ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Ανησυχούν για μεγαλύτερο βάθεμα της κρίσης

Στο επίκεντρο όλα τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας


Η κρίση βαθαίνει κι άλλο, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείρισή της προς όφελος του κεφαλαίου
Με τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς να φουντώνουν και την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας αναζητούν το μέγεθος και τη μορφή της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας επιδίδονται σε μπαράζ συνεδριάσεων και διαπραγματεύσεων με αντικείμενο τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και τον επιμερισμό της ζημιάς.
Στις 6 του Οκτώβρη η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, με αντικείμενο το συντονισμό της δράσης της ΕΕ με τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για την κρίση. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει το G20, με σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και στη συνέχεια και των αρχηγών των 20 ισχυρότερων οικονομιών, ενώ στις 17 και 18 του Οκτώβρη προγραμματίζονται οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερς», οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση, ανάμεσά τους η «BNP Paribas», η «Deutsche Bank», η «HSBC» και η «Lazard», εξετάζουν, μεταξύ άλλων, την έκδοση ενός εκατονταετούς (!) ομολόγου. Το «Ρόιτερς» σημειώνει ότι το σενάριο αυτό προέκυψε με αφορμή την αυξημένη ζήτηση που είχε αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του Μεξικού πριν από μερικές βδομάδες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται στέλεχος τράπεζας - συμβούλου της κυβέρνησης, η μεγάλη διάρκεια του εκατονταετούς ομολόγου θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι τα προβλήματα αναχρηματοδότησης της Ελλάδας έχουν μετατοπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, παίρνει παράταση και η θηλιά στο λαιμό του λαού, καθώς χρέη τέτοιου μεγέθους υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών σε βάθος χρόνου.
Σενάρια χρεοκοπίας
Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ σημείωσε πως «θα πρέπει επιτέλους να πούμε ανοιχτά ότι η Αθήνα έχει σχεδόν πτωχεύσει. Θα μπορούσαμε να το διατυπώσουμε και πιο σκληρά και να πούμε ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα χρόνια». Ο ίδιος εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα αποφασιστεί διαγραφή του ελληνικού χρέους και αυτό θα πλήξει μεταξύ άλλων και ιδιώτες πιστωτές.
Παράλληλα, η «Wall Street Journal» εκτιμά ότι ο κίνδυνος να μην επαρκεί το δεύτερο δανειακό πακέτο των 109 δισ. ευρώ για την Ελλάδα είναι μεγάλος. Εξετάζοντας τις διάφορες επιλογές, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι αν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της 21ης Ιούλη για την ανταλλαγή ομολόγων, το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί μόλις στο 150% του ΑΕΠ (από 165%).
Ωστόσο, η «Wall Street Journal» εκτιμά ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρωζώνη θα θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν μια συμφωνία μόλις δύο μήνες μετά από την υπογραφή της και υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μπορεί να διασφαλίσει μια εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές της, ώστε οι τελευταίοι να δεχθούν να εγγράψουν μεγαλύτερες ζημιές, επομένως θα υποχρεωθεί σε άτακτη χρεοκοπία, προκαλώντας την πληρωμή των CDS και την εξάπλωση της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη».
Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι είναι «καλύτερα για την Ευρωζώνη και για την Ελλάδα, να προχωρήσει με την ήδη υπογεγραμμένη συνθήκη της 21ης Ιούλη, και να αυξηθούν τα δάνεια διάσωσης αν χρειαστεί». Πάντως, χτες, το Κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Μάρτιν Κοτχάους, επισήμανε ότι το ζήτημα των εγγυήσεων που έχει ζητήσει από την Ελλάδα η Φινλανδία «θα επιλυθεί σύντομα».
Κι άλλο χρήμα στις τράπεζες
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, εκτιμά ότι ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται «στην καρδιά» της κρίσης και θα «αισθανθούν περισσότερο τις επιδράσεις από την κρίση». Οι «Financial Times» εκτιμούν ότι «μια νέα ύφεση πλησιάζει τη Βρετανία» και άλλες χώρες και προειδοποιούν για «χαμένη δεκαετία», καθώς, όπως σημειώνουν, «με το ΑΕΠ της Βρετανίας να παραμένει 4% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, αυτή η ύφεση ενδεχομένως να είναι μακροβιότερη και πιο επιζήμια, από την άποψη της απολεσθείσης παραγωγής, από όσο ήταν η Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930».
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι «οι χρηματοπιστωτικές αγορές ωθούν τον πλανήτη προς ένα νέο μεγάλο κραχ με ανυπολόγιστες πολιτικές επιπτώσεις. Οι αρχές, ειδικά στην Ευρώπη, έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Πρέπει να επανακτήσουν τον έλεγχο και πρέπει να το κάνουν τώρα». Ο Τζ. Σόρος εκτιμά ότι οι «αδύνατοι κρίκοι» που πρέπει να προστατευθούν έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας, είναι οι τράπεζες και οι Ιταλία και Ισπανία.
Η Κομισιόν, τέλος, ενέκρινε χτες την κρατική ενίσχυση τριών ισπανικών τραπεζών (NCG Banco, Catalunya Banc και Unnim Banc) με μια «ένεση» 4,75 δισ. ευρώ. Σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος επίτροπος ανταγωνιστικότητας, Χοακίν Αλμούνια, επισημαίνει ότι «η ενδυνάμωση αυτών των τραπεζών είναι υψίστης σημασίας για την ικανότητά τους να συνεχίσουν να δανειοδοτούν την πραγματική οικονομία και να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση που απαιτείται ως αποτέλεσμα των σημαντικών επιδοτήσεων που έχουν λάβει».




ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Απροκάλυπτη συναίνεση στα άγρια μέτρα

Ψηφοθηρικές υποσχέσεις και φύκια περί «επαναδιαπραγμάτευσης» με την τρόικα σε όσους απολύονται ή μπαίνουν σε εφεδρεία

Σαφή στήριξη στα άγρια μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα εξέφρασε, για ακόμα μια φορά χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να κοροϊδέψει το λαό. Ο Αντ. Σαμαράς, σε δήλωσή του, άφησε συνειδητά στο απυρόβλητο τα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ρίχνοντας άσφαιρα πυρά και ανούσιες κορόνες. Μετά από σκόπιμη «σιωπή» δύο βδομάδων, επέλεξε να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, ότι με αυτά τα μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα, «όχι μόνο δεν σηκώνεις τον ασθενή στα πόδια του, αλλά τον ρίχνεις στο φορείο».
Το σχόλιο - μνημείο φαρισαϊσμού του προέδρου της ΝΔ ήταν το εξής: «Εγώ τι παραπάνω να πω; Αυτό δεν φωνάζω δύο χρόνια τώρα; Φαίνεται ότι έξω έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν. Μέσα τι θα γίνει; Εδώ, στην Ελλάδα, που δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Φτάσαμε στο σημείο ο κόσμος να μην ξέρει τι του ξημερώνει αύριο. Και, δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση να μην καταλαβαίνει τι τραβάει ο κόσμος» (!) Φυσικά, για τα άγρια μέτρα που καταδικάζουν το λαό σε χρεοκοπία και εξαθλίωση, δεν είπε λέξη, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τη σύμπλευση και συστράτευση του κόμματός του στην ταχεία και πλήρη υλοποίησή τους.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να επαναπροσλάβει κανέναν που θα απολυθεί από το Δημόσιο, με ή χωρίς εργασιακή εφεδρεία. «Οσοι θα βρίσκονται τότε (σ.σ. αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ) σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα υπαχθούν στο πλαίσιο που θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί. Δυστυχώς, όμως, για όσους θα έχουν, ήδη, απολυθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορέσει να ισχύσει το ίδιο, αφού θα εφαρμοστούν στο ακέραιο οι θέσεις μας για νέες προσλήψεις», δήλωσε ο Γ. Μιχελάκης.
Ψηφοθηρικές υποσχέσεις και φύκια περί «επαναδιαπραγμάτευσης» με την τρόικα, μοίρασε και σε όσους θα βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αν κυβερνήσει η ΝΔ. «Αν υποθέσουμε ότι η ΝΔ γίνει κυβέρνηση τη στιγμή που κάποιοι είναι, ήδη, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, θα ισχύσει ό,τι ακριβώς λέει η πρότασή μας για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας (...) αφού, βέβαια, τη διαπραγματευθούμε με την τρόικα».
Στο ίδιο συναινετικό κλίμα, κινούνται οι δηλώσεις των βουλευτών της ΝΔ. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γ. Βρούτσης προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η στήριξη της ΝΔ είναι δεδομένη. «Και οι αποκρατικοποιήσεις είναι ώριμες και πρέπει να γίνουν και η εφεδρεία για το δημοσιονομικό περιμάζεμα και τη μείωση του ελλείμματος είναι εφικτή, από 'κει και πέρα θα πρέπει η κυβέρνηση (...), εκείνη κυβερνάει», δήλωσε («Φλας»).

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου