ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ


Τη σύνθλιψη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την επιβολή νέων δυσβάστακτων μέτρων στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων δρομολογεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με στόχο να διασφαλίσει την «ανταγωνιστικότητα» και τη μελλοντική κερδοφορία των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν τις απειλές και την τρομοκρατία περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, προκειμένου να γονατίσουν τα λαϊκά στρώματα και να αποδεχτούν τη σφαγή τους. Ενόψει και της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στις 15 Γενάρη, για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση αμπαλάρει ήδη τα πακέτα των επόμενων μέτρων. Χτες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευαγγ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, τα υπουργεία των οποίων έχουν αναλάβει το κύριο βάρος της νέας αντιλαϊκής επέλασης. Τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα παρουσιάσει σήμερα ο Λ. Παπαδήμος στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με το ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ. Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, όπου θα συμπεριληφθεί πλήθος βάρβαρων μέτρων.
Διπλό χτύπημα σε μισθούς και επικουρικές συντάξεις
Πρώτο στην ατζέντα των ανατροπών η παραπέρα συρρίκνωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» για το κεφάλαιο
Εργοδότες, συγκυβέρνηση και τρόικα προωθούν την επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων για να εξασφαλίσουν φθηνότερα εργατικά χέρια την περίοδο μετά την κρίση
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων αποτελούν μέρος των μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. το αμέσως επόμενο διάστημα, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι προωθούμενες ανατροπές δίνουν από τη μια νέο χτύπημα στους ασφαλισμένους και στα Ταμεία και εξασφαλίζουν από την άλλη επιπλέον γενναιόδωρες παροχές στο κεφάλαιο. Ολα τα παραπάνω θα απασχολήσουν τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους «κοινωνικούς εταίρους».Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης - που ζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση Παπαδήμου - Κουτρουμάνη - είναι και το ξήλωμα του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καθολική επιβολή επιχειρηματικών συμβάσεων των 500 και 600 ευρώ, καθώς επίσης η γενικευμένη εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι όλα τα ζητήματα «είναι ανοιχτά».
Για να θολώσει τα νερά ως προς τις προθέσεις κυβέρνησης - τρόικας, ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του κατώτερου βασικού μισθού που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση (ΕΓΣΕΕ). Συγκαλύπτει έτσι ότι με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, ήδη δημιουργούνται στρατιές φθηνού εργατικού δυναμικού με αμοιβές χαμηλότερες από τα όρια της ΕΓΣΣΕ (π.χ. μαθητεία, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας).
Από την άλλη, το ζήτημα της επί της ουσίας κατάργησης της ΕΓΣΣΕ έχει τεθεί από την τρόικα, αλλά και από εργοδοτικές οργανώσεις, που μιλάνε για «υψηλό μισθολογικό κόστος» και επιδιώκουν την κατάργηση πολυετιών και επιδομάτων. Σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική μείωση των μισθών εξυπηρετεί τον ίδιο στόχο με τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», την ενίσχυση δηλαδή του κεφαλαίου με παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων και με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, που υπολογίζονται ως ποσοστό στις αποδοχές των μισθωτών, κυμαίνονται για την κύρια σύνταξη 13,3%-26%, την επικουρική 3%-9%, την ασθένεια 2%-12,5%, το εφάπαξ 1%-6,25%. Για το ΙΚΑ, στο οποίο ασφαλίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, η εργοδοτική συμμετοχή ανέρχεται στο 13,3% για την κύρια σύνταξη, στο 3% για την επικουρική, στο 5,1% για την ασθένεια, ενώ στην περίπτωση των ΒΑΕ υπάρχει επασφάλιστρο 1,40%. Το κεφάλαιο επιδιώκει ακόμα τη μείωση των εισφορών που καταβάλλονται σε φορείς όπως ο ΟΑΕΔ (6,25%), ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (0,75%) και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (0,35%), με άμεση αντανάκλαση στην υποβάθμιση των στοιχειωδών υπηρεσιών που προσφέρουν αυτοί οι Οργανισμοί στους εργαζόμενους - ασφαλισμένους.
Τα παραπάνω συνοδεύουν οι δύο μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Σεπτέμβρη (3% έως 10% σε όλες τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ) και τον περασμένο Νοέμβρη (30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ και άλλα Ταμεία). Την τρίτη μείωση θα επιβάλει η συγκυβέρνηση και θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 15% (σε ορισμένα Ταμεία θα φτάσει το 25%). Η ανώτερη μείωση θα επιβληθεί στο ΕΤΕΑΜ, το οποίο έχει τους περισσότερους συνταξιούχους (αποτελούν σχεδόν το 50% όσων λαμβάνουν επικουρική σύνταξη).
«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αντιλαϊκή «γέφυρα» ανάμεσα στις δανειακές συμβάσεις
Συζητιέται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και «τακτοποιεί» εκκρεμότητες από το προηγούμενο μνημόνιο, για να έρθει το επόμενο
Νέες απολύσεις στο Δημόσιο σχεδιάζει η συγκυβέρνηση, για να το προσαρμόσει πιο αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου
Με επίθεση σε όλα τα μέτωπα κλιμακώνει τον πόλεμο κατά των εργαζομένων η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ενόψει και της νέας επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα στις 15 Γενάρη, για διαβουλεύσεις σχετικά με τους δυσβάστακτους όρους της νέας δανειακής σύμβασης. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν για το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», που πρόκειται να καταληχθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Παράλληλα, στο όνομα του να καλυφθούν οι «αστοχίες» του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 και να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα, συνεχίζονται οι διεργασίες για τη δρομολόγηση των νέων μέτρων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού θα παρουσιάσει την πορεία του ελλείμματος του 2011 και τα πρόσθετα μέτρα ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ που θα ληφθούν για να καλυφθεί η «τρύπα».
Σε ό,τι αφορά το «πολυνομοσχέδιο», αν και το υπουργείο Οικονομικών επίσημα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, σύμφωνα με διαρροές, θα περιλαμβάνει:
  • Επίμαχα θέματα, όπως το άνοιγμα όλων των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί - αρχιτέκτονες, φαρμακοποιοί), ενώ ενδέχεται να ενταχθεί και η ρύθμιση του υπουργείου Μεταφορών, υπό μορφή τροπολογίας, για τη σύντμηση της μεταβατικής περιόδου που αφορά στο άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος κατά 1,5 έτη. Αντί δηλαδή για τις 30/6/2013, να ξεκινήσει η εφαρμογή του αναδρομικά την 1/1/2011.
  • Η επίθεση κατά του εισοδήματος συνεχίζεται και σειρά παίρνουν οι επαγγελματικές ομάδες του δημοσίου, περίπου 250.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια. Πρόκειται για τους δικαστικούς, τους στρατιωτικούς, τα σώματα ασφάλειας, καθηγητές πανεπιστημίων, γιατρούς, όσους δηλαδή εξαιρέθηκαν από τις σαρωτικές ανατροπές στους μισθούς των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που επέφερε ο νόμος για το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο.
  • Η τρικομματική κυβέρνηση της ολιγαρχίας, επανέρχεται δριμύτερη και στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, με τη μορφή της «εφεδρείας» που εφαρμόστηκε το 2011. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εκφράζουν και τις απόψεις της τρόικας, θεωρούν ως μη ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της πρώτης μαζικής εξόδου - εκτόπισης δημοσίων υπαλλήλων και με σκοπό να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος, επεξεργάζονται σχέδιο για νέες απολύσεις 45.000 υπαλλήλων εντός του 2012, μέσω και της κατάργησης φορέων του δημοσίου. Ας μην ξεχνάμε ότι στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012 - 2015, προβλέπεται η αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2015.
Στο άλλο μέτωπο, που αφορά τη «διόρθωση των αστοχιών» του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, παρά τα εξοντωτικά μέτρα που έχουν πάρει σε δύο δόσεις το προηγούμενο καλοκαίρι και το Νοέμβρη του 2011 (χαράτσι ακινήτων, φορολογία εισοδημάτων, φόρος επιτηδεύματος, μείωση αφορολόγητου, αλλαγή φορολογικής κλίμακας), τα βέλη αναμένεται να στραφούν και πάλι ενάντια στα λαϊκά στρώματα, είτε με τη μορφή της επιβολής νέων φόρων, είτε - το πιθανότερο - με τη μορφή της νέας δραστικής περικοπής κοινωνικών δαπανών που αφορούν δαπάνες υγείας - περίθαλψης, κοινωνικά επιδόματα για ανέργους, πολύτεκνους, προνοιακά επιδόματα σε άτομα με αναπηρία κλπ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Κόντρες και ανταγωνισμοί πίσω από το «κούρεμα»
Τρίζει η συμφωνία Κορυφής για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Σενάρια για «κούρεμα» ακόμα και πάνω από 70%
Με «γέφυρα» το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας προετοιμάζει την επόμενη δανειακή σύμβαση μαζί και το βάρβαρο μνημόνιο. Αυτό που προέχει είναι να «ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της Ευρωζώνης και της τρόικας με τις ελληνικές αρχές για τη νέα δανειακή σύμβαση», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Με βάση και το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., η εκταμίευση της α' δόσης από το νέο δάνειο προγραμματιζόταν πριν από το τέλος Φλεβάρη του 2012. Πάντα σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμά τους, για φέτος το Γενάρη προγραμμάτιζαν την εκταμίευση του πακτωλού για τη στήριξη του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου. Επιχειρώντας να αναθερμάνει τους κάλπικους εκβιασμούς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις για το β' Πρόγραμμα Στήριξης ξεκινούν μέσα στο Γενάρη, εκφράζοντας την «ελπίδα» να ολοκληρωθούν το «συντομότερο δυνατό».
Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι έχουν ξεσπάσει νέες αδυσώπητες κόντρες και ανταγωνισμοί. Ηδη διαρρέουν σενάρια σύμφωνα με τα οποία το κρατικό χρέος δε γίνεται διαχειρίσιμο ούτε και μετά το κούρεμα στο 50% που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Λόγος γίνεται για ποσοστά «κουρέματος» πάνω και από το 70%, για το λεγόμενο PSI-3, τα οποία φέρνουν κοντύτερα και το ενδεχόμενο για επίσημη αναγγελία της κρατικής πτώχευσης.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «υπεραισιόδοξες» τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους ως προς τους ρυθμούς του παραγόμενου ΑΕΠ, προαναγγέλλοντας και νέα πακέτα μέτρων για τα κράτη του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης, προκειμένου να «διασφαλιστούν οι στόχοι για τα ελλείμματα του 2012 και του 2013». Στο επίκεντρο μπαίνουν οι «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η άρση των εμποδίων στους κλάδους της Ενέργειας, του Χρηματοπιστωτικού συστήματος, της Παιδείας και της κατάρτισης των νέων εργαζομένων».
Σ' αυτό το πλαίσιο, δημόσια προσφορά για την επαναγορά, σε «κουρεμένες» τιμές, ομολογιών και άλλων τίτλων έκδοσης Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται σε χέρια τρίτων, υπέβαλε χτες η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου. Το αντίτιμο καταβάλλεται σε μετρητά και ανάλογα με τον τίτλο στο 45% ή στο 70% της ονομαστικής αξίας, αλλά σε τιμές υψηλότερες από τα σημερινά επίπεδα διακύμανσης στις χρηματαγορές.
Στρατηγική επιλογή ο εκβιασμός του λαού
«Πιθανότατα να υπάρχει ανάγκη και πρόσθετων μέτρων, αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση του ταξικού πολέμου της κυβέρνησης εναντίον των εργαζομένων. «Θα δούμε πόσο θα είναι η τρύπα του προϋπολογισμού και πιθανότατα να χρειαστούν μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, επανέφερε το εκβιαστικό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», απαιτώντας την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τη δρομολογημένη χρεοκοπία τους.
«Το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ είναι ανοιχτό (...) Πρέπει να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση αλλιώς είμαστε εκτός αγορών και εκτός ευρώ και οι καταστάσεις θα είναι πολύ χειρότερες», ανέφερε ο Π. Καψής, εμφανίζοντας σαν μονόδρομο για το λαό την αποδοχή του νέου μνημονίου για τη διάσωση της εγχώριας πλουτοκρατίας και των τραπεζών. Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πολύτιμο χρόνο η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, για να προωθήσει τα νέα μέτρα, σημείωσε ότι «το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο είναι που θα κριθούν όλα. Αυτό είναι και ο λόγος ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης».
Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για την «κρισιμότητα του επόμενου τριμήνου», υποστηρίζοντας ότι «η παραμονή στο ευρώ είναι το διακύβευμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου