ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Κολαστήριο για τους λαούς η Ευρωπαϊκή Ενωση


Τα «αναπτυξιακά» και δημοσιονομικά μέτρα, που ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής, μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε δούλους του 21ου αιώνα
Από τις εργασίες της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες
Eurokinissi
Μόνιμη λιτότητα και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ισοπεδώσουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, προσφέροντας ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια στα μονοπώλια, αποφάσισαν οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε χτες. Με την επικύρωση του νέου «Δημοσιονομικού Συμφώνου» από 25 χώρες - μέλη της ΕΕ (εξαιρέθηκαν Βρετανία και Τσεχία) και την υιοθέτηση από το σύνολο των κυβερνήσεων των κρατών ενός σκληρού προγράμματος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στο όνομα της «ανάπτυξης», η λυκοσυμμαχία κλιμακώνει τον ταξικό πόλεμο στους εργαζομένους της Ευρώπης.«Πρέπει να συνδυαστεί η συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση με αποφασιστική δράση για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», υποστηρίζουν στο κείμενο των συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εμφανίζοντας τα εξοντωτικά προγράμματα λιτότητας και περικοπών και την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης σαν «αναγκαία προϋπόθεση» για την «επάνοδο στην ανάπτυξη». Με μισθούς - εξαθλίωσης, προγράμματα κατάρτισης και μερικής απασχόλησης, πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ξεζούμισμα των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων, οι ηγέτες της λυκοσυμμαχίας επιχειρούν όρους για τα μονοπώλια, ώστε με καλύτερες αποδόσεις να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους.
«Η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού απαιτεί την εφαρμογή ενεργών στρατηγικών ένταξης που συμπεριλαμβάνουν μέτρα ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας, κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες και στήριξη του εισοδήματος», αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου. Επί της ουσίας, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των καπιταλιστών αξιοποιούν τις καταστροφικές για το λαό συνέπειες της στρατηγικής που υπηρετούν για να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Για πιο φτηνούς εργάτες
Οι «ενεργές στρατηγικές», που δεσμεύονται να προωθήσουν οι «27», μόνο ανατριχίλα μπορούν να προκαλέσουν για τους εργαζόμενους. Με τους επίσημα ανέργους στην Ευρωζώνη να αγγίζουν τα 17 εκατομμύρια, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών δεσμεύονται για:
-- Νομοθέτηση «βελτιωμένων μηχανισμών διαμόρφωσης μισθών». Δηλαδή, άμεση κατάργηση κάθε εργατικής κατάκτησης που προστατεύει τους κατώτερους μισθούς, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και επιδομάτων, αφήνοντας ουσιαστικά τον καθορισμό των μισθών στην αγορά και στις αδηφάγες ορέξεις των εργοδοτών.
-- Νομοθεσία που «θα καθιστά τις προσλήψεις ευκολότερες και πιο ελκυστικές για τους εργοδότες». Με παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» (καρατόμηση των ασφαλιστικών εισφορών). Νέες επιχορηγήσεις προς τους επιχειρηματίες, προκειμένου να προσλαμβάνουν τζάμπα εργαζόμενους, κατάργηση κάθε έννοιας σύμβασης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κ.ά.
-- Προγράμματα με «ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ιδίως με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας». Πρόκειται ουσιαστικά για προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» με πενιχρούς μισθούς και δικαιώματα, μερικής απασχόλησης και «πράσινων θέσεων εργασίας», όπως επιτακτικά ζητούν τα μονοπώλια.
-- «Δομικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Μέσω της επέκτασης των προγραμμάτων εκ περιτροπής εργασίας, σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα του εργαζομένου, γενικευμένη κατάργηση του σταθερού ωραρίου κ.ά.
Σύμφωνο εξόντωσης των λαών
Παράλληλα, οι νέοι κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής, που ενέκριναν τα 25 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, σηματοδοτούν την παραπέρα περικοπή κοινωνικών δαπανών και θα αποτελέσουν την αφετηρία για νέα φορολεηλασία σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο θα επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Θα τεθεί σε ισχύ όταν τουλάχιστον 12 χώρες θα το έχουν επικυρώσει.
Οπως σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, «όποια χώρα της Ευρωζώνης δεν το επικυρώσει δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)». Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την έγκριση του Συμφώνου.
Το δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει:
  • Ολες οι χώρες που το υπογράφουν, δεσμεύονται να εισαγάγουν στο Σύνταγμά τους ή με νόμο κανόνες ισοσκέλισης του προϋπολογισμού τους για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ή με ανώτερο έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ.
  • Σε περίπτωση που ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο του 0,5%, θα ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» και μέσω της λήψης μέτρων θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το έλλειμμα θα επανέλθει στον αρχικό στόχο.
  • Την επιβολή κυρώσεων για χώρες που θα ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
  • Εάν ένα κράτος - μέλος ξεπερνά το όριο του 3% μπορεί να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ σε βάρος της. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται στο νέο ταμείο δανειοδότησης χωρών της Ευρωζώνης.
  • Τα κράτη - μέλη με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος).
  • Τα κράτη - μέλη που υπόκεινται σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», θα πρέπει να καταρτίζουν αυτόματα «δημοσιονομικά και οικονομικά προγράμματα» (δηλαδή μνημόνια) για τη διόρθωσή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητά αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος παρουσιάζει απόκλιση από τους «δημοσιονομικούς στόχους».
  • Οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες που εντοπίζει η Κομισιόν. Μέχρι σήμερα, απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία χωρών για την επιβολή κυρώσεων.
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι τα κράτη - μέλη στα οποία εφαρμόζεται «πρόγραμμα βοήθειας» (μνημόνιο), «θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στους στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμακαι να είναι διατεθειμένα να λάβουν και περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αν χρειαστεί». Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν και την επίσπευση της ενεργοποίησης του «ESM», του «μόνιμου μηχανισμού δανειοδότησης» για την Ευρωζώνη, που θα λειτουργήσει από τον Ιούλιο αντί τα μέσα του 2013 που αρχικά είχε προβλεφτεί. Οι «27», τέλος, επανεξέλεξαν στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Λανσάρει για μονόδρομο τη σωτηρία του κεφαλαίου
Ισχυρίστηκε προκλητικά από τις Βρυξέλλες ότι η πλειοψηφία του λαού στηρίζει την πολιτική της συγκυβέρνησης!
Φούμαρα περί ανάπτυξης, που θα ωφελήσει δήθεν το λαό, επιχείρησε να πουλήσει ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Κρύβοντας ότι η κρίση υπερβαίνει κάθε προσπάθεια των καπιταλιστικών κυβερνήσεων να τη διαχειριστούν προς όφελος των μονοπωλίων, είπε ότι «έχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε τον κύκλο της ύφεσης με έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης» στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Λ. Παπαδήμο, η κυβέρνηση θέτει σαν προτεραιότητες την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση πόρων για να «ξεκολλήσουν» τα έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, την εξεύρεση πόρων για στήριξη των επενδύσεων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιτάχυνση των διαδικασιών για αξιοποίηση των ΑΠΕ και των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για μέτρα ψωμοτύρι για το κεφάλαιο, που καραδοκεί να ξεκοκαλίσει νέους πόρους και να κερδοσκοπήσει διπλά, έχοντας εξασφαλίσει ακόμα φθηνότερα εργατικά χέρια από τα μέτρα της κυβέρνησης.
Θέλοντας να εγκλωβίσει το λαό στα ψευτοδιλήμματα και το μονόδρομο της πλουτοκρατίας, ο Λ. Παπαδήμος είπε ότι «η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ας μην την διαψεύσουμε, αντίθετα ας διαψεύσουμε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει». Δε δίστασε μάλιστα να επικαλεστεί στοιχεία δημοσκοπήσεων, για να ισχυριστεί προκλητικότατα ότι το 65% και πλέον των Ελλήνων στηρίζουν το έργο της συγκυβέρνησης!
Σε ερώτηση για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, επανέλαβε αόριστα ότι «όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα βάρβαρα μέτρα δεν έχουν τέλος, αφού «κι άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».
Για το PSI, ο Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε πως «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι σημαντική και επαρκής» και ότι η τελική υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης θα γίνει στα μέσα Μάρτη. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί επίτροπος με αρμοδιότητα την πορεία των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, είπε ότι «δεν συζητείται ούτε είναι αποδεκτή η τοποθέτηση επιτρόπου. Από την άλλη, έχει συμφωνηθεί ότι η παρουσία της τρόικας θα ενισχυθεί ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση του προγράμματος και η παροχή τεχνικής βοήθειας από την task force».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου