ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυρώσεις από την ΕΕ με υποσημειώσεις


Εντονες οι ιρανικές αντιδράσεις, επικριτική η Μόσχα
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» πέρασε τα στενά του Ορμούζ, χωρίς να παρεμποδιστεί από ναυτικές δυνάμεις του Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--Την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Ιράν στην ΕΕ και το «πάγωμα» της οποιασδήποτε συναλλαγής στην αγορά χρυσού ανάμεσα στις δύο πλευρές αποφάσισαν, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ενωσης. Την επιβολή του εμπάργκο συνοδεύει, όμως, σειρά υποσημειώσεων.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το εμπάργκο θα τεθεί, εφόσον δεν έχει αλλάξει τίποτε, σε ισχύ από την 1η Ιούλη. Εκτός αυτού, μετά από έντονο παρασκήνιο και παζάρια, στην απόφαση συμπεριλαμβάνεται και ρήτρα αναθεώρησης, που προβλέπει ότι η επιβολή του εμπάργκο θα επανεξεταστεί την 1η Μάη, προκειμένου να ληφθεί υπ' όψιν τι αποθέματα πετρελαίου έχουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ που, μέχρι σήμερα, καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους από το Ιράν (όπως η Ελλάδα), καθώς και το κατά πόσον έχουν βρει εναλλακτικές λύσεις και συμφωνίες με εξίσου προσοδοφόρους όρους. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, τότε το ζήτημα του εμπάργκο θα ξανασυζητηθεί είτε για να αναθεωρηθεί είτε για να υπάρξουν εξαιρέσεις.
Εντονα αντέδρασε η Τεχεράνη μετά τη γνωστοποίηση των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι οποίες, κατά την εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα Κάθριν Αστον, στοχεύουν «ν' ασκήσουν πίεση έτσι ώστε να αναθερμανθούν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα»! Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις κυρώσεις «στυγνή προπαγάνδα». Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ιρανικής Βουλής Μουχάμαντ Κοσάρι απείλησε, εκ νέου, με κλείσιμο των στενών του Ορμούζ «στην περίπτωση που παρεμποδιστεί το οποιοδήποτε φορτίο ιρανικού πετρελαίου». Ακόμη πιο σκληρή ήταν η αντίδραση του νυν μέλους του Συμβουλίου Ειδικών (που ασκεί τεράστια επιρροή στη άσκηση πολιτικής), Αλί Φαλάχιαν, και πρώην υπουργού Πληροφοριών, που κάλεσε την ιρανική ηγεσία να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει η ίδια άμεσα την τροφοδοσία της ΕΕ με πετρέλαιο, μην αφήνοντας στις χώρες - μέλη κανένα περιθώριο εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων και συμφωνιών.
Την ικανοποίησή του για τις κυρώσεις εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Αντίθετα, για «μονομερείς κυρώσεις που δεν προσφέρουν παρά μόνο στην κλιμάκωση της έντασης» έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επικρίνοντας την απόφαση της ΕΕ. Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα επιδιώκει άμεση αναθέρμανση των επαφών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Συζητήσεις και «μανούβρες»
Μεταξύ 29 - 31 Γενάρη θα μεταβεί στην Τεχεράνη υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή για τα μέτρα Ασφαλείας, Χέρμαν Νάκερτς. Η επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε, στοχεύσει «στην επίλυση όλων των σοβαρών και ουσιαστικών ζητημάτων», ενώ οι ιρανικές αρχές έχουν δηλώσει ετοιμότητα για συνεργασία.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι τα στενά του Ορμούζ πέρασε προς το εσωτερικό του Περσικού Κόλπου, χθες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln», στην ακολουθία του οποίου χθες συμπεριλήφθηκαν μια βρετανική φρεγάτα και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, χωρίς η Τεχεράνη να αντιδράσει. Εντός του Κόλπου βρίσκονται τουλάχιστον άλλα τρία βρετανικά πολεμικά, ενώ ισχυρότατες αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στη βάση τους στο Μπαχρέιν εντός του Κόλπου.
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει κατακόρυφα το θερμόμετρο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--
Ο Αραβικός Σύνδεσμος, πλέον, καλεί ανοιχτά τον Πρόεδρο Ασαντ να παραδώσει την εξουσία και ζητά από τον ΟΗΕ «να βοηθήσει στην εφαρμογή του σχεδίου μεταβίβασης της εξουσίας» χωρίς, όμως, «να ανοίγει το δρόμο σε κανενός είδους στρατιωτική επέμβαση» όπως «διευκρίνιζε» ο προεδρεύων του Συνδέσμου, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐκ Χάμαντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι. Η απόφαση λήφθηκε σε μια εξαιρετικά τεταμένη συνεδρίαση, κατά την οποία σημειώθηκαν διαξιφισμοί, με αποκορύφωμα την απόφαση της Σ. Αραβίας να αποσύρει τους παρατηρητές της από την αποστολή του Συνδέσμου στη Συρία, λόγω της έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά της Δαμασκού.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου υιοθέτησαν τα βασικά συμπεράσματα και το πνεύμα της έκθεσης του επικεφαλής της πρώτης ομάδας παρατηρητών. Ο Σουδανός πρώην στρατηγός Μουχάμαντ αλ Ντάμπι υποστήριξε ότι παρά τα προβλήματα, η παρουσία των παρατηρητών συνεισέφερε στη μείωση της βίας, κάτι στο οποίο συμφώνησαν τα μέλη του Συνδέσμου που αποφάσισαν την παράταση του έργου των παρατηρητών για ένα μήνα όχι όμως η Σαουδική Αραβία.
Ταυτόχρονα, κατέληξαν και σε ένα συνολικό σχέδιο το οποίο καλεί τον Πρόεδρο Ασαντ να παραδώσει όλες τις εξουσίες του σε έναν αντιπρόεδρό του, ο οποίος προβλέπεται να συνεργαστεί και με την αντιπολίτευση για το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» εντός διμήνου.
Σφοδρότατη ήταν η αντίδραση της συριακής ηγεσίας. Οπως χαρακτηριστικά μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, το σχέδιο του Συνδέσμου αποτελεί «κραυγαλέα παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας» και φυσικά απορρίπτεται με τη συμπλήρωση ότι η συριακή ηγεσία «αφού καταπολεμήσει την τρομοκρατία, θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει». Η συριακή ηγεσία δεν είχε, μέχρι χτες βράδυ, τουλάχιστον, διευκρινίσει αν τελικά θα αποδεχτεί και την παράταση της παραμονής των παρατηρητών στο έδαφός της.
Αντίθετα, υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου και από τον ΟΗΕ τάχθηκε ο Γερμανός πρέσβης στον Οργανισμό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα καταθέσουν ανάλογο αίτημα. Χτες, η ΕΕ επέκτεινε τις κυρώσεις της σε βάρος της Συρίας, εντάσσοντας στη «μαύρη λίστα» άλλους 22 αξιωματούχους του καθεστώτος Ασαντ, καθώς και οκτώ επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτό. Η συριακή «αντιπολίτευση» από την πλευρά της απαιτεί πιο σκληρά μέτρα.
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Κόντρα για τη γενοκτονία των Αρμενίων
ΠΑΡΙΣΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Τεταμένο παραμένει το κλίμα ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία καθώς αργά χτες βράδυ η γερουσία της πρώτης αναμενόταν να εγκρίνει την επιβολή ενός χρόνου φυλάκισης και προστίμου 45.000 ευρώ σε όποιον αρνείται γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες από τη γαλλική νομοθεσία, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αγκυρα «θα λάβει και αυτή μέτρα ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η γαλλική Γερουσία», και ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου κάλεσε το Παρίσι «να μην καταστήσει ιερά εξέταση τη γαλλική γερουσία και να μην αναμιγνύεται σε ζητήματα που δεν την αφορούν, και να ασχοληθεί με τα της Ευρώπης».
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε «ηρεμία» και υπενθύμισε ότι η Τουρκία «είναι πολύ σημαντική σύμμαχος».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου