ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΧΑΡΑΤΣΙΑ

ΧΑΡΑΤΣΙΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Λεηλατούν το λαό για να πληρώσουν τα μονοπώλια
  • Στόχος της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 1,98 δισ. ευρώ, από μισθωτούς και συνταξιούχους με αποδοχές μέχρι 857 ευρώ το μήνα!
  • Το Δημόσιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει πολλαπλάσια έσοδα αυξάνοντας τη φορολόγηση των κερδών και καταργώντας τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου
Από τα πρόσφατα μεγαλειώδη συλλαλητήρια ενάντια στα χαράτσια της κυβέρνησης
«Αυθαίρετο αμάλγαμα ρυθμίσεων» χαρακτήρισε την προηγούμενη Τετάρτη το φορολογικό σύστημα ο αντιπρόεδρος του Γ. Παπανδρέου και επί των Οικονομικών υπουργός, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τα γκανγκστερικού τύπου φορολογικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και με τα οποία λεηλατούνται στην κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα, ώστε να καλυφθούν μερικές ακόμα τοκοχρεολυτικές δόσεις προς τους τραπεζίτες που διαχειρίζονται το εξωτερικό χρέος της χώρας.Το φορολογικό σύστημα, από τη στιγμή που αποτελεί το κυριότερο εργαλείο του αστικού κράτους, για τη συγκέντρωση των φόρων που βασικά πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, με στόχο την αναδιανομή τους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, πράγματι αποτελεί ένα «αυθαίρετο αμάλγαμα», σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων. Το φορολογικό σύστημα ανέκαθεν ήταν κόντρα στην κοινή λογική, που θέλει ο καθένας να συμμετέχει στη φορολόγηση ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα. Από τη στιγμή που η στήριξη του κεφαλαίου αποτελούσε βασικό του στόχο, αναπόφευκτα θα αποτελούσε ανακάτεμα διαφόρων ρυθμίσεων, ανάλογα με τις κατά καιρούς ανάγκες, αλλά και αξιώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων.
Το κύριο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν είναι το «αλλοπρόσαλλο» της φορολογικής νομοθεσίας, όπως υποστηρίζει ο Ε. Βενιζέλος. Είναι ο ταξικός της χαρακτήρας, που ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης του συστήματος προσλαμβάνει χαρακτηριστικά αγριότητας και πλιάτσικου σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι κυβερνητικές επιλογές με τα φορολογικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με κορύφωση τα χαράτσια και τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών.


Επιβεβαιώνουν με αυτόν τον τρόπο ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα, αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα κλιμακώνεται και το επόμενο διάστημα. Ετσι, αφού εκτόξευσαν τους έμμεσους φόρους στα ύψη αδειάζοντας τα πορτοφόλια των εργαζομένων, αφού επέβαλαν τα χαράτσια, προχωρούν τώρα στην προκλητική αύξηση της άμεσης φορολογίας ειδικά για τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ ετοιμάζουν το νέο μεγάλο κόλπο με τις «αποδείξεις», που λόγω των έντονων αντιδράσεων μετατέθηκε για το 2012.Σαν ψυχροί εκτελεστές και προσηλωμένοι αποκλειστικά στο πώς θα εισπράξουν περισσότερους φόρους από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προωθώντας παράλληλα τους σχεδιασμούς τους για παραπέρα μείωση της φορολογίας των κερδών του κεφαλαίου, έβαλαν κάτω τα κιτάπια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στις λεγόμενες φορολογικές εκπτώσεις και άρχισαν να ψαλιδίζουν, προκειμένου να τους βγουν οι αριθμοί που εκ των προτέρων είχαν συμφωνήσει με την τρόικα. Μπούσουλας γι' αυτούς είναι να αυξήσουν τις πληρωμές των τοκοχρεολυτικών δόσεων, μέχρι να έρθει το επίσημο «κούρεμα» του χρέους. Από κει και πέρα, δεν τους αφορούν οι άνθρωποι. Αδιαφορούν για το πώς τα βγάζει πέρα η λαϊκή οικογένεια. Δεν τους ενδιαφέρει ότι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού της χώρας περιθωριοποιείται και ζει σε συνθήκες ανέχειας. Η αποφασιστικότητά τους, μάλιστα, να υπηρετήσουν όσο γίνεται καλύτερα τις συμφωνίες τους με ΕΕ και ΔΝΤ, τους οδήγησε σε μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία. Ολα τα μέτρα που ανακοίνωσαν έχουν... αναδρομικό χαρακτήρα!
Φόροι στα εισοδήματα φτώχειας


Eurokinissi
Με αυτήν ακριβώς τη λογική και αρνούμενοι να δώσουν λύσεις καταργώντας τις τεράστιες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο ή να αυξήσουν τη φορολογία των κερδών, αποφάσισαν να χτυπήσουν ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους:
1) Πετσοκόβουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, που υποτίθεται ότι αποτελεί το ελάχιστο ποσό για να μπορέσει κάποιος φορολογούμενος να τα βγάλει πέρα. Το νέο... «αφορολόγητο» ορίστηκε στα 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν ακόμα και όσοι έχουν μηνιάτικο 357 ευρώ. Δηλαδή, στο εξής, φόρο θα πληρώνουν ακόμα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ακόμα και όσοι ζουν με επίδομα ανεργίας, το οποίο είναι 454 ευρώ το μήνα.
Με τη νέα ρύθμιση θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, που κατά τεκμήριο είναι εργαζόμενοι που υποαπασχολούνται ή εργάζονται με ελαστικό ωράριο, ή βγάζουν το ψωμί τους εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις διάφορες πολυεθνικές του κλάδου που απασχολούν το προσωπικό τους με 600 και 700 ευρώ το μήνα.
Από αυτό το κομμάτι του λαού, και όσους ζουν με 857 ευρώ το μήνα, αυτούς, δηλαδή, που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να επιβιώσουν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 1,98 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με το μέτρο αυτό, κάθε φορολογούμενος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ επιβαρύνεται αυτόματα με 700 ευρώ. Ολοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε την αντιδραστικότητα του μέτρου. Με 700 ευρώ επιβαρύνονται και οι έχοντες μηνιάτικο μέχρι 857 ευρώ και όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 ευρώ και πάνω!!!
2) Μειώνουν τη δαπάνη που ανέκαθεν αναγνωριζόταν για τα ανήλικα παιδιά. Τα χαρτιά τους λένε ότι «η ωφέλεια των φορολογουμένων λόγω προστατευόμενων τέκνων» φτάνει τα 433 εκατομμύρια ευρώ. Η διαπίστωση και μόνο ότι λόγος γίνεται για ολόκληρο ...μισό δισεκατομμύριο, τους προκάλεσε σχεδόν ενθουσιασμό, τόσο που αυτόματα αποφάσισαν ότι το ζήτημα πρέπει να... ρυθμιστεί. Το πώς ακριβώς θα «κοπεί» και τι θα ισχύσει, μένει να το μάθουμε μέσα στο επόμενο διάστημα.
3) Επιβάλλουν το χαράτσι με την ονομασία «εισφορά αλληλεγγύης», το οποίο θα πληρώνουν για όλα τα επόμενα χρόνια όλοι όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, με πρόσχημα τη στήριξη όσων πλήττονται από την κρίση. Για τα εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ ο συντελεστής της «εισφοράς» είναι 1%, για τα εισοδήματα από 20 μέχρι 50 χιλιάδες 2%, για όσους έχουν 50.000 - 100.000 ευρώ εισόδημα ο συντελεστής ορίστηκε στο 3% και για εκείνους που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα 4%.
4) Καθιερώνουν το «τέλος ηλεκτροδοτούμενης κατοικίας», το χαράτσι που προέκυψε από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη ΔΕΘ και το οποίο ισοδυναμεί με επιβάρυνση από 3 μέχρι 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς η μεγάλη μάζα των εργαζομένων θα κληθεί να πληρώσει χαράτσι 5 - 6 ευρώ το τετραγωνικό, ποσό που θα προσαυξάνεται μέχρι και 25% αν το ακίνητο είναι μέχρι 4 χρόνων. Να σημειωθεί ότι από την επόμενη χρονιά το χαράτσι αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο με δεδομένο ότι θα αυξηθούν παραπέρα οι λεγόμενες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα.
Οι «φοροελαφρύνσεις» που κόβονται...
5) Κατακρεουργούν μια σειρά «φοροαπαλλαγές» που ίσχυαν μέχρι σήμερα, ανάλογα με τη θεωρούμενη απώλεια εσόδων που υπάρχει για τα δημόσια έσοδα. Υποψήφιες για μείωση ή και κατάργηση είναι δαπάνες όπως:
  • Ιατρικές υπηρεσίες, για τις οποίες έχει δημιουργηθεί τόσος ντόρος, αλλά το κόστος για το Δημόσιο είναι όλο κι όλο 135,6 εκατ. ευρώ.
  • Οι τόκοι από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε συνθήκες κρίσης δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν διευκολύνσεις σε όσους απέκτησαν το δικό τους κεραμίδι, παίρνοντας δάνειο από τις τράπεζες. Η σχετική φοροαπαλλαγή αφορούσε 640.054 φορολογούμενους, οι οποίοι κατά μέσο όρο είχαν ένα όφελος της τάξης των 300 ευρώ. Μια μικρή ανάσα, δηλαδή, για τον καθένα από αυτούς, όμως τα επιτελεία του Βενιζέλου θεωρούν απαράδεκτη την απώλεια των 182 εκατομμυρίων ευρώ που ισχύουν για τη συγκεκριμένη φορολογική απαλλαγή.
  • Δίδακτρα για φροντιστήρια, που ελαφρύνουν 544.166 φορολογούμενους κατά 56,4 εκατ. ευρώ.
  • Φοροαπαλλαγές για λόγους αναπηρίας, που η κυβέρνηση τις κοστολογεί 87,4 εκατ. ευρώ.
  • Ενοίκια κύριας κατοικίας, που εκτιμούν ότι θα αποφέρουν στα ταμεία 94,5 εκατ. ευρώ.
  • Η ειδική φορολόγηση ναυτικών και ιπταμένων με «κόστος» 137,9 εκατ. ευρώ.
  • Ασφάλιστρα ζωής, που στερούν από τα ταμεία 156,2 εκατ. ευρώ.
...και οι άλλες
Παρ' όλα αυτά, ανεξάρτητα δηλαδή από την πρεμούρα των κυβερνώντων να συγκεντρώσουν έσοδα κόβοντας ακόμα και «φοροαπαλλαγές» που αφορούν αρκετά εκατομμύρια νοικοκυριά, στους κόλπους της κυβέρνησης δεν κουβεντιάζουν καν το ενδεχόμενο να θίξουν κάποιες άλλες, ποσοτικοποιημένες φοροαπαλλαγές. Ανάμεσα σε αυτές:
  • Τα κέρδη Ανωνύμων Εταιρειών που μοιράζονται ως μερίσματα και άλλα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς και τα οποία κοστίζουν στην κοινωνία 687,1 εκατ. ευρώ.
  • Τα κέρδη από επιχειρηματική αμοιβή που φορολογούνται με την κλίμακα των φυσικών προσώπων που μας κοστίζουν 88 εκατ. ευρώ.
  • Οι πάγιες αποσβέσεις ακινήτων, που αφορούν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, οι οποίες γλιτώνουν φόρους 98 εκατ. ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι ολοφάνερο ότι αν η πρώτη ομάδα των «φοροαπαλλαγών» που σχεδιάζουν να κόψουν αφορά τον απλό κόσμο, αρκετά εκατομμύρια εργαζομένων αυτής της χώρας, η δεύτερη, που προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού, αφορά αν όχι εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, πάντως τους «έχοντες και κατέχοντες». Μια απλή πρόσθεση επιβεβαιώνει ότι επιλογή τους είναι να καταργήσουν τις φοροαπαλλαγές των πολλών που «κοστίζουν» 850 εκατ. ευρώ, για να διατηρήσουν το στάτους των ολίγων, που, εκτός από όλα τα άλλα, ροκανίζουν και φοροαπαλλαγές 873 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό άλλωστε του ταξικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και στον τομέα των φόρων είναι ότι σε μια εποχή που το «εθνικό συμφέρον» έχει ταυτιστεί ακόμα και με την επιβολή φορο-χαρατσιών σε μισθωτούς και συνταξιούχους, υπάρχουν κάποιοι που το σύστημα τους διευκολύνει να μην πληρώνουν δεκάρα για κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων και δεκάδων δισεκατομμυρίων. Ανάμεσά τους, πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρο εισοδήματος έχουν:
  • Οι πλοιοκτήτες ή εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίων.
  • Οι ελληνικές ή ξένες εταιρείες που εκτός από την εκμετάλλευση πλοίων έχουν και άλλες εκμεταλλεύσεις.
  • Τα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
  • Οσοι αποκτούν κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίου στο εξωτερικό.
  • Οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες, το κέρδος των οποίων προέρχεται από εργασίες στο εξωτερικό.
  • Οι ξένες τεχνικές επιχειρήσεις που έχουν κέρδη στη χώρα.
  • Οι εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη κατά την πώληση ακινήτου τους σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.
  • Οσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Οσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα του Χρηματιστηρίου.
  • Οσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από την πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
  • Οι εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από την παροχή επιχειρηματικού κεφαλαίου από τη μερική ή ολική πώληση των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν.
  • Οι εταιρείες Διανομής Αερίου.
  • Εντελώς συμβολικά φορολογούνται όσοι κάνουν περιουσίες με ειδικού τύπου καταθέσεις στις τράπεζες. Ετσι, με συντελεστή μόλις 10% φορολογούνται οι τόκοι των καταθέσεων, οι τόκοι από ομόλογα, τα κέρδη από πράξεις repos, οι τόκοι από καταθέσεις στο εξωτερικό.
Αυτή η πολιτική είναι ο μονόδρομος για τα μονοπώλια και την κυβέρνησή τους. Μονόδρομος για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους πιστωτές της και την τρόικα. Ενας μονόδρομος που το μόνο που προσφέρει στα λαϊκά νοικοκυριά είναι δεινά, φτώχεια και χρεοκοπία, προκειμένου να καβαντζάρουν οι κεφαλαιοκράτες την κρίση και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Στόχος η ανατροπή
Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, θα αναρωτηθεί κάποιος. Μα, αναποδογυρίζοντας όλα όσα συμβαίνουν στο φορολογικό σύστημα, είναι η απάντηση. Οχι ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου είναι δυνατόν να γίνει κάτι ριζικά διαφορετικό, ειδικά την περίοδο της εξέλιξης του συστήματος που διανύουμε σήμερα, αλλά, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σε κάποιο βαθμό, μια σχετική ανακούφιση για τα χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις που διατυπώνει το ΚΚΕ και οι οποίες προβλέπουν:
  • Απαλλαγή από τους φόρους για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και μια σειρά άλλα μέτρα ελάφρυνσης της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, πετρέλαιο κίνησης.
  • Φορολογική ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων με παράλληλη κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, κατάργηση των ειδικών δημοτικών φόρων.
  • Αμεση φορολογική επιβάρυνση - εισφορά των επιχειρηματικών ομίλων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
  • Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45%.
  • Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για φοροδιαφυγή - εισφοροδιαφυγή.
Η ουσία, πάντως, κάθε συζήτησης, που συνδέεται με τα αντιλαϊκά μέτρα και τα χαράτσια κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας στο όνομα δήθεν του δημόσιου χρέους και των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές, είναι ότι οι εργαζόμενοι δε χρωστούν απολύτως τίποτα σε κανέναν! Το μοναδικό χρέος που έχουν οι εργαζόμενοι, είναι να εντείνουν και να κλιμακώσουν την αντίσταση και τον αγώνα τους απέναντι στην πολιτική που οδηγεί τους ίδιους και τις οικογένειές τους κατευθείαν στη χρεοκοπία. Ενας αγώνας που στόχο θα έχει το Λαϊκό Μέτωπο για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τέσσερα παραδείγματα για το πλιάτσικο
Παράδειγμα πρώτο:
Φορολογούμενος που πέρσι είχε εισόδημα 18.000 ευρώ και η σύζυγός του 8.000 ευρώ, κατοικούσαν, με το παιδί τους, σε σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων στην Καλλιθέα και προσκόμισαν αποδείξεις ύψους 8.500 ευρώ, πλήρωσε φόρο 557,69 ευρώ.
Το ίδιο ακριβώς ζευγάρι, με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα, φέτος θα πληρώσει:
1) Φόρο εισοδήματος 2.200 ευρώ, ο σύζυγος 1.900 ευρώ και η σύζυγος 300 ευρώ.
2) Εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της φορολογικής έκπτωσης για το παιδί θα επιβαρυνθούν πρόσθετα με 320 ευρώ.
3) Για το χαράτσι που βάφτισαν «εισφορά αλληλεγγύης», ο σύζυγος θα πληρώσει 180 ευρώ.
4) Για το άλλο το χαράτσι, που ονόμασαν «τέλος ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου», 6 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 540 ευρώ.
Μια πρόσθεση και χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τα κόλπα που τελικά θα εισαγάγει η κυβέρνηση για τις αποδείξεις, το συγκεκριμένο ζευγάρι, χωρίς να αυξηθεί το εισόδημά τους έστω και ένα ευρώ, στη θέση των άμεσων φόρων των 557 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν 3.240 ευρώ!!!
Παράδειγμα δεύτερο:
Φορολογούμενος που είχε εισόδημα 16.000 ευρώ και η σύζυγός του 12.000 ευρώ, κατοικούσαν, με τα δύο παιδιά τους, σε σπίτι 80 τετραγωνικών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και προσκόμισαν αποδείξεις ύψους 12.000 ευρώ. Δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο.
Το ίδιο ακριβώς ζευγάρι, με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα, φέτος θα πληρώσει:
1) Φόρο εισοδήματος 2.120 ευρώ, ο σύζυγος 1.420 ευρώ και η σύζυγος 700 ευρώ.
2) Εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της φορολογικής έκπτωσης για το παιδί θα επιβαρυνθούν πρόσθετα με 400 ευρώ.
3) Για «εισφορά αλληλεγγύης» ο σύζυγος θα πληρώσει 160 ευρώ.
4) Για «τέλος ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου», 5 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 400 ευρώ, τα οποία, λόγω ηλικίας του ακινήτου, προσαυξάνονται κατά 20% και άρα θα πληρώσουν 480 ευρώ.
Η συνολική επιβάρυνση της συγκεκριμένης οικογένειας, λόγω των άμεσων φορολογικών μέτρων, θα είναι της τάξης των 3.160 ευρώ!!!
Παράδειγμα τρίτο:
Ζευγάρι εμποροϋπαλλήλων με μισθούς 700 και 800 ευρώ το μήνα, δηλαδή ετήσιο εισόδημα της τάξης των 9.800 ευρώ για τον ένα σύζυγο και 11.200 για τον άλλον, που ζουν σε διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων, όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό δεν πλήρωσαν φόρο, μια και τα εισοδήματά τους ίσα - ίσα φτάνουν, αν φτάνουν, για να ζήσουν καλύπτοντας τις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Κι όμως με βάση τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, που ήδη είναι αποφασισμένες και δημοσιοποιημένες και με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν την εργασία τους, το ίδιο ζευγάρι θα κληθεί τώρα να πληρώσει:
1) Φόρο εισοδήματος 1.100 ευρώ, 620 ο σύζυγος και 480 η σύζυγος.
2) Για «τέλος ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου» 6 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 420 ευρώ.
Με δυο λόγια, η επιβάρυνση θα είναι 1.520 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μηνιαίο μισθό του ζευγαριού.
Παράδειγμα τέταρτο:
Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ και άνεργη σύζυγο, που κατοικούν στου Ζωγράφου, σε σπίτι 90 τετραγωνικών, που απέκτησαν με στεγαστικό δάνειο, έχοντας πληρώσει τόκους για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας 4.500 ευρώ και προσκομίζοντας αποδείξεις 8.000 ευρώ, πλήρωσαν φόρο 75 ευρώ.
Για φέτος, που καταργούνται οι φοροεκπτώσεις για στεγαστικά δάνεια και η επιστροφή φόρου για αποδείξεις αγορών, το συγκεκριμένο ζευγάρι θα επιβαρυνθεί:
1) Με φόρο εισοδήματος 2.380 ευρώ.
2) Για «εισφορά αλληλεγγύης» ο σύζυγος θα πληρώσει 160 ευρώ.
3) Για «τέλος ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου», 6 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 540 ευρώ.
Η επιβάρυνση είναι της τάξης των 3.345 ευρώ!!!

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου