ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ξεπερνούν το εκατομμύριο οι άνεργοι



Η κυβέρνηση πασχίζει δήθεν για την «αντιμετώπιση της ανεργίας», με προγράμματα, όπως η «κοινωφελής εργασία», ή η εργασία με αυτεπιστασία, το «Εθνικό Δίκτυο Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία». Προγράμματα τα οποία σε ελάχιστους, μπροστά στην τεράστια αύξηση των ανέργων, μπορούν να εξασφαλίσουν μια δουλειά με άθλιες εργασιακές σχέσεις, για λίγους μήνες και αντί για μισθό ένα ξεροκόμματο. Εφτασε να δικαιολογήσει την τεράστια μείωση των μισθών των νέων έως 25 χρόνων, ως μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας. Γιατί τάχα οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα δημιουργήσουν μ' αυτό το μέτρο νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Κοροϊδεύουν. Γιατί σε συνθήκες κρίσης δεν κάνουν επενδύσεις, η παραγωγή μειώνεται, άρα η ανεργία αυξάνεται.Αλλά με όλ' αυτά τα μέτρα πώς θα βρουν δουλειά οι 1.033.507, άνεργοι; Γιατί τόσοι ήταν το Δεκέμβρη του 2011, με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει στο 21%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Αλλά η πραγματική ανεργία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Σημαντικό είναι το στοιχείο ότι πάνω από το 50% των νέων και πάνω από το 25% των γυναικών είναι άνεργοι. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μείωσε δραστικά και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας από 461,5 ευρώ στα 359 ευρώ, το οποίο παίρνουν μόνο 269.235 άνεργοι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ.
Συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2010, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 299.862 άτομα, αύξηση 40,9%. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 334.445 άτομα το Δεκέμβρη του 2011 (3.899.319 από 4.233.764 το Δεκέμβρη του 2010), μείωση 7,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός παρουσίασε μια συγκριτικά μεγάλη άνοδο κατά 70.000 άτομα (από 4.353.148 σε 4.424.562) ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αυξομειώσεις της τάξης των 20-25 χιλιάδων. Η απογοήτευση που καλλιεργεί η μακρόχρονη και χωρίς αποτέλεσμα αναζήτηση εργασίας, οδηγεί τμήματα των ανέργων να σταματούν να ψάχνουν για δουλειά.
Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ανεργία στους νέους, που φτάνει (ηλικίες 15-24) το 51,1% (από 39% το Δεκέμβρη του 2010) και το 28,7% (από 21%) για τις ηλικίες, 25-34 ετών. Στις γυναίκες η ανεργία φθάνει το 25,3% (από 18,7%).
Πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ για προστασία των ανέργων
Σ' αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται να διευρυνθεί το δίχτυ προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων. Απαιτείται κοινή οργάνωση της πάλης εργαζομένων - ανέργων, για διεκδικήσεις όπως:
  • Να μη μειωθεί το επίδομα ανεργίας. Να μη μειωθεί κανένα επίδομα του ΟΑΕΔ.
  • Τη διαγραφή των χρεών από τόκους, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Εκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους τώρα.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους αυτοαπασχολούμενους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου