ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Σαρώνουν τα πάντα τους επόμενους μήνες



Φτιάχνουν κλίμα προκειμένου να δεχτούν οι λαοί τα μέτρα που έχουν αποφασίσει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και με στόχο τη σωτηρία της
Με τις ανησυχίες της πλουτοκρατίας και των αστικών κυβερνήσεων να μεγαλώνουν, παράλληλα με τις προειδοποιήσεις για περαιτέρω βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στο 2012, οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους εκβιάζουν ωμά τους λαούς όλων των χωρών να σκύψουν το κεφάλι και να υποταχθούν σε νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, προειδοποίησε πως «το 2012 θα είναι αναμφίβολα δυσκολότερο από το 2011 (...) Η Ευρώπη βιώνει το κρισιμότερο τεστ των τελευταίων δεκαετιών». Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, σημείωσε ότι «η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει». Στις 9 Γενάρη, Μέρκελ και Σαρκοζί θα συναντηθούν στο Βερολίνο, με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 30 του μήνα για την ανταγωνιστικότητα.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, φούντωσαν εκ νέου οι συζητήσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πάνω από το 50% και μέχρι και 75%, όπως και για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» την περασμένη Παρασκευή, το ΔΝΤ κρίνει ως μη βιώσιμο το επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους ακόμη και μετά από το «κούρεμα» κατά 50%. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ΔΝΤ έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την εκτίμησή του αυτή και επισημαίνει ότι απαιτείται «είτε μεγαλύτερο "κούρεμα" του χρέους, είτε υψηλότερος δανεισμός από την Ευρώπη».
Ομοίως, δημοσίευμα των «Financial Times Deutschland» σημειώνει ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στον Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δισ. με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020. Αν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να οξυνθεί στην αρχή του χρόνου. Μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του "κουρέματος" θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές (...) Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η Ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες».
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε να απαντήσει στα δημοσιεύματα ότι «οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα τερματιστούν σύντομα».
Φοβούνται βάθεμα της κρίσης
Τη γενικότερη απαισιοδοξία για τα μελλούμενα στην ευρωπαϊκή οικονομία επιβεβαιώνει το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών του Λονδίνου σε έκθεσή του, στην οποία προβλέπεται μέτρια έως βαθιά ύφεση και συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Από τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ θα εξαρτηθεί το ποσοστό της συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη, το οποίο υπολογίζεται από 0,6% έως 2%. Ως αποτέλεσμα η Μεγ. Βρετανία θα υποστεί δύο τρίμηνα μηδενικής ή και αρνητικής ανάπτυξης ενώ στο τέλος του χρόνου μία τουλάχιστον χώρα θα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ και θα είναι πιθανότατα η Ελλάδα», σημειώνει.
Χτες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι την τελευταία βδομάδα αγόρασε κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 462 εκατ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερης αξίας σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη βδομάδα, όταν η ΕΚΤ είχε παρέμβει στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων μόνο για αγορές κρατικών χρεογράφων αξίας 19 εκατ. ευρώ. Από το Μάη του 2010, η ΕΚΤ έχει σωρεύσει κρατικά ομόλογα αξίας 211,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 δάνεισε στις εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης με τριετή προεξοφλητική περίοδο 489 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και κρατικά ομόλογα, από τα οποία επιδίωξαν να απαλλαγούν οι εμπορικές τράπεζες και είναι κυρίως ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι η καπιταλιστική κρίση αγκαλιάζει όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ζου Μιν, προειδοποίησε τις αναπτυσσόμενες οικονομίες ότι πρέπει να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να αποτρέψουν κρίσεις που ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας του μεγάλου τραπεζικού δανεισμού τα τελευταία χρόνια.
«Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν δημιουργήσει νέους μεγάλους κινδύνους τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ο νέος δανεισμός τους έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα, εν μέρει καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιδράσεις από την παγκόσμια κρίση», σημείωσε ο Ζου Μιν, τονίζοντας ότι «σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, τόσο μεγάλο χρέος και πιθανά προβλήματα με την ποιότητα των ενεργητικών, σημαίνει και πιθανό ρίσκο». Ο ίδιος εξηγεί ότι τα νέα δάνεια προς την Κίνα ανέρχονταν στο 200% του ΑΕΠ της χώρας το 2010, σε σχέση με το 100% που βρίσκονταν πριν από την κατάρρευση της «Lehman Brothers» το 2008.
Ενταση της επίθεσης παντού
Με δοσμένα τα παραπάνω, φυσικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου πιέζουν για επιτάχυνση και εφαρμογή μέχρι κεραίας των αντιλαϊκών μέτρων που διασφαλίζουν φθηνότερη εργατική δύναμη στα μονοπώλια, για τόνωση της ανταγωνιστικότητας μετά την κρίση. Ο πρόεδρος της «Bundesbank», Γενς Βάιντμαν, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να μη χαλαρώσει τις προσπάθειές της» για δημοσιονομική ανάταξη, για να συνεχίσει «να δίνει το καλό παράδειγμα» στους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί «δεν μπορούν παρά να αγοράσουν τον αναγκαίο χρόνο για τις ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να εφαρμόσουν μέτρα, να περικόψουν τις δαπάνες, να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους», προδιαγράφοντας επίθεση διαρκείας σε βάρος των λαών. Ακόμα, σημείωσε ότι «μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει λίγα. Δώσαμε στην Ελλάδα δάνεια, για τα οποία εισπράττουμε τόκους. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Πρόσκληση στα αρπαχτικά των κοιτασμάτων
Ανακοινώθηκε η προκήρυξη για Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο, Ιωάννινα. Υποσχέσεις για μεγάλα κέρδη στα ενεργειακά μονοπώλια
Οι όροι που καταγράφονται στις κυβερνητικές διακηρύξεις, επιβεβαιώνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα είναι πηγή πλούτου για τα μονοπώλια και όχι για το λαό
«Ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας» χαρακτήρισε την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου της χώρας στο μεγάλο πετρελαϊκό κεφάλαιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας χτες την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου και Πατραϊκού Κόλπου, με εκτιμώμενα αποθέματα 250-300 εκατομμυρίων βαρέλια πετρελαίου, αλλά και πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου.Η προκήρυξη με την μέθοδο της «ανοικτής πρόσκλησης» καλεί τις ενδιαφερόμενες εταιρείες σε υποβολή προσφορών μέχρι τις 2 του Ιούλη του 2012. Η διαδικασία προβλέπει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων κατά την εξέλιξη της αξιολόγησης των προσφορών. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «έντονο ενδιαφέρον» από εταιρείες του κλάδου, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία περνάει από διάφορες φάσεις και κυρίως παζάρια.
Η προκήρυξη προβλέπει συνολική φορολόγηση των εταιρειών στο 25% και μίσθωμα που θα κυμαίνεται από 2% έως 20% επί της ποσότητας των υδρογονανθράκων που θα παραχθούν. Η καταβολή του τιμήματος θα μπορεί να γίνεται σε είδος ή σε χρήμα. Προβλέπεται μάλιστα ότι το μίσθωμα θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα! Σύμφωνα με τα παραπάνω, «ανάπτυξη» νοείται η δυνατότητα να αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη τα ενεργειακά μονοπώλια, εκμεταλλευόμενα έως και το 98% του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου που υπάρχει στο έδαφος της Ελλάδας! Οι διαρροές για δημόσια έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ σε επίπεδο 15ετίας, απλώς επιβεβαιώνουν το μέγεθος της ληστείας που έχει δρομολογηθεί.
Από τα τρία προς εκχώρηση «οικόπεδα», πιο πρόσφορο για εκμετάλλευση θεωρείται αυτό στον Πατραϊκό Κόλπο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου είναι 200 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή είχε παραχωρηθεί το 1997 στην εταιρεία «Triton», που στη συνέχεια αποσύρθηκε. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη για γεωτρήσεις. Ανάλογα, το «οικόπεδο» στα Ιωάννινα είχε εκχωρηθεί το 1997 σε κοινοπραξία που το 2002 εγκατέλειψε τη γεώτρηση, επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα 50-80 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο.
Στο Δυτικό Κατάκολο υπάρχουν εκτιμήσεις για αποθέματα 3 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ - ΕΚΥ, αλλά κρίθηκε «ασύμφορη» η εκμετάλλευση επειδή το βάθος της θάλασσας είναι 250 μέτρα. Η διαφορά στις τιμές του πετρελαίου και η τεχνολογική πρόοδος έχουν αλλάξει σήμερα τα δεδομένα. Οι παραπάνω εκχωρήσεις είναι μόνο ένα μέρος της πολιτικής παράδοσης του ορυκτού πλούτου, καθώς έχει δρομολογηθεί η εκχώρηση για τις νέες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, πέρα από την «καταιγίδα» διαγωνισμών για πολλά μεταλλεύματα και τη γεωθερμία.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου