ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Οδηγούν στο σφαγείο την εργατική τάξη


Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται το τερατώδες περιεχόμενο των σχεδίων συγκυβέρνησης - τρόικας - «κοινωνικών εταίρων»
Ο δρόμος των χαλυβουργών είναι τώρα μονόδρομος για όλους
Ετοιμάζουν σφαγείο για την εργατική τάξη! Εκεί οδηγεί η λεγόμενη «διαπραγμάτευση» κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά και τους μισθούς, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στο τραπέζι είναι τα πάντα: Πλήρης ανατροπή κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, 13ος και 14ος μισθός και όλες οι συμβάσεις! Ουσιαστικά, και μετά από τις προτάσεις που έχουν πέσει και στο τραπέζι των «κοινωνικών εταίρων», συγκυβέρνηση - τρόικα - μεγαλοεργοδότες - εργατοπατέρες συζητούν πώς θα κουρελιάσουν κάθε δικαίωμα, κάθε δίχτυ προστασίας της εργατικής τάξης, πώς θα γενικευτούν οι ατομικές συμβάσεις και οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, πώς οι εργάτες θα δουλεύουν (όταν έχουν δουλειά) με όρους σκλαβιάς.
Οι ίδιες πηγές δήλωναν χτες ότι πλέον το εργασιακό έχει αναχθεί σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο το χειρίζεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ προκαθορίζοντας και την εξέλιξη σημείωναν με νόημα ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λαβή για διακοπή των διαπραγματεύσεων» καθώς από την έκβαση των συζητήσεων εξαρτάται η δανειακή σύμβαση... Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι η δανειακή σύμβαση, αλλά η συντριβή μισθών και συμβάσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, τις επόμενες μέρες είναι σίγουρο ότι θα δυναμώσουν με κάθε τρόπο οι εκβιασμοί για να δεχτεί η εργατική τάξη να μπει στο σφαγείο για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Οι υψηλοί τόνοι κινδυνολογίας δεν είναι τυχαίοι, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει τον εργατικό ξεσηκωμό που θα προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για εφαρμογή όλων όσα έχουν τεθεί στο τραπέζι. Φροντίζει έτσι εκ των προτέρων να καλλιεργήσει το κλίμα ότι αυτή δήθεν δεν επιθυμεί να επιβάλει τη σφαγή, αλλά δυστυχώς πιέζεται από την τρόικα που εμφανίζεται άτεγκτη, η οποία δεν αποδέχεται αυτά που φαίνεται να καταλήγουν οι «κοινωνικοί εταίροι» στην παράλληλη διαπραγμάτευση που κάνουν και στην οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Τα θέλουν όλα
Στο διά ταύτα, αυτά που σχεδιάζουν κυβέρνηση, τρόικα και «κοινωνικοί εταίροι» και μεθοδεύουν να εφαρμόσουν είναι:
  • Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό σημαίνει καμιά αύξηση από εδώ και πέρα στον κατώτατο μισθό (σήμερα μεικτός στα 751 ευρώ) και στα ημερομίσθια, κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετιών, επιδομάτων) αλλά και μείωση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα όχι μόνο της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αλλά και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης...
  • Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού που αυτόματα θα μειώσει το εργατικό εισόδημα κατά 15%.
  • Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Νομοθετική παρέμβαση με την οποία κάθε κλαδική και ομοιοεπαγγελματική σύμβαση που λήγει, οι όροι και οι συνθήκες που περιλαμβάνονται σε αυτή παύουν αυτόματα να ισχύουν, δεν διατηρούνται ούτε σε ατομικό επίπεδο όπως προβλέπει ο νόμος 1876/1990. Ετσι, το νόμιμο όριο που «δεσμεύει» πλέον τον εργοδότη θα είναι η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που και αυτή όμως θα είναι πολύ κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Στην πράξη ανοίγει ο δρόμος για τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων και των «νέων επιχειρησιακών» και εδώ φαίνεται η σκοπιμότητα του νέου εργαλείου που έδωσε με τη νομοθέτησή τους η κυβέρνηση στα χέρια των εργοδοτών. Η παρέμβαση αυτή μετατρέπει σε ζούγκλα τους χώρους εργασίας, συντρίβει όχι μόνο το εργατικό εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο της εργατικής - λαϊκής οικογένειας αλλά και γυρίζει το ρολόι της ιστορίας πίσω στο 19ο αιώνα, στην ανυπαρξία κάθε συλλογικής προστασίας των εργαζομένων. Σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην ίδια την οργάνωση της εργατικής τάξης, στα συνδικάτα.
  • Ανατροπή των κανονισμών εργασίας σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, κατάργηση και εδώ των κλαδικών τους συμβάσεων, των όρων εργασίας και αμοιβής που προβλέπονται σε αυτές.
  • Νέα παρέμβαση και στη λειτουργία της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας, έτσι ώστε η προσφυγή σε αυτόν να μην μπορεί να γίνει από τα συνδικάτα αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της εργοδοτικής πλευράς.
  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% μεσοσταθμικά με μειώσεις και μέχρι 25% στα Ταμεία που εμφανίζουν ελλείμματα, «ενοποίηση» σε ένα των 5 μεγάλων επικουρικών και χρηματοδότησή του μέσα από τα αποθεματικά που έχουν ορισμένα απ' αυτά. Στόχος είναι, με το νέο ασφαλιστικό νόμο για την επικουρική ασφάλιση, κανένα Ταμείο να μη δίνει ποσοστό αναπλήρωσης μεγαλύτερο από το 20% του συντάξιμου μισθού.
Καρποί των «διαλόγων»
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα τις καταγγελίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, και ταυτόχρονα τον καταστροφικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Αποδεικνύεται τώρα ότι ο περίφημος «διάλογος» των «κοινωνικών εταίρων» δε γίνεται για να αποτραπεί η επίθεση στους μισθούς και στις συμβάσεις, αλλά ότι είναι το «σκαλοπάτι» πάνω στο οποίο πάτησαν εργοδότες, κυβέρνηση και τρόικα για να φέρουν στο προσκήνιο όλες τις αντεργατικές αξιώσεις τους. Να νομιμοποιήσουν τις επιδιώξεις τους, με συζητήσεις περί «μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους» που πρέπει να μειωθεί για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να βρούνε δήθεν δουλειά οι άνεργοι. Σήμερα στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται και νέα συνάντηση για να ολοκληρωθούν τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - εργοδοσίας.
Πρόταση για απεργία στις 9 Φλεβάρη και στην ΠΝΟ
Σύσκεψη έκαναν χτες ναυτεργατικά σωματεία για την κλιμάκωση της πάλης και στον κλάδο τους
Η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας στις 9 Φλεβάρη, την οποία κατέθεσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στη ΓΣΕΕ, απαιτώντας την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, άρχισε ήδη να «ηχεί» σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές. Κάθε αναμονή, κάθε αυταπάτη, κάθε «διάλογος» με τους εργοδότες και τους συμμάχους τους ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη για τους εργάτες.
Αυτό ακριβώς αναδείχθηκε στη χτεσινή μαζική σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ και διοργάνωσαν μαζί με την Ενωση Μηχανικών οι Ενώσεις Μαγείρων, Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, Συνταξιούχων ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΗΗΕΝ). Αποφασίστηκε χωρίς να πάει λεπτό χαμένο να δοθεί η μάχη ώστε να γίνουν γενικές συνελεύσεις στις ναυτεργατικές και εργατικές Ενώσεις και σωματεία, συνεδριάσεις στα συνδικαλιστικά όργανα της ΠΝΟ, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας η απόφαση για απεργία στις 9 του μήνα.
Τόσο η μαζικότητα της σύσκεψης, όσο και η αποφασιστικότητα που εκφράστηκε μέσα από το διάλογο έκαναν καθαρό ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής και για τους ναυτεργάτες. Οπως αναφέρθηκε και από την ομιλία του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, κάθε ναυτεργάτης, κάθε εργαζόμενος αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες για την οργάνωση και τη συμμετοχή του στους ταξικούς αγώνες. Τονίστηκε με έμφαση ότι το δρόμο το δείχνει ο αγώνας των χαλυβουργών.
Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε μαζική παράσταση στην ΠΝΟ όπου οι ναυτεργάτες απαίτησαν να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και να πάρει απόφαση για απεργία.
Στη Βόρεια Ελλάδα
Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, μέσα από μαζική συνέλευση προχτές το βράδυ αποφάσισε απεργία στις 9 Φλεβάρη, καθώς και την οργάνωση πλατιάς σύσκεψης για τη συγκρότηση κλαδικής γραμματείας του ΠΑΜΕ στο νομό. Η σύσκεψη για τη συγκρότηση της Γραμματείας θα γίνει την Τρίτη 31 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΘ.
«Ατύχημα» στη «ΝΙΚΑΣ»
Ενα ακόμη εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες το απόγευμα, αυτή τη φορά στο εργοστάσιο «ΝΙΚΑΣ ΑΕ», που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων. Σύμφωνα με καταγγελίες, μηχανή «έπιασε» το χέρι εργαζόμενου, με συνέπεια τον τραυματισμό του.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου