ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που θα φέρει χιλιάδες απολύσεις


Καθόλου τυχαία δεν είναι η ενεργοποίηση παλιότερου νόμου που προβλέπει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
Οι απολύσεις και το χτύπημα της σταθερής εργασίας στο Δημόσιο θα συρρικνώσουν μια σειρά υπηρεσίες απαραίτητες για τη λαϊκή οικογένεια
Οχι μόνο θα προχωρήσουν σε απολύσεις στο δημόσιο αλλά έχουν βρει και τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα γίνουν. Αυτό προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια, απ' όσα είπε προχτές στο βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας. Συγκεκριμένα, είπε: «Εχουμε δεσμευτεί με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου για τη μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015. Στο πλαίσιο αυτής της μείωσης κατά 150.000 των εργαζομένων στο Δημόσιο, προβλέπεται μέσα στο 2012 μείωση των απασχολουμένων κατά 15.000 μέσω της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, της κατάργησης και συγχώνευσης φορέων και οργανισμών». Αναφερόμενος στο πώς θα γίνει αυτή η μείωση ο Δ. Ρέππας ξεκαθάρισε: «Αυτές οι μειώσεις προσωπικού θα γίνουν, αφ' ενός, μέσω των συνταξιοδοτήσεων - αποχωρήσεων, μέσω της κατάργησης φορέων όταν έχουμε ιδιωτικοποίηση σε ένα φορέα, που το προσωπικό δε θα μεταφερθεί στο Δημόσιο». Ετσι, λένε στην ουσία ότι μια σειρά υπηρεσίες του δημοσίου που θα καταργηθούν θα περάσουν σε ιδιώτες και με αυτό τον τρόπο θα πάψει να υπάρχει λόγος ύπαρξης των εργαζομένων σε αυτές.
Στο μεταξύ, κατατέθηκε προχτές το σχετικό νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών του κράτους και δημόσιων υπηρεσιών. Με το νομοσχέδιο αυτό αναδιοργανώνονται 11 από τα 15 υπουργεία (εξαιρούνται τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και προς το παρόν και το Οικονομικών), οι Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τα μεγάλα νομικά πρόσωπα, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), καθώς και ορισμένα μικρότερα. Επίσης, με το σ.ν. μειώνονται οι οργανικές μονάδες των υπουργείων και των φορέων που αναδιοργανώνονται σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, κατά μέσο όρο.
Συστάθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης σε Θεσσαλία - Στερεά
Τους όρους για την απόλυση μόνιμων υπαλλήλων και υπαλλήλων αορίστου χρόνου δημιουργεί η απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Π. Γερακούδη, για τη σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης των εργαζομένων.
Η Γραμματέας επικαλείται όλο το βαρύ αντεργατικό - αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», Κώδικες ΟΤΑ και υπαλλήλων ΟΤΑ, αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης) και κυρίως το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 318/1992 για την «Αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού δημοσίων υπηρεσιών -πλην εκπαιδευτικών λειτουργών και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου». Με βάση αυτό, αποφάσισε τη συγκρότηση «Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης υπαλλήλων ΟΤΑ Α' Βαθμού Ν. Λάρισας» που θα αξιολογεί μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους. Τα κριτήρια αξιολόγησης που θέτει το ΠΔ κρίνουν την αποδοτικότητα του υπαλλήλου (σε συνάρτηση με τους στόχους που τίθενται από την υπηρεσία) και τη συμπεριφορά του στο χώρο δουλειάς.
Τα βασικά κοινά κριτήρια για όλους τους υπαλλήλους είναι «Ενδιαφέρον και δημιουργικότητα. Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά. Αποτελεσματικότητα» (ΠΔ, άρθρα 4, 5, 6) τα οποία αναλύονται σε έννοιες όπως «Ενδιαφέρον και αφοσίωση στην εργασία (...) Συμπεριφορά προς τους πολίτες. Επικοινωνία και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες. Ποσότητα εργασίας. Ποιότητα εργασίας» (ΠΔ, άρθρο 6). Δηλαδή, κρίνεται αν ο υπάλληλος κυνηγά την επίτευξη στόχων μιας δημόσιας διοίκησης που θέτει αντεργατικούς-αντιλαϊκούς στόχους σε όφελος των κεφαλαιοκρατών. Επίσης, τα κριτήρια είναι τόσο αόριστα που χωρούν τα πάντα, ακόμα και την πολιτική και συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.
Στις σημερινές συνθήκες με την κυβέρνηση και την τρόικα να έχουν θέσει ρητό στόχο τη μείωση των υπαλλήλων κατά 15 χιλιάδες άτομα φέτος και κατά 150 χιλιάδες μέχρι και το 2015, η αξιολόγηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα γίνει εργαλείο για χιλιάδες απολύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γραμματέας ξέθαψε κυριολεκτικά το ΠΔ -δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα- πρωτοστατώντας στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το καλοκαίρι του 2011, ζητούσε από συγκεκριμένα τμήματά της να αποστέλλουν καθημερινά με φαξ τις εργασίες που έχει κάνει ο κάθε υπάλληλος.
  • Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει το εργασιακό καθεστώς της εφεδρείας.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου