ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Στις 908.000 οι άνεργοι το Δεκέμβρη!


Δράση για την αγωνιστική συσπείρωση και τη στήριξη των ανέργων αναλαμβάνουν Επιτροπές Ανέργων συνδικάτων και Λαϊκές Επιτροπές
Από συλλαλητήριο τον περασμένο Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη
MotionTeam
Αριθμό ρεκόρ σημείωσαν οι άνεργοι το Δεκέμβρη του 2011 καθώς σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του ΟΑΕΔ έφτασαν τα 908.000 άτομα, αυξημένοι κατά 104.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010! Οσο ζεστό χρήμα και να σπρώχνει η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ στα ταμεία των επιχειρηματιών, μέσω διάφορων προγραμμάτων, η ανεργία δεν ανακόπτεται. Είναι γέννημα και θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος και σήμερα σε περίοδο κρίσης γιγαντώνεται. Η πολιτική των προγραμμάτων της κυβέρνησης ένα στόχο εξυπηρετεί: Την απαίτηση του κεφαλαίου για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή το συντριπτικό χτύπημα των μισθών τους, συνολικά των δικαιωμάτων τους. Φρένο σε αυτόν τον εφιάλτη μπορούν να βάλουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι με τον κοινό ανυποχώρητο αγώνα τους ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση μέτρα για τη συσπείρωση και οργάνωση της πάλης των ανέργων παίρνουν οι Επιτροπές Ανέργων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής, του Σωματείου Λογιστών και των Λαϊκών Επιτροπών 2ου Διαμερίσματος, 3ου-4ου Διαμερίσματος, 5ου-6ου Διαμερίσματος, 7ου Διαμερίσματος Αθήνας και Υμηττού, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Γαλατσίου.
Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει:
  • Κυριακή 15 Γενάρη και ώρα 10 π.μ. σύσκεψη της κλαδικής Γραμματείας Εμπορίου του ΠΑΜΕ στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β πίσω από τη Μητρόπολη - Σύνταγμα).
  • Δευτέρα 16 Γενάρη και ώρα 9.30 π.μ. στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, με κατεύθυνση το ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου, κινητοποίηση για το σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας. Κανένας συνάδελφος να μη μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Τρίτη 17 Γενάρη, συμμετοχή στην παναττική απεργία 11 π.μ. με το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
  • Δευτέρα 23 Γενάρη, και ώρα 10 π.μ. κινητοποίηση για τα χαράτσια ακινήτων στη ΔΕΗ Αριστείδου.
  • Τετάρτη 25 Γενάρη, και ώρα 4 μ.μ. σύσκεψη των επιτροπών ανέργων στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων για παραπέρα οργάνωση και δράση.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ανέργων τονίζουν ανάμεσα στα άλλα:
«Ολοι μας βιώνουμε την αντεργατική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και της τωρινής του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Εμείς οι άνεργοι και άνεργες δεχόμαστε επιπλέον την ψυχολογική πίεση της ανεργίας. Η πρότασή μας είναι να αποτινάξουμε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να οργανωθούμε, να συντονιστούμε με άνεργους και εργαζόμενους και από άλλους κλάδους, ώστε να δώσουμε δυναμική απάντηση σε αυτούς που μας στερούν τα στοιχειώδη για να ζήσουμε. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργατών, το παράδειγμα των εργαζομένων της "Χαλυβουργίας", που έχουν στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ, μας δείχνει το δρόμο. Δε θα γίνουμε μοχλός πίεσης για να μειώσουν τα μεροκάματα στις οικογένειές μας, στους φίλους και γνωστούς μας».
Επιδοτείται μόλις 1 στους 3 ανέργους!
Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΔ από το σύνολο των ανέργων (907.891) εμφανίζει ως άνεργους τους 730.621 καθώς τους υπόλοιπους 177.270 τους χαρακτηρίζει ως «μη αναζητούντες εργασία». Από το σύνολο των ανέργων, δηλαδή τα 907.891 άτομα, επιδοτείται μόλις το 30,2%, δηλαδή οι 273.867 άνεργοι.
Από το σύνολο που ο ΟΑΕΔ εμφανίζει ως ανέργους (δηλ. από τους 730.621) το 39,94% (291.804) είναι άνεργοι για 12 ή και περισσότερους μήνες, ενώ το 60,06% (438.817) για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Επίσης το 63,16% των ανέργων (δηλαδή οι 461.426 άνεργοι) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ
Μηχάνημα ελαιουργείου παρέσυρε 47χρονο..!
«Ατυχήματα» έγιναν και σε Βόλο - Νάξο
Φρικτό θάνατο βρήκε χτες το πρωί ένας εργαζόμενος σε σπορελαιουργείο στον Ταύρο, όταν κατά τη διάρκεια της δουλειάς του πολτοποιήθηκε! Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Γκούμα, 47 χρόνων, που εργαζόταν στο Σπορελαιουργείο «Αφοί Σταυρακάκη ΑΒΕΕ» και τραυματίστηκε θανάσιμα όταν κατά τον έλεγχο της στάθμης της βαμβακόπιτας (υγρό υλικό που παράγεται από τη σύνθλιψη του βαμβακόσπορου) σε δεξαμενή, παρασύρθηκε από κοχλία (το μέρος του μηχανήματος που συνθλίβει τον καρπό για να βγει το λάδι).
Τραυματίστηκαν ναυτεργάτες
Δύο ναυτεργατικά «ατυχήματα» καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες προχτές μετά το μεσημέρι σε δύο ακτοπλοϊκά πλοία, για να καταδείξουν τις εργασιακές συνθήκες τύπου γαλέρας που έχουν επιβάλλει οι εφοπλιστές στα καράβια, από τη μια, αλλά και πόσο έχει υποβαθμιστεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα από την επικίνδυνη «πατέντα» που εφάρμοσε το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ, για λογαριασμό των εφοπλιστών, όπου με «ευθύνη πλοιάρχου» δίνεται απόπλου σε ακτοπλοϊκά πλοία να εκτελέσουν το δρομολόγιό τους μέσα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καταργώντας μερικώς το «απαγορευτικό». Να σημειωθεί ότι το δελτίο Τύπου για τα ναυτεργατικά ατυχήματα εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού χτες τις πρώτες πρωινές ώρες.
Συγκεκριμένα, προχτές το μεσημέρι, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΘΑΣΟΥ», το οποίο επισκευάζεται σε καρνάγιο του Βόλου, 38χρονος ναυτεργάτης ναυτολογημένος ως «ναυτόπαις», ο οποίος εκτελούσε εργασίες συντήρησης, έσπασε τον αριστερό μηρό του, «κάτω από άγνωστες συνθήκες». Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου όπου και νοσηλεύεται.
Λίγες ώρες αργότερα, το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «BLUESTAR ΔΗΛΟΣ», της εταιρίας «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ» του Βγενόπουλου, κατά την διαδικασία πρόσδεσής του στο λιμάνι της Νάξου, λόγω της κακοκαιρίας έσπασαν και οι δύο του κάβοι με αποτέλεσμα να γλιτώσει την τελευταία στιγμή με απλό τραυματισμό 30χρονος ναύτης. Αξίζει να προστεθεί εδώ ότι επίσης προχτές και ακριβώς λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών, επί ώρες προσπαθούσε να δέσει στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης το πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» προερχόμενο από το λιμάνι του Πειραιά, με 523 επιβάτες. Από το πρωί, κατάφερε τελικά να δέσει στο λιμάνι το μεσημέρι με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στις προκλήσεις των ξενοδόχων απαντάμε με ένταση της πάλης
«Ριχνόμαστε στη μάχη της απεργίας στις 17 Γενάρη με μεγαλύτερο πάθος, πιο θυμωμένοι, περισσότερο οργανωμένοι από κάθε άλλη φορά».
Αυτή την απάντηση δίνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής στις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου των ξενοδόχων Α. Ανδρεάδη, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό χαρακτήρισε τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων που απορρέουν από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, «ρετιρέ»!
«Οι μεγάλοι του τουρισμού - σημειώνει το Συνδικάτο - οι οποίοι από τη δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων εκμεταλλεύονται καραβιές εργατών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης με 300 ευρώ μισθό δήθεν για μαθητεία κι έχουν στην πράξη καταργήσει ακόμα και τα δικαιώματα που δεν έχουν προλάβει να τσακίσουν με νομούς οι κυβερνήσεις τους, ζητά να κατέβει ο μισθός μας κάτω από τα 600 ευρώ».
Και προσθέτει: «Ζητούν επιπλέον προνόμια όταν τα κόμματά τους τα έδωσαν όλα. Εκμεταλλεύονται μπιρ παρά ακτές, δάση, λιμάνια και υποδομές οι οποίες έχουν ακριβοπληρωθεί από το λαό. Πρόσφατα το ΙΚΑ που έχει στην ιδιοκτησία του το ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, το παραχώρησε με την αιτιολογία της μη απαξίωσης και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην GRECOTEL, για μόλις 5.000 ευρώ το μήνα, χαρίζοντας παράλληλα όλα τα πρόστιμα του ομίλου για καθυστερούμενες οφειλές. Είναι ενδεικτικό ότι το χαράτσι της ΔΕΗ για το ακίνητο του ΙΚΑ είναι υπερδιπλάσιο από το πόσο που θα λάβει το ΙΚΑ για ενοίκιο ενός χρόνου, αλλά και ότι η GRECOTEL έχει ήδη απολύσει το σύνολο των εργαζομένων περνώντας τους σε δουλεμπορικό συνεργείο. Κι όλα αυτά στο όνομα της δήθεν "διατήρησης θέσεων απασχόλησης" όταν οι απολύσεις καθημερινά είναι εκατοντάδες, όταν κυριαρχούν τα τετράωρα, η εκ περιτροπής εργασία, η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά. Για όλα αυτά, ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία στην καλύτερη περίπτωση σιωπούν, καταγγέλλει το συνδικάτο και τονίζει: «Κι όταν ακόμη βρίσκουν το "ανάστημα" να ψελλίσουν κάτι, παρακαλούν κυβέρνηση κι εργοδότες για "κοινωνικό διάλογο" που θα καθορίσει χωρίς αντίσταση τι, πώς και πότε θα το χάσουμε. Με μια πρόταση, οι εργοδότες στήνουν την κρεμάλα, η κυβέρνηση βάζει το σκοινί και οι εργατοπατέρες το σαπούνι για να γλιστράει καλύτερα στο λαιμό του εργάτη».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου