ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Νέες εκχωρήσεις και «συνεργασίες» στα σκαριά


Η κυβέρνηση προωθεί την εκχώρηση νέων χερσαίων περιοχών και συνεργασία με Κύπρο - Ισραήλ σε ένα «πάρτι» δισεκατομμυρίων ευρώ για το κεφάλαιο
Ασυγκράτητη η κυβέρνηση, προχωρεί ταχύτατα τις διαδικασίες εκχώρησης των ελληνικών υδρογονανθράκων στα ενεργειακά μονοπώλια και ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνία με Κύπρο - Ισραήλ για ενεργειακές διασυνδέσεις - και όχι μόνο - στη βάση της εκτίμησης ότι δημιουργείται δυνητικά ένας «τρίτος πόλος» ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, μετά τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν! Στη συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χτες, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου συνέδεσε ο ίδιος την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα αυτή για τους υδρογονάνθρακες, με τους διεθνείς αγωγούς. Η συμφωνία συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί τέλος του Μάρτη. Θα αφορά τη διερεύνηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και της δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μπορεί να το μεταφέρει στην ΕΕ, μέσω Ιταλίας. Γι' αυτό και το σχέδιο για τον αγωγό ITGI με τους Ιταλούς, παρ' ότι φαίνεται να περνά δύσκολες ώρες σε σχέση με την αναγκαία τροφοδοσία του με αζέρικο αέριο, εξετάζεται για το αν θα υλοποιηθεί με τροφοδοσία από Κύπρο - Ισραήλ. Σχετικά με το γιατί δεν γίνονται προκηρύξεις στο Αιγαίο, ειπώθηκε ότι προκρίθηκαν περιοχές για τις οποίες υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, οπότε η διαπραγμάτευση γίνεται με καλύτερους όρους, ενώ ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα διερευνήσει τα κοιτάσματα σε όλες τις περιοχές που έχει κυριαρχικά δικαιώματα.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης τόνισε ότι θα δρομολογηθεί από τον ερχόμενο Ιούλη, η προκήρυξη εκμετάλλευσης 10 - 12 νέων χερσαίων περιοχών, «οικοπέδων» όπως λέγονται, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Οι περιοχές που θα πάρουν το δρόμο της εκχώρησης βρίσκονται σε Εβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Καλαμάτα, Παξούς, Οθωνούς, ενδεχομένως και στην Κρήτη. Εκτιμάται επίσης, ότι το αποτέλεσμα των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη θα οδηγήσει στη δυνατότητα προκηρύξεων εκμετάλλευσης για ακόμη 10- 15 περιοχές.
Σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με το μοντέλο Νορβηγίας και Ιταλίας, θα δημοσιοποιηθούν επίσης όλα τα στοιχεία του ελληνικού δημοσίου για τις περιοχές που έχουν διεξαχθεί σεισμικές έρευνες στο παρελθόν, ολόκληρο το αρχείο, προκειμένου ο κάθε υποψήφιος επενδυτής να μπορεί να ανατρέξει σε αυτά και να αναλάβει ακόμη και ο ίδιος την πρωτοβουλία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, προετοιμάζει την στελέχωση του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και θα προχωρήσει σύντομα στη πρόσληψη οικονομικών και νομικών συμβούλων.
Οσο για το «όφελος» που θα προκύψει, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, στην περίπτωση του Πατραϊκού Κόλπου, για κάθε 100 δολάρια (υπόθεση για τιμή βαρελιού), το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο θα αρπάζει τα 60-70 δολάρια ως έξοδα και κέρδη! Κι αυτό γίνεται επειδή οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και τα κατοπινά ...αποκόμματά τους, διέλυσαν και ξεπούλησαν τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, στερώντας από το ελληνικό κράτος τη δυνατότητα να αξιοποιήσει με τους δικούς του όρους το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
ΚΡΗΤΗ
Μπίζνες στην Ενέργεια με κρατικά κεφάλαια
Η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας υπονομεύει ακόμη περισσότερο την πολιτική τιμών, τον ενεργειακό σχεδιασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης
Τη σύσταση εταιρείας «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, αφού οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΣΥ υπερψήφισαν την πρόταση της Περιφέρειας και της Παγκρήτιας Τράπεζας, για συμμετοχή των δήμων στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό σύστασης εταιρείας.
Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας για να δικαιολογήσουν τη στάση τους υποστήριξαν ότι πρόκειται για εταιρεία «λαϊκής βάσης», που θα δρα με γνώμονα τα «τοπικά» συμφέροντα. Οι αιτιάσεις αυτές αποτελούν το «φύλλο συκής» για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού της Κρήτης και να αποδεχτεί τη λύση για μια πανάκριβη ενέργεια που θα έχουν χρυσοπληρώσει οι ίδιοι οι καταναλωτές, για να κερδίζουν αμύθητα ποσά οι ενεργειακοί κολοσσοί, στο όνομα του... περιβάλλοντος. Και για να το πετύχουν αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας το κόλπο των εταιρειών «λαϊκής βάσης», ως ...αντισυστημική επιλογή. Μόνο που οι εργαζόμενοι, με βάση την πείρα από τις «ΜΙΝΩΪΚΕΣ» και την «ΑΝΕΚ» στο χώρο της ακτοπλοΐας, γνωρίζουν πολύ καλά και τα «τοπικά» και για «λαϊκά» χαρακτηριστικά αυτών των εταιρειών.
Η υπερψήφιση της πρότασης από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΣΥ σημαίνει συναίνεση στους σχεδιασμούς κυβέρνησης μαύρου μετώπου - ΕΕ για την πλήρη απελευθέρωση της Ενέργειας και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ. Ενίσχυση, με ζεστό χρήμα και πλήθος φοροαπαλλαγών, των επιχειρηματικών ομίλων και τραπεζών που θα επενδύσουν στο χρυσοφόρο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Και με τη βούλα πλέον, μπάζουν τους δήμους στο πεδίο της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας, συνδέοντας στενότερα την Τοπική Διοίκηση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο Μ. Συντυχάκης
Ο εκλεγμένος κομμουνιστής με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μανώλης Συντυχάκης, όχι απλώς καταψήφισε την πρόταση για συμμετοχή της ΠΕΔ και των Δήμων στην υπό σύσταση εταιρεία, αλλά αντιτάχθηκε και στην ίδια τη σύστασή της, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι αν χρειάζονται ή αν πρέπει να αξιοποιηθούν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Προφανώς χρειάζονται και πρέπει να αξιοποιηθούν. Ποιος θα είναι όμως ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ενέργειας; Με ποιο βασικό κριτήριο επιλέγεται η τεχνολογία, το μέγεθος, η χωροθέτηση κάθε λύσης;
«Σήμερα, τα μέσα παραγωγής τα κατέχουν οι μονοπωλιακοί κολοσσοί και γνώμονας για τη λειτουργία τους είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι η ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Η ιδιωτικοποίηση υπονομεύει ακόμη περισσότερο την πολιτική τιμών, τον ενεργειακό σχεδιασμό, την προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος του λαού».
Για μας, υπογράμμισε ο Μανώλης Συντυχάκης, η αξιοποίηση κάθε πηγής ενέργειας και ο βαθμός αξιοποίησής της εξετάζεται με γνώμονα το αν ανταποκρίνεται στις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, διασφαλίζει φθηνό ρεύμα και γενικότερα φθηνό ενεργειακό προϊόν για το λαό, συμβάλλει στην αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας, αναβαθμίζει την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά.
«Για μας η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζομένους αξιοποίηση των ΑΠΕ, μπορεί να γίνει μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο, εθνικό φορέα ενέργειας, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, όπου μπορεί να σχεδιάζεται ενεργειακή πολιτική με συνδυασμό των κριτηρίων για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη, την απεξάρτηση της χώρας στον τομέα της ενέργειας.
Αυτή η λύση προϋποθέτει να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα».
ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Και η Κίνα εισέρχεται στον ανταγωνισμό
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Πρόταση για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο «οικόπεδο 12» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέθεσε την Παρασκευή η κινεζική CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) στην κυπριακή υπουργική επιτροπή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που επιβεβαιώθηκαν από τον Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, ο κινεζικός κολοσσός επιθυμεί να εμπλακεί άμεσα στην επεξεργασία και εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της «Αφροδίτης» καθώς και να αναλάβει την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης.
Η Κίνα δηλώνει «παρούσα» στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και σε μια επιθετική κίνηση λέει ότι ο κολοσσός της CNOOC εμφανίζεται πρόθυμος ακόμα και να αγοράσει τις εταιρείες Noble Energy (αμερικανικών συμφερόντων) και Delek (ισραηλινών) που έχει και μετοχές στην πρώτη, τονίζοντας ότι μπορεί να ολοκληρώσει το έργο του τερματικού σταθμού υγροποίησης εντός 48 μηνών (τεσσάρων ετών) αντί για επτά ή οκτώ ετών που υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν άλλες εταιρείες.
Παράλληλα, με την Κίνα ενδιαφέρον για τα κυπριακά κοιτάσματα έχει και η Ρωσία, και δη η Gazprom, όπως και άλλες εταιρείες η Lukoil, η κορεατική Kogas, η νορβηγική Statoil, η Eni και η βραζιλιάνικη Petrobras.
  • Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου Ισραήλ και Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή στη Μεσόγειο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τις δύο χώρες. Η κατασκευή του καλωδίου τάσης 2.000 MGW που θα έχει μήκος 287 χλμ. σε βάθος 2 χλμ. θα ολοκληρωθεί το 2016. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της ισραηλινής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και τον ελληνο-κυπριακό όμιλο ΔΕΗ Quantum Energy και πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου