ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ Σε σταθερά υψηλά επίπεδα η ένταση και οι απειλές


Η ΕΕ προχωράει προς εμπάργκο εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου
Από τα γυμνάσια του ιρανικού ναυτικού στον Περσικό Κόλπο
TEΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ.--Πληθαίνουν οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς την ιρανική ηγεσία, με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα και την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, στην πραγματικότητα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την επικράτηση σε μια περιοχή με τεράστιο φυσικό πλούτο. Σταθερά τεταμένη παραμένει και η κατάσταση μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, όπου το ιρανικό ναυτικό συνέχιζε χτες τα γυμνάσιά του. Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας στρατηγός Αχμάντ Βαχιντί προειδοποίησε και πάλι ότι δε γίνεται αποδεκτή η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή. Ολα αυτά ενώ μετά το νομοσχέδιο σκληρών κυρώσεων που υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος το Σαββατοκύριακο (το οποίο θα τεθεί, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, σε εφαρμογή μετά από έξι μήνες), φαίνεται ότι ανάλογα βήματα έγιναν και από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, αν και δεν υπάρχει οριστική απόφαση.
Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, η ΕΕ συμφώνησε «επί της αρχής» να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί επισήμως στα τέλη Γενάρη, οπότε γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί ένα πλήρες σχέδιο το οποίο θα απαντά και στις επιφυλάξεις που τέθηκαν από αρκετά μέλη (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) καθώς θα βρεθούν σε δεινότερη οικονομική θέση αν διακόψουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, λόγω των δελεαστικών οικονομικών όρων που τις συνοδεύουν. Θα πρέπει, επίσης, να συζητηθεί το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το εμπάργκο.
Την κάθετη αντίθεσή της στην επιβολή μονομερών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξέφρασε η Κίνα, επικεντρώνοντας στις αμερικανικές κυρώσεις καθώς ουσιαστικά θίγουν και την ίδια, με δεδομένο ότι απειλούνται τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα με «πάγωμα» της περιουσίας τους στις ΗΠΑ εφόσον έχουν συναλλαγές με την ιρανική Κεντρική Τράπεζα (όπου γίνονται οι περισσότερες καταθέσεις για αγορά ιρανικού πετρελαίου). Τις κινεζικές αντιρρήσεις και αντιδράσεις θα επιχειρήσει να κάμψει, τις επόμενες μέρες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, που μεταβαίνει στο Πεκίνο. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η Κίνα, αν και παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν με συναλλαγές 30 δισ. δολάρια, τον τελευταίο μήνα μείωσε, σχεδόν στο μισό, τις αγορές ιρανικού πετρελαίου.
Στην Τεχεράνη έφθασε, χτες, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας για τουλάχιστον δύο συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ανά έτος. Ο Νταβούτογλου, πριν τις προγραμματισμένες συναντήσεις του, εκτίμησε ότι «ορισμένοι θέλουν να προκαλέσουν στην περιοχή ένα δογματικό ψυχρό πόλεμο, μεταξύ σουνιτών - σιιτών, και η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό», αποφεύγοντας την οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά. Η Τουρκία, πάντως, φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει επίσης εξαίρεση της τουρκικής ενεργειακής εταιρείας «Tuprac» από τις αμερικανικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιβληθούν, αφού εισάγει το 30% του πετρελαίου που καταναλώνει από το Ιράν.
ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για «υποδαύλιση της βίας»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Για «υποδαύλιση της βίας» και για «ανάμειξη στην αποστολή των Αράβων παρατηρητών» κατηγόρησε, χτες, η συριακή ηγεσία τις ΗΠΑ, οι οποίες διά μέσου μιας ευρείας γκάμας διπλωματικών δηλώσεων επανήλθαν στη γνωστή τους θέση ότι «η Συρία επανειλημμένως δεν έχει σεβαστεί τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της απέναντι στον Αραβικό Σύνδεσμο και θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας». Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντέσι, η Ουάσιγκτον «προσπαθεί να διεθνοποιήσει το θέμα» και κατέληξε λέγοντας ότι «η Δαμασκός δεν πρόκειται να δώσει λογαριασμό στις ΗΠΑ για το πώς και αν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς τον Αραβικό Σύνδεσμο».
Ενδιαφέρον έχει, αναμφιβόλως, το γεγονός ότι η συριακή ηγεσία επέλεξε να στηλιτεύσει μόνο την αμερικανική στάση και όχι τις ανοιχτές πιέσεις και απειλές που δέχεται τόσο η ίδια όσο και οι Ρωσία και Κίνα, που έχουν αντιταχθεί μέχρι στιγμής στην υιοθέτηση σκληρής απόφασης σε βάρος της από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως π.χ. η Γαλλία. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε ανοιχτά, πάλι, από τον πρόεδρο Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.
Τη συριακή αντίδραση πιθανώς να πυροδοτεί και το ότι χτες στο Κάιρο έφτασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί και με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, προφανώς για να του θέσει το ζήτημα και της Συρίας. Προς το παρόν, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η πρώτη έκθεση των παρατηρητών (που συνεχίζουν τις επισκέψεις σε Χάμα, Χομς και Ντεράα) θα εξεταστεί το Σαββατοκύριακο.
ΛΙΒΥΗ
Ανεξέλεγκτες οι ένοπλες ομάδες
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Τον κίνδυνο πρόκλησης εμφυλίου πολέμου και χάους λόγω της συνεχιζόμενης δράσης των διαφόρων ενόπλων ομάδων, (που, μέχρι πρότινος, πολεμούσαν τον Καντάφι, έχοντας, όπως αποδεικνύεται, εντελώς διαφορετικά κίνητρα και στόχους), επεσήμανε, χτες, ανοιχτά για πρώτη φορά ο επικεφαλής της νέας λιβυκής ηγεσίας. Ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που λειτουργεί ως Πρόεδρος της χώρας, παραδέχτηκε ότι οι επιλογές είναι αν δεν καταθέσουν άμεσα τα όπλα είτε να «τα καταθέσουν διά της βίας» είτε η χώρα να βυθιστεί στο χάος λόγω της δράσης τους.
Ενα 24ωρο νωρίτερα, σφοδρή μάχη σημειωνόταν σε συνοικία της Τρίπολης ανάμεσα σε δύο ένοπλες ομάδες, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων μαχητών και τον τραυματισμό πέντε. Οι περισσότερες ένοπλες ομάδες δηλώνουν «πίστη» στη νέα λιβυκή ηγεσία, αλλά αρνούνται να διαλυθούν, προφανώς μην έχοντας εμπιστοσύνη ότι θα διασφαλίσουν με άλλο τρόπο τους στόχους και τα ιδιαίτερα συμφέροντα που έχουν. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην Τρίπολη δρουν δεκάδες ένοπλες ομάδες, που έχουν οριοθετήσει με σημαιάκια, τις περιοχές που ελέγχουν.
Οι δύο «ντόπιες» ομάδες είναι οι ισχυρότερες και πρόσκεινται στον ισλαμιστή, πρώην μέλος της «αλ Κάιντα» και βασικό «οπλαρχηγό» των αντικαθεστωτικών στον Καντάφι, Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, και στον επίσης σημαίνοντα «οπλαρχηγό» των αντικαθεστωτικών, κοσμικό, Αμπντουλάχ Νάκερ, με τους δύο τους να διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία της πόλης. Επίσης, στην Τρίπολη δρουν ομάδες από διάφορες πόλεις (Μιζράτα, Ζιντάν, Σύρτη κ.λπ.).
Χτες, ο Τζαλίλ διόρισε αρχηγό του νεοσύστατου στρατού τον Γιουσέφ Μανκους, απόστρατο στρατηγό από τη Μιζράτα, ο οποίος προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προετοιμαστεί ο μηχανισμός ενσωμάτωσης στο στρατό των ενόπλων, θέτοντας, ουσιαστικά, και κάτι σαν χρονοδιάγραμμα τερματισμού της δράσης τους.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου