ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΗΠΑ Λαϊκές διαδηλώσεις εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης


Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Λος Αντζελες
Διευρύνονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, που έρχονται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων στις πολιτείες του Γουισκόνσιν, του Νιου Τζέρσεϊ, του Σικάγου και αλλού ενάντια στα προγράμματα περικοπών των πολιτειών. Εδώ και τρεις εβδομάδες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του κινήματος που πήρε το συμβολικό όνομα «Καταλαμβάνουμε τη Γουόλ Στριτ» στη Νέα Υόρκη, και έχει επεκταθεί σε 223 μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας.
Χτες πραγματοποιήθηκαν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Από τις 2 το μεσημέρι - τοπική ώρα - έγινε διαδήλωση φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, ενώ το μεγάλο ραντεβού των Συνδικάτων ήταν στο πάρκο Φόλεϊ στις 4.30 μ.μ. - τοπική ώρα - όπου μετά αναμενόταν να ακολουθήσει πορεία προς την Γουόλ Στριτ. Μέχρι αργά χτες, συνδικάτα και οργανώσεις πάσχιζαν να πάρουν άδεια για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης και της πορείας ούτως ώστε να μην υπάρχουν οι «συνήθεις» δικαιολογίες για την καταστολή, όπως «παρακώλυση συγκοινωνιών», «κατάληψη αναίτια χώρου» κλπ.
Παράλληλα, συνεχίζονταν οι «καταλήψεις» και οι διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις, όπως έξω από το Δημαρχείο του Λος Αντζελες, στην έδρα της τοπικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο και τη Βοστώνη, στο Γουίλις Τάουερς στο Σικάγο κ.α.
Το κίνημα αυτό αναδεικνύει μια πλατιά γκάμα αιτημάτων ενάντια στην οικονομική και κοινωνική ανισότητα, τον κηρυγμένο πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενώ υπάρχουν και συνθήματα ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Οπωσδήποτε αυτό το ξέσπασμα εκφράζει την οργή φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων που βιώνουν τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Σημαντικό κομμάτι του είναι νέοι άνθρωποι που δεν βλέπουν κανένα μέλλον μπροστά τους, άνεργοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, αυτοί που έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (το σύνολό τους έχει ξεπεράσει στις ΗΠΑ τα 45 εκατομμύρια). Οχι τυχαία στα πλακάτ των διαδηλωτών δηλώνεται: «Είμαστε το 99%»! Δηλαδή ο λαός είναι αυτός που παράγει τον πλούτο, που νέμεται μόλις το 1% των πλουσίων.
Στις μαζικές διαδηλώσεις συμμετέχουν και συνδικάτα, τουλάχιστον εκείνα που έχουν έναν αγωνιστικό προσανατολισμό και αντιπαλεύουν τη συμβιβαστική γραμμή των ανώτατων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Στη Νέα Υόρκη συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (TWU Local 100), η Ομοσπονδία Καθηγητών (United Federation of Teachers), οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία (United Auto Workers), στην Υγεία (National Nurses United), η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες (Communications Workers of America), καθηγητές και προσωπικό των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης (CUNY), από την Ενωση Συγγραφέων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (Writers Guild East) κ.ά.
Το λαϊκό αυτό ξέσπασμα φαίνεται ότι έχει θορυβήσει μερίδες του κεφαλαίου και στο χτεσινό τους φύλλο οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» κάνουν λόγο για «καμπανάκι κινδύνου για μία ενδεχομένως γενικευμένη κοινωνική έκρηξη, εάν η κρίση συνεχιστεί». Μέχρι και ο μεγαλοκαρχαρίας Τζορτζ Σόρος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάκι, ως άλλες «Μαρίες Αντουανέτες», εμφανίζονται δήθεν να συμπαρίστανται στους διαδηλωτές...
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ενισχύουν τη δράση για το αιματοκύλισμα λαών
BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Την έως τώρα πορεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Λιβύη και Αφγανιστάν, την πιθανότητα μεσοπρόθεσμης «ολοκλήρωσης» των ΝΑΤΟικών αποστολών σε Κοσσυφοπέδιο και Σομαλία για να «απελευθερωθούν» δυνάμεις σε άλλες και την προώθηση της ατζέντας της «Εξυπνης Αμυνας» - δηλαδή της αποτελεσματικότερης πραγματοποίησης επιχειρήσεων με μειωμένο κόστος και λιγότερες αμυντικές δαπάνες - εξετάζουν από χτες οι υπουργοί Αμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Π. Μπεγλίτης.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε Αφγανιστάν και Λιβύη «δείχνουν πως το ΝΑΤΟ είναι μία απαραίτητη συμμαχία». Ειδικότερα, για την περίπτωση της επέμβασης στη Λιβύη, την οποία αιματοκυλούν και διαλύουν εδώ και 6 μήνες τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, ο Ράσμουσεν είπε πως «εμείς και οι σύμμαχοί μας είμαστε σημαντικά επιτυχείς γιατί σώσαμε αμέτρητες ζωές και βοηθήσαμε... το λιβυκό λαό να πάρει το πεπρωμένο στα χέρια του»! Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε πως η διαδικασία μεταβίβασης της ευθύνης «για την ασφάλεια» στους Αφγανούς είναι «εντός προγράμματος» και ότι δε θα επιτρέψουν στους Ταλιμπάν να την εκτροχιάσουν.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα, κάλεσε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν στενότερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες αδυναμίες των επιχειρήσεων σε Αφγανιστάν και Λιβύη, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς τα επιχειρησιακά προβλήματα που διαπιστώθηκαν στους εναέριους βομβαρδισμούς στη Λιβύη ειδικότερα στους τομείς της επιμελητειακής βοήθειας, των μεταφορών, της εναέριας παρακολούθησης και ανεφοδιασμού βομβαρδιστικών εν πτήσει και της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Πανέτα δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή των άλλων συμμάχων στο πρόγραμμα περικοπών των στρατιωτικών δαπανών στις ΗΠΑ έως και 450 δισ. δολάρια μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον δε θα μπορέσει στο μέλλον να συνεχίσει να καλύπτει τις περισσότερες δαπάνες στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, άλλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στην «ανάγκη» ολοκλήρωσης επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο (λέγοντας μάλιστα ότι το θέμα της εκεί 12χρονης ΝΑΤΟικής αποστολής θα πρέπει να κλείσει «γρήγορα, επιτυχώς και μία διά παντός») όπως και στη Σομαλία (με πρόσχημα τη διώξη των πειρατών στον Κόλπο του Αντεν).
Η διήμερη υπουργική σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα. Είναι η πρώτη μίας σειράς παρόμοιων συνόδων μέχρι τη διάσκεψη κορυφής το Μάη του 2012 στο Σικάγο.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα ψεύδη των απολογητών
Η τακτική του εκφοβισμού των εργαζομένων, αλλά και η προπαγάνδα του ανοιχτού ψεύδους φαίνεται ότι έχουν γίνει δεύτερη φύση για όσους έχουν αναλάβει εργολαβικά να ...επικοινωνήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Η προσήλωσή τους, μάλιστα, στα ψέματα που οι ίδιοι επινοούν είναι τέτοια, που, όταν πετάνε τις ρουκέτες τους στα κεφάλια των λαϊκών οικογενειών, δείχνουν ότι πιστεύουν και οι ίδιοι τα όσα λένε. Δηλαδή, τα ψέματά τους.
Η κ. Μακρή, για παράδειγμα (δεν είναι η μόνη), που έχει ταυτίσει την παρουσία της στα Μέσα Ενημέρωσης με την απόλυτη στήριξη των επιλογών του ΠΑΣΟΚ, όταν πειστεί ότι κάποιος αριθμός ταιριάζει στη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, τότε τον κοτσάρει σε κάθε περίπτωση και όποιον πάρει ο χάρος.
Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια, οδυρόταν χτες το μεσημέρι από το ραδιοφωνικό σταθμό του REAL FM, ότι αν αποχωρήσουν οι τροϊκανοί από τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων, τότε θα βρεθούμε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση επειδή, λέει, μόνο για μισθούς η χώρα ξοδεύει το 75% των συνολικών εσόδων του κράτους. Και άλλοι αστοί δημοσιογράφοι, όλοι όσοι υπηρετούν συνειδητά την αστική πολιτική, τα ίδια κάνουν, ανεξάρτητα από ύφος και μορφή.
***
Το παραμύθι ότι τους μισθούς και τις συντάξεις τα πληρώνει δήθεν η τρόικα, δεν είναι καινούργιο. Το αναμασούν οι κυβερνώντες από την πρώτη στιγμή που συνυπέγραψαν, με ΕΕ και ΔΝΤ, τη σύμβαση για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, προκειμένου κάτω από τον τρόμο που προκαλεί το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν οι μισθοί, να δεχτούμε τις συνταγές χρεοκοπίας του λαού και του τόπου. Ε, αυτόν το μύθο, που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, τον αναπαράγουν όλα τα φερέφωνα της οικονομικής ολιγαρχίας και της αντιλαϊκής πολιτικής.
Με βάση τα επίσημα, τα δικά τους στοιχεία, ολόκληρο το 2011, η τρόικα αναμένεται να εκταμιεύσει προς την Ελλάδα ποσά ύψους 40 δισ. ευρώ. Ολα αυτά, μέχρι τελευταίας δεκάρας, δίνονται στους τραπεζίτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Και όχι μόνο δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά ακριβώς το αντίθετο, αφού πέρα από τα 40 δισ. της τρόικας που πάνε για δόσεις δανείων, από τον ίδιο τον προϋπολογισμό βγαίνουν ακόμα 25,5 δισ. που επίσης δίνονται στους τραπεζίτες, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
***
Σε ό,τι αφορά το ...75% των δημόσιων εσόδων που υποτίθεται ότι πηγαίνει στη μισθοδοσία και τις συντάξεις, αν και είναι σίγουρο ότι τύποι σαν την Μακρή, εφόσον συμφέρει την προπαγάνδα τους αυτό θα συνεχίσουν να λένε, ας δούμε ποια είναι η αλήθεια, όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση στις σελίδες 60 και 67 της εισηγητικής έκθεσης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011:
Πρώτον: Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς βεβαίως να υπολογίζονται οι εισροές από τα δάνεια της τρόικας, εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 59,48 δισ. ευρώ.
Δεύτερον: Οι μισθοί και οι συντάξεις για ολόκληρο το 2011 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 19,8 δισ. ευρώ.
Η απλή μέθοδος των τριών, η γνωστή και σε παιδιά του Δημοτικού αριθμητική πράξη, δείχνει ότι οι μισθοί αποτελούν μόλις το 33,3% των κρατικών εσόδων, ποσοστό που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα ψεύδη των διαφόρων κονδυλοφόρων, που, για να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές, τρομοκρατούν όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους.
Ομως, είπαμε: Η στράτευση στην πλευρά της οικονομικής ολιγαρχίας, μαζί με την αναλγησία απέναντι στη διευρυνόμενη πτώχευση των λαϊκών νοικοκυριών, προϋποθέτει και την επιστράτευση των πλέον χονδροειδών ψευδών και της απάτης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου