ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ανησυχούν οι αστοί για επέκταση της κρίσης


Καμπανάκι για Ισπανία και Ολλανδία, καθώς οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να ενισχύσουν το μηχανισμό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας
Η βαθιά κρίση δεν είναι αποτέλεσμα «κακής» διαχείρισης. Είναι κρίση του καπιταλισμού και διέξοδο για το λαό μπορεί να δώσει μόνο η ανατροπή του
Το αποπροσανατολιστικό και τρομοκρατικό δίλημμα «ΕΕ ή χάος», που οξύνουν προεκλογικά ο ΣΕΒ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενίσχυσε με τις δηλώσεις της η Α. Μέρκελ. Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC, απευθυνόμενη επί της ουσίας στον ελληνικό λαό, του υπέδειξε «να κάνει αυτό που πρέπει και εμείς θα είμαστε πάντα εδώ, ως αρωγοί στην προσπάθεια που δεν θα είναι καθόλου εύκολη». Να αποδεχτεί δηλαδή την κατακρεούργηση της ζωής του, η οποία, όπως η Μέρκελ ομολογεί, δεν πρόκειται να έχει τέλος.Στην ίδια συνέντευξη, η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η απόφαση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας και άλλων χωρών από το ευρώ, δεν έχει να κάνει με την πορεία των αντιδραστικών ανατροπών, αλλά από τα γενικά συμφέροντα της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας, τηρουμένων των όρων που αυτονόητα θέτει η ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Οπως είπε, «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε αξεπέραστα προβλήματα (...) θα ήταν καταστροφικό για όλη την Ευρωζώνη, αν δείχναμε την πόρτα της εξόδου σε μια χώρα - μέλος. Αυτό αποκλείεται. Θα ήταν ολέθριο (και) εξάλλου οι (ευρωπαϊκές) συνθήκες δεν το επιτρέπουν».
«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται: "Ποιος θα είναι ο επόμενος;" Η Ευρωζώνη θα γινόταν απίστευτα εξασθενημένη», είπε ακόμα, επιβεβαιώνοντας ότι τα δάνεια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αποσκοπούν αποκλειστικά στη διάσωση του κεφαλαίου και του ευρώ. Η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση «να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης», να εφαρμόσει, δηλαδή, όλα τα προαποφασισμένα βάρβαρα μέτρα.
Παραδεχόμενη την ανησυχία των αστών για τη βαθιά κρίση, είπε ότι «η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Η Ευρώπη, και ιδίως η Ευρωζώνη, είναι σε κρίση (...) συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Ακριβώς αυτή η ανησυχία είναι και η αιτία του συμβιβασμού που επιδιώκει τώρα η Γερμανία με τις άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες - μέλη του ΔΝΤ, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της ενίσχυσης των πόρων για το «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, Μέρκελ και Σόιμπλε δε θα διαφωνήσουν στο εξής, με το αίτημα των περισσότερων κρατών της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ και άλλων να συνδυαστούν τα κονδύλια του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) με εκείνα του διαδόχου μόνιμου μηχανισμού (ESM), γεγονός που θα επιβαρύνει τη Γερμανία με επιπλέον 120 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις (από 280, στα 400 δισ. ευρώ). Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε η ίδια η Μέρκελ, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε συνάντησή τους στην Κοπεγχάγη αυτή τη βδομάδα.
Στο «φουλ» οι ανταγωνισμοί
Την ίδια στιγμή, τα σημάδια ότι η Ευρωζώνη βυθίζεται πιο βαθιά στην κρίση πληθαίνουν, με επίκεντρο τώρα την Ισπανία. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να επιταχύνει τα αντιλαϊκά μέτρα, ώστε οι συνέπειες από τον ακριβό δανεισμό της χώρας «να μην μεταδοθούν σε εμάς μέσω του ντόμινο». Η ανησυχία που εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Ο. Ρεν, ο οποίος ζήτησε από την Ισπανία να μείνει προσηλωμένη στο στόχο της μείωσης του ελλείμματός της από το 8,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% του ΑΕΠ το 2013, «για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών».
Στο ίδιο πνεύμα, η Citigroup εκτιμά ότι η Ολλανδία απομακρύνεται από τον πυρήνα των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς «η αδύναμη απόδοση της οικονομίας κάνει πολύ δύσκολο για τη χώρα να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης», όπως σημειώνουν οικονομολόγοι του τραπεζικού ομίλου, σε σημείωμα προς τους επενδυτές. Η ολλανδική κυβέρνηση καλείται να βρει τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ μέσα στο 2012, για να μειώσει το έλλειμμα στο 3%.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κάλπικα διλήμματα για νόθευση της λαϊκής ψήφου
Μάταια προσπαθεί να κρύψει τη συμφωνία της στα μέτρα που έρχονται μετά την κάλπη
Το χαρτί του εγγυητή της «ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας και της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος παίζει στο δρόμο προς τις κάλπες η ηγεσία της ΝΔ, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα τα εκβιαστικά διλήμματα και τις συκοφαντίες κατά των ταξικών - λαϊκών αγώνων, αλλά και πλειοδοτώντας στο κυνήγι των μεταναστών.
Το στόχο αυτό εξυπηρετούσε η επίσκεψη του Α. Σαμαρά σε Ισπανία και Πορτογαλία και οι συναντήσεις που είχε με τους ομοϊδεάτες του πρωθυπουργούς, με τους οποίους συμπλέει πλήρως στην απαρέγκλιτη εφαρμογή άγριων μέτρων, που συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης, για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.
Σε αυτό το πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μ. Ραχόι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να υπάρξουν μέτρα ανάκαμψης, ανάπτυξης των οικονομικών, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη», αλλά και παραπέρα συντονισμός «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που πρέπει να παταχθεί».
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει να μιλάει για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόσει μετά τις εκλογές μια νέα κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, επιλέγοντας αντ' αυτού την τακτική της τρομοκράτησης και των εκβιαστικών διλημμάτων. «Ευρώπη ή τρίτος κόσμος. Ευρώ ή δραχμή. Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών, τρίτος δρόμος, με εναλλακτικές αποκλίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει», αποφάνθηκε ο Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας».
Τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ μιλάνε ευθαρσώς για τα νέα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια, ως κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Ταυτόχρονα, προσπαθούν μάταια να κρύψουν ότι έχουν αποδεχθεί τη δραστική μείωση των μισθών στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, συμφωνώντας με τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή μας που δείχνουν ότι δεν είμαστε ένας ευνοϊκός προορισμός επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Φλας») ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γ. Μηταράκης, επιλέγοντας ωστόσο να αναδείξει μόνο το σκέλος της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη, στο «10% έως 15%».
Δεδομένη θεωρείται από τους βουλευτές της ΝΔ και η μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. «Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα σεβαστούμε τις επιταγές του Συντάγματος (που) λένε ότι το πρώτο κόμμα (...) παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και διερευνά τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά (στη ΝΕΤ) ο Κυρ. Μητσοτάκης. Χτες, τέλος, η ΝΔ ανακοίνωσε την απόφασή της να μη λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα του κόμματος σε καμία πόλη και οι ανάγκες να καλυφθούν από τα υφιστάμενα γραφεία των οργανώσεων του κόμματος.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου