ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ Απίστευτη καθυστέρηση για τις πετσοκομμένες συντάξεις


Περισσότερο από 14 μήνες απαιτούνται μέχρι ένας εργαζόμενος να πάρει τη σύνταξή του

Καθυστερήσεις που ξεπερνούν τους 14 μήνες υπάρχει στις καταβολές των συντάξεων του ΙΚΑ για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια δουλειάς και θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στο Τμήμα Απονομής Συντάξεων του ΙΚΑ και οι υποτυπώδεις υπηρεσίες μηχανοργάνωσης είναι οι βασικές αιτίες γι' αυτή την κατάσταση.
Ο «Ριζοσπάστης» έκανε επιτόπου ρεπορτάζ, μιλώντας με τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου Τμήματος. Τι προκύπτει; Οταν ένας εργαζόμενος συμπληρώσει τα χρόνια που απαιτούνται για να πάρει τη σύνταξή του, πηγαίνει στο Τμήμα Απονομής Συντάξεων του ΙΚΑ. Εκεί συμπληρώνει μια αίτηση για την απονομή της σύνταξης όπου καταθέτει μια σειρά έγγραφα (τα βασικά είναι η αστυνομική ταυτότητα, τα ένσημα - είτε χειρόγραφα είτε μηχανογραφημένα - που πιστοποιούν το χρόνο ασφάλισης, το χαρτί της διακοπής εργασίας) που πιστοποιούν τις προϋποθέσεις σύνταξης.
Ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και μια δεύτερη αίτηση για απόφαση προσωρινής σύνταξης. Ο φάκελος θα εξεταστεί τουλάχιστον μετά από 2 μήνες από τον αρμόδιο υπάλληλο και αν πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να πάρει τη σύνταξη. Μετά τους δύο μήνες ίσως και τρεις, λόγω έλλειψης προσωπικού, από την κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, θα λάβει περίπου το 80% της σύνταξης που θα προκύψει μετά τον πρώτο έλεγχο.
Στην τεράστια έλλειψη προσωπικού προστίθεται και η υποτυπώδης μηχανοργάνωση (μόλις από το 2002 και μετά υπάρχουν στοιχεία μηχανογραφημένα) - ο υπάλληλος ξεκινά να καταμετρά ένα - ένα τα ένσημα του ασφαλισμένου, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα χρονοβόρα τη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα γραφεία των εργαζομένων είναι γεμάτα από φακέλους οι οποίοι πρέπει να εξεταστούν. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι κάθονται πολλές ώρες παραπάνω προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και πληρούνται οι προϋποθέσεις, είναι έτοιμη η υπηρεσία να πάρει την οριστική απόφαση για τη σύνταξη.
Αφού παρθεί η οριστική απόφαση, ειδοποιείται ο δικαιούχος, είτε τηλεφωνικά είτε με έγγραφο (ταχυδρομικά), να παραβρεθεί στο κατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής του όπου και θα αποσταλεί ο φάκελος. Το ραντεβού μπορεί να οριστεί και ένα μήνα μετά από την τελευταία ειδοποίηση.
Σε αυτή τη φάση είναι όλα έτοιμα προκειμένου ο δικαιούχος αρχικά να πάρει τα υπόλοιπα χρήματα που δικαιούται για τους μήνες που δεν πληρωνόταν ή έπαιρνε ένα μέρος της σύνταξης μέσω λογαριασμού τράπεζας και στη συνέχεια η σύνταξη να κατατίθεται κάθε μήνα.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεπεράσει και τους 14 μήνες. Τον απόλυτο Γολγοθά ζει ο υποψήφιος συνταξιούχος που έχει ασφαλιστεί σε άλλο Ταμείο ή έχει δουλέψει στο εξωτερικό, καθώς ο χρόνος για την απόφαση της σύνταξης, κατά κανόνα, ξεπερνά και τα δύο χρόνια.
Στο χώρο όπου οι ...υποψήφιοι συνταξιούχοι καλούνται να καταθέσουν τα χαρτιά τους, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αναγκάζονται πολλές φορές να περιμένουν αρκετή ώρα προκειμένου να καταθέσουν σε πρώτη φάση όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο η τεράστια καθυστέρηση μέχρι να πάρουμε τη σύνταξή μας, αλλά πόση θα είναι αυτή. Με τους νέους νόμους που βγάζει κάθε τρεις και λίγο η κυβέρνηση μας έχει ρημάξει. Εχω δουλέψει 40 χρόνια, έχω πληρώσει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές και από αυτά που δικαιούμαι, με βάση το χρόνο που κατέθεσα τα χαρτιά τον περασμένο Φλεβάρη, τώρα, μέχρι να βγει η σύνταξη θα πάρω κάτι παραπάνω από τα μισά», μας λέει ένας ...υποψήφιος συνταξιούχος που περιμένει αρκετή ώρα στη σειρά για να εξυπηρετηθεί.
«Εγώ - μας λέει ένας άλλος - έχω 35 χρόνια βαρέα και ανθυγιεινά. Βγήκα στη σύνταξη και αντί να παίρνω 2.062 ευρώ, όπως είχε αρχικά προϋπολογιστεί όταν και κατέθεσα τα χαρτιά μου, τώρα που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες θα πάρω 1.350 ευρώ και ετοιμάζεται νέο ψαλίδισμα. Αυτό είναι σκέτη δολοφονία για εμένα και την οικογένειά μου. Εχω τέσσερις κόρες, η μια πάει σχολείο, οι δύο είναι άνεργες και η τέταρτη δουλεύει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και δεν παίρνει ούτε 600 ευρώ. Πώς θα βγάλω πέρα την οικογένειά μου; Οσο για την επικουρική σύνταξη που δικαιούμαι, εδώ και 15 μήνες προσπαθώ να βρω άκρη και ακόμα δεν ξέρω ούτε πότε θα την πάρω, ούτε πόσα θα πάρω»...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Να ποια ανάπτυξη θέλουν
Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Β. Ρομπάι, στις 20/2/2012, δώδεκα ηγέτες κρατών - μελών της ΕΕ ζητάνε στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα, να συζητηθούν συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ. Την επιστολή, που έχει τον τίτλο «Ενα σχέδιο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη», συνυπογράφουν οι πρόεδροι ή πρωθυπουργοί των εξής κρατών - μελών: Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Εσθονία, Λετονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Πολωνία. Η κοινή τους παρέμβαση επιβεβαιώνει ότι στο εσωτερικό της ΕΕ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης σε κάθε κράτος - μέλος, εντείνονται οι ομαδοποιήσεις και οι πρόσκαιρες συμμαχίες, άρα και οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις. Η κοινή επιστολή των δώδεκα έρχεται να προστεθεί στις συνόδους που πραγματοποιούν σε μόνιμη πλέον βάση οι δέκα χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης, στις συναντήσεις ανάμεσα στις χώρες - μέλη με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, στις συχνές συναντήσεις Γερμανίας - Γαλλίας και πάει λέγοντας. Αυτό που τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να παρουσιάσουν στο λαό σαν το «κοινό μας σπίτι», δεν είναι παρά μια καπιταλιστική λυκοσυμμαχία, που επιτίθεται ενιαία στους λαούς και την ίδια ώρα, το κάθε κράτος - μέλος, στο πλαίσιο της δεδομένης ανισομετρίας, προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό για τη δική του αστική τάξη.
***
Στο διά ταύτα, η επιστολή των 12 συνιστά κυνική ομολογία ότι η ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση προϋποθέτει ισοπέδωση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, σβήσιμο από το χάρτη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, σύνθλιψη των δικαιωμάτων της νεολαίας. Τι λένε οι 12;
-- Ομολογούν απροκάλυπτα ότι αυτό που τους καίει είναι η θέση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και όχι βέβαια οι λαϊκές ανάγκες, τις οποίες συνθλίβουν. Λένε συγκεκριμένα: «Η ανάπτυξη έχει σταματήσει (...) Την ίδια στιγμή που πολλές από τις μεγάλες οικονομίες ανταγωνιστών μας βγαίνουν σταθερά από την κατήφεια της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η επιβάρυνση του χρέους καθιστά τη διαδρομή για ανάκαμψη στην Ευρώπη πολύ πιο δύσκολη».
-- Θεωρούν δεδομένα και αναγκαία για την ανάπτυξη που προτείνουν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα και την πολιτική μόνιμης λιτότητας στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ. «Χαιρετίζουμε τα μέτρα που λαμβάνονται, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση», γράφουν, επιβεβαιώνοντας ότι πριν απ' όλα, η καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίζεται στα φθηνά εργατικά χέρια, στη μονοπώληση κλάδων της παραγωγής.
-- Συναφής με τα παραπάνω είναι η πρότασή τους «να βάλουμε την ενιαία αγορά στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της, με την ενίσχυση της διακυβέρνησης και τη βελτίωση του επιπέδου εφαρμογής». Δηλαδή, ακόμη πιο αποφασιστικά ενιαία πολιτική από την ΕΕ και μέτρα ενίσχυσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και ταυτόχρονα μέτρα για την επιβολή της στα κράτη - μέλη. Αρα, πιο επιθετικά τα μονοπώλια απέναντι στους εργαζόμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, νέες ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής, ακριβότερες και ποιοτικά χειρότερες υπηρεσίες για το λαό, χωρίς βέβαια να εξαιρούνται οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας. Δίνουν μάλιστα ξεχωριστό βάρος στην αγορά της Ενέργειας, για την οποία ζητάνε την πλήρη απελευθέρωσή της «μέχρι το 2014», όπως και «να στηριχθεί η οικονομία της πράσινης ανάπτυξης και των χαμηλών εκπομπών».
-- Αξιώνουν ακόμα τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ερευνας, άρα και των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων στα μονοπώλια, στο όνομα του «να διπλασιάσουμε τη δέσμευσή μας για καινοτομία (...) δημιουργώντας το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες και καινοτόμους να εμπορευματοποιήσουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». Αρα, έρευνα για «εμπορευματοποίηση των ιδεών» και όχι για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
-- Ευθαρσώς ζητάνε «την προώθηση της ομαλής λειτουργίας των αγορών εργασίας που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης και, κυρίως, την προώθηση υψηλότερων επιπέδων συμμετοχής στην αγορά εργασίας των νέων, των γυναικών και των ηλικιωμένων εργαζομένων (...) Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την κινητικότητα των εργαζομένων για να δημιουργηθεί μια πιο ολοκληρωμένη και ανοικτή ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, για παράδειγμα με την προώθηση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης για τη μετεγκατάσταση των εργαζομένων, με παράλληλο σεβασμό του ρόλου των κοινωνικών εταίρων». Ολα τα παραπάνω συνεπάγονται μέτρα για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών και ανεπιστρεπτί κατάργηση των ΣΣΕ, γενίκευση της ελαστικής εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τους νέους, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα παρόμοια. Ο,τι δηλαδή προωθούν για δεκαετίες στην ΕΕ, κλιμακώνουν τώρα με την κρίση και σχεδιάζουν για τα επόμενα χρόνια, με ή χωρίς μνημόνια.
***
Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται και ισοδυναμεί με κόλαση για το λαό. Σημαίνει ζωή και δουλειά χωρίς δικαιώματα. Αυτή είναι η δικτατορία των μονοπωλίων. Και ενώ κάθε επιπλέον μέτρο που φορτώνεται στο λαό μοιάζει στα μάτια του με πισωγύρισμα, στην πραγματικότητα είναι η νομοτελειακή εξέλιξη ενός συστήματος που έχει σαπίσει προ πολλού και γεννάει μόνο φτώχεια, κρίσεις και εξαθλίωση. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να την πολεμήσουν. Φιλολαϊκή ανάπτυξη σημαίνει τα μέσα παραγωγής στους εργάτες, ο φυσικός πλούτος και οι πηγές ενέργειας λαϊκή περιουσία και προϋποθέτει την ανατροπή της αστικής εξουσίας. Εκεί πρέπει να βαρέσουν τώρα όλα τα σφυριά, για να έχει αποτέλεσμα και ο καθημερινός αγώνας παρεμπόδισης των μέτρων.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου