ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ και νωρίς το απόγευμα επισκέφτηκε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς και το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους για τις πολιτικές εξελίξεις. Το βράδυ, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε εκδήλωση - συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο κέντρο «Focus». Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αναλυτικά τη συνέντευξη Τύπου και ρεπορτάζ από τις άλλες δραστηριότητες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας.

Αν ο λαός δεν αναδειχτεί στο αντίπαλο δέος, μετά τις εκλογές θα μετράει νέες απώλειες
Η εισηγητική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Motion Team
Στην εισηγητική της τοποθέτηση, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε τα εξής:«Οπως μας ενημέρωσαν, την Τρίτη έρχεται στη Βουλή η δανειακή σύμβαση για να ψηφιστεί και βεβαίως θα υπερψηφιστεί, αφού τα δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει φαρδιά πλατιά και έχουν δεσμευτεί ότι για τριάντα χρόνια τα δικαιώματα του ελληνικού λαού υποθηκεύονται στο όνομα της δανειακής αυτής σύμβασης.
Ταυτόχρονα, τρέχουν κι άλλα ζητήματα αυτή την περίοδο, που συγκεντρώνουν την πολύ μεγάλη μας προσοχή. Μέχρι τις 15 Μαΐου πρέπει να έχει κλείσει το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Οπως ξέρετε, γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την κατάργηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, και μπαίνει κατ' επίφαση η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, η οποία δίνει λίγο πάνω από 500 ευρώ στους εργαζόμενους. Είναι βέβαιο ότι η εργοδοσία στο μεγαλύτερό της μέρος, δεν σκοπεύει να καθίσει και να συζητήσει με τις Ομοσπονδίες την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης, τέτοια που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.
Οπως επίσης ξέρουμε ότι έχει περάσει πολύ χρονικό διάστημα που έχουν λήξει οι κλαδικές συμβάσεις και επομένως είναι ελεύθερη η εργοδοσία να τις καταργήσει και να αντικατασταθεί το γνωστό καθεστώς των κλαδικών συμβάσεων με τις ατομικές συμβάσεις σε κάθε τόπο δουλειάς. Ηδη η εργοδοσία έχει ξεκινήσει και σε εργοστάσια που έχουν μειωμένο τζίρο αλλά και όχι, να προετοιμάζει το έδαφος για τις ατομικές συμβάσεις.
Εδώ συνεπικουρείται κι απ' τη ΓΣΕΕ κι από άλλες "φιλεργατικές" κινήσεις και παρατάξεις, ότι έχει σημασία να υπογραφεί Εθνική Σύμβαση Εργασίας έστω και με πολύ μειωμένο μισθό, 22% για τους εργαζόμενους πάνω από 25 χρονών και 32% κάτω από 25, γιατί πρέπει να κρατήσουν ψηλά λέει το θεσμό, ανεξάρτητα αν τελικά ο μισθός που υπογράφεται δεν φτάνει να ζήσεις ούτε για μια βδομάδα το χρόνο.
Το ΚΚΕ δίνει τεράστια σημασία - και δεν πρόκειται να παραπλανηθεί απ' το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο - και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με τη δανειακή σύμβαση, αλλά και με τις κλαδικές συμβάσεις. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, η πάλη πρέπει να επικεντρωθεί τόπο τον τόπο δουλειάς. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους σε όλα τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις με δημοκρατικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, όλοι μαζί να πάρουν την απόφαση ότι δεν θα υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
Οι ατομικές μάλιστα συμβάσεις θα είναι κάτω κι απ' τα 500 και 400 ευρώ διότι ο εργοδότης θα πει, βάλε μια υπογραφή στα 500 και θα πάρεις 350, 450 και πάει λέγοντας. Και μάλιστα χτες βγήκε ο κ. Γιούνκερ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ και είπαν ότι στην Ελλάδα δεν χρειάζονται άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά βρε παιδάκι μου, παραμένουν υψηλοί οι μισθοί. Στη Βουλγαρία είναι 200 και 300 ευρώ και πρέπει λέει να ανέβει η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Για να ανέβει η ανταγωνιστικότητα ή η Βουλγαρία θα συνάψει συμβάσεις κλαδικές με 500 ευρώ ή θα πάμε εμείς στα 300 και στα 200. Και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι το δεύτερο πρόκειται να γίνει.
Η μάχη κρίνεται στους τόπους δουλειάς
Θεωρούμε λοιπόν για το ΚΚΕ, ότι η προεκλογική περίοδος είναι περίοδος βεβαίως συνδιαλόγου με το λαό, όπως πάντα κάνουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Θα είναι πολύ αργά, ιδιαίτερα για τις κλαδικές, εάν περιοριστούμε μόνο στη μάχη της κάλπης. Και άλλωστε, για το ΚΚΕ, η μάχη κρίνεται καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στις επιχειρήσεις και πουθενά αλλού.
Σε διάκριση με τα άλλα κόμματα που αναγορεύουν την εκλογική μάχη σε μητέρα των μαχών, εμείς λέμε ότι βεβαίως είναι μία σπουδαία πολιτική μάχη, μέχρι την ημέρα που θα γίνουν, δεν την υποτιμάμε, δεν τη σνομπάρουμε, αλλά αυτή η εκλογική μάχη δεν πρόκειται να δώσει κάτι το διαφορετικό, αν ως τις παραμονές των εκλογών οι εργαζόμενοι δεν αποδείξουν έμπρακτα, όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος τους, ότι δεν αισθάνονται δεσμευμένοι απέναντι στη δανειακή σύμβαση, στο PSI, σε ό,τι έχει αποφασιστεί και στον εφαρμοστικό νόμο και ότι δεν δέχονται να ζουν με 500 και 400 ευρώ.
Πολύ περισσότερο που η επίσημη στατιστική αναγνωρίζει ότι έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, απ' αυτούς μόνο οι 250.000 παίρνουν αυτό το επίδομα το οποίο έπεσε κάτω απ' τα 400 ευρώ και γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι η ανάπτυξη που προβάλλεται στην Ελλάδα θα είναι μια ανάπτυξη με ανεβασμένη την ανεργία. Ελάχιστες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ενώ οι άνεργοι θα είναι πολύ περισσότεροι.
Η διαχείριση της ανεργίας που προβάλλουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα κόμματα, άμεσα και έμμεσα, ένα πράγμα εξασφαλίζει: Να δουλεύει ένας στους τέσσερις ή να εναλλάσσονται περιοδικά, να έχουμε δηλαδή μισοάνεργους και μισοεργαζόμενους. Ενα καθεστώς που πάει να γενικευτεί όπως έχει γενικευτεί και στη Γερμανία και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης απ' ό,τι η Ελλάδα.
Και μ' αυτή την έννοια θέλω να σας φέρω ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα, γιατί τώρα, όλα τα κόμματα, απ' τη ΝΔ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, και της κ. Κατσέλη και του κ. Καμμένου, δηλαδή τα "νέα" κόμματα, με τα παλιά υλικά που υπάρχουν, λένε ότι τώρα πια, ό,τι έγινε έγινε, άλλοι κλαίνε, άλλοι στενοχωριούνται, αλλά τουλάχιστον τώρα να προχωρήσει η ανάπτυξη. Αυτή την ανάπτυξη που λένε, εμείς την απορρίπτουμε. Αλλωστε, δεν είναι και κανένας καινούριος τρόπος ανάπτυξης.
Για παράδειγμα, λένε ότι τα έργα που πρόκειται να γίνουν τώρα στην Ελλάδα, θα αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας και θα ενισχύσουν με νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα παραδείγματα: Κάνουν 12 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία, στη Δυτική Ελλάδα και στη Στερεά. Θα δημιουργηθούν 360 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής των έργων, η κατασκευή των έργων τώρα με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν πόσο θα πάρει; 3, 6 μήνες; Το μόνιμο προσωπικό θα είναι 160 θέσεις εργασίας. Η εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα του Εβρου, 300 θέσεις εργασίας για την κατασκευή, 200 άτομα θα δουλεύουν μόνιμα.
Αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, 1.500 θέσεις εργασίας στην κατασκευή, 130 μόνιμοι. Δείτε δηλαδή τη διαφορά. Σταθμός ηλιακής ενέργειας στο Λασίθι, 650 στην κατασκευή, 70 κατά την περίοδο της εμπορικής εκμετάλλευσης. Λίγο πολύ, είναι όλα τα έργα που γίνονται. Θα ολοκληρωθούν λέει τα έργα για τους αυτοκινητοδρόμους, αυτοί που είχαν μείνει στη μέση, οι μόνιμοι, που θα είναι από εκεί και πέρα, είναι αυτοί που θα είναι στους σταθμούς διοδίων - καταλαβαίνετε θα πληρώνουμε διόδια διπλά και τριπλά.
Θα δώσουν λέει και 1,2 δισ. στους μικρομεσαίους. 800.000 είναι σήμερα στην Ελλάδα - είναι στατιστικά του 2008, γιατί δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, είναι μικροί, αυτοί που έχουν μηδέν εργαζόμενους, το πολύ πολύ έναν εργαζόμενο ή δύο. Χώρια οι μεσαίες επιχειρήσεις που είναι λιγότερες μεν αλλά αυξάνουν. Δηλαδή, τι φαντάζεστε, ότι θα δώσουν στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς ή στο παγωτατζίδικο της γειτονιάς χρήματα για να κάνουν επένδυση; Με εξαίρεση επιχειρήσεις που είναι στη στεφάνη των μονοπωλίων.
Αυτές οι επενδύσεις, επειδή θα είναι και με όρους εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων, σημαίνει και λιγότεροι εργαζόμενοι. Και μάλιστα με το δέλεαρ ότι μέχρι 25 χρονών παίρνουν 400 ευρώ. Καταλαβαίνετε, θα φεύγουν οι παλιότεροι και έτσι θα έχουμε δύο κατηγορίες που θα υποφέρουν, οι νέοι και αυτοί που είναι 45 - 50 χρονών, ρατσισμός, ποιος θα τους παίρνει; Ποιος θα τους παίρνει; Αμα είσαι από 50 και πάνω και μείνεις χωρίς δουλειά, είσαι καταδικασμένος στη μόνιμη ανεργία.
Να προκύψει αδύναμη κυβέρνηση
Βεβαίως, μπροστά μας είναι οι εκλογές. Ακούμε το εξής πράγμα: Κριτήριο για την ψήφο, αυτό λεγόταν πάντα και τώρα λέγεται ακόμα πιο πολύ, ότι γι' αυτό ψηφίζουμε, για να κυβερνηθούμε. Τώρα προστίθεται και μία φράση: Για να κυβερνηθούμε αποτελεσματικά. Τι θα πει αποτελεσματική διακυβέρνηση; Μέχρι τώρα είχαμε αποτελεσματικότατες κυβερνήσεις, όσον αφορά τα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν ήταν αποτελεσματικές; Δηλαδή, θέλαμε περισσότερο αποτελεσματικές; Και ευτυχώς που στην Ελλάδα υπήρχε ένα σχετικά πιο δυνατό κίνημα απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Και με συγχωρείτε - θα το πω, δεν είναι εγωιστικό - ευτυχώς που υπήρχε το ΚΚΕ, οι συσπειρώσεις που έχουν δημιουργηθεί και με τη βοήθεια των κομμουνιστών, πρώτα απ' όλα το ΠΑΜΕ, που κατά κάποιο τρόπο, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα πάντα - δεν μπορείς όταν είσαι στην εξουσία των μονοπωλίων - αλλά καθυστέρησαν μέτρα, μείναν έστω και κάποιες κατακτήσεις μέχρι σήμερα. Αποδυναμωμένες, αλλά μείνανε έστω. Θα είχαν χαθεί αυτές οι κατακτήσεις και προ κρίσης, όπως έχει γίνει και στην Ευρώπη και καταλαβαίνετε, τώρα θα μετράγαμε μέτρα που σκοπεύουν να τα πάρουν τον Ιούνη, τον Σεπτέμβρη, του χρόνου και του παραχρόνου.
Ετσι όπως έχουν έρθει σήμερα τα πράγματα, κριτήριο για την εργατική τάξη, για τους φτωχούς επιχειρηματίες - ας πω τον όρο επιχειρηματίες, τι επιχειρηματίες είναι τώρα, ούτε μεροκάματο δεν βγάζουν - και για τη φτωχή αγροτιά, δεν πρέπει να είναι αν θα κυβερνηθεί. Κριτήριο πρέπει να είναι αν την άλλη μέρα ο λαός είναι σε θέση από καλύτερο μετερίζι, με περισσότερα όπλα να αποκρούσει την επίθεση, αν είναι σε θέση να ανοίξει το δρόμο της ριζικής αλλαγής, που εμείς λέμε την εργατική λαϊκή εξουσία. Αν είναι σε θέση να αμφισβητήσει έμπρακτα και όχι μόνο με συνθήματα την εξουσία των μονοπωλίων.
Ακυβέρνητη πολιτεία δεν θα μείνει η Ελλάδα, κάποια κυβέρνηση θα γίνει. Αλλωστε τώρα το υλικό είναι μπόλικο. Πρώτα πρώτα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - μην τους ακούτε, τσακώνονται για το ποιος θα έρθει πρώτος, παράλληλα είναι ανοιχτή η πόρτα, με τα επιτελεία τους, της μετεκλογικής κυβέρνησης συνεργασίας. Δοκιμάζουν και κάτι άλλο, αν η ΝΔ είναι προτιμότερο να κυβερνήσει με τα παρακλάδια της ή αν το ΠΑΣΟΚ με τα δικά του παρακλάδια. Ακυβέρνητη πολιτεία δεν θα μείνει.
Αυτό που έχει σημασία όμως είναι απ' τις εκλογές να προκύψει μια κυβέρνηση αδύναμη. Μια κυβέρνηση που να μην μπορεί εύκολα να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα. Και αυτό που θα κάνει τη διαφορά ακόμα περισσότερο από ποτέ, μιλώντας στο πεδίο των εκλογών, θα είναι η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ. Οσο πιο ψηλά το ΚΚΕ εκλογικά, τόσο πιο αδύναμη θα είναι η κυβέρνηση.
Αντίπαλο δέος το λαϊκό κίνημα
Ολες οι άλλες λύσεις που ακούγονται, παρά τις επιμέρους διαφορές που έχουν, ισχυρίζονται το εξής πράγμα: Μετεκλογικά θα αναδιαπραγματευτούμε. Αυτό το λέει και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα πρώτα μέσα στη δανειακή σύμβαση υπάρχει δέσμευση καμία αναδιαπραγμάτευση. Και θα το ψάξουμε, γιατί σε μία εφημερίδα γράφτηκε ότι στο αγγλικό κείμενο υπάρχει αυτή η φράση και στην ελληνική μετάφραση όχι. Δεν επιδέχεται αναδιαπραγμάτευση. Με ποιον θα αναδιαπραγματευτείς; Με τον Σαρκοζί, με τον Ολάντ, με τη Μέρκελ ή τον διάδοχό της; Με το ΔΝΤ, με την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη; Δεν υπάρχει περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης. Ο,τι διαπραγμάτευση ήταν να γίνει, έγινε. Πρόκειται για κοροϊδία.
Απ' τη μια μεριά τρομοκρατούν τον λαό, ότι προσέξτε μη χρεοκοπήσουμε με βάση την ψήφο σας και απ' την άλλη ρίχνουν τουφεκιές αυταπατών. Και η τρομοκρατία είναι θάνατος για τον λαό αν περάσει και οι αυταπάτες επίσης. Μπορεί να είναι πιο γλυκός θάνατος, αλλά κι αυτός θάνατος είναι. Επομένως δεν υπάρχει αναδιαπραγμάτευση, υπάρχει ανατροπή. Συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Κι εμείς ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα για να ξεμπερδεύουμε: Το ΚΚΕ, πολιτικό προσωπικό της εξουσίας των μονοπωλίων δεν θα γίνει. Γιατί ξέρετε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πολιτικό προσωπικό της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Πολιτικό προσωπικό του ιμπεριαλισμού. Εμείς πολιτικό προσωπικό του ιμπεριαλισμού, δεν γινόμαστε. 'Η θα έχεις εξουσία των μονοπωλίων ή θα έχεις εργατική λαϊκή εξουσία. Και ο λαός σήμερα χρειάζεται αντίβαρο, χρειάζεται να μετατραπεί το λαϊκό κίνημα σε αντίπαλο δέος. Και το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει σε αυτό.
Αν ο λαός δεν αναδειχτεί στο αντίπαλο δέος, μετά τις εκλογές θα μετράει νέες απώλειες. Αλλος χαμένος χρόνος, δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτές είναι οι θέσεις μας και θεωρούμε ότι τώρα στις εκλογές, τα πράγματα είναι στα κεντρικά ζητήματα. Αυτά που λένε, μια εναλλακτική λύση σήμερα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, της δανειακής σύμβασης δεν υπάρχει, άλλωστε τόσα κόμματα προσφέρουν την "εναλλακτική λύση". Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια, δεν είμαστε όπως ήμασταν πριν 20 ή 30 χρόνια, που το κίνημα μπορούσε να έχει ορισμένες κατακτήσεις. Σήμερα ή βαδίζεις με όρους ρήξης και ανατροπής ή ενσωματώνεσαι στη σημερινή πολιτική και διαμαρτύρεσαι πάνω στα αποκαΐδια.
Εναλλακτική λύση στα πλαίσια αυτής της πολιτικής δεν διαθέτουμε. Και το λέμε συνειδητά. Εναλλακτική λύση με όρους κινήματος και όρους ανατροπής βεβαίως υπάρχει κι αν ο λαός θέλει να την ψάξει και δεν θέλει προκαταβολικά να συμφωνήσει μαζί μας, μόλις την ψάξει θα συμπορευτεί μαζί μας.
Και δεν είναι τυχαίο που εμείς λέμε "εκλογική δύναμη του ΚΚΕ", και λέμε άνετα σήμερα μπορούν να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ άνθρωποι που δεν συμφωνούν μαζί μας σε όλα τα ζητήματα, ιδεολογικά και πολιτικά. Εκλογική δύναμη σημαίνει συμπόρευση στο κίνημα, δεν σημαίνει ότι τον μετράμε ότι συμφωνεί σε όλα μαζί μας ιδεολογικά και πολιτικά. Γι' αυτό λέμε εκλογική δύναμη. Αυτή όμως θα μετατραπεί σε δύναμη του κινήματος, της εργατικής τάξης, των φτωχών επιχειρηματιών, της φτωχής αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας. Αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα. Και αυτή την ευκαιρία ο λαός δεν πρέπει να τη χάσει».


«Αντιμνημονιακή» είναι μια γραμμή που χωράει τους πάντες


Motion Team
-- Δημοσκοπικά βλέπουμε να αλλάζουν κάπως τα πράγματα. Τι έχετε να πείτε για τα κόμματα που εκ των υστέρων έχουν προκύψει είτε εξ αριστερών του ΠΑΣΟΚ είτε εκ δεξιών της ΝΔ; Υπάρχει ουσιαστικά πολιτικός λόγος, υπάρχει ανάγκη για να εκπροσωπηθούν στη Βουλή ή απλά εκφράζουν μια αντιμνημονιακή πολιτική; Ποια η διαφορά της αριστεράς από τα λοιπά κόμματα που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή το μνημόνιο;-- Εμείς δεν είμαστε αριστερά. Είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα. Εχει ξεχειλώσει ο όρος. Τώρα λέει στη Γαλλία θα έχουμε κυβέρνηση της αριστεράς, στις ΗΠΑ είχαμε κυβέρνηση... Εχει ξεχειλώσει ο όρος της αριστεράς και δεν μπορούμε να μιλάμε με αυτόν τον όρο, της αριστεράς, που μιλούσαμε στη δεκαετία του '50 και του '60, όταν το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου. Λοιπόν, είμαστε κομμουνιστές. Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να λέγεται αριστερός, ας λέγεται, δεν μοιράζουμε εμείς τίτλους, δικαίωμά του να λέγεται, δεν απαγορεύουμε σε κανένα. Κρίνουμε όμως την πολιτική του. Αριστερά λένε ότι είναι και ο κ. Καστανίδης και η κ. Κατσέλη. Ολοι είναι αριστερά κάποιου άλλου, άλλοι είναι αριστερά ακόμα και της δεξιάς.
Εμείς ξεκαθαρίζουμε και χαρακτηρίζουμε τα κόμματα ως εξής: Τα κόμματα εκείνα που είναι υπέρ της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΕ. Που είναι υπέρ ο ιδιοκτήτης του πλούτου της χώρας και ο φορέας της ανάπτυξης να είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε τελευταία ανάλυση, σε εκείνα που είναι υπέρ του καπιταλιστικού συστήματος και σε εκείνα τα κόμματα που είναι εναντίον της ιδιοκτησίας του πλούτου απ' τα μονοπώλια, εναντίον της ενσωμάτωσης όχι μόνο της Ελλάδας και κάθε χώρας στην ΕΕ. Σε τελευταία ανάλυση, είναι υπέρ της εργατικής εξουσίας. Ετσι τα χωρίζουμε τα κόμματα και είναι φανερό πού είμαστε εμείς.
Δεν υπάρχει γραμμή αντιμνημονιακή. Τι θα πει είναι εναντίον του μνημονίου; Εναντίον του μνημονίου ήταν και η ΝΔ και τώρα έφτιαξε το δεύτερο μνημόνιο. Αντιμνημονιακή γραμμή είναι μια γραμμή που χωράει τους πάντες. Το μνημόνιο δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν ένα πακέτο συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό. Οχι ειδικά με το μνημόνιο, αλλά με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τα γιατροσόφια που έχει.
Το αντιμνημονιακό θα μας οδηγήσει πάλι σε μία πολιτική που μας έφερε το μνημόνιο. Δεν είναι αυτή γραμμή. Ολοι είναι αντιμνημονιακοί, αλλά το θεωρούν από εκεί και πέρα. Για παράδειγμα, ο κ. Κουβέλης λέει όχι μόνο δεν αμφισβητώ το μνημόνιο, αλλά και τη δανειακή συνθήκη. Ολοι είναι εναντίον, αλλά σου λέει είναι νόμος του κράτους και έχουμε συνέχεια. Οσοι λοιπόν υποστηρίζουν τη συνέχεια, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει θα πάω να διαπραγματευτώ και μάλιστα λέει θα πάω και στο Ευρωδικαστήριο. Μα τώρα, είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα ότι το Ευρωδικαστήριο θα δικαιώσει τον ελληνικό λαό; Καταλαβαίνω να πάω στο Ευρωδικαστήριο το χαράτσι, να πας ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα και πάλι η καλύτερη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δεν θα σου λύνει το πρόβλημα. Μπορεί να πας στο Ευρωδικαστήριο την ανατροπή του μνημονίου;
'Η λέει θα πάω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα τους πω θα φύγω. Και μόλις του πω θα φύγω, θα τρέξουν να με ξαναγυρίσουν στο τραπέζι γιατί θα φοβηθούν. Κοιτάξτε, αυτά τα πράγματα πριν δέκα χρόνια μπορεί να έπιαναν. Σήμερα που έχουμε δει τι εστί ΕΕ, τι εστί ΔΝΤ. Τι να σας πω τώρα; Εμείς δεν θέλουμε να ταΐσουμε το λαό κουτόχορτο.
Κοροϊδεύουν προεκλογικά με την «επανεκκίνηση»
-- Ο Ε. Βενιζέλος μίλησε χτες (σ.σ. προχτές) για «επανεκκίνηση» του ΠΑΣΟΚ. Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια να διαγράψει το παρελθόν; Πιστεύετε ότι ο δικομματισμός θα επιβιώσει και θα επανέλθει δριμύτερος;
-- Δεν μπορώ να ερμηνεύσω πώς σκέφτεται ο κ. Βενιζέλος, το δικό μου το μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει τις σκέψεις του, αλλά να θυμίσω το εξής πράγμα: Φεύγει ο Μητσοτάκης απ' τη ΝΔ, επανεκκίνηση η ΝΔ, φεύγει ο Σημίτης από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανεκκίνηση το ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου. Μόνο που οι επανεκκινήσεις πια γίνονται κάθε χρόνο, τι να πω; Να βγάλει συμπέρασμα ο λαός. Εχετε ακούσει καμιά φορά να πούμε εμείς τη λέξη επανεκκίνηση; Οχι. Εμείς έχουμε συνέχεια. Και δεν πρόκειται να κάνουμε επανεκκινήσεις και επανεκκινήσεις. Είναι κοροϊδία του λαού. Δηλαδή, δώσ' μου συγχωροχάρτι. Αμα ο λαός πιστεύει στις επανεκκινήσεις και στις ψευτοανανεώσεις...
Ολοι τώρα μόλις αλλάζει ένας αρχηγός, ένας πρόεδρος, επανεκκίνηση, τούτος είναι νεότερος, ο άλλος είναι πιο έμπειρος, ο τρίτος είναι πιο ωραίος, ο τέταρτος γελάει πιο ωραία, μα είναι κοροϊδία αυτά τα πράγματα. Ο δικομματισμός έχει πολλές μορφές. Οχι, ο δικομματισμός όπως ήταν εναλλαγή αυτοδύναμων κυβερνήσεων, δε θα έχει. Αλλά με τη μορφή κυβερνήσεων συνεργασίας.
Και για να δούμε τι σημαίνει δικομματισμός. Σημαίνει η αντίληψη ότι μπορεί ο λαός να ζήσει καλύτερα, είτε με τη φιλελεύθερη διαχείριση, είτε με τη σοσιαλδημοκρατική - αλλά και αυτό τώρα έχει σταματήσει να υπάρχει, γιατί είναι δύο κόμματα με την ίδια διαχείριση. Στην ουσία ο δικομματισμός στην Ελλάδα στηρίχτηκε ανάμεσα στη φιλελεύθερη και στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Τώρα έχουμε φιλελεύθερα κόμματα στην Ευρώπη που συμπεριφέρθηκαν σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά που συμπεριφέρθηκαν φιλελεύθερα.
Επομένως, είναι επιμέρους διαφορές στη διαχείριση του συστήματος που οδηγούν όμως στον ίδιο σκοπό. Για πείτε μου τώρα, τι διαφορές έχει ο Ομπάμα, το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ απ' το Ρεπουμπλικάνικο; Οι διαφορές τους είναι ότι μ' αυτή την επιλογή θα φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει εμάς τώρα αν η μια επιλογή είναι έτσι ή αλλιώς ή ο σκοπός και το αποτέλεσμα που υπηρετούν; Το αποτέλεσμα.
Επομένως, βαδίζουμε για κυβέρνηση συνεργασίας, αυτό είναι με ανάλογα μείγματα. Τώρα, τι μείγματα θα είναι; Αλλά η γραμμή θα είναι μία. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε στις κατακτήσεις των εργαζομένων στη δεκαετία του '80, ούτε σ' αυτές του '90. Τελείωσε. Αυτά τα μέτρα που παίρνονται οριστικοποιούνται. Δε θα έχουμε υποσχέσεις. Θυμάστε σε άλλες εκλογικές μάχες είχαμε υποσχέσεις, τώρα δε θα έχουμε υποσχέσεις. Ο Σαμαράς, για την τιμή των όπλων, λέει ότι θα γυρίσει τη βασική σύνταξη. Το πολύ πολύ θα αφαιρέσει από κάπου αλλού απ' το λαό. Οταν παίρνουν ένα μέτρο, έχουν ένα ισοδύναμο. Λέει ψέματα συνειδητά.
Προκαλεί η κυβέρνηση με τα περί «εθνικής ομοψυχίας»
-- Η 25η Μαρτίου έχετε πολλές φορές θίξει το θέμα ότι μπορεί να έχουμε προβοκάτσιες, γενικότερα υπάρχει μια κινητικότητα, η πολιτική ηγεσία λέει θα είναι παρούσα, ο κόσμος λέει θα πάει να αποδοκιμάσει, πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά και τι φοβάστε ότι μπορεί να γίνει;
-- Εμείς καταρχήν δε φοβόμαστε ποτέ τις λαϊκές κινητοποιήσεις και το ξέρετε. Μπορεί με κάποια συνθήματα να μη συμφωνούμε και να το λέμε αλλά δε φοβόμαστε. Προσέξτε όμως. Εμείς διαβάσαμε επίσημες ανακοινώσεις όπου κάποιοι έφεδροι καλούν τους βατραχανθρώπους και διάφορα άλλα στρατιωτικά σώματα, με εθνικιστικό περιεχόμενο, να πάνε και κατά κάποιο τρόπο να επαναλάβουν αυτά που γίνανε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Γιατί, λέει, στη Θεσσαλονίκη έπεσε η κυβέρνηση. Αν έπεσε η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη... Εφυγε ο Παπανδρέου και ήρθε ο Παπαδήμος.
Εμείς εκτιμάμε ότι ο τρόπος, το κάλεσμα που γίνεται και οι στόχοι που μπαίνουν, συνιστούν κίνδυνο προβοκάτσιας. Αλλο πράγμα οι λαϊκές κινητοποιήσεις και άλλο οι προβοκάτσιες. Και η προβοκάτσια είναι μέσα στη λογική σήμερα να χρησιμοποιηθεί για να φοβηθεί ο λαός. Αρχίζουν, «τα άκρα και τα άκρα», και δεν είναι τυχαίο τώρα που λένε ότι τα δύο άκρα ετοιμάζονται να χαλάσουν τις παρελάσεις. Καταρχήν, εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ούτε άκρο, ούτε μέσο, ούτε πάνω, ούτε κάτω. Και είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το λαό ότι ετοιμάζεται αυτό το πράγμα.
Δεύτερον, λέει η κυβέρνηση και αυτή προκαλεί με τις θέσεις της, λέει ότι την 25η Μαρτίου θα δείξουμε την εθνική ομοψυχία πάνω στο ζήτημα της κρίσης, της σωτηρίας της Ελλάδας που πέτυχε η κυβέρνηση με το PSI και τη δανειακή σύμβαση. Οχι, κύριοι. Δεν μπορεί να ταυτίσει ο λαός την 25η Μαρτίου με την εθνική ομοψυχία γύρω απ' τη σύμβαση και το PSI και τα 400 και 500 ευρώ. Πολύ περισσότερο που εθνική ομοψυχία δεν υπήρχε ούτε το 1821. Μα παίζουμε τώρα; Υπήρχε εθνική ομοψυχία; Απ' τη μια μεριά ήταν η φτωχή αγροτιά και τμήματα της αστικής τάξης, που τότε έπαιζε προοδευτικό ρόλο, απ' την άλλη ήταν οι εκπρόσωποι της φεουδαρχίας που ήταν πολύ κοντά στην Πύλη. Το «φωτιά και τσεκούρι» που είπε ο Κολοκοτρώνης έδειχνε εθνική ομοψυχία; Μα παίζουμε τώρα;
Προκαλεί και η κυβέρνηση με τη λεγόμενη εθνική ομοψυχία. Αλλά η απάντηση στην εθνική ομοψυχία δεν είναι ο εθνικιστικός πατριωτισμός ούτε η αλλοίωση του χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821, ούτε η αλλοίωση του χαρακτήρα του κινήματος σήμερα. Επομένως, εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε ούτε την εθνική ομοψυχία της κυβέρνησης, ούτε τις εθνικιστικές κορόνες που μπορεί να οδηγήσουν ή να συνδεθούν με μια προβοκάτσια σε βάρος του λαού.
Η εκλογική μάχη πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το δυνάμωμα του κινήματος
-- Είπατε πριν, ισχυρό ΚΚΕ - αδύναμη κυβέρνηση. Στην περίπτωση που είναι ισχυρό το ΚΚΕ και αδύναμη η κυβέρνηση και υπάρξει αδυναμία να γίνει κυβέρνηση, εσείς θα πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να επιταχυνθούν τα πράγματα προς μία άλλη διέξοδο, εκτός μνημονίου δηλαδή;
-- Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, συντομεύει αν θέλεις - χωρίς να είναι η μοναδική προϋπόθεση το εκλογικό αποτέλεσμα -, δημιουργούνται προϋποθέσεις το κίνημα να γιγαντωθεί. Να συντομεύσει ο χρόνος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης του κινήματος. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κι αν θέλετε, είναι κι ένα μήνυμα και για την Ευρώπη. Ξέρετε ότι οι αλληλεπιδράσεις στην Ευρώπη είναι πολύ φυσικό να υπάρχουν.
Και να σας πω και κάτι άλλο, χτυπιέται και ο αντικομμουνισμός. Προσέξτε, δεν λέω η αντιΚΚΕ επίθεση, η εναντίωση στην ιδεολογία και στην πολιτική του ΚΚΕ, αυτό είναι πάρα πολύ φυσικό να υπάρχει, αν δεν υπήρχε θα ψαχνόμασταν. Μιλάμε τώρα για τον αντικομμουνισμό, την προβοκάτσια, τον αντικομμουνισμό που θίγει ευρύτερα τα συμφέροντα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού, θα είναι ένα πολύ μεγάλο χτύπημα. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στους τόπους δουλειάς.
Οπως έχετε προσέξει πάρα πολλές φορές, εμείς δεν λέμε κυβέρνηση του ΚΚΕ και των συμμάχων του. Εμείς λέμε εργατική λαϊκή εξουσία. Δεν σημαίνει εξουσία του ΚΚΕ. Ολοι οι άλλοι λένε κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση αριστερών δυνάμεων κλπ. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, γιατί τότε μπορείς να μιλήσεις για άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού. Ολα τα άλλα είναι μια κυβέρνηση. Δηλαδή, το πολιτικό προσωπικό της ίδιας κοινωνίας, που τα πάντα θα οργανώνονται με βάση το κέρδος και σε βάρος των εργαζομένων. Δεν λέμε εξουσία του ΚΚΕ...
Και γι' αυτό θεωρούμε ότι η εκλογική μάχη πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το δυνάμωμα του κινήματος. Και δεν μπορεί να δυναμώσει το κίνημα αν δεν δυναμώσει και το ΚΚΕ, χωρίς αυτά τα πράγματα να είναι απολύτως ταυτισμένα. Είναι κάτι ευρύτερο βεβαίως.


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ευθύνη του λαού μεγαλώνει από εδώ κι εμπρός
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην ΑΓΝΟ
Από την ομιλία στους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ
MotionTeam
«Η ευθύνη του λαού μεγαλώνει από εδώ κι εμπρός. Τώρα ο λαός ξέρει, τώρα καταλαβαίνει, τώρα ξέρει τι έπαθε. Οχι άλλες αυταπάτες», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση, με στόχο τη μείωση των μισθών.Η Αλ. Παπαρήγα αρχικά συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων. Ενημερώθηκε για την επίθεση της εργοδοσίας, η οποία, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, κατήγγειλε την επιχειρησιακή σύμβαση και προσπαθεί να επιβάλει μειώσεις στους μισθούς και κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.
Μιλώντας στους εργαζόμενους, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη νέα επίθεση που έρχεται σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, στην αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι σε όλες τις γαλακτοβιομηχανίες να συντονίσουν τη δράση τους και τον αγώνα απέναντι στην επίθεση των βιομηχάνων του κλάδου. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, με στόχο να μην περάσει η κατάργηση των ΣΣΕ, να παρεμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν εκλογικά το ΚΚΕ και να καταποντίσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Από τις εκλογές πρέπει να προκύψει μια αδύνατη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα πρέπει ο λαός να βγει λιγότερο φοβισμένος, πιο αποφασισμένος, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ που είναι το κόμμα με την πιο ουσιαστικά αδιάλλακτη στάση, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, απέναντι στην πολιτική που βυθίζει την εργατική τάξη στη φτώχεια. Και σας το λέμε όχι σαν έναν εκλογικό στόχο, αλλά σαν ένα αποτέλεσμα που καταρχήν θα προκαλέσει φόβο στους επάνω και στην ΕΕ και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις να γίνει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικός ο εργατικός - λαϊκός αγώνας.
Εμείς ταυτόχρονα δεν κρύβουμε ότι σήμερα δεν αρκεί μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, και πολύ περισσότερο με τα υλικά τα σημερινά που υπάρχουν. Εμείς παλεύουμε για να αλλάξει τάξη στην εξουσία, για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Ο 21ος αιώνας και οι πρώτες δεκαετίες θα φέρουν αργά ή γρήγορα τέτοιες αλλαγές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Ο καπιταλισμός ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Από εδώ κι εμπρός τα παίρνει όλα πίσω και μας πάει προς μια σύγχρονη βαρβαρότητα. Επομένως, σε κάθε χώρα της Ευρώπης και σε κάθε χώρα του κόσμου θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Εμάς μας ενδιαφέρει στην Ελλάδα, που το κίνημα κρατιέται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Αυταπάτες δεν επιτρέπονται!
Από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
Από τη συνεστίαση στη Θεσσαλονίκη
Motion Team
Ο λαός να σπείρει το φόβο στην κυρίαρχη τάξη της χώρας μας, στα κόμματά της και στην ΕΕ. Αντί να φοβάται ο λαός τη λεγόμενη χρεοκοπία, να φοβάται η όποια κυβέρνηση βγει από τις εκλογές να πάρει και άλλα μέτρα. Αυτό μπορεί να γίνει με ενισχυμένο εκλογικά το ΚΚΕ. Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες βράδυ στη συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου αντάμωσαν εκατοντάδες κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, αλλά και αρκετοί άνθρωποι που προσεγγίζουν για πρώτη φορά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι εκεί βρίσκεται η διέξοδος.Αναφερόμενη στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, που ανέφερε ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν τόσο υψηλοί κατώτατοι μισθοί (!), σημείωσε: «Η Λαγκάρντ, ο Μος, ο Μπαρόζο μιλάνε για την Ελλάδα γιατί το δικαίωμα τους το έδωσε η αστική τάξη της χώρας μας, ο ελληνικός καπιταλισμός, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το δικαίωμα το έδωσαν όλοι εκείνοι που λένε ότι η Ελλάδα χωρίς ΕΕ σημαίνει καταστροφή. Πήραν το δικαίωμα, λοιπόν, και λένε ότι στην ΕΕ πρέπει να υπάρχει ισότητα στην εκμετάλλευση των εργατοϋπαλλήλων. Θέλετε, σου λέει, να γίνετε όλοι ίσοι; 150 ευρώ το μήνα!
Επομένως, ξέρουμε τι θα γίνει την άλλη μέρα από τις εκλογές. Δεν επιτρέπονται οι αυταπάτες. Το κουστούμι έχει κοπεί, όχι μόνο για τον Ιούνη, αλλά για 30 χρόνια. Εμείς λέμε ότι δε θα είναι για 30 χρόνια, γιατί ο λαός πρέπει και μπορεί να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, την αστική τάξη, πολύ πριν».
Συνολική αμφισβήτηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης
Τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς επισκέφτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο λαός, ξέροντας πια τι πρέπει να φοβηθεί, να ανακαλύψει τη δύναμή του. Να αμφισβητήσει τη συνολική στρατηγική του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και να βάλει πλώρη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, που πρώτοι αυτοί, στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, δέχθηκαν την επίθεση των τραπεζιτών για την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.
Η Αλ. Παπαρήγα, σχολιάζοντας ότι το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσοχής για την ανταλλαγή ομολόγων, σημείωσε ότι το ΚΚΕ «διαχωρίζει τις συμφωνίες που γίνονται για τις τράπεζες, για τους επιχειρηματίες, από τις συνέπειες που έρχονται στη ζωή των εργαζομένων».
Σχολιάζοντας την άποψη πως το ΚΚΕ με όσα λέει τρομοκρατεί το λαό, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Ο λαός έτσι κι αλλιώς έχει να αντιμετωπίσει μια τρομοκρατία των επάνω που λέει ότι αν δεν σκύψετε το κεφάλι και δε γίνετε γυμνοσάλιαγκες "θα μας τιμωρήσουν", "δεν θα μας δώσουν τα πακέτα που έχουν αποφασίσει" και θα "χρεοκοπήσουμε και δεν θα έχουμε να φάμε", "θα ζούμε με δελτίο". Αυτό είναι τρομοκρατία. Αυτό που λέμε εμείς είναι η πρόβλεψη των αντικειμενικών εξελίξεων των οικονομικών και κατά συνέπεια και των πολιτικών. Εμείς ταυτόχρονα λέμε στο λαό: Πρέπει να κάνεις μια επιλογή. Και σήμερα η επιλογή είναι ή μαύρο ή άσπρο. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος.
Ο λαός ξέροντας τι πρέπει να φοβηθεί, να ανακαλύψει τη δύναμή του. Δεν έδωσε ο λαός αυτά που έπρεπε για να πει δεν έχουν αποτελεσματικότητα οι αγώνες. Ενα μέρος του λαού πάλεψε και το θέμα δεν είναι απλά να παλεύεις και αντί 5 να κάνεις 10 απεργίες. Πρέπει να αμφισβητηθεί η συνολική στρατηγική του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και να βάλει πλώρη ο λαός για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, της πολιτικής εξουσίας, ολόκληρης της εξουσίας. Γιατί η κυβέρνηση είναι το πολιτικό προσωπικό της εξουσίας, του κράτους, της ΕΕ και δεν είναι η εξουσία η ίδια».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου