ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ - Ζ. Μ. ΜΠΑΡΟΖΟ Παγιδεύουν το λαό σε «ανάπτυξη» που τον εξαθλιώνει


Συζήτηση για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είχε χτες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός με μέλη της Κομισιόν
Κάλπικες προσδοκίες για ανάπτυξη που δήθεν θα τον βγάλει από τη φτώχεια, προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο λαό συγκυβέρνηση και τρόικα
Eurokinissi
Πάνω στους μισθούς πείνας, στα τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εκποίηση των κρατικών υποδομών, παροχή νέων κεφαλαίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες και αρπαγή του φυσικού πλούτου της χώρας από τα μονοπώλια, θα στηριχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, όπως επιβεβαίωσαν χτες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.Οπως είπαν στις δηλώσεις τους, η προώθηση των βάρβαρων μέτρων του νέου μνημονίου και η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Το νέο οικονομικό πρόγραμμα που υιοθέτησε η Ελλάδα και ψηφίστηκε από τη Βουλή, το β' πακέτο ενίσχυσης που αποφάσισε το Γιούρογκρουπ και το PSI αποτελούν βήματα που θα βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές για τη χώρα μου, εξασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα», υποστήριξε ο Λ. Παπαδήμος, δείχνοντας ότι η επιβολή των νέων φιλομονοπωλιακών μέτρων αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος είχε και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το «νέο οικονομικό πρόγραμμα» και τα μέτρα του μνημονίου για να «προχωρήσει στην ανάπτυξη». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση εξασφάλισε από τους εταίρους της στη λυκοσυμμαχία πολιτική στήριξη για την υλοποίηση του αντιλαϊκού προγράμματός της και από κοινού με τα «κοράκια» της ΕΕ προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο λαό την αυταπάτη ότι τα μέτρα θα φέρουν ανάπτυξη, από την οποία θα ωφεληθεί ο ίδιος.
Η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται οι Παπαδήμος και Μπαρόζο δεν αφορά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ούτε αποτελεί - όπως επιχείρησε να την εμφανίσει η κυβερνητική προπαγάνδα - το «αντίβαρο» στα σκληρά αντεργατικά μέτρα των μνημονίων. Στην πραγματικότητα, μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για νέο κύκλο κερδοφορίας των πολυεθνικών ομίλων, πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων.
Υποδομές και χρήμα για το κεφάλαιο
«Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά αφορά και την ανάπτυξη», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο. Ο Λ. Παπαδήμος, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στους εργαζομένους, υποστήριξε από την πλευρά του ότι «το οικονομικό πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με επιπλέον δράσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση» και ανέφερε ότι θα «πρέπει υπάρξουν αποφάσεις τις επόμενες μέρες και βδομάδες».
Οπως είπε, συμφωνήθηκαν «συμπληρωματικές δράσεις», παράλληλα με την «εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος (σ.σ. μνημονίου)» μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια (αυτά τα βαφτίζουν «νέο σχέδιο Μάρσαλ»). Πρόκειται για τα περίπου 20 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα μέχρι το 2013 από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, τμήμα των οποίων, όπως σημείωσαν οι Μπαρόζο - Παπαδήμος, θα κατευθυνθεί:
1) Στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, κυρίως στους τομείς των μεταφορών (ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων) και της ενέργειας (πρόγραμμα «Ηλιος», ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια κ.ά.). Τα κεφάλαια θα τα καρπωθούν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα εξασφαλίσουν κέρδη πουλώντας ακριβά στα λαϊκά στρώματα υπηρεσίες, ενέργεια κ.ά.
2) Στην παροχή κεφαλαίων προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες από την ταχύτερη απορρόφηση χρημάτων του ΕΣΠΑ. Χρήματα από κοινοτικές επιδοτήσεις είχαν εισρεύσει και τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, αυγαταίνοντας μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων.
3)Στη χρηματοδότηση του ταμείου εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) προκειμένου να χορηγήσει νέα δάνεια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα δοθούν δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, μέσω του τραπεζικού συστήματος, σε «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις. Οταν οι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι βάζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο εξαιτίας των χαρατσιών, των χρεών στις τράπεζες και της επέλασης των μονοπωλίων, η κυβέρνηση τους στέλνει για ακόμα μια φορά στις «δαγκάνες» των τραπεζών.
Εντυπώσεις και ψέματα
Παπαδήμος και Μπαρόζο απέρριψαν δημόσια την πρόταση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θεσμοθέτηση μόνιμου επιτρόπου για την Ελλάδα. «Η ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα "ρίχναμε" 130 δισ. ευρώ αν δεν πιστεύαμε πως το οικονομικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει», σημείωσε κυνικά ο Μπαρόζο. Επικαλούμενος αόριστα τα στοιχεία κάποιας δημοσκόπησης, ο Λ. Παπαδήμος δε δίστασε στις δηλώσεις του να ισχυριστεί ότι «η πλειοψηφία του ελληνικού στηρίζει το πρόγραμμα και ζητεί μεταρρυθμίσεις»!
Στη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες συμμετείχαν επίσης οι επίτροποι της Κομισιόν για την Οικονομία Ολι Ρεν, την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, την Απασχόληση Λάζλο Αντορ, τον Προϋπολογισμό Γιάνος Λεβαντόβσκι και τις Θαλάσσιες Υποθέσεις Μαρία Δαμανάκη.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πακτωλός από νέα δάνεια στους τραπεζικούς ομίλους
Ο λαός οδηγείται στην εξαθλίωση την ίδια ώρα που οι ενισχύσεις στις τράπεζες αγγίζουν συνολικά το 1 τρισ. ευρώ
Με έναν πακτωλό από νέα τριετή δάνεια, ύψους 529,5 δισ., με επιτόκιο μόλις 1%, που επιβεβαιώνει ότι ο συσσωρευμένος πλούτος στα θησαυροφυλάκια του κεφαλαίου είναι ασύλληπτος, η ΕΚΤ τόνωσε χτες τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στη δημοπρασία συμμετείχαν 800 τράπεζες. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, το Δεκέμβριο, 523 τράπεζες είχαν λάβει 489 δισ. ευρώ, φτάνοντας το συνολικό δανεισμό περίπου στο 1 τρισ. ευρώ.
Σήμερα εξάλλου, αναμένεται και η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της ISDA (αποτελείται από εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ΕΕ και των ΗΠΑ) σχετικά με το αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι πιστωτικό γεγονός και άρα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα CDS. Το ερώτημα κατατέθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Alea Group Holding, που δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ και Ευρώπη και δηλώνει έδρα τις Βερμούδες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση της ISDA και σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε στην κατοχή του το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης). Η ΕΚΤ αντάλλαξε αυτά τα ομόλογα, ύψους 56,5 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα, στα οποία δεν θα επιβληθεί ρήτρα συλλογικής δράσης. Από το «κούρεμα» θα εξαιρεθεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που κατέχει ομόλογα αξίας έως 1 δισ. ευρώ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ολλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα. Το ίδιο έκανε και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας. Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούγκερ, εκτίμησε χτες ότι τελικά θα συνενωθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ-EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ-ESΜ) που θα το διαδεχθεί τον Ιούλιο, με τα συνολικά διαθέσιμα κονδύλια να φτάνουν στα 750 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο αίτημα έχουν καταθέσει και οι εκτός Ευρωζώνης χώρες μέλη του ΔΝΤ, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στην ελεγχόμενη χρεοκοπία υπερχρεωμένων χωρών. Ο ίδιος, τάχθηκε ξανά υπέρ του διορισμού ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την ανασυγκρότηση της οικονομικής δομής της Ελλάδας. Για να διασκεδάσει μάλιστα τις εντυπώσεις, είπε ότι δεν επιθυμεί έναν Επίτροπο που θα ελέγχει τον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως είχε προταθεί τον Ιανουάριο από κάποιες χώρες της ευρωζώνης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου