ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΕΣΠΑ Χορός δισεκατομμυρίων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου


«Επιτυχία» θεωρεί η κυβέρνηση τη διοχέτευση αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ προς το μεγάλο κεφάλαιο τη χρόνια που πέρασε, τόσο από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όσο και στο πλαίσιο του επενδυτικού νομού. Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, χαρακτήρισε «αισιόδοξα νέα» τη χορήγηση περίπου 3,3 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις το 2011 μέσω του ΕΣΠΑ. Τα 1,2 δισ. ευρώ έφτασαν οι πληρωμές του επενδυτικού νομού το 2011, ενώ τα 3,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι δαπάνες του ΠΔΕ. Ο νέος στόχος για το 2012 σχετικά με το ΕΣΠΑ έχει προσδιοριστεί στα 4 δισ. ευρώ και ο υπουργός πιστεύει ότι θα ξεπεραστεί! Μάλιστα, ο υπουργός άσκησε κριτική για το διαρκή περιορισμό του ΠΔΕ - λέγοντας ότι συμφωνεί μαζί του και ο πρωθυπουργός - που ακυρώνει τις ...επιτυχίες του ΕΣΠΑ, το οποίο στο τέλος του 2011 ξεπέρασε τα 7,5 δισ. ευρώ με ποσοστό απορρόφησης 31,5%.
Την ίδια ώρα, αντίστοιχα ποσά αρπάζονται βίαια από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάνοντας ακόμη ασαφείς τις διαχωριστικές γραμμές των δυο κόσμων: του λαού που πληρώνει και της πλουτοκρατίας που τα αρπάζει. Η κυβέρνηση και ο υπουργός κάνουν λόγο για προσπάθεια περιορισμού των απολύσεων, ένα «δίκαιο» αντάλλαγμα για τη λεηλασία που υφίστανται τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα. Ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε βεβαίως ότι με 3-4 δισεκατομμύρια δε λύνεται το πρόβλημα της ανάπτυξης, σίγουρα όμως λύνονται τα προβλήματα κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού από αυτά τα δισεκατομμύρια είναι ζήτημα αν έχουν δει κάποια ψίχουλα οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θεωρούνται «μη βιώσιμοι» στο νέο αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο που προάγουν και χρηματοδοτούν η ΕΕ, η τρόικα και η κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου».
Ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την προώθηση των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων και σε άλλους τομείς. Σχετικός κατάλογος θα σταλεί στην ΕΕ για να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω της ΕΤΕπ. Ανακοινώθηκε ακόμη η συρρίκνωση του υπουργείου. Μεταξύ άλλων, οι 15 γενικές και ειδικές γραμματείες θα γίνουν 5.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνουν επενδυτές στη Σαουδική Αραβία
Σε δυναμική «στήριξη» της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας κάλεσε το σαουδαραβικό κεφάλαιο ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ στο Λαγονήσι. Προηγουμένως, φρόντισε να αποδώσει στον εαυτό του τα εύσημα για την συμβολή του ΕΣΠΑ στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ, ώστε να διαμορφωθεί στο 9,6%. Το «φαστ τρακ», ο επενδυτικός νόμος, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την «Επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα», ήταν τα σημεία στα οποία εστίασε την ομιλία του, για να πείσει ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε «παράδεισο» κερδοφορίας για το κεφάλαιο, παράλληλα με τη μετατροπή της σε εργασιακή «κόλαση».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Αλιβιζάτος - που υπέγραψε και ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία στον τουριστικό τομέα - ήταν εκ των πραγμάτων πιο συγκεκριμένος, καλώντας τους Σαουδάραβες στο «πάρτι» της λεηλασίας της δημόσιας τουριστικής περιουσίας προς ...«αξιοποίησή» της. Μαρίνες, γήπεδα γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές πηγές, θεματικά πάρκα και άλλα, τίθενται στη διάθεση των υποψήφιων επενδυτών, καθιστώντας - όπως είπε ο υφυπουργός - την Ελλάδα μια «εξαιρετική πρόκληση» για επενδύσεις του Αραβικού κόσμου. Δεσμεύτηκε μάλιστα για «ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις» υπέρ των επενδυτών.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Ψηφίστηκε με τις ευλογίες των μονοπωλίων
Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διάθεση και χρήση φυτοφαρμάκων, με το ΚΚΕ να το καταψηφίζει και να αναδεικνύει ότι πρόκειται για προσαρμογή στα κερδοσκοπικά συμφέροντα των βιομηχανιών και των πολυεθνικών του χώρου. Υπερ του νομοσχεδίου (που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας) τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑ.Ο.Σ.
«Το νομοσχέδιο έχει τη σφραγίδα του καρτέλ» επισήμανε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί «στείρα προσαρμογή χωρίς καμία συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας». Σημείωσε ότι δεν περιέχονται ρυθμίσεις μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, αντίθετα, στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης «με τα χαράτσια ανεβαίνει το κόστος παραγωγής και... όποιος αντέξει. Και θα αντέξουν οι μεγάλοι!». Ασκώντας κριτική στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε πως «λέτε ότι απορροφάτε τα ευρωκοινοτικά λεφτά: Ομως ποιοι τα παίρνουν; Οι μεγάλοι, οι τυποποιητές...» και «μπορεί να λέτε ότι μειώθηκε το αγροτικό ισοζύγιο, όμως μειώθηκαν συνολικά οι εισαγωγές, ως αποτέλεσμα της κρίσης, αφού ο κόσμος μειώνει τις δαπάνες του ακόμη και στα τρόφιμα».
Αναφορικά με το θέμα της υγείας των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων η Δ. Μανωλάκου σημείωσε πως «χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα με τη μορφή μειγμάτων» γι' αυτό «έπρεπε να θεσπιστούν αυστηρότερα κριτήρια. Φυσικά δε γίνεται, γιατί απλούστατα η ευρωνομοθεσία τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους εξυπηρετεί». Τέλος, αναφερόμενη στη θέση του ΚΚΕ η Δ. Μανωλάκου επισήμανε για τα φυτοφάρμακα ότι πρέπει «να γίνεται η παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο».
ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Χειροτέρευση για εννέα στα δέκα
Αποκαλυπτική έρευνα για την κατάσταση των νοικοκυριών στη χώρα
Περισσότερα από εννέα στα δέκα νοικοκυριά είχαν σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους το 2011, ενώ αντίστοιχο ποσοστό περιμένει παραπέρα επιδείνωση μέσα στο 2012. Την ίδια στιγμή, περίπου 7 στα δέκα νοικοκυριά φαίνεται να έχει περιορίσει ακόμα και τις αγορές ειδών διατροφής προκειμένου να «τα φέρει βόλτα», ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 13% δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθει ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΓΣΕΒΕΕ), με τα οποία η διοίκηση της Συνομοσπονδίας επιχειρεί να δείξει ότι χειροτερεύει συνεχώς η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα. Σωστή η διαπίστωση, μόνο που η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ είναι συνομιλητής των βιομηχάνων για το πώς θα επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των μισθών των εργαζομένων.
Η έρευνα είχε δείγμα 601 νοικοκυριών, έγινε μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη και αφορούσε το εισόδημα και τις δαπάνες τους. Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος όρος της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών τον προηγούμενο χρόνο ανέρχεται σε 30%, ενώ περίπου οκτώ στα δέκα (ποσοστό 78%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πια σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών τους. Επίσης, οι δαπάνες στον κλάδο ένδυσης - υπόδησης εμφανίζονται μειωμένες κατά 91,8%, στον κλάδο εστίασης κατά 89,2%, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται, έστω και με βάση τη δειγματοληπτική έρευνα, είναι ότι τα εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα, δήλωσαν σε ποσοστό 35% ότι μείωσαν ακόμα και δαπάνες για υγεία και φάρμακα.
Οι επιχειρηματίες
Την ίδια στιγμή, μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος διαπιστώνει για το Δεκέμβρη του 2011 το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στη μηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Κύριος λόγος, οι πιο αισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα των κατασκευών, αλλά και στην ...καταναλωτική εμπιστοσύνη. Επιδείνωση προκύπτει στους σχετικούς δείκτες για τη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, όπως και στις υπηρεσίες, οριακά.
Στη Βιομηχανία εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής και τις παραγγελίες. Στις Υπηρεσίες πτωτικά κινούνται οι προσδοκίες για το τρέχον επίπεδο εργασιών και ζήτησης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου