ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Να πώς συγκαλύπτεται η ανεργία


Γραφείο εύρεσης εργασίας στο Ντίσελντορφ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--«Ιστορικό χαμηλό» για την ανεργία στη Γερμανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, καθώς «περιορίστηκε» στο 6,8%. Εντούτοις πρόκειται για μία ακόμη «αλχημεία» της γερμανικής κυβέρνησης που επιδιώκει να παρουσιάζει μόνο θετικά «οικονομικά στοιχεία» και να προβάλλει δεόντως την επιτυχημένη «γερμανική συνταγή» για την καταπολέμηση της ανεργίας: Δηλαδή τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθήθηκαν με την «Ατζέντα 2010» υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Καταρχήν όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία, ο εποχικά σταθμισμένος αριθμός των Γερμανών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας μειώθηκε κατά 22.000 το Δεκέμβρη και περιορίστηκε στα 2,89 εκατομμύρια, μία μείωση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η χώρα απολαμβάνει έναν από τους ηπιότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών που συνεπάγεται και διατήρηση της προσφοράς εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές αυτοκινήτων και άλλων βιομηχανικών αγαθών συνέχισαν να αυξάνονται.
Ωστόσο, η συνεχόμενη μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται στην «καλή οικονομική πορεία της χώρας» - αυτή είναι δεδομένη, αλλά κανένα όφελος δεν έχουν από αυτήν οι εργαζόμενοι - αλλά στο γεγονός ότι πλέον ένας στους τέσσερις εργαζόμενους υποαπασχολείται. Πρόκειται για τα περίφημα «μίνι τζομπς», υποαπασχόληση με επισφάλεια, όπου ο εργαζόμενος έχει απολαβές έως 400 ευρώ το μήνα, μισθός που δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να ζει αξιοπρεπώς, παρά το γεγονός ότι ο εργοδότης πληρώνει 120 ευρώ στο κράτος ως εργοδοτικό φόρο και κοινωνική ασφάλεια του εργαζομένου και φυσικά δεν λογίζεται ως άνεργος!
Μία ακόμη πτυχή των «στοιχείων που ευημερούν» αποκαλύφθηκε κατά τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ» τουλάχιστον 100.000 άνεργοι εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από τις λίστες των ανέργων, μία «εξαφάνιση» που παραδέχτηκε και η ίδια η κυβέρνηση. Οσο για τους «αγνοούμενους» πρόκειται κατά κύριο λόγο για ανέργους άνω των 55 ετών, που λαμβάνουν το μικρότερο επίδομα ανεργίας και οι οποίοι διαγράφτηκαν από τις λίστες καθώς είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο. Εάν συνυπολογιστούν δε ο αριθμός των ανέργων στις ηλικίες μεταξύ 55 έως 65 ο αριθμός τους αυξάνεται από 275.400 σε 380.000, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται από το 14,2% στο 18,6%. Και αυτά μέχρι τέλη του 2011, καθώς από την 1η Γενάρη έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος που ψηφίστηκε το 2007 από την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων και που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.
ΙΤΑΛΙΑ
Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου
ΡΩΜΗ.--
Η απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας των εμπορικών καταστημάτων στην Ιταλία - ένα από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι - τέθηκε σε ισχύ με την έλευση του 2012. Η ...δυνατότητα αυτή να παραμένουν ανοικτά όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας τα εμπορικά καταστήματα θα ωφελήσει κυρίως τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις εμπορικές αλυσίδες, ενώ θα είναι πλήγμα για τους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με την εμπορική ένωση, πάνω από 26.000 καταστήματα σε όλη τη χώρα, κυρίως του τομέα των τροφίμων, της ένδυσης και της υπόδησης, πρόκειται να κλείσουν. Επιπλέον, σύμφωνα με προβλέψεις, σε πανεθνικό επίπεδο υπολογίζεται πως μέσα στο 2012 κινδυνεύουν να χαθούν έως και 300.000 θέσεις εργασίας, 40.000 εκ των οποίων τους αμέσως επόμενους μήνες.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δρομολογεί την υιοθέτηση μέτρων για την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων στους τομείς της ενέργειας, των ταχυδρομείων, των ταξί και των φαρμακείων, ενώ σχεδιάζει επίσης αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιχειρώντας να τις αντικαταστήσει με «γενικές συμβάσεις» και με τη δυνατότητα διευκόλυνσης των απολύσεων. Χτες το συνδικάτο «Cgil» ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μόντι να καλέσει στο πρωθυπουργικό μέγαρο την κάθε συνδικαλιστική οργάνωση ξεχωριστά, επιμένοντας στην πάγια τακτική του για «εκτεταμένες διαπραγματεύσεις» στο πλαίσιο του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου». Η πρώτη όμως αντίδραση του Μόντι ήταν αρνητική.
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ
Χειροτέρευση της κατάστασης
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Νέα αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε για πέμπτο συναπτό μήνα στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1.897 ανθρώπους φτάνοντας τα 4,42 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον Νοέμβρη, αριθμός που θεωρείται χαμηλός εξαιτίας των εποχιακών προσλήψεων λόγω των γιορτών. Συνολικά, το 2011 ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 7,9%, δηλαδή 322.286 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά. Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη μερική απασχόληση και την εργασία έστω και μίας ημέρας. Η εθνική στατιστική υπηρεσία «INE», η οποία χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο μέτρησης, έχει ανακοινώσει πως ο αριθμός των ανέργων φτάνει τα πέντε εκατομμύρια, ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε πως η ανεργία φτάνει το 23%.
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Νέα εκστρατεία για την αποφυλάκισή τους
Με νέα διεθνή εκστρατεία ξεκινά η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των «Πέντε» τις δραστηριότητές της το 2012. Οπως κάθε μήνα, έτσι και στις 5 του Γενάρη η Διεθνής Επιτροπή καλεί τις εθνικές επιτροπές και φίλους από πολλές χώρες του κόσμου να πραγματοποιήσουν πολύμορφες εκδηλώσεις για την άμεση αποφυλάκιση των «5» και την επιστροφή τους στην πατρίδα και τις οικογένειές τους. Κάνει έκκληση επίσης να αποστέλλονται μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φαξ στο Λευκό Οίκο και στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, απαιτώντας την απελευθέρωση του Χεράρδο, του Ραμόν, του Αντόνιο και του Φερνάντο και να επιτρέψει στον Ρενέ να γυρίσει στην Κούβα, καθώς είναι αναγκασμένος να παραμείνει εντός των ΗΠΑ για τρία ακόμα χρόνια υπό το καθεστώς της «εποπτευόμενης απελευθέρωσης».
Οι «5», που εκτίουν άδικες ποινές φυλάκισης, είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβρη του 1998 επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια εγκληματικών ομάδων του Μαϊάμι που στρέφονται κατά της Κούβας και του λαού της. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνδικαλιστές, φοιτητές, βουλευτές, κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, καθώς και χιλιάδες άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο απαιτώντας την άμεση αποφυλάκισή τους.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δίκες με ενεργειακά μονοπώλια
ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Στα 907,588 εκατ. δολάρια καθόρισε το Διεθνές Γραφείο Εμπορίου (International Chamber of Commerce - ICC), με έδρα το Παρίσι, το ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλει η Βενεζουέλα στην «Exxon Mobil» για την εθνικοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων το 2007. Είναι και η πρώτη ανάλογη επιδιαιτησία ενώ αρκετές πολυεθνικές έχουν προσφύγει ενάντια στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας για ανάλογες υποθέσεις εθνικοποίησης.
Πρόκειται για το 10% αυτού που διεκδικούσε η εταιρεία στη μακρόχρονη διένεξή της με τη Βενεζουέλα, ενώ είναι και λίγο χαμηλότερο από το 1 δισ. δολάρια που είχε προσφέρει η Βενεζουέλα το Σεπτέμβρη για να «κλείσει» εξωδικαστικά η υπόθεση.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την καταβολή αποζημίωσης ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσό μικρότερο του 30% της επιδικασθείσας αποζημίωσης υπό το σκεπτικό ότι η «Exxon Mobil» έχει παγώσει 300 εκατομμύρια δολάρια της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, επίσης οφείλει 191 εκατομμύρια δολάρια από κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο είχε εμπλακεί στο παρελθόν, καθώς επίσης και τα έξοδα της διαδικασίας διαιτησίας που ανέρχονται σε 160 εκατομμύρια δολάρια.
Η εθνικοποίηση του πετρελαϊκού τομέα και η αλλαγή των όρων εξόρυξης οδήγησαν αρκετά μονοπώλια να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ενώ άλλα αποδέχτηκαν νέους δυσμενέστερους όρους και παραμένουν. Βέβαια, η εθνικοποίηση δεν άλλαξε το καπιταλιστικό πλαίσιο της οικονομίας και όσο και αν έρευσαν περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία τα μονοπώλια εξακολουθούν να κερδίζουν από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου