ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ «Αμπλάρουν» και τα επόμενα συμπληρωματικά πακέτα


  • Νέα μέτρα φορολογικής εξαχρείωσης από τον Ιούνη. Τσεκούρι σε όλες τις «ελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών, ανατιμήσεις ΦΠΑ στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, νέα χαράτσια στη μικρή ακίνητη περιουσία κ.ά.
  • Νέο τσεκούρι στις κύριες συντάξεις και για τα ποσά κάτω από 1.300 ευρώ. Ξανά στον Προκρούστη οι δαπάνες για Υγεία, Πρόνοια. Νέες «παρεμβάσεις» και στα μισθολόγια του δημοσίου

Συνθήκες μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης για το λαό, παραπέρα διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές ανάγκες, φορολογική εξαχρείωση με μπαράζ από νέα χαράτσια, είναι στα επόμενα «πακέτα» με τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, αυτά που ήδη έχει καταστρώσει το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.
Για τον Ιούνη φέτος κλιμακώνουν με την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου με το οποίο έρχονται να πλιατσικολογήσουν το λαϊκό εισόδημα και προκειμένου να το αποδώσουν στους μεγαλοδανειστές, τα μονοπώλια και τα άλλα σαπρόφυτα. Ενδεχομένως ακόμη και πριν το καλοκαίρι, αλλά σε κάθε περίπτωση στο επόμενο διάστημα, σχεδιάζουν να κλιμακώσουν με νέα συμπληρωματικά μέτρα, με την καρατόμηση και των δαπανών - Υγεία, Πρόνοια, συντάξεις κ.ά. - σε συνέχεια αυτών που ψήφισαν την περασμένη βδομάδα.
Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου προδιαγράφονται με σαφήνεια στις εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, ήδη συζητούνται τόσο σε επίπεδο του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, όσο και ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Αποτελούν ταυτόχρονα αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής των μονοπωλίων στη φάση της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης.
Συγκεκριμένα:
1) Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων:
  • Νέο τσεκούρι ή και πλήρη κατάργηση ετοιμάζουν στις ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για τις «εκπτώσεις» από το φόρο εισοδήματος του 10% για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικία, νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, ιατρικά έξοδα κ.ά.).
  • Περικόπτονται ή καταργούνται φορολογικές «απαλλαγές» για αγορά α' κατοικίας, γονικές παροχές και κληρονομιές.
  • Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης και το αυξημένο αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα στα νησιά Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
  • Καταργούνται και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
  • Αγρότες με ετήσιο τζίρο πάνω από ένα ορισμένο όριο θα ενταχτούν σε καθεστώς ΦΠΑ, θα φορολογούνται όπως και οι επαγγελματίες, θα πληρώνουν κάθε χρόνο και το επιπλέον χαράτσι επιτηδεύματος (σήμερα στα 400 ευρώ).
2) Απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής των φορολογικών συντελεστών στην ακίνητη περιουσία.
  • Κεντρική κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση «ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, πιθανόν στο 19% ή στο 21% (έναντι των 3 που υπάρχουν σήμερα: 6,5%, 13% και 23%). Αυτό θα σημάνει την εκτόξευση της φοροληστείας στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (σήμερα στο 13%), όπως για τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου κ.ά. Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για τους κατοίκους νησιών του Αιγαίου όπου σήμερα ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (5%, 9% και 21%)
  • Τα μέτρα για την «απλοποίηση» των κάθε είδους φόρων και τελών πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία προχωρούν με ρυθμίσεις «ενοποίησης» των κάθε είδους χαρατσιών με την ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο χαράτσι του ΦΑΠ (σήμερα 200.000), που επίσης θα καρατομήσουν. Στο ενιαίο τέλος θα συνυπολογίζουν το ΦΑΠ μαζί με τα χαράτσι «ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων» που εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για το οποίο ήδη δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.
3) Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Στις αντιλαϊκές «επεξεργασίες» είναι και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, που ήδη έχουν συρρικνώσει στα 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με κάποιας μορφής «έκπτωσης φόρου».
  • Καρατόμηση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας από τα 8 σήμερα στα 3 ή 4, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία απέναντι στα μικρά και μεσαία εισοδήματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες).
  • Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και η πρόταση της ΝΔ για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (διανεμόμενων και μη). Στόχος οι παραπέρα ελαφρύνσεις, τουλάχιστον κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες (στο 15% από 20%).
4)Αντικειμενικές τιμές ακινήτων
Απόλυτα μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι και ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων, μέτρο που στοχεύουν να εφαρμόσουν ενδεχομένως από το Γενάρη του 2013. Αυτόματα επέρχονται σε μια σειρά άλλα χαράτσια, που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως αυτά που σήμερα μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
5) Αυτοτελής φορολογία στα εισοδήματα από νοίκια
Λόγος γίνεται για φορολόγηση με συντελεστή 20% που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ. Με το συγκεκριμένο προχωρούν σε καραμπινάτες ελαφρύνσεις σε μεγαλοϊδιοκτήτες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα σε αντίθεση με τη φορολογική αφαίμαξη στους μικροϊδιοκτήτες. Σήμερα τα εισοδήματα αυτά συναθροίζονται με τα υπόλοιπα και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Διάλυση κρατικών δαπανών
Με την καπιταλιστική κρίση να περνάει σε νέα φάση όξυνσης, με τα εμφανιζόμενα ελλείμματα να καταγράφουν διόγκωση και τα φορολογικά έσοδα να συρρικνώνονται, οι εκτιμήσεις από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναμένουν τις «αποκλίσεις» από τους αντιλαϊκούς στόχους και μόνο για το α' τρίμηνο του 2012, σε τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
Ηδη εξετάζουν και πρόσθετα μέτρα σε συνέχεια αυτών που ήδη πάρθηκαν ακόμη και πριν από αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν τον Ιούνη. Τα συγκεκριμένα αντιλαϊκά σενάρια, οι σχεδιασμοί του μαύρου μετώπου, ήδη συζητούνται ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη με τα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Οι σχεδιασμοί τους περιλαμβάνουν:
  • Παραπέρα περικοπές των κυρίων συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και για τα ποσά κάτω από 1.300 ευρώ. Την περασμένη βδομάδα με τον εφαρμοστικό νόμο προχώρησαν σε καρατόμηση 12% των κύριων συντάξεων για τα ποσά πάνω από τα 1.300 ευρώ.
  • Κατακρήμνιση και στα κοινωνικά επιδόματα - πολυτεκνικά, αναπηρίας, φοιτητικά κ.ά. - με την εφαρμογή νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Τα νέα όρια θα είναι πολύ χαμηλότερα, προκειμένου να κόψουν τα επιδόματα αυτά σε δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και σημερινούς δικαιούχους.
  • Καρατόμηση του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου στις συντάξεις. Λόγος γίνεται για πλαφόν στα 2.000 ευρώ το μήνα ή και ακόμη χαμηλότερα
  • Παραπέρα συρρίκνωση μέχρι και κατάργηση των επιδομάτων που έχουν απομείνει από το 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο.
  • Νέες περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, με νέες «παρεμβάσεις» μέσα από το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Νέες, πρόσθετες «παρεμβάσεις» στα ειδικά μισθολόγια για κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.), σε συνέχεια των περικοπών 10% που ψήφισαν την περασμένη βδομάδα.
  • Κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών για τους δημόσιους υπάλληλους
  • Παραπέρα περικοπές δαπανών στο υπουργείο Αμυνας.
Τα παραπάνω είναι απόλυτα μέσα στις προδιαγραφές του νέου μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο, σε «περίπτωση υποαπόδοσης» θα προχωρούν με «πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες καθώς και στις αμυντικές δαπάνες»...

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου