ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Οι χρήστες πρέπει να οδηγούνται στα θεραπευτικά προγράμματα


Μαζικότατη η εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, που διοργάνωσε προχτές η ΕΛΜΕ Πειραιά

Μια πλούσια συζήτηση, με ουσιαστικό προβληματισμό και ερωτήματα που πηγάζουν από την καθημερινότητα, αλλά και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου «Κώδικας Ναρκωτικών» το οποίο έρχεται εγκληματικά να υπονομεύσει την ανθρώπινη ζωή, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Πειραιά και ομιλητές τον Ηλία Μιχαλαρέα, διδάκτορα Ψυχολογίας και Κοινωνικής Γεωγραφίας και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και τον Κώστα Αρβανίτη, δημοσιογράφο της ΝΕΤ, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τις πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι την τοξικοεξάρτηση που κάνει την εμφάνισή της με τον καπιταλισμό, στην υψηλή συνάφεια της ανεργίας, της σχολικής διαρροής με αυτό το πολυπαραγοντικό και πολυαιτιακό φαινόμενο, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ φτώχειας και ναρκωτικών, αλλά αφορά πλούσιους και φτωχούς ως αποτέλεσμα της ρήξης των κοινωνικών σχέσεων, της ακραίας αποξένωσης του σύγχρονου ανθρώπου, ο Ηλίας Μιχαλαρέας ανέπτυξε σημαντικά θέματα που αφορούν την εφαρμοζόμενη «αντιναρκωτική» πολιτική.
Για την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, τόνισε ότι «είναι πολιτικό θέμα. Δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ούτε η καταστολή μπορεί. Οι χρήστες δεν πρέπει να πηγαίνουν φυλακή, αλλά να οδηγούνται σε θεραπευτικά προγράμματα, όσα έχει ανάγκη ο τόπος. Το 97,5% των ποινών για χρήση ναρκωτικών το 2010 είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα. Η πλειοψηφία των παιδιών που συλλαμβάνονται δεν πάνε φυλακή ακόμη και με αυτή τη νομοθεσία. Η υποκρισία του νομοσχεδίου είναι η εξής: Ενώ λέει ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν φυλακή, υποχρηματοδοτεί τα θεραπευτικά προγράμματα. Πού να τους πας, στις πιάτσες; Δε λέει τίποτα για την πρόληψη, για τα Κέντρα Πρόληψης, την απαξιώνει σε αυτό το νομοσχέδιο. Μιλάει για το "δικαίωμα στην αυτοπροσβολή". Ποια αυτοπροσβολή; Οταν ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της συστηματικής χρήσης είναι 15,2 έτη, που σημαίνει ότι έχει είσοδο στη χρήση από τα 13. Το 13χρονο παιδί έχει δικαίωμα στην αυτοπροσβολή; Εχει δικαίωμα στην αυτοπροσβολή ένας εξαρτημένος; Αυτό από μόνο του είναι αντίφαση εν τοις όροις. Η ίδια η εξάρτηση αναιρεί τη δυνατότητα της ελευθερίας. Εχουν μια νέα αντίληψη και ηθική για να μας καθορίσει τη σχέση με τα παιδιά μας και τον εαυτό μας. Στην Αγγλία, όταν ξεκινούσε η βιομηχανική επανάσταση χρησιμοποιούσαν τα παιδιά στα εργοστάσια και πέθαιναν, ήταν 10 χρόνων και έμοιαζαν με γέροντες. Και τότε ο ανερχόμενος καπιταλιστής στην Αγγλία έλεγε για το "δικαίωμά τους στην αυτοπροσβολή". Σήμερα, στα ναρκωτικά και στο περιθώριο γενικά γίνεται πρόβα τζενεράλε για άλλες ιστορίες. Για αύριο που το παιδί θα το εκμεταλλεύονται στις φάμπρικες του 21ου αιώνα στη βάση αυτής της ηθικής του "δικαιώματος στην αυτοπροσβολή". Πειραματίζονται στο κοινωνικό περιθώριο της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών».


Την πλούσια δράση και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ ανέπτυξε ο Κώστας Αρβανίτης, επισημαίνοντας τις συνέπειες από την περικοπή της χρηματοδότησης και της εργασιακής εφεδρείας. Απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές τους επισήμανε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν. «Να ζητάτε βοήθεια, μην κλείνεστε, να απευθύνεστε στους ειδικούς. Σήμερα σ' όλα τα σχολεία γίνεται χρήση. Μην κλείνουμε τα μάτια στην αλήθεια. Οι γονείς δε θέλουν να παραδεχτούν ότι το παιδί τους κάνει χρήση, αλλάζει και αλλάζει μπροστά στα μάτια τους. Μην το αφήσεις να φύγει. Οταν κλείνεις τα μάτια σου συμβάλλεις στο φευγιό του συμμαθητή σου, του μαθητή σου».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου