ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ 2009 Συνθήκες εξαθλίωσης για τα φτωχά νοικοκυριά


«Καταναλώσεις» στα 437 ευρώ το μήνα και από αυτά τα 161 ευρώ για την «κάλυψη» των αναγκών διατροφής ! Στα 2.065 ευρώ η μέση μηνιάτικη κατανάλωση σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Πτώση στο συνολικό επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης, ταυτόχρονα με τη μεταστροφή της στα εμπορεύματα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.ά.), η έξαρση των ανισοτήτων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης καταγράφονται στην Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών έτους 2009 της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία θα αξιοποιηθεί για την κατάρτιση του νέου δείκτη τιμών καταναλωτή και για τη μέτρηση του επίσημου πληθωρισμού.
Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που αφορά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς του 2009, δηλαδή πριν από τη σφοδρή κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και όταν η καπιταλιστική κρίση μόλις είχε αρχίσει να «δείχνει τα δόντια» της, εμφανίζει τα παρακάτω:
  • Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 2.065 ευρώ με υποχώρηση (σε τρέχουσες τιμές) 2,5% σε σχέση με το 2008. Σε πραγματικούς όρους, με τον συνυπολογισμό και του επίσημου πληθωρισμού, η μάζα της κατανάλωσης υποχωρεί σε ποσοστό 3,6%.
  • Τελείως διαφορετικά από τα παραπάνω είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την κατανάλωση των λαϊκών νοικοκυριών που με βάση τους επίσημους ορισμούς χαρακτηρίζονται «φτωχά» και για τα οποία προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με μηνιάτικες καταναλώσεις στα 437,7 ευρώ. Οι συνθήκες εξαθλίωσης προκύπτουν ανάγλυφα από τα παρακάτω: Για τις ανάγκες διατροφής «δαπανώνται» 161 ευρώ το μήνα ή το 36,8% του «εισοδήματος», προκύπτει δηλαδή ολοφάνερα η κατάσταση υποσιτισμού για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και για τα παιδιά τους και για τις δαπάνες στέγασης, που αφορούν σε νοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα κ.ά. 252,5 ευρώ το μήνα ή το 57,7% του εισοδήματος.
  • Το μεγαλύτερο μερίδιο του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής, όπου ξοδεύονται 356,6 ευρώ το μήνα ή το 17,3% από τις συνολικές δαπάνες. Ακολουθούν οι μεταφορές (274,4 ευρώ) με 13,3% και η στέγαση (232,2 ευρώ) με 11,2%, δηλαδή στις συγκεκριμένες κατηγορίες (διατροφή, μεταφορές, στέγαση) προκειμένου να καλυφθούν τα απολύτως απαραίτητα καταναλώνεται το 41,8%. Για την Υγεία δαπανώνται 134,3 ευρώ το μήνα (6,5%) και για την εκπαίδευση το 3,2% του μέσου οικογενειακού προϋπολογισμού, ποσοστό που εμφανίζεται να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.
  • Η μέση μηνιάτικη δαπάνη ανά κατηγορία εμφανίζεται ως εξής: Μισθωτός 2.065,2 ευρώ, αυτοαπασχολούμενος χωρίς υπαλλήλους 2.513,8 ευρώ, αυτοαπασχολούμενους με υπάλληλους 3.553,7 ευρώ.
  • Οι μέσες μηνιάτικες καταναλώσεις ανά ποσότητα εμφανίζονται ως εξής: Ρύζι 1,25 κιλά, ψωμί και είδη αρτοποιίας 11 κιλά, ζυμαρικά 2,5 κιλά, κρέας 12 κιλά, ψάρια 3,55 κιλά, γάλα 13,53 λίτρα.
ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Κατρακύλα 10,2% στο 12μηνο του 2011
Συρρίκνωση 27,7% στην τριετία 2009-2011
Σε διαδικασία αδιάλειπτης κλιμακούμενης κατρακύλας συνέχισε και για το 12μηνο του 2011 ο τζίρος από τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων, εξέλιξη που έχει να κάνει με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, με τη μαζική ανεργία, την αύξηση της φοροληστείας μέσα από το ΦΠΑ και τους άλλους φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος των πωλήσεων από τα κάθε είδους προϊόντα λιανικής - 12μηνο 2011 - συρρικνώθηκε σε ποσοστό 10,2% σε συνέχεια των ρυθμών κατρακύλας 6,2% για το 2010 και 11,3% για το 2009. Σωρευτικά η βύθιση της λαϊκής κατανάλωσης μέσα στην τελευταία τριετία (2009-2011) φτάνει στο 27,7%, διαδικασία που αναμένεται να ενταθεί και οξυνθεί παραπέρα, μαζί με την καταβύθιση των λαϊκών εισοδημάτων.
Σε μέσα επίπεδα 12μηνου 2011 η κατρακύλα του όγκου λιανικών πωλήσεων φτάνει στο 10,2%, για τα κάθε είδους καταστήματα διατροφής στο 6%, για καύσιμα - λιπαντικά στο 16,5%, και στο 12% για τα «λοιπά καταστήματα».
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων:
  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): -3,5%
  • Ενδυση - υπόδηση: -18,8%
  • Τρόφιμα - ποτά - καπνός: -14,9%
  • Φαρμακευτικά - καλλυντικά: -9%
  • Επιπλα - οικιακός εξοπλισμός: -15,7% κ.ά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Σουφλί και Ορεστιάδα
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», τις επόμενες μέρες σε Σουφλί και Ορεστιάδα. Στο Σουφλί η συγκέντρωση θα γίνει αύριο Παρασκευή 2 Μάρτη στις 11 π.μ., μπροστά στην ΑΤΕ και στην Ορεστιάδα, στις 6 Μάρτη, στις 11 π.μ., μπροστά στην ΑΤΕ.
Με ανακοίνωσή της η ΟΑΣΕ σημειώνει: «Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων από τη μια και η άγρια αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων από την άλλη, έχουν οδηγήσει αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν να προμηθευτούν «τοις μετρητοίς» τα απαραίτητα εφόδια. Ο κίνδυνος να μείνουν χέρσα τα χωράφια τους είναι πια ορατός.
Μπροστά σ' αυτήν τη δύσκολη κατάσταση ένας δρόμος μας απομένει. Αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αγώνας για διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προς όφελος του ελληνικού λαού».
Καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις και να διαμαρτυρηθούν για: Τις απούλητες ή απλήρωτες παραγωγές (όπως γάλα, καλαμπόκι κ.ά.), την καθυστέρηση των αποζημιώσεων (πλημμύρες κλπ.), τα χαράτσια για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και τις εισφορές του ΟΓΕ, για τ' ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, για την έκτακτη εισφορά στο αγροτικό εισόδημα, για τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο αγροτικό πετρέλαιο, για τις άδειες των γεωτρήσεων, για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Να διεκδικήσουν:
  • Ατοκα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ στους μικρομεσαίους αγρότες για να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο και στους κτηνοτρόφους για να αγοράσουν τα εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις εισαγωγές.
  • Μέτρα για τη μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
  • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.
  • Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς του Ορμενίου και Πυθίου.
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
  • Μέτρα τώρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.
  • Μέτρα για τη βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο κ.ά.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου