ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ

 

Ο λαός έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω!

Εκδήλωση την Κυριακή στο Περτούλι Τρικάλων από την ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ


Από την εκδήλωση στο Περτούλι. Στο βήμα η Ε. Κοτούπα
Με εκδήλωση που οργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και τα παραρτήματα Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στην οποία έσμιξαν η συγκίνηση και η περηφάνια για το παρελθόν, με την πίστη και την αισιοδοξία για το μέλλον, τιμήθηκαν τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Στην εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στα περτουλιώτικα λιβάδια, μπροστά στο μνημείο που πριν από τρία χρόνια έστησε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του ηρωικού ΕΛΑΣ, με τη συμμετοχή αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, κομμουνιστών και μελών της ΚΝΕ, καθώς και πολλών φίλων και οπαδών του Κόμματος από ολόκληρη τη Θεσσαλία, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο δήμαρχος Πύλης Τρικάλων Κ. Κουφογάζος και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε με τραγούδια της Αντίστασης από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ μέλη της ΚΝΕ (Χριστίνα Γρηγορίου, Γεωργία Καπέτη, Κατερίνα Κελεπούρη) διάβασαν κείμενα για το Ιστορικό της δράσης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και απήγγειλαν ποιήματα του Γ. Ρίτσου και του Μπ. Μπρεχτ. Στο χαιρετισμό του, ο Β. Φυτσιλής, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αφού αναφέρθηκε στο έπος της Εθνικής Αντίστασης που, όπως τόνισε, «είναι δημιούργημα και έργο του ΚΚΕ», κατέληξε λέγοντας:


«Σήμερα που οι συνασπισμένες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, τα σκυλόψαρα της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας που, με αιχμή του δόρατος την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με εξοντωτικά φορομπηχτικά μέτρα, έχουν φτάσει τα φτωχά και μεσαία στρώματα του λαού μας στην απελπισία και την απόγνωση, εμείς οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αφήνουμε υποθήκη και εντολή στα παιδιά και τα εγγόνια μας, στα αγόρια και τα κορίτσια της ΚΝΕ, σε όλους τους νέους της πατρίδας μας: Να παίρνετε έμπνευση και δύναμη από το παράδειγμα της ηρωικής εκείνης γενιάς της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, από τη δική της πίστη και την μέχρι αυτοθυσίας αγωνιστικότητα και να συνεχίσετε τον δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα της μέχρι την τελική δικαίωση».
Παρακαταθήκη με παγκόσμια διάσταση
Μιλώντας στην εκδήλωση, η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η πάλη του ΚΚΕ στη δεκαετία '40-'49 αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά του Κόμματός μας στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς και τη μεγαλύτερη συμβολή του στη δράση του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος κατά τον 20ό αιώνα.
Από τη μεριά της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, η πάλη για την απαλλαγή από την ξένη κατοχή μπορούσε και έπρεπε να γίνει κρίκος για την ανάπτυξη επαναστατικών δυνάμεων. Ο απελευθερωτικός αγώνας ή θα συνδεόταν με την κατάκτηση - εδραίωση της εργατικής εξουσίας ή θα οδηγούσε σε εδραίωση της αστικής εξουσίας με νέους, καλύτερους ή χειρότερους όρους στη θέση της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Για την αστική τάξη το "ποιος - ποιον;" ήταν καθαρό και η επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών αυτό εξυπηρετούσε, όπως στη συνέχεια και η ανάμειξη των ΗΠΑ στους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους ήταν αναγκαία για την εγχώρια αστική τάξη, την εδραίωση της εξουσίας της και του πολιτικού της συστήματος.
Στον αντίποδα, δεν ήταν καθαρό για την εργατική τάξη και το κόμμα της ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση εξουσία σε συνθήκες ιμπεριαλισμού και ήταν λάθος η υιοθέτηση της θέσης "επαναστατική εξουσία αστικοδημοκρατικού χαρακτήρα" ή "Λαϊκή Δημοκρατική Κυβέρνηση" ή "Αντιιμπεριαλιστική Αντιμονοπωλιακή Εξουσία". Γιατί ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δεν μεσολαβεί ενδιάμεσο κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Αυτό επιβεβαιώνει, και με τραγικό τρόπο για τη χώρα μας, η ιστορική πείρα.
Είναι πρόκληση σήμερα για το διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, να μην πέσει στην παγίδα της "σωτηρίας" από τη χρεοκοπία, γιατί αυτή είναι σωτηρία για το κεφάλαιο και χρεοκοπία της εργατικής τάξης και του λαού. Μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορεί να γλιτώσει ο λαός από τα καπιταλιστικά αδιέξοδα και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Μόνο με Λαϊκή Εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής μπορούν ν' αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας σε όφελος του λαού, με εθνικό σχεδιασμό και κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με διαγραφή του χρέους. Σήμερα είναι ώριμο ο λαός να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της κοινωνικής συμμαχίας, του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, που θα θέσει το ζήτημα της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της».




Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μάλι Μάδι

Εγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου που έστησε η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ


Από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Μάλι - Μάδι
Εκδήλωση για τη μεγάλη μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι - Μάδι Καστοριάς, στις 10-13 Σεπτέμβρη 1948, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, κάτω από το ύψωμα της Κοστενίτσας, έξω από την Ιεροπηγή Καστοριάς. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που τοποθέτησε η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τιμώντας την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ και τις μεγάλες νίκες του στο Μάλι - Μάδι. Το πρώτο μνημείο, που τοποθετήθηκε και πάλι στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης του Κόμματος, το 1998, το κατέστρεψαν.
Τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου έκαναν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος και ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Το ιστορικό της νίκης του ΔΣΕ στο Μάλι - Μάδι παρουσίασε η Ελένη Γκόγκου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Μετά τη μεγάλη μάχη του Γράμμου, το καλοκαίρι του 1948, ο αστικός στρατός επιδίωξε την ταχύτερη συντριβή των δυνάμεων του ΔΣΕ, που με τον επιθετικό ελιγμό, τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου 1948, πέρασαν στην περιοχή του Βίτσι. Γι' αυτό το σκοπό συγκέντρωσε μεγάλες δυνάμεις, καθώς και όλα τα πολεμικά μέσα που είχε στη διάθεσή του, αεροπορία, πυροβολικό, άρματα μάχης. Πίστευε ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα νικημένο και διαλυμένο ΔΣΕ τα υπολείμματα του οποίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «διέρρευσαν στο Βίτσι».
Με τη συμμετοχή των Αμερικανών και Αγγλων ιμπεριαλιστών και υπό την εποπτεία του υπερστρατηγού Βαν Φλιτ, καταρτίσθηκε το επιθετικό σχέδιο που είχε στόχο να εξοντώσει τις δυνάμεις του ΔΣΕ στο Βίτσι. Ο ΔΣΕ απέκρουσε την επίθεση και με τη μεγαλειώδη αντεπίθεση στο Μάλι - Μάδι νίκησε.
Στην ομιλία του ο Κ. Σταμπολίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εχει αποδειχθεί ότι πράξεις που συνδέονται με την πάλη των λαϊκών μαζών απέναντι στο ζυγό της τυραννίας παραμένουν ζωντανά διδάγματα στη μνήμη των λαών και γίνονται κινητήρια δύναμη για νέες, μεγάλες ηρωικές πράξεις. Οι νικηφόρες μάχες στο Μάλι - Μάδι αποτελούν παρακαταθήκη για τον αγώνα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νέας γενιάς για κοινωνική απελευθέρωση, για τη Λαϊκή Εξουσία».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου