ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Σφίγγει η μέγκενη των ανταγωνισμών για την Ενέργεια


Οι ιμπεριαλιστικές κυρώσεις στο Ιράν προκαλούν κινδύνους για τον επαρκή εφοδιασμό της Ελλάδας με πετρέλαιο
Τα πρώτα «όργανα» από την εμπλοκή της χώρας στους οξύτατους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την ενέργεια έχουν αρχίσει, με αιχμή τις κυρώσεις που σχεδιάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ σε βάρος του Ιράν
Η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής συγκυβέρνησης να συμμετάσχει στις ιμπεριαλιστικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης προξενεί μεγάλο πρόβλημα στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, καθώς η Ελλάδα αγοράζει από το Ιράν με πίστωση πετρέλαιο που καλύπτει το 35% των αναγκών της. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια του β' τετραμήνου του 2011, η αγορά πετρελαίου από το Ιράν έφτασε τα 111.000 βαρέλια τη μέρα.Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία στο κοντινό μέλλον μπορεί να γίνει εξαιρετικά πιεστική, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Στ. Δήμα. Σήμερα, αναμένεται νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος. Επισήμως, αυτό που προβάλλεται ως αντικείμενο της σύσκεψης είναι ο προγραμματισμός για «τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα, υπό το φως του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος και των ευκαιριών, αλλά και προκλήσεων που αναδύονται».
Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό των ντόπιων μονοπωλίων, αναζητά αναβάθμιση του ρόλου της στον ενεργειακό χάρτη που αναχαράσσεται στην περιοχή, με επίκεντρο τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας προς το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα πιέζεται ολοένα και περισσότερο να αναζητήσει νέα εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με πετρέλαιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απλό, καθώς το Ιράν πουλά με πίστωση, την οποία δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα από άλλο κράτος, στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διαβεβαιώσει αρμοδίως το ΝΑΤΟ ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει την απόφαση της ΕΕ, εάν τελικά καταλήξει να επιβάλει εμπάργκο στο Ιράν.
Κατά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη, θα συζητηθούν και οι επόμενες κινήσεις για την εκκίνηση ερευνών σε τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ. Το ζήτημα της εκχώρησης των υδρογονανθράκων της χώρας στα μονοπώλια απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν χτες ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε σχέση με το διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όπου αναμένεται στις 2 του Μάρτη να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της τελευταίας προκήρυξης του διαγωνισμού για έρευνες και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου. Σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, «είμαστε στο τελευταίο στάδιο να στελεχώσουμε τον δημόσιο φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τις έρευνες πετρελαίου σε όλη τη χώρα» και «φιλοδοξία μας είναι στο τέλος του 2012 να μπει συμβολικά το πρώτο γεωτρύπανο σε περιοχή της Ελλάδας».
Νέες αδειοδοτήσεις στην Κύπρο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης σε ό,τι αφορά στην αναζήτηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως ανακοινώθηκε χτες, τη Δευτέρα θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού και να προχωρήσει η διαδικασία. Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε παράλληλα την επίσπευση του «πρότυπου συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού», με το οποίο ευνοείται η σύμπραξη στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου πολυεθνικών από διάφορες χώρες.

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ - Γ. ΚΑΠΕΛΕΡΗ
Ανατροφοδοτούν τη φενάκη της «διαφάνειας»
Αποπροσανατολίζει το λαό η αξιοποίηση των δυο υποθέσεων από τα αστικά επιτελεία
Να καταθέσουν ξανά εγγράφως μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι στοιχεία ή ονόματα για πρόσωπα που επιχείρησαν να παρέμβουν στο έργο τους, ζητάει από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Φ. Μακρής, δίνοντας συνέχεια στο σίριαλ των αντεγκλήσεων για το βάσιμο ή όχι των λόγων που τους οδήγησαν αρχικά σε παραίτηση.
Με δηλώσεις τους στον Τύπο, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς άφηναν αιχμές για το κλείσιμο της έρευνας, υποστηρίζοντας ότι κατά την κατάθεσή τους είχαν δώσει προφορικά στοιχεία και ονόματα σχετικά με παρεμβάσεις στο έργο τους και ότι επρόκειτο να τα αναφέρουν και εγγράφως στις αναλυτικές γραπτές εξηγήσεις τους, τις οποίες θα κατέθεταν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέχρι τη λήξη της πενθήμερης προθεσμίας. Ωστόσο, στο αρχικό έγγραφο - υπόμνημα που κατέθεσαν και είδε το φως της δημοσιότητας οι ίδιοι ανέφεραν ότι «δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας», μεγαλώνοντας τα ερωτηματικά για το παρασκήνιο της παραίτησης και το άρον - άρον κλείσιμο της υπόθεσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Σε ό,τι αφορά τον παραιτηθέντα γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ αναφέρει ότι «κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε και σε καμία περίπτωση οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο παρουσίαζε προβλήματα, δεν σημαίνουν λαθρεμπορική πράξη». Υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις του, απέδωσε τις εκπρόθεσμες ενημερώσεις σε προβληματική διαδικασία του συστήματος. Υποστήριξε ακόμα ότι τα πρόστιμα αφορούσαν εκπρόθεσμες εγγραφές χιλιάδων πρατηρίων και πως θα προωθούνταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος, η οποία καθυστέρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων.
Σε άλλη συνέντευξη (ρ/σ «Φλας») μίλησε για μια κοινή απόφαση στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, ύστερα από συνάντηση με ομοσπονδίες βενζινοπωλών. Παίρνοντας θέση, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αρκαδίας Τ. Κακλαμάνος δήλωσε χτες ότι μέσα από τη δίωξη του Γ. Καπελέρη, κατηγορείται για λαθρεμπορία καυσίμων η πλειονότητα των βενζινοπωλών της χώρας και πως «όλα αυτά γίνονται για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών».

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ
Συναντήσεις με τους αντιπροσώπους της Αθήνας και των Σκοπίων θα έχει στη Νέα Υόρκη ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, ο Νίμιτς έχει καλέσει τους εκπροσώπους των δύο μερών για συνάντηση στις 16 και 17 Γενάρη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση. Αρχικά, ο Νίμιτς θα έχει με τους δύο αντιπροσώπους χωριστές συναντήσεις και «θα επιδιώξει να αναπτύξει μια κοινά αποδεκτή προσέγγιση για την αναζωογόνηση των συνομιλιών», με σκοπό να επιτύχουν «ουσιαστική πρόοδο» προς την επίλυση του θέματος της ονομασίας, τονίζεται στην ανακοίνωση.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου