ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρχαιολογικός πλούτος και μεγάλα προβλήματα για τους εργαζόμενους


Εργοτάξιο αρχαιολογικών εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης
MotionTeam
Ενας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας «αναδύεται» από την αρχαιολογική έρευνα λόγω της κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα συμπληρωματικής σύμβασης για το αρχαιολογικό κομμάτι της κατασκευής του μετρό. Ωστόσο, την αθέατη πλευρά του έργου ανέδειξε μόνο το ΚΚΕ.
Το θέμα παρουσιάστηκε ως συμπληρωματική χρηματοδότηση των αρχαιολογικών εργασιών του έργου, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό», Χρ. Τσίτουρα, το τελικό ποσό που εκτιμά το ΥΠΠΟΤ ότι θα χρειαστούν αυτές οι εργασίες αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ (αντί 15 εκατ. που προέβλεπε η αρχική σύμβαση), ενώ υπερβαίνει και τους πόρους «από τα απρόβλεπτα του έργου» (81 εκατ.). Φυσικά, για τις καθυστερήσεις ή τις υπερβάσεις του κόστους δεν φταίνε οι αρχαιότητες, αλλά η υποστελέχωση και απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, καθώς και η επιβολή του αντεργατικού «πακέτου» στις εργασιακές σχέσεις και στα εργοτάξια του μετρό, χάριν των εργολάβων.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας στη συνεδρίαση, «η "ΑΤΤΙΚΟ" (...) είχε καταγγείλει, επισήμως, την κοινοπραξία ότι διέθεσε σε κάποια φάση χρήματα των ανασκαφών για άλλες εργασίες του μετρό. Κατά πόσο ισχύει αυτό;». Υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο έργο («υπήρξαν 4 σοβαρά ατυχήματα, με ένα θάνατο και ένα σοβαρό τραυματισμό») και τις απολύσεις («η Εδαφοστατική απέλυσε την περασμένη εβδομάδα δύο μηχανικούς και δύο εργάτες, ενώ η Αρχαιολογία απέλυσε τον Οκτώβριο 25 άτομα, τα δύο εκ των οποίων για συνδικαλιστικούς λόγους»).
Επίσης, «η ανάθεση από την ανάδοχο εταιρεία τμήματος των εργασιών σε υπεργολάβους,με συμφωνίες αυτοί να πληρώνουν μετά από ένα τρίμηνο, έχει ως αποτέλεσμα, μέσω των υπεργολαβιών, να μεταφερθεί στην καθυστέρηση πληρωμής και των εργαζομένων». Επιπλέον, «ασκούνται στους εργαζόμενους πίεση, τρομοκρατία και απειλούν με απολύσεις (...) Δίνονται αναγκαστικές άδειες, χωρίς αποδοχές, και εκ περιτροπής εργασίες στις σήραγγες, σε οδηγούς και άλλες ειδικότητες και η πλήρης κατάργηση ειδικοτήτων».
Ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε ότι «το μετρό χρησιμοποιείται ως πιλότος επιβολής των ελαστικών μορφών εργασίας συνολικά στις κατασκευές. Ως Κόμμα συμφωνούμε με την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου, όμως διαφωνούμε πλήρως με τους όρους υλοποίησής του και τις εργολαβίες».
Οσον αφορά στο αρχαιολογικό κομμάτι, ο πλούτος είναι τεράστιος. Το συνολικό εμβαδό των ανασκαφών στο μετρό ανέρχεται σε 28.000 τ.μ. Τα κινητά ευρήματα, που πρέπει να συντηρηθούν και να καταγράφουν, ανέρχονται σήμερα στα 28.225. Ανάμεσά τους: 5.000 αγγεία, πάνω από 5.000 γυάλινα ευρήματα, περισσότερα από 1.500 κοσμήματα, περισσότερες από 130 επιγραφές, περισσότερα από 400 ειδώλια.
Ειδικά στους σταθμούς «Δημοκρατία», «Συντριβάνι» και στη διασταύρωση «Σιντριβάνι» και «Φλέμινγκ» βρέθηκαν, σύμφωνα με την γγ του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, «εξαιρετικά εκτεταμένα νεκροταφεία από την ελληνιστική περίοδο και μετά. Μιλάμε περίπου για 3.000 τάφους όλων των κατηγοριών». Η ίδια χαρακτήρισε «πάρα πολύ μεγάλο το κόστος» συντήρησης και φύλαξης όλων αυτών των κινητών ευρημάτων, που αναμένεται να αυξηθούν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ενοίκιο κάποιων αποθηκών, που είναι μέσα στο κόστος των αρχαιολογικών ερευνών, στο Καλοχώρι, κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ μηνιαίως.
ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Μεγάλες οι ευθύνες του κράτους
Οι μεγάλες και κύριες ευθύνες του κράτους από την εφαρμογή της πολιτικής εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης των κρατικών δομών προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων προκύπτουν και με την κλοπή πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.
Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ και της διεύθυνσης της Εθνικής Πινακοθήκης - με αντίστοιχες προχτεσινές ανακοινώσεις τους - να εμφανίσουν «ασφαλή» το χώρο, η Πανελλήνια Ενωση Νυχτοφυλάκων Αρχαιοφυλάκων του ΥΠΠΟΤ, σε ανακοίνωσή της, καταρρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας: «Η φύλαξη του χώρου, όπου σημειώθηκε η κλοπή, φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία, με αμφιβόλου κατάρτισης προσωπικό και ηλεκτρονικά μέσα ξεπερασμένης από δεκαετίες τεχνολογία» και τονίζοντας κάτι πολύ σημαντικό: Το σύστημα φύλαξης της ΕΠ «δεν είναι συνδεδεμένο με το Κέντρο Λήψεως και Επεξεργασίας Σημάτων Συναγερμού (ΚΕΛΕΣΣ) του ΥΠΠΟΤ».
Προσθέτουν ότι, ενώ η ευθύνη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει στο κράτος, «το φυλακτικό προσωπικό του ΥΠΠΟΤ είναι ελάχιστο, σε αναλογία με το πλήθος των χώρων που επιβάλλεται να φυλάσσονται». «Παρ' όλ' αυτά, οι χώροι που φυλάσσονται από το προσωπικό, όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, είναι απόλυτα προστατευμένοι», γιατί «είναι καλά καταρτισμένο και εφαρμόζει τις γνώσεις και την εμπειρία του» στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το ίδιο θέμα αναφέρει ότι «το πλέον σημαντικό ζήτημα για την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, είναι η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών πολιτισμού με εξειδικευμένο προσωπικό και η μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευσή του. Η φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν μπορεί να ανατίθεται παρά μόνο σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΤ και γι' αυτό χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security, με προσωπικό που δεν ελέγχεται από το ΥΠΠΟΤ, δεν διαθέτει ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εμπειρία, προσλαμβάνεται και εναλλάσσεται με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, καθιστά κάθε σύστημα ασφαλείας διάτρητο».
Οσον αφορά στην πυρκαγιά στο «Ακροπόλ», ο ΣΕΑ σημειώνει ότι «σημαντικά κτίρια που έχουν κηρυχτεί μνημεία, όπως το "Ακροπόλ", και για την απόκτηση των οποίων δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα του λαού, δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να λεηλατούνται και να παραδίδονται στις φλόγες. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η μελλοντική αξιοποίηση δεν αποτελούν άλλοθι για την κακομεταχείριση και εγκατάλειψη, που εδώ και χρόνια επεφύλαξε στο "Ακροπόλ" η πολιτεία».
Τέλος, ο ΣΕΑ σημειώνει ότι «οι "εφεδρείες", οι αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης στον ευαίσθητο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μέτρα που απειλούν με ανεπανόρθωτες βλάβες την περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να σταματήσουν».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου