ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

«ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ανταγωνισμοί και στο βάθος νέα αντιλαϊκά μέτρα


Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την υποβάθμιση της Γαλλίας, την Παρασκευή, από τον αμερικανικό «οίκο» «Standard & Poor's»
Οι κλυδωνισμοί που προκαλεί η πιστοληπτική υποβάθμιση της Γαλλίας συνδέονται άμεσα με τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ, στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
Αλυσιδωτές αντιδράσεις, ανησυχία από την πλευρά των αστικών κυβερνήσεων, αλλά και ένταση των απειλών στους λαούς της ΕΕ να αποδεχτούν τα προαποφασισμένα βάρβαρα μέτρα, που προωθούνται στο όνομα δήθεν της μείωσης των κρατικών χρεών και των ελλειμμάτων, πυροδότησε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης από τον αμερικανικό «οίκο» «Standard & Poor's», το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.Ο «οίκος» έριξε την αξιολόγηση της Γαλλίας και της Αυστρίας κατά μία μονάδα, υποβαθμίζοντας άλλες επτά χώρες και κρίνοντας τις προοπτικές των υπολοίπων αρνητικές, βάσει της εκτίμησης ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη έχει 40% πιθανότητες να βαθύνει το επόμενο διάστημα.
Η υποβάθμιση δεν μπορεί να ιδωθεί έξω από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη. Η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των βασικών χωρών που συγκροτούν το «Μηχανισμό Στήριξης» της ΕΕ (EFSF) ανεβάζει το κόστος δανεισμού και για τον ίδιο το Μηχανισμό, ο οποίος βγαίνει στις καπιταλιστικές αγορές και εκδίδει χρεόγραφα για τη χρηματοδότηση των δανειακών πακέτων προς τις χώρες που έχουν καταφύγει σ' αυτόν - προς το παρόν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Μια τέτοια εξέλιξη θα εξανάγκαζε τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν με μεγαλύτερα ποσά από τον κρατικό κορβανά, όπως ζητάνε οι ΗΠΑ από τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, μικρότερη συμμετοχή του ΔΝΤ, άρα και των ΗΠΑ, στο κόστος για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών της Ευρωζώνης, που είναι η βασική αποστολή του «Μηχανισμού Στήριξης».
Κυρίως η Γερμανία αντιδρά σε οποιαδήποτε αύξηση της συμμετοχής της στη δανειοδότηση υπερχρεωμένων κρατών. Οπως επανέλαβε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ, «η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει πως ο όγκος των εγγυήσεων στο EFSF δεν επαρκεί για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του».
Tην ίδια στάση κράτησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk πως «οι εγγυήσεις που συνεισφέρουν οι χώρες στον EFSF επαρκούν κατά πολύ για να επιτελέσει εκείνο που πρέπει κατά τους επόμενους μήνες». Τα διαθέσιμα κεφάλαια του EFSF βρίσκονται στα 250 δισ. ευρώ, με στόχο την αύξησή τους στα 440 δισ., ποσό που ωστόσο δεν επαρκεί σε περίπτωση που το ταμείο κληθεί να δανειοδοτήσει μία χώρα όπως η Ιταλία.
Φανερώνοντας έμμεσα τις προθέσεις του, ο «οίκος» «Standard & Poor's» ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι υποβαθμίζει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF σε «ΑΑ+» από «AAA», με αρνητική προοπτική.
Πιο επιθετικοί απέναντι στο λαό
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, μιλώντας σε κομματική συνάντηση στο Κίελο, χαρακτήρισε αναμενόμενη την υποβάθμιση της Γαλλίας και έσπευσε να την αξιοποιήσει για να καλέσει τους εταίρους της σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, για «δημοσιονομική σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη». Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι πρέπει πλέον να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην εφαρμογή του «Μηχανισμού Διάσωσης», αλλά και στη γρήγορη υλοποίηση του «Δημοσιονομικού Συμφώνου», δηλαδή στην εφαρμογή αυστηρότερης λιτότητας και νέων μέτρων στα κράτη - μέλη.
Παίρνοντας πρόθυμα την «πάσα» από τον καπιταλιστικό «οίκο αξιολόγησης», ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει στους Γάλλους στο τέλος του μήνα και θα τους ανακοινώσει «τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέα βάρβαρα μέτρα. Χτες, εξάλλου, ο «οίκος» «Moody's» επαναβεβαίωσε την κατάταξη της Γαλλίας στη διαβάθμιση «ΑΑΑ».
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, ανακοίνωσε ότι ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλη του 2012, νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο, δηλαδή στα μέσα του 2013. Στην ίδια δήλωση, ο Ρομπάι αναφέρθηκε και στην απόφαση για αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, για τους οποίους οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν 150 δισ. ευρώ. Αλλα 50 δισ. ευρώ υποτίθεται ότι θα προέλθουν από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Την πρόθεση της Βρετανίας να χορηγήσει περισσότερους πόρους στο ΔΝΤ, εάν χρειασθεί, επανέλαβε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, λέγοντας ακόμα ότι «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα απομειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες αποτελεί μεγαλύτερη πηγή αστάθειας αυτή τη στιγμή για την Ευρωζώνη». Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χτες, αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τους Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, που είχε προγραμματισθεί για τις 20 του μήνα, στη Ρώμη.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
«Προσύμφωνο» για «κούρεμα» και καινούργιο μνημόνιο
Συγκαλούνται Γιούρογκρουπ και Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Αντιδικίες για το... πάπλωμα
Για τη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας τους για το «κούρεμα με την ψιλή» πάνω στο κρατικό χρέος επανέρχονται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αύριο Τετάρτη οι τραπεζίτες του ΙΙF, του οργανισμού που συντονίζει τους τραπεζίτες και άλλους λεγόμενους «θεσμικούς» μεγαλορεντιέρηδες.
Οι όροι της συμφωνίας, μαζί με τα μέτρα της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, μπαίνουν στην ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα 23 του Γενάρη και στη συνέχεια, σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, για επικύρωση από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο τέλος το μήνα. Το αντιλαϊκό περιτύλιγμα - για το κούρεμα, τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο - σε πρώτη φάση, θα πάρει τη μορφή «προσυμφώνου».
Ταυτόχρονα εκδηλώνονται αδυσώπητες κόντρες και ανταγωνισμοί. Ο επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι Τσ. Νταλάρα, αφήνει αιχμές για τη στάση ορισμένων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, δηλώνοντας στους «Financial Times» πως δεν ανταποκρίνονται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτώβρη και ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση «διαπραγματεύεται με καλή πίστη». Στα παζάρια, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι το ύψος των επιτοκίων που θα φέρουν τα νέα κρατικά ομόλογα, όσο και το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κούρεμα των ομολόγων που βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας που για την ώρα είναι στο απυρόβλητο της διαδικασίας.
Λόγος γίνεται και για διαμόρφωση των νέων επιτοκίων σε επίπεδα κάτω από 5%, προκειμένου μελλοντικά να γίνει «διαχειρίσιμο» το χρέος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, μετά και το κούρεμα 50%, η μάζα του κρατικού χρέους θα «υποχωρήσει» το 2020 στο 120% του παραγόμενου ΑΕΠ, στα επίπεδα δηλαδή που ήταν στο έτος 2009. Τα παζάρια της συγκυβέρνησης με την πλευρά του ΔΝΤ συνεχίζονται και στην Ουάσιγκτον, όπου και μεταβαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Το ύψος που θα πάρει η καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων προσδιορίζεται και από το ύψος των επιτοκίων που θα έχουν τα νέα ομόλογα. Με βάση και τα σενάρια που κυκλοφορούν, οι ντόπιοι τραπεζίτες επιχειρούν να υπολογίσουν τις «ανάγκες» τους για την άντληση κεφαλαίων και για το ενδεχόμενο προσφυγής τους και στον πακτωλό των διακρατικών «μηχανισμών στήριξης» της πλουτοκρατίας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου