρώσουν ακριβά για το ταξικό έγκλημα
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σχετικά με τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις συλλογικές συμβάσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει:
«Την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι δήθεν υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις και ενώ τις έχει υπονομεύσει εδώ και καιρό, μεθοδεύει την πλήρη κατάργησή τους με την επέκταση των λεγόμενων επιχειρησιακών συμβάσεων και το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Πρόκειται περί μιας ακόμα αθλιότητας που διαπράττει σε βάρος των εργαζομένων, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα ταξικό έγκλημα. Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα και δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα. Πάνε κατευθείαν στην τσέπη της εργοδοσίας.
Καμιά εργαζόμενη, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει πια αυταπάτες. Οι καπιταλιστές και τα κόμματα που τους υπηρετούν, τους οδηγούν σε μισθούς εξαθλίωσης, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Το καθεστώς της στυγνής εκμετάλλευσης, της ανασφάλειας και της ανεργίας δεν θα είναι προσωρινό, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα. Η εργατική τάξη έχει χρέος και καθήκον να υψώσει το ταξικό της ανάστημα. Να βάλει τέλος στις θυσίες των δικαιωμάτων της που της επιβάλλονται για να προστατευτεί η κερδοφορία των εκμεταλλευτών της.
Οργάνωση σε κάθε χώρο, σε κάθε κλάδο. Ο αγώνας για το δίκιο μας θα είναι σκληρός, αλλά είναι μονόδρομος. Πάρτε στα χέρια σας τα σωματεία και τα συνδικάτα, διώχτε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που με ψέματα και κόλπα σας έκρυβαν την αλήθεια για το τι θα έφερναν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και το τι σημαίνει για εσάς καπιταλισμός και κρίση, ενώ έβαλαν πλάτες να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα. Να εκμηδενιστεί η επιρροή αυτών των κομμάτων στο λαό.
Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τους βάλει φρένο, μόνο αν περάσει στην αντεπίθεση. Για να ζήσει η εργατική τάξη και ο λαός καλύτερα, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τους πολέμους πρέπει να διεκδικήσουν και να επιβάλουν τη δική τους εξουσία, να κάνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις δική τους περιουσία και να αποδεσμεύσουν τη χώρα από την ΕΕ».
ΠΑΜΕ
Ολοι στην απεργία στις 19 Οκτώβρη!
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου
Σχολιάζοντας τις νέες αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τις δηλώσεις των στελεχών της, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Οι δηλώσεις Κουτρουμάνη και άλλων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζουν την κυβέρνηση ως μαχητικό υπερασπιστή του κατώτερου μισθού, μόνο σαν μεγάλη απάτη μπορούν να χαρακτηριστούν. Η υποκριτική φιλολογία της κυβέρνησης και της ΝΔ περισσεύει αυτές τις μέρες με αφορμή τη χρόνια αξίωση του κεφαλαίου και ΕΕ για κατάργηση του κατώτερου μισθού, που τέθηκε από την τρόικα.
Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, έχει ήδη θεσμοθετήσει μισθό 500 ευρώ για τους νέους, έχει ήδη συρρικνώσει μερίδα μισθών με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Τώρα θέλουν να άρουν και το τελευταίο εμπόδιο για να γενικευτούν οι μισθοί Κίνας και Ινδίας. Ταυτόχρονα, επιχειρούν την κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Επιταχύνουν τη διαδικασία ίδρυσης εργοδοτικών Σωματείων που θα υπογράφουν επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις με μισθούς κατώτερους των κλαδικών.
Μέσα σε αυτόν τον αντιλαϊκό κυκεώνα, η κυβέρνηση, πριν από περίπου δύο μέρες, μέσω υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, εξέδωσε απόφαση για τη σύσταση "επιτροπής" με πρόεδρο την Αθηνά Δρέττα, η οποία με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των δαπανών θέλει να καταργήσει και να πετσοκόψει κοινωνικά επιδόματα, τα οποία ήδη βρίσκονται κάτω από το όριο της ανέχειας και να μειώσει τους δικαιούχους κατά δεκάδες χιλιάδες.
Η αντιλαϊκή επιδρομή δεν έχει τέλος. Ολοι στους δρόμους, να ματαιώσουμε το εφιαλτικό μέλλον που μας ετοιμάζουν. Ολοι στην απεργία στις 19 Οκτώβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις με το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα».
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου