ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ
Επιχειρηματικές πιέσεις για νέες ΣΔΙΤ
Στο στόχαστρο είναι κυρίως τα νοσοκομεία της επαρχίας

Την ένταξη της υγείας στον «αναπτυξιακό τομέα της χώρας», όπως διαμορφώνεται μετά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, αξιώνουν ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί κύκλοι ώστε να «επιτευχθούν οι στόχοι, έστω και με παραλλαγές, της 21ης Ιουλίου 2011» και να «γίνει βιώσιμο το χρέος της χώρας».
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν σε πρόσφατη εκδήλωση της πολυεθνικής εταιρείας ερευνών Synovate στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα: «Οικονομική και Κοινωνική Αξιολόγηση του Μνημονίου στη Φαρμακευτική Αγορά - Μελλοντικές Πολιτικές». Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι καθηγητές Γιάννης Στουρνάρας, που είναι και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), και ο Νίκος Μανιαδάκης, απ' την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Ως μοχλούς περαιτέρω ένταξης του τομέα της υγείας σε αυτόν το στόχο ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε, μεταξύ των άλλων, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα έρθουν ως προέκταση και συμπράξεων των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στο στόχαστρο είναι τα νοσοκομεία της επαρχίας, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, έχουν μικρές πληρότητες. Για παράδειγμα ένα νοσοκομείο στην επαρχία με πληρότητα 50% θα μπορέσει να εκχωρήσει τα κρεβάτια του σε ιδιώτες μαιευτήρες που θα τα «χρησιμοποιήσουν για την πελατεία τους», αντί οι μέλλουσες μανάδες να μετακινούνται σε εκτός της περιοχής τους μαιευτήρια. Ετσι κατά τον Γιάννη Στουρνάρα τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν αύξηση των εσόδων.
Ο Νίκος Μανιαδάκης μετέφερε στην εκδήλωση τις σκέψεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού για την ανάπτυξη του λεγόμενου ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας καθώς ο ιδιωτικός τομέας υγείας έχει αναπτύξει «κέντρα αριστείας», όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση και η οφθαλμολογία ενώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του ιαματικού ιατρικού τουρισμού.
Την αποτύπωση των δαπανών Υγείας και Φαρμάκου στην Ελλάδα έκανε η Ειρήνη Πάλακα, Επιστημονική Συνεργάτις στο Παρατηρητήριο Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ, η οποία ανέφερε ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου στα νοσοκομεία μπορεί να επιφέρει μια «συνολική εξοικονόμηση» - δηλαδή περικοπές - της τάξης του 1,08 δισ. για το 2011. Από το ασφαλιστικό σύστημα μπορούν να «εξοικονομηθούν» έως και 1,387 εκατ. ευρώ το 2011 (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ και της είσπραξης του υπολοίπου του rebate των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για την περίοδο 2009-2010). Πρόκειται για καραμπινάτες περικοπές, όπως για παράδειγμα οι πληρωμές για τα φάρμακα της «αρνητικής λίστας» - κοντά στις 1.000 συσκευασίες - που υπολογίζονται σε 176 εκατ. ευρώ και τα οποία θα τα πληρώνουν οι άρρωστοι απ' την τσέπη τους. Μάλιστα ο Γιάννης Στουρνάρας τάχτηκε υπέρ της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, παρότι ισχύει συμμετοχή μέχρι και 25%!

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου