ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
«Υπογραμμίζουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές οι πολυήμερες κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στη Γαλλία. Εκτός των άλλων αποδεικνύεται και το εξής: Ότι δεν είναι το μνημόνιο που γέννησε απότομα προβλήματα .....
στην Ελλάδα. Η Γαλλία δεν έχει μνημόνιο. Επομένως το ζήτημα ποιοι ψήφισαν υπέρ ή κατά του μνημονίου δεν έχει τόση σημασία, όσο σημασία έχει γιατί κάποιος καταψήφισε το μνημόνιο, πως ερμηνεύει την κρίση και γιατί έχουμε το μνημόνιο στην Ελλάδα;
Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία αποδεικνύουν ότι είτε έχεις μνημόνιο είτε όχι, είτε το χρέος σου και το έλλειμμά σου είναι μεγάλο ή μικρό, τα μέτρα τα οποία παίρνονται έχουν σχέση με τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι μέτρα αναπόφευκτα για την ενδυνάμωση ή για την αντιμετώπιση της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, είναι μέτρα φυσιολογικά για τα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο. Είναι μέτρα τα οποία η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός, πρέπει να τα απορρίψει από γεννησιμιού τους. Ό,τι δηλαδή συμφέρει το κεφάλαιο είναι θάνατος για τους εργαζόμενους. Με τέτοιους όρους μπορούμε να μιλήσουμε.

Δεν είναι τυχαίο ότι κανένα κόμμα, πλην του ΚΚΕ, δεν βάζει στο πρόγραμμά του την κατάργηση της ανεργίας. Ούτε άμεσα ούτε προοπτικά. Ενώ στολίζουν με μπιχλιμπίδια τα προγράμματά τους, την κατάργηση της ανεργίας δεν τη λένε. Ξέρετε γιατί δεν τη λένε; Όχι γιατί στο σημείο αυτό δεν αισθάνονται την ανάγκη να δημαγωγήσουν, αλλά άμα βάλουν ζήτημα κατάργησης της ανεργίας, τότε αυτοί που τους στηρίζουν, δηλαδή οι επιχειρηματίες οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, θα τους πουν: «Ε, που πας! Η ανεργία δεν μπορεί να καταργηθεί». Θα τους τραβήξουν τα αυτιά οι επιχειρηματίες. Γιατί το φαινόμενο αυτό είναι σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα, είναι συνοδοιπόρος του Καπιταλισμού και τώρα πια δεν θα είμαστε στη φάση που υπήρχε παλιά να έχουμε διακυμάνσεις στην ανεργία, τώρα θα υπάρχει ένα σταθερό, υψηλό ποσοστό ανέργων, το οποίο στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς θα υπάρχει η μερική απασχόληση.
Στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, που έγιναν το ’07 και το ’09 αλλά και προηγούμενα, ποια ήταν τα κεντρικά ζητήματα που έθεταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά; Θα έκαναν έλεγαν 100.000 νέες θέσεις εργασίας, μετά στο συναγωνισμό έφτασαν και τις 200.000 θέσεις εργασίας και αύξηση των συντάξεων. Αυτό ήταν το βασικό μοτίβο της προεκλογικής περιόδου και τώρα ακριβώς επειδή έχουμε προεκλογική περίοδο, έρχεται μια απάτη ένα ψέμα μεγατόνων κυριολεκτικά, από την Κυβέρνηση που την έχουμε χαρακτηρίσει την πιο επικίνδυνη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, ήρθε χτες αυτή η απάτη ότι δίνει 2,5 δις για να διασώσει 670.000 θέσεις εργασίας. Γιατί; Γιατί σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Για να θυμηθούμε τι έγινε αμέσως μετά τις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη; Απολύθηκαν οι εργαζόμενοι με τα προγράμματα STAGE στο Δημόσιο. Και γιατί απολύθηκαν αυτοί; Γιατί θέλουν να δώσουν τα χρήματα που χρησιμοποιούσαν για να πληρωθούν οι άνθρωποι που δούλευαν με τη μορφή STAGE 5-10 χρόνια και παραπάνω στο Δημόσιο, να τα δώσουν στους ιδιώτες για να επεκταθεί αυτή η μορφή απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και πρέπει ο λαός να πάρει στα χέρια του την εξουσία. Εργατική εξουσία, λαϊκή εξουσία. Αν θέλουμε να απαντήσουμε ριζικά, στην κατάργηση της ανεργίας.
Αυτό το λέμε. Και δεν πρόκειται κανείς, στο όνομα του ότι τα προβλήματα οξύνονται, να μας βγάλει από αυτό το δρόμο που είναι ο μοναδικός δρόμος λύσης των προβλημάτων.
Έχετε πάρει στα χέρια σας συνολικές προτάσεις που αρχίζουν από το ύψος του επιδόματος, από τη συμπερίληψη στην επιδότηση και των μη μισθωτών, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων στην πόλη και στο χωριό, ας το πω έτσι ή των παιδιών που αναζητούν δουλειά διαπιστωμένα, φοιτητών, των αποφοίτων κλπ.

Παίρνουμε σαν βάση, αυτό που προτείνουμε, το 1.400 € βασικό μισθό και παίρνουν το 80% που είναι 1.120 €. Η κάλυψη πρέπει να είναι σε όλο το χρόνο που είναι διαπιστωμένα άνεργοι και αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί.
Δεύτερον, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Αυτοί που τώρα απολύονται, γιατί θα απολυθούν πολλοί, θα τις έχουν αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά αυτοί που δεν βρίσκουν δουλειά ή απολύονται από την ευκαιριακή απασχόληση και με 3-4 μήνες το χρόνο δεν θα έχουν τις προϋποθέσεις για πλήρη κάλυψη.
Αυτό ως δικαίωμα, όχι ως παραχώρηση και φιλανθρωπία. Και απορρίπτουμε αυτό που λέμε τη φιλανθρωπία. Είναι άλλο πράγμα η κοινωνική αλληλεγγύη στα πλαίσια του κινήματος και στον κλάδο και στη γειτονιά και άλλο πράγμα να πρέπει να αναζητήσεις, να πας να ζητιανεύεις δηλαδή κυριολεκτικά ή να βγαίνεις στην τηλεόραση και να κλαις για να έχεις κάλυψη.
Εμείς, λοιπόν, ζητάμε μέτρα επιθετικά, ριζοσπαστικά για την ανεργία, προσλήψεις σε διαπιστωμένες και στα πλαίσια του συστήματος ελλείψεις. Και επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε ωραίες προτάσεις, χωρίς να απαντάμε στο βασικό πολιτικό ζήτημα της χώρας, εμείς θεωρούμε ότι πια οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν, αυτό που λέμε, τον άλλο δρόμο πολιτικής και κοινωνικής πάλης και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Αν αυτοί δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα, δεν έχει σημασία αν είναι πάρα πολύς ή λίγος, αν δεν γίνει ιδιοκτησία τους, αν δεν απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, τότε έχουν δικαίωμα να ελπίζουν μόνο οι λίγοι, οι πολλοί δεν έχουν δικαίωμα. Η ελπίδα –που λέει πολύς κόσμος- πεθαίνει τελευταία, πρέπει να πεθάνει στην ώρα της, και αυτό θα φανεί, και να γεννηθεί στη θέση της η ελπίδα στο δίκιο σου, στον εαυτό σου, στο κίνημα, στην οργάνωση.
Και μ’ αυτή την έννοια στις 7 του Νοέμβρη δεν θα αναμετρηθεί το ποιο κόμμα θα γίνει 1ο, 2ο, 3ο, 4ο. Η σύγκριση δεν θα γίνει στη λίστα ιεραρχίας των κομμάτων, η σύγκριση θα είναι το εξής: Πόσο κάτω είναι τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και πόσο πάνω θα είναι τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότησή τους έχει το ΚΚΕ.

Αυτό θα μετρήσει αν μπορούμε να ελπίζουμε να βάλουμε ένα φρένο σ’ αυτή την πολιτική ή αν θα είμαστε σε μία στασιμότητα στις 7 του Νοέμβρη.
Και ένα τελευταίο. Πρέπει να πάρουν υπόψη οι εργαζόμενοι, ότι απροκάλυπτα λίγες μέρες πριν τις εκλογές ψήνονται μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας ανάμεσα στα κόμμα του ευρωμονόδρομου. Και τα αναχώματα αυτά έχουν σαν στόχο, να πάρουν υψηλό ποσοστό τα ΠΑΣΟΚικά αναχώματα ή τα Συνασπιμικά αναχώματα, η ο προξενητής – Καρατζαφέρης, αυτό έχουν στο νου τους.
Δηλαδή θέλουν να πάρουν μία δύναμη για να μπορούν είτε να συνεχίζουν να παίξουν το ρόλο του προξενητή, είτε να τους προξενέψει κάποιος να τους δεχτεί ένα από τα δύο κόμματα, τα Αριστερούτσικα αναχώματα, ειρωνικά το λέω, προς το ΠΑΣΟΚ».

ΑΘΗΝΑ 20/10/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου