ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ» Νέος μποναμάς στις τράπεζες και απειλές στα Ταμεία


Μέχρι και με περικοπή της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης απειλεί τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς που δε συμμετείχαν στο κούρεμα
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ληστεύουν διαχρονικά τα Ταμεία για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Εχουν το θράσος να απειλούν τους ασφαλισμένους, την ίδια ώρα που φιλοδωρούν τις τράπεζες με δεκάδες δισ. ευρώ
Με απειλές ενάντια στα Ταμεία που δεν δέχτηκαν κούρεμα των ομολόγων τους και με επίθεση στο ΚΚΕ, συνόδευσε η κυβέρνηση την οριστικοποίηση χτες του PSI και την εξασφάλιση επιπλέον 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, που μαζί με άλλους ξένους κατόχους ελληνικών ομολόγων, συμμετέχουν -με το αζημίωτο επί της ουσίας- στο «κούρεμα» του χρέους.
Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών συζητήθηκε χτες, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρσή της, ενώ τελικά έγινε δεκτή με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στα 130 δισ. που έχουν ήδη εξασφαλίσει οι τράπεζες σε ρευστό και εγγυήσεις, για να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους.
Συμπληρωματικά σ' αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χτες να κάνει και πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως «εγγύηση», προκειμένου να τους διοχετεύει πακτωλό φτηνών, σχεδόν τζάμπα κεφαλαίων, με επιτόκια μόλις στο 1%, με στόχο να συνδράμει τους τραπεζίτες για τις απώλειες που θα εμφανίσουν από το κούρεμα. Η διαδικασία του PSI ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ, με την υποβολή των προτάσεων «εθελοντικής» συμμετοχής. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).
Επιχειρηματολογώντας υπέρ του PSI και της τροπολογίας για την ανακεφαλαιοποίηση, ο Ευ. Βενιζέλος αντέστρεψε πλήρως την πραγματικότητα. Προσπάθησε να παρουσιάσει την ενδοκαπιταλιστική ρύθμιση για τη σωτηρία του κεφαλαίου σαν ανακούφιση και κέρδος για το λαό, κρύβοντας ότι το PSI συνοδεύεται από νέα ληστρικά δάνεια, ύψους -μέχρι στιγμής- 130 δισ. ευρώ, που θα κληθεί να αποπληρώσει ο λαός, και από μια νέα, βαθιά αντιλαϊκή δανειακή σύμβαση που τον πτωχεύει.
Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι «χωρίς καταθέσεις δεν μπορούμε να έχουμε δάνεια, μια ζωντανή αναπτυσσόμενη οικονομία, να δώσουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες» και πως «εάν όλα πάνε καλά με το PSI, αύριο θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι ο ελληνικός λαός, το έθνος, οι επόμενες γενιές απαλλάσσονται από 105 δισ. ευρώ χρέους, από 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».
Στην κριτική του ΚΚΕ ότι ο μόνος που ανακουφίζεται είναι οι τράπεζες και η πλουτοκρατία, ο Ευ. Βενιζέλος κατέφυγε ξανά σε παραλήρημα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αδυνατώ να αντιληφθώ ποια πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική ή συνδικαλιστική σκοπιμότητα, εξυπηρετεί η άρνηση αποδοχής και κατανόησης του αυτονόητου. Δεν θέλετε να βοηθήσουμε τις ελληνικές τράπεζες; Δεν θέλετε να διασφαλίσουμε, όχι απλώς στο 100% αλλά στο 200%, τις καταθέσεις; Δεν θέλετε να στείλουμε στον Ελληνα πολίτη το μήνυμα ότι υπάρχει χρηματοοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα; Δεν θέλετε να ενθαρρύνουμε την αναπτυξιακή λειτουργία της πραγματικής οικονομίας;».
Κάθε μια από τις φράσεις του Ευ. Βενιζέλου συνιστά κοροϊδία και πρόκληση για το λαό. Στόχος του PSI δεν είναι να διασφαλίσει τη λαϊκή αποταμίευση, αλλά τα μονοπώλια που αιμοδοτούν οι τράπεζες. Οσο για την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται, αυτή θα στηρίζεται στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και καμιά σχέση δεν έχει με την ευημερία του λαού, αλλά μόνο με την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί πολιτικά με το ΚΚΕ, συνέχισε τους αφορισμούς, λέγοντας ότι «φλερτάρετε μια άλλη αντίληψη, ίσως μια άλλη πρόταση εξουσίας, για να οδηγηθεί η χώρα δεν ξέρω πού, εκτός Ευρώπης».
Τιμωρούν τους ασφαλισμένους!
Στον ίδιο απαράδεκτο τόνο ήταν και απειλές που εκτόξευσε ο Ευ. Βενιζέλος σε βάρος των Ταμείων, οι διοικήσεις των οποίων, κάτω από το βάρος της κατακραυγής από τους ασφαλισμένους, αποφάσισαν να μην εντάξουν τα αποθεματικά τους στο κούρεμα.
Οπως είπε, οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν «για λόγους κομματικούς, συνδικαλιστικούς και με έλλειψη ιστορικής ευθύνης. Δεν είναι δυνατό ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία έχουν ασφαλισμένους πολύ συγκεκριμένων κλάδων, οι οποίοι έχουν λάβει διαχρονικά κοινωνικές παροχές, ενισχύσεις, επιχορηγήσεις, να στέλνουν διεθνώς το μήνυμα ότι δεν μετέχουν στο PSI, όταν ασφαλιστικά Ταμεία άλλων χωρών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα καλούνται να μετάσχουν και μετέχουν. Οταν η Τράπεζα της Ελλάδος που διαχειρίζεται το κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων μετέχει. Τι θα συμβεί αν η χώρα καταρρεύσει; Ποια θα ήταν η αξία των ομολόγων αυτών; Τι θα είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους τα ασφαλιστικά Ταμεία; Τι θα έλεγαν στους ασφαλισμένους;».
Αυτό που σκόπιμα δεν λέει ο υπουργός του μαύρου μετώπου, είναι ότι η περιουσία των ταμείων είναι κτήμα των ασφαλισμένων, την οποία διαχρονικά λεηλάτησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τα ταμεία που δεν εντάχθηκαν στο κούρεμα, με παύση της υποτυπώδους κρατικής χρηματοδότησης, για να τιμωρήσει τους ασφαλισμένους που υπερασπίστηκαν τα αποθεματικά τους!
Οπως είπε, «κατά ποια ηθική λογική η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει εξίσου τα Ταμεία που μετέχουν στο PSI, τα μεγάλα -το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ- και ορισμένα άλλα Ταμεία, όπως αυτά των Δημοσιογράφων ή τα Επικουρικά των Δημοσίων Υπαλλήλων, τα οποία αρνήθηκαν να ενταχθούν;».
Οι ίδιοι εκβιασμοί και οι απειλές ακούστηκαν αργότερα και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «παράλογες και μυωπικές» (!) τις αποφάσεις των ταμείων που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο κούρεμα, «αν ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοί πόροι που έχουν διατεθεί σε αυτά τα ταμεία, οι ανάγκες στήριξης του χρηματοδοτικού προγράμματος και η ανάγκη σωτηρίας της χώρας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δεν δίστασε να απειλήσει κι αυτός με περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης. «Θα υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση αυτών των Ταμείων από το κράτος», ανέφερε με κυνικό τρόπο. Την ίδια ώρα που για πολλοστή φορά τσακίζουν την περιουσία των ασφαλισμένων, ο Γ. Κουτρουμάνης ισχυρίστηκε ότι «οι αποφάσεις των διοικήσεων είναι λάθος και δεν προστατεύουν την περιουσία των Ταμείων».
Σύμφωνα τέλος, με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι το κούρεμα «στα συγκεκριμένα Ταμεία» θα γίνει με την «ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης», δηλαδή με την υπαγωγή τους σε καθεστώς υποχρεωτικού κουρέματος. Ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι «η συμμετοχή των Ταμείων σε αυτήν τη φάση δεν είναι καθοριστική για την τελική έκβαση του PSI».
Πρόκληση και ντροπή
Δίνοντας άμεση και πληρωμένη απάντηση στο νέο παραλήρημα Βενιζέλου στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου είπε ότι σήμερα «η λαϊκή οικογένεια έχει χρεοκοπήσει. Μέχρι και το επίδομα ανεργίας το συρρικνώνετε, είστε ανελέητοι για να μπουκώσετε με δισ. τις τράπεζες. Οταν λεηλατείτε τα ασφαλιστικά Ταμεία και συρρικνώνετε τις συντάξεις, είναι για να τα ακουμπήσετε στις τράπεζες και μας κατηγορείτε ότι παρεμποδίζουμε να σταθεί στα πόδια της η χώρα! Εσείς κόβετε τα πόδια των εργαζομένων! Και βγαίνετε και από πάνω! Πρόκληση και ντροπή. Δε διστάζετε σε τίποτα. Σας έχουν απομείνει μόνο οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία.
Λύση είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και η διαγραφή του χρέους. Να σας βάλει εσάς και την πολιτική σας ο λαός στην γωνία. Να θυμάστε ότι ο λαός δεν έχει πει την τελευταία λέξη και δεν έχει δείξει τη δύναμή του. Θα τη γευτείτε πολύ γρήγορα».
Τοποθετούμενος για την τροπολογία που παρέχει ρευστότητα 30 δισεκατομμυρίων στις τράπεζες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης σημείωσε ότι «έχει κατατεθεί όχι μόνο εκπρόθεσμα αλλά σε άσχετο νομοσχέδιο. Ζητάμε την απόσυρσή της».
Επισήμανε ακόμα πως το θέμα είναι «βαθιά πολιτικό», αφού «ενώ η συγκυβέρνηση πετσοκόβει συντάξεις, κουρεύει τα αποθεματικά Ταμείων, δίνει σκληρή μάχη για να σωθούν οι τραπεζικοί όμιλοι». Τόνισε ακόμα ότι όπως προβλέπει η τροπολογία, «αν δεν τηρηθούν οι εγγυήσεις, θα πληρωθούν με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό, την στιγμή που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν αποδοχές πείνας. Είναι πρόκληση απέναντι σε αυτά που βιώνει η εργατική λαϊκή οικογένεια ένα μεγάλο ποσό να δίνεται στις τράπεζες».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου