ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Θεμελιακό κριτήριο η στάση των κομμουνιστών απέναντι σε κάθε ιμπεριαλιστική ένωση


Καζαχστάν. Ζαναοζέν. Δεκέμβρης 2011. Αιματηρή καταστολή απεργιακής κινητοποίησης. 16 εργάτες νεκροί. Εκατοντάδες οι τραυματίες και οι συλληφθέντες. Η πολιτική στήριξης της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχει το Καζαχστάν, μαζί με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οδηγεί σε απαράδεκτη στάση σπίλωσης του εργατικού αγώνα και επιβράβευσης του αντεργατικού εγκλήματος
Π Π˜Π Новости
Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, απόρροια της βασικής αντίθεσης του καπιταλιστικού συστήματος, έχει οδηγήσει στην παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, στην ανάδειξη νέων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που με τη σειρά τους επιδιώκουν να συγκροτήσουν νέες διακρατικές ενώσεις, με πολλαπλούς στόχους: την ισχυροποίηση των θέσεών τους, έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών τους, τον έλεγχο των πρώτων υλών, της ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς τους, τον έλεγχο των μεριδίων των αγορών για τα δικά τους μονοπώλια, αλλά και την παραπέρα εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τη θωράκιση της αστικής εξουσίας σε κάθε χώρα, χρησιμοποιώντας και τα «εργαλεία» που παρέχουν οι διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Ετσι βλέπουμε πως δίπλα σε διάφορες «γνωστές» μας ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ, να εμφανίζονται και νέες, τόσο στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, όσο και στη Λατινική Αμερική. Οι ενώσεις αυτές μπορεί να είναι νέες, όμως οι «ρίζες» της δημιουργίας τους δεν είναι άλλες από εκείνες που θεμελιώνει στα έργα του ο Λένιν. Οτι, δηλαδή, στην εποχή του ιμπεριαλισμού, που είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού, συγκροτούνται διεθνείς ενώσεις των καπιταλιστών, που μοιράζουν τον κόσμο.
Επιχείρηση εξωραϊσμού
Από ορισμένες δυνάμεις γίνεται προσπάθεια να εξωραϊστεί αυτή η επιδίωξη των αστικών τάξεων σ' αυτές τις περιοχές, στο όνομα της διαμόρφωσης ενός «πολύ-πολικού κόσμου». Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη, είναι θετικό για τους λαούς να εμφανίζονται στο διεθνές στερέωμα κι άλλοι ισχυροί «πόλοι», πέρα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ. Κι ως επιπλέον επιχείρημα ανασύρεται η εποχή της ύπαρξης της ΕΣΣΔ, που λειτουργούσε ως «αντίπαλο δέος».
Την ίδια ώρα, η επιχείρηση εξωραϊσμού των νέων διακρατικών ενώσεων, υποστηρίζει πως αυτές οι ενώσεις έρχονται να βοηθήσουν το «εθνικό κεφάλαιο», έναντι του λεγόμενου «μεταπρατικού και ξενόδουλου», να ενισχύσουν έτσι την «ανάπτυξη», να εμποδίσουν τη διείσδυση των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σ' αυτές τις περιοχές, ακόμη και να διασφαλίσουν την «εθνική κυριαρχία», που σε διαφορετική περίπτωση απειλείται από το διεθνή ιμπεριαλισμό.
Δυστυχώς, τέτοιες απόψεις τις υποστηρίζουν όχι μόνον αστικές δυνάμεις, αλλά και κόμματα που χαρακτηρίζονται «αριστερά», ακόμη και κομμουνιστικά, όπως το ΚΚ της Βραζιλίας (τις ενώσεις στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής) ή το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (στην περιοχή της λεγόμενης Ευρασίας).
Τι λησμονούν
Τα κόμματα αυτά ξεχνούν, ωστόσο, να βάλουν τα «ταξικά γυαλιά» τους! Σε μια τέτοια περίπτωση θα έβλεπαν πως η Σοβιετική Ενωση δεν έχει καμία σχέση με τις νέες διακρατικές ενώσεις. Κι αυτό γιατί τώρα έχουμε να κάνουμε με ενώσεις που οικοδομούνται πάνω στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού. Επιπλέον, ο ιμπεριαλισμός δεν πρέπει να κατανοείται απλοϊκά, ως μια επιθετική πολιτική των πιο ισχυρών δυνάμεων, που έρχεται να επιβληθεί στους λαούς από τα έξω με τη δύναμη του χρήματος και των όπλων. Στις σημερινές συνθήκες κάθε χώρα, όπου κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, άσχετα από το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών της δυνάμεων, είναι ενταγμένη στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, είναι τμήμα του!
Εάν, λοιπόν, αντιμετωπίσουμε με την ταξική προσέγγιση την εξέλιξη της συγκρότησης των νέων διακρατικών ενώσεων, πού συγκροτούνται είτε στην Ευρασία, είτε στην Λατινική Αμερική, θα δούμε πως αυτές δε γίνονται για να εξυπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά για να προωθηθούν τα συμφέροντα των κεφαλαίου των συγκεκριμένων χωρών, των μονοπωλίων τους.
Ετσι π.χ. η Βραζιλία, όπου το κεφάλαιο σημειώνει στις μέρες μας σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του, λειτουργεί ως «ατμομηχανή» στις νέες διακρατικές ενώσεις, που συγκροτούνται στη Λατινική Αμερική. Η οικονομική και διπλωματική δραστηριότητα του βραζιλιάνικου κράτους έχει στόχο να κάνει τη Βραζιλία έναν ισχυρό διεθνή καπιταλιστικό παράγοντα μέσα στο πλαίσια της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας». Ηδη σε ορισμένες αγορές στη Λατινική Αμερική οι βραζιλιάνικες πολυεθνικές εταιρείες, που χρηματοδοτούνται κι από δημοσίους πόρους, κυριαρχούν! Ανάλογα λειτουργεί η Ρωσία και τα ρωσικά μονοπώλια στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ.
Με τη συγκρότηση των νέων διακρατικών ενώσεων, που αποτελούν εκδηλώσεις περιφερειακής καπιταλιστικής ενοποίησης και εμφανίζονται πάντα στο έδαφος των νόμων της οικονομίας της αγοράς, οι αστικές τάξεις επιδιώκουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, έναντι των ανταγωνιστών τους και σε βάρος της εργατικής τάξης. Η πολιτική στήριξη αυτών των ενώσεων μετατρέπει το κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα σε εργαλείο στήριξης της καπιταλιστικής «ανάπτυξης», που ενισχύσει τις θέσεις του κεφαλαίου κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο «κρεβάτι του Προκρούστη», στην κοινωνική συναίνεση για την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» της «εθνικής οικονομίας» και της ενίσχυσης της συγκεκριμένης διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης.
Ακόμη ο «πολυ-πολικός» κόσμος, δεν είναι από τα πράγματα καθόλου πιο ειρηνικός και ασφαλής για τους λαούς, αφού είναι ο κόσμος των σκληρών ιμπεριαλιστικών «λυκο-συμμαχιών» και συγκρούσεων, που διεξάγονται με κάθε μέσο: οικονομικό, διπλωματικό, πολιτικό, κατασκοπευτικό, στρατιωτικό κ.ο.κ.
Επικίνδυνες προεκτάσεις
Μια τέτοια προσέγγιση υποστήριξης των νέων ιμπεριαλιστικών ενώσεων μπορεί να είναι καταστροφική για το κομμουνιστικό κίνημα, που έτσι καλεί το λαό να επιλέξει ιμπεριαλιστή. Μπορεί να τον οδηγήσει σε θέσεις κι ενέργειες που μπορούν να το εκθέσουν. Θα δώσουμε ένα σχετικό παράδειγμα.
Οπως είναι γνωστό, στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην πόλη Ζαναοζέν, του Καζαχστάν, έγινε μια μεγάλη αιματοχυσία, όταν οι αρχές κατέστειλαν με τα όπλα τη διαμαρτυρία των απεργών εργατών, που είχαν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης μετά από πολύμηνη απεργία σε μια μεγάλη καζαχο-κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία. Οι εργάτες απαιτούσαν την αύξηση των μισθών και την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, την απελευθέρωση των συντρόφων τους, την απρόσκοπτη λειτουργία των συνδικάτων τους, την ανάκληση των εκατοντάδων εκφοβιστικών απολύσεων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών δεν έφεραν αποτελέσματα και οι εργαζόμενοι άρχισαν να προβάλλουν όχι μόνο οικονομικά αιτήματα, αλλά και πολιτικά, όπως την παραίτηση του Προέδρου της χώρας και την εθνικοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας. Η βίαιη καταστολή οδήγησε στο θάνατο 16 εργατών και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, που συμμετείχαν στην πρόσφατη 13η Διεθνή Συνάντηση, που φιλοξένησε στην Αθήνα το ΚΚΕ, καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή του εργατικού αγώνα και το έγκλημα στο οποίο προχώρησαν οι αρχές του Καζαχστάν.
Στις 4/1 στην εφημερίδα του ΚΚ Ουκρανίας, «Κομμουνιστής», δημοσιεύτηκε άρθρο με τον τίτλο: «Το "πορτοκαλί" εξπρές Μόσχα - Αστάνα» στο οποίο οι εξελίξεις στο Καζαχστάν, όπως κι οι κινητοποιήσεις στη Ρωσία ενάντια στη νοθεία που έγινε στις βουλευτικές εκλογές και στα εμπόδια που συναντούν στη δράση τους διάφορες πολιτικές δυνάμεις, εκτιμάται πως αποτελούν «προσπάθειες των ΗΠΑ να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και οικονομική κατάσταση των δύο εκείνων χωρών στις οποίες, ουσιαστικά, στηρίζεται η Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα, στο Καζακστάν και στη Ρωσική Ομοσπονδία». Να σημειωθεί εδώ πως το ΚΚ Ουκρανίας τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα, στην οποία μέχρι στιγμής συμμετέχουν Ρωσία, Καζαχστάν και Λευκορωσία.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως «οι κινητοποιήσεις των εργατών της πετρελαιοπαραγωγικής εταιρείας "Καραζανμπασμουνάι" έγιναν με πρωτοβουλία της δικηγόρου του συνδικάτου Νατάλια Σοκολόβα, που είχε κατηγορηθεί πολλές φορές από τις αρχές του Καζακστάν για διοικητικές παραβάσεις. Οι έρευνες που έκαναν Καζάχοι δημοσιογράφοι σχετικά με το πρόσωπό της έδειξαν ότι ετοίμαζε μια σειρά προβοκάτσιες στην επιχείρηση. Αν λάβουμε υπόψη ότι παλαιότερα η κυρία Σοκολόβα δούλευε ως μεταφράστρια στην ανθρωπιστική αποστολή του στρατού και του ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς και συνεργαζόταν για διάφορα ζητήματα με την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, USAID, η εικόνα γίνεται ξεκάθαρη».
Οπως είναι γνωστό η Ν. Σοκολόβα έχει καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση και βρίσκεται στις φυλακές, με τις κατηγορίες της «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους», της «παραβίασης της τάξης» και «της οργάνωσης παράνομων συγκεντρώσεων, συνελεύσεων, διαδηλώσεων», ενώ οι πληροφορίες για σύνδεσή της με τις ΗΠΑ διαψεύστηκαν και χαρακτηρίστηκαν προβοκατόρικες από μια σειρά οργανώσεις του Καζαχστάν.
Στο άρθρο ακόμη υπάρχουν αναφορές για τις οικονομικές δυνατότητες (αποθέματα πετρελαίου, αργύρου, χαλκού, μαγγανίου, ψευδαργύρου, νικελίου, φωσφόρου, φυσικού αερίου, κάρβουνου, χρυσού και κασσίτερου) στο Καζαχστάν, καθώς και για τη γεωπολιτική σημασία του Καζακστάν, σε μια θέση κομβική, μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Κασπίας και του Καυκάσου. Καταλήγει, δε, στο συμπέρασμα πως «το μέλλον της Ευρασιατικής Ενωσης συνδέεται άμεσα με τη μοίρα του Καζακστάν. Η ηγεσία του Καζακστάν αντέδρασε σκληρά, σοφά και με επάρκεια».
Οχι, σε κάθε ιμπεριαλιστική ένωση
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη και πρώτα απ' όλα οι ΗΠΑ κι η ΕΕ, επιδιώκουν να θέσουν εμπόδια στην εμφάνιση και λειτουργία άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αφού δρούνε ανταγωνιστικά στα δικά τους συμφέροντα. Επίσης, είναι γνωστό πως οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν πολυπλόκαμους μηχανισμούς παρέμβασης, από τα διεθνή ηλεκτρονικά ΜΜΕ, μέχρι διάφορες «Μη κυβερνητικές οργανώσεις», διάφορα «ερευνητικά ιδρύματα», που μοιράζουν χρήμα με στόχο τον επηρεασμό και τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων κ.ά. Υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, π.χ. για το ρόλο που έπαιξαν μια σειρά υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών στην εκπαίδευση δυνάμεων, που έδρασαν στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», ή και τώρα δραστηριοποιούνται στη Συρία. Σαφώς και δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα συμφέροντα κι οι σχεδιασμοί της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης, στη μια ή άλλη περιοχή, στη κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Πρέπει να δυναμώνει παντού η πάλη με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ωστόσο, οι κομμουνιστές θα πέσουν σε τραγικά λάθη κι απαράδεκτες τοποθετήσεις (όπως του συγκεκριμένου άρθρου, που εναντιώνεται στους εργατικούς αγώνες κι επικροτεί την αιματηρή καταστολή τους), αν αντικαταστήσουν την ταξική προσέγγιση των εξελίξεων, με αταξικές δήθεν «γεωπολιτικές» θεωρήσεις, που ζητούν να επιλέξουμε ιμπεριαλιστή, κρύβοντας τη βασική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, που είναι η ίδια σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.
Να γιατί, όπως τραγικό λάθος είναι ο διαχωρισμός της αστικής τάξης σε «εθνική» και «ξενόδουλη», το ίδιο επικίνδυνο και λαθεμένο είναι να επιλέγεις ιμπεριαλιστική ένωση, να επιλέγεις ιμπεριαλιστή. Το κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα πρέπει να έχει σαφή στάση αντίθεσης σε κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, να αγωνίζεται για τον απεγκλωβισμό των χωρών από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κι ενώσεις, με την ταυτόχρονη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που τις γεννά.

Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
* Ο Ε.Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών σχέσεων της ΚΕ

ΡΩΣΙΑ
Δίψα για νέα κέρδη και προετοιμασία για «έκρυθμες» καταστάσεις
Την περασμένη βδομάδα έγινε γνωστό πως η Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου, θα προχωρήσει στη δημιουργία κρατικού στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας από τον περασμένο Αύγουστο έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας δημιουργίας ενός κρατικού εφεδρικού αποθέματος του πετρελαίου της Ρωσίας. Νικητής του διαγωνίσματος ήταν το Ινστιτούτο Ενέργειας και Οικονομικών της Μόσχας, που ολοκλήρωσε τη μελέτη για τη σκοπιμότητα του έργου και παρουσίασε τη σχετική έκθεση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών, Βλαντίμιρ Φέιγκιν, η Ρωσία χρειάζεται το δικό της εφεδρικό απόθεμα πετρελαίου. Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί στην έκθεση έγιναν για αποθέματα πετρελαίου ύψους 15 εκατομμυρίων τόνων. Το πετρέλαιο αυτό θα αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές. Το πετρελαϊκό απόθεμα της Ρωσίας προβλέπεται να φυλάγεται σε υπόγειες αποθήκες, όμως όχι σε τεχνητά κατασκευασμένες - μια και αυτό θα ήταν πολύ δαπανηρό, αλλά σε φυσικές κοιλότητες, π.χ. των ορυχείων αλατιού. Στον κόσμο υπάρχουν κάποιες χώρες που διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) απαιτεί από τις χώρες - μέλη του να διατηρούν αποθέματα πετρελαίου για 90 ημέρες. Τέτοια αποθέματα υπάρχουν στις ΗΠΑ (σε 4 αποθήκες, όπου φυλάσσονται 100 εκατομμύρια τόνοι), στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Νότια Αφρική και στη Νορβηγία. Το απόθεμα που σχεδιάζει η Ρωσία ισούται με το 3% των 511 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου, που εξόρυξε το 2011 η χώρα αυτή ή με εξαγωγές της για διάστημα 20 ημερών.
Κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου, στη Ρωσία θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου που μπορεί κανείς να το συγκρίνει με το απόθεμα χρυσού.
Οι στόχοι
Σε τι όμως μπορεί να φανεί χρήσιμη μια τέτοια αποθήκευση ενεργειακών πηγών σε μια χώρα που μόνο στο δίκτυο των αγωγών πετρελαίου της έχει 25 εκατομμύρια τόνους «τεχνολογικού» πετρελαίου, αναγκαίου για να μπορούν να δουλεύουν οι αγωγοί κι η οποία καθημερινά εξάγει πάνω από 650 χιλιάδες τόνους πετρελαίου;
Καταρχήν να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει δημιουργήσει (σε μεγάλο βαθμό κληρονομήσει από την ΕΣΣΔ) ένα ανάλογο αποθεματικό για το φυσικό της αέριο. Κάτι τέτοιο της είναι αναγκαίο, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωση φυσικού αερίου πέφτει αισθητά, με αποτέλεσμα να γίνεται αναγκαίος κάποιος χώρος αποθήκευσής του. Σ' αυτές τις αποθήκες φυσικού αερίου μπορεί να χωρέσει έως και το 15% της ετήσιας εξόρυξής του.
Σ' ό,τι αφορά το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου, που εκπόνησε τη μελέτη, οι στόχοι του εφεδρικού αποθέματος πετρελαίου είναι δύο: Πρώτον, να μπορεί να χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της εγχώριας αγοράς πετρελαίου και δεύτερον, να μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί στην αυξομείωση του όγκου των ρωσικών εξαγωγών. Σύμφωνα με τα λόγια του Βλαντίμιρ Φέιγκιν: «Εάν θα πουλάμε το πετρέλαιο από το εφεδρικό απόθεμα την περίοδο κορύφωσης των τιμών, τότε θα μπορέσουμε να κερδίσουμε περισσότερα. Ενώ την περίοδο πτώσης των τιμών, αγοράζοντας το πετρέλαιο για τα αποθέματα, θα μπορέσουμε λίγο - πολύ να συγκρατήσουμε τις τιμές».
Στο σχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση μιας εταιρείας με τη συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, που θα διαχειρίζεται τον πετρελαϊκό «κουμπαρά». Οχι τυχαία, αφού ήδη μεγάλο μέρος του τομέα της ενέργειας βρίσκεται ήδη σε ιδιωτικές εταιρείες.
Παρακολουθώντας κανείς τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Νιγηρία πριν λίγες μέρες, εξαιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και τις αψιμαχίες Ιράν και ΗΠΑ στον Περσικό, καταλαβαίνει καλύτερα γιατί αυτά τα στρατηγικά αποθέματα γίνονται στις μέρες μας ιδιαίτερα σημαντικά, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν για διάφορους λόγους αυξηθούν οι τιμές, όπως θα συμβεί π.χ. με ένα πιθανό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ή άλλων βασικών «αρτηριών» μεταφοράς πετρελαίου. Σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, των περιφερειακών ή και πιο γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων, τα αποθέματα της ενέργειας αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για κάθε εμπλεκόμενη δύναμη.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου