ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Κανείς να μη δεχτεί μείωση μισθού - Να οργανωθεί η εργατική νεολαία στα σωματεία


«Η εργατική νεολαία μπαίνει πρώτη στη μηχανή αλέσματος, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας», σημειώνει το ΠΑΜΕ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πάει όλους τους νέους στα 430 ευρώ (καθαρά)
Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να πάει τους μισθούς όλων των νέων εργαζομένων στα 511 ευρώ μεικτά (430 ευρώ καθαρά), ανεξάρτητα αν τους καλύπτει κάποια κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση, όπως και ανεξάρτητα από το αν είναι νεοπροσληφθέντες ή όχι, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με χτεσινή της ανακοίνωση σημειώνει:
«Ολοι οι νέοι εργαζόμενοι στα 511 ευρώ μεικτά.
Αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους.
O κάθε εργοδότης έχει πλέον όλο το αναγκαίο γι' αυτόν, νομικό πλαίσιο ώστε να τσακίσει συμβάσεις, να φτάσει τους μισθούς στα τάρταρα. Υπάρχει πλήρης ανατροπή του σκηνικού που γνωρίζαμε ως τώρα, με στόχο να τα καταργήσουν όλα.
Δεν πρόκειται για τετελεσμένες εξελίξεις. Υπάρχει ο λαϊκός παράγοντας, τα σωματεία που μπορούν μέσα στους χώρους δουλειάς, να εμποδίσουν μειώσεις, να φρενάρουν μέτρα, να ακυρώσουν και να ανατρέψουν νόμους.
Ξέρουν πολύ καλά ότι έχουν να κάνουν με σκληρό αντίπαλο. Η οργανωμένη δράση του λαού τους φοβίζει. Οσο και αν τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να τσακίσουν τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, συναντούσαν ισχυρές αντιστάσεις και εμπόδια.
Με τα μέτρα που παίρνουν στοχεύουν πάνω στο σώμα της εργατικής νεολαίας να πατήσει πιο έντονα το στοιχείο της ανάκαμψης των κερδών τους. Θα συμπαρασύρει όλους τους μισθούς, εφόσον η μεγαλοεργοδοσία θα μπορεί να έχει εργαζομένους με 400 ευρώ. Οι μισθοί των νέων δημιουργούν τάσεις κατρακύλας συνολικά για την εργατική τάξη. Ο νέος των 26 ετών δε θα συναντήσει ξαφνικά εργασιακούς παραδείσους και μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες του. Δε θα συναντήσει υγεία και παιδεία στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Η εργατική νεολαία μπαίνει πρώτη στη μηχανή αλέσματος, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο άσχημη αν πάρουμε υπόψη μας πως μεγάλο κομμάτι νέων εργατών εργάζεται με τους χειρότερους όρους, που η κλαδική σύμβαση είναι άγνωστη λέξη. Πολλοί νέοι εργάτες στριφογυρίζουν σε διάφορες δουλειές ως σύγχρονοι δούλοι των γραφείων ενοικίασης εργασίας, εργάζονται μαύρα και ανασφάλιστα. Οι νέοι που βρίσκονται σε καθεστώς μαθητείας, είναι στην αναμονή να δουν το μισθό τους να πέφτει στα 360 ευρώ.
Αν δεν τους σταματήσουμε, θα έρθουν και άλλα μέτρα. Είναι πρόθυμοι να μας κάνουν πιο εύκαμπτους στο μύλο της ανταγωνιστικότητας. Να δουλεύουμε όποτε θέλουν, όσο θέλουν, με ό,τι μισθό θέλουν.
Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,
Να γίνουν κόλαση οι χώροι δουλειάς. Κανείς να μη δεχτεί μείωση μισθού. Να δυναμώσει η πάλη και η αλληλεγγύη. Να οργανωθεί η εργατική νεολαία στα σωματεία της.
Με αφοβία να συγκρουστούμε. Να παραμερίσουμε συνδικαλιστικές ηγεσίες που θα βάλουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους για να στηρίξουν το "θεσμό των συμβάσεων" ακόμα και αν ισοπεδώνονται οι μισθοί. Να προσπεράσουμε ενώσεις προσώπων, εκβιασμούς και απειλές της εργοδοσίας που στοχεύουν στη διάσπαση των εργαζομένων, στην τρομοκράτησή μας.
Ο συσχετισμός δύναμης, η σύγκρουση, ο ανυποχώρητος ταξικός αγώνας θα καθορίσουν την τελική έκβαση. Εμείς έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ «ΣΩΤΗΡΙΑ» ΚΑΙ ΚΑΤ
Αντίσταση και ανατροπή των συγχωνεύσεων
Τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων και των ασθενών στη σύνθλιψη των δομών Υγείας συναντά η συγκυβέρνηση στην επιχείρηση συγχώνευσης των δημόσιων νοσοκομείων. Μάλιστα, μετά την αποτελεσματική παρέμβαση των εργαζομένων οι διοικήσεις ορισμένων, υπό συγχώνευση, νοσοκομείων αναγκάζονται να πάρουν πίσω τα καταστροφικά σχέδιά τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αντίστασης στην πολιτική κατεδάφισης υπηρεσιών Υγείας απ' την συγκυβέρνηση είναι οι κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» -που συγχωνεύεται με το Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας- και στο ΚΑΤ - όπου επιχειρείται η συγχώνευση μεταξύ των κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου.
Μέτωπο με ασθενείς και συνοδούς στο «Σωτηρία»
Οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία» μπήκαν χτες -μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους- στην έκτη μέρα κινητοποιήσεων ενάντια στις συγχωνεύσεις - με ταυτόχρονο κλείσιμο των ταμείων για τις εισπράξεις χαρατσιών των 5 ευρώ απ' τους ασθενείς. Τα σχέδια της συγχώνευσης με το Κρατικό της Αθήνας αρχίζει με τη συγχώνευση του τμήματος προμηθειών, των τεχνικών υπηρεσιών και των τμημάτων της πληροφορικής.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» σε προκήρυξή του προς ασθενείς και τους συνοδούς τονίζει: «Με συνοπτικές αποφάσεις η συγκυβέρνηση υλοποιεί τη διάλυση και το κλείσιμο του νοσοκομείου ή όπως την ονομάζουν συγχώνευση - διασύνδεση. Ενα ιστορικό νοσοκομείο, που περιθάλπει φτωχούς, άπορους, εργαζόμενους, σου επιβάλλει να πληρώνεις την ώρα της ανάγκης χαράτσια για να έχεις πρόσβαση σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Πληρωμή στο ταμείο για εισιτήριο, εξετάσεις κλπ., παρά το ότι μια ζωή πληρώνουμε για στοιχειώδη περίθαλψη. Εμείς οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που ξενυχτάμε και συμπάσχουμε μαζί σου, με μισθό από 450-800 το μήνα, κινητοποιούμαστε για να μην κλείσει το νοσοκομείο»
Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση, ώρα 9 πμ, στη είσοδο του νοσοκομείου «Σωτηρία» και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.
Υποχώρηση στο ΚΑΤ
Τη συγχώνευση των έξι ορθοπεδικών τμημάτων σε τέσσερα, των δύο χειρουργικών τμημάτων σε ένα και τη δημιουργία ενός εργαστηριακού τμήματος (στο οποίο θα συγχωνεύονταν η Αιμοδοσία, το Αιματολογικό, Μικροβιολογικό και βιοχημικό) προέβλεπε το σχέδιο της Διοίκησης του ΚΑΤ.
Το σχέδιο συζητήθηκε σε γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, όπου απορρίφτηκε, παρά τις θέσεις «ήξεις-αφίξεις» της ΠΑΣΚΕ και της εκκωφαντικής σιωπής της ΔΑΚΕ. Σταθερή θέση κατά των συγχωνεύσεων και να μη γίνει ούτε συζήτηση για αυτές είχε απ' την αρχή των κινητοποιήσεων η «Ταξική Αγωνιστική Συνεργασία» Εργαζομένων στο ΚΑΤ. Την απόφαση για να μη γίνει καμία συγχώνευση υιοθέτησε χτες και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των εργαζομένων στο ΚΑΤ.
Μετά από όλες αυτές τις αντιδράσεις η Διοίκηση του νοσοκομείου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι αποσύρει τα σχέδιά της. Πάντως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα και για την ανατροπή των κρατήσεων των αναδρομικών, όπως προκύπτουν απ' το νέο μισθολόγιο.
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Συνδιαμορφωτής των πολιτικών που καταστρέφουν την εργατική τάξη
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη συνάντηση ΣΕΣ - ΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων
Ανακοίνωση, με αφορμή τις πρόσφατες δραστηριότητες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) για τις κινητοποιήσεις της 29ης Φλεβάρη και της συνολικότερης δράσης της, αλλά και του ρόλου της ως συνδιαμορφωτή των πολιτικών που καταστρέφουν την εργατική τάξη, εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, με θέμα «για τη Συνάντηση ΣΕΣ - ΕΕ - εργοδοτών», τονίζει:
«Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κάλεσε στις 29 Φλεβάρη κινητοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενόψει της συνόδου της ΕΕ στις 1-2 Μαρτίου. Στην Ελλάδα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν με μία μάζωξη μερικών στελεχών τους στα γραφεία της ΕΕ. Αντίστοιχη η εικόνα και στις περισσότερες χώρες. Το σημαντικό όμως δεν είναι οι κινητοποιήσεις - φιέστες του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αλλά, το πώς η ΣΕΣ αξιοποιεί την ταμπέλα του εκπροσώπου των εργαζομένων.
Αρχικά, κάλεσαν τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν γιατί "η επιβαλλόμενη λιτότητα θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση!", δηλαδή να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο. Επιπλέον, η ΣΕΣ κάλεσε τους εργαζόμενους να "...καταδικάσουν αυτό το τύπο διακυβέρνησης και να προτείνουν εναλλακτικές". Το άγχος της ΣΕΣ δεν αφορά το πώς θα οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων ενάντια στο κεφάλαιο αλλά το πώς οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν την Α ή Β διαχείριση που θα διασφαλίζει τα κέρδη των βιομηχάνων και την "κοινωνική συνοχή".
Ομως, το βρώμικο, αντεργατικό τους ρόλο, τον επιβεβαίωσαν, ξανά αμέσως μετά την πανευρωπαϊκή τους κινητοποίηση "ενάντια στη λιτότητα", καθώς την 1η Μαρτίου, η ΣΕΣ συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τους σφαγείς των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων εργαζομένων, την ηγεσία της ΕΕ και των εργοδοτών της Ευρώπης, με κύριο θέμα το πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή της αντεργατικής στρατηγικής "ΕΥΡΩΠΗ 2020". Πώς μέσα από τη στήριξη του "κοινωνικού διαλόγου" (δηλαδή, την προώθηση της λογικής της ταξικής συνεργασίας) θα προωθηθεί η "Ανταγωνιστικότητα". Ενώ, ως αντίδοτο στην ανεργία των νέων, που έχει φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα, για να αυξάνει τα κέρδη του το κεφάλαιο, προτείνουν την επέκταση της "Διά Βίου Μάθησης".
Η ΣΕΣ δεν είναι εκπρόσωπος των εργατών. Είναι συνδιαμορφωτής των πολιτικών που καταστρέφουν τη ζωή της εργατικής τάξης. Οι ταξικές δυνάμεις πιο αποφασιστικά πρέπει να αγωνιστούν για τη συγκρότηση του ταξικού πόλου σε επίπεδο Ευρώπης. Η Διεθνής Βδομάδα Δράσης Αλληλεγγύης στους Χαλυβουργούς είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου