ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ


Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «Μέτρα προστασίας για τους άνεργους». Λόγω απουσίας του Γ. Παπανδρέου στο εξωτερικό, στην Ερώτηση απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος υπερασπίστηκε με σθένος τα προγράμματα των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», μέσω των οποίων οι αστικές κυβερνήσεις συγκαλύπτουν την ανεργία και πριμοδοτούν το κεφάλαιο με ζεστό χρήμα και φτηνούς εργάτες. Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε άμεση εφαρμογή των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ και το κόστος να βαρύνει την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ προτείνει για τους άνεργους απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά, πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κάλυψη από το κράτος 100%, μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες, επίδομα 1.100 ευρώ σε όλους τους ανέργους, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος, το επίδομα ανεργίας να δίνεται για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων, επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του, καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν κάνουμε πίσω από την ουσιατική προστασία των ανέργων
Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την παρουσίαση της Επίκαιρης Ερώτησης για τα μέτρα προστασίας των ανέργων
Από τη συζήτηση χτες της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Eurokinissi
Παρουσιάζοντας και αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:
«
Κύριε Υπουργέ, στο ζήτημα που τίθεται επανειλημμένως, "τι προέχει; η ενίσχυση της απασχόλησης ή η ενίσχυση των ανέργων", απαντώντας εσείς, βεβαίως, με ενίσχυση βασικά της απασχόλησης και με ασπιρίνες για τους ανέργους, εμείς σήμερα, στις δεδομένες συνθήκες που ζούμε, απαντάμε: Αποφασιστική ενίσχυση των ανέργων.
Και αυτό γιατί η κατάργηση της ανεργίας - διότι λογικά μία κυβέρνηση αυτό πρέπει να θέλει, την κατάργηση της ανεργίας - λύνεται με την πλήρη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος των αναγκών των εργαζομένων και όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Λύνεται με σύγχρονα, δωρεάν συστήματα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, με εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων. Λύνεται με μια σειρά από μέτρα που έχουν σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, διακοπές κλπ.
Η στρατηγική που ακολουθείται, προ κρίσης και με την κρίση στο όνομα της ανάκαμψης, είναι τέτοια που όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τη μείωση της ανεργίας, αλλά προϋποθέτει τη μαζική ανεργία των εργαζομένων και συμπληρωματικά προϋποθέτει ένα καθεστώς μερικής ανεργίας για χιλιάδες άλλους. Εμείς πιστεύουμε ότι οι καθαρά άνεργοι σήμερα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο - μπορεί να είναι και πολύ παραπάνω. Διότι εσείς δεν συμπεριλαμβάνετε στην ανεργία τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που οδηγούνται στην ανεργία για τους γνωστούς λόγους της πολιτικής σας και της γενικότερης πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Επομένως, εμείς, χωρίς να παραιτούμαστε, βεβαίως, από την πάλη για μια πολιτική ανάπτυξης που καταργεί την ανεργία, σήμερα δίνουμε βάρος στην υπεράσπιση των ανέργων, ξεκαθαρίζοντας το εξής: Εχουμε κάνει 18 συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν κάνουμε πίσω σε αυτές. Αν θέλετε, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Οι προτάσεις μας αναφέρονται στους καθαρά ανέργους, αλλά και στους "ημιανέργους".
Θα ήθελα να πω μια κουβέντα ακόμη. Υποσχεθήκατε 3 δισ. στην εργοδοσία μέσω του ΕΣΠΑ. Δεύτερον, το 67% των εσόδων του ΟΑΕΔ το 2010 ήταν από τους εργαζόμενους και απέδωσε στους εργαζόμενους με επιδόματα το 37%. Η κυβέρνηση, το κράτος έδωσε με κοινοτικά ποσά το 20%. Αρα, η συνεισφορά των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτά συνεχώς αναθεωρούνται. Ερχεστε τώρα να αφαιρέσετε 30% από τα εισοδήματα των εργαζομένων το 2011 έως το 2013 πάλι για να ενισχύσετε την απασχόληση, όπως λέτε, δηλαδή την εργοδοσία. Δηλαδή, τσάμπα χρήμα για φθηνούς εργαζόμενους.
Θα μεγαλώσει κι άλλο η ανεργία
Ξεκαθαρίζουμε ότι η ανεργία θα ανέβει, διότι η ανάπτυξη που ακολουθείται, για ορισμένες επιχειρήσεις, σε ορισμένους κλάδους, άναρχη, ανισόμετρη, μπορεί να δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά αυτές που θα χάνονται είναι πολλαπλάσιες.
Από αυτήν άποψη, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αύξηση της ανεργίας, πολύ δε περισσότερο με τη χρεοκοπία που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου για την Ελλάδα, όπου ήταν στο ποσοστό του 20%. Και επίκειται πιο ολοκληρωμένη και βαθύτερη χρεοκοπία που θα πολλαπλασιάσει την ανεργία, καθώς μια επιχείρηση θα δυναμώνει και δέκα επιχειρήσεις θα κλείνουν. Μια επιχείρηση θα δημιουργείται με ελάχιστο προσωπικό και οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πετιούνται στο δρόμο. Από αυτήν την άποψη, εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στην προστασία των ανέργων και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό, όχι με την ομιλία μας μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως με τη δράση μας στο λαό.
Οι επιδοτήσεις που δίνετε στους επιχειρηματίες, τα διάφορα κουπόνια κατάρτισης, η κοινωνική οικονομία, τα τοπικά προγράμματα, τα προγράμματα επανένταξης είναι προγράμματα που το πολύ-πολύ να αγγίζουν 100.000 ανέργους σε βάθος πενταετίας.
Αυτά όλα είναι στάχτη στα μάτια των ανέργων, ενώ δημιουργείτε εκατοντάδες χιλιάδες ομήρους, όχι πια με τους συμβασιούχους, όπως ήταν παλιά στο Δημόσιο, αλλά μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των διάφορων ινστιτούτων των συνδικάτων και των - υποτίθεται - κοινωνικών οργανώσεων επιχειρηματιών, όπου πια θα έχουμε μια νέα στρατιά ομήρων με μια ομηρία που δεν θα μπορείτε να παρακολουθείτε ούτε μέσω της Βουλής. Διότι, αυτή η ομηρία θα είναι κατά επιχείρηση, θα είναι με έναν τέτοιο τρόπο που, βεβαίως, όποιος δεν θέλει μπορεί να μην τη βλέπει. Εμείς επειδή θέλουμε να τη δούμε, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να αναδείξουμε τα οξυμένα προβλήματά τους.
Τέλος, θεωρούμε ότι οι άνεργοι δεν οφείλουν να πληρώνουν τίποτα και, μάλιστα, οι οικογένειες που έχουν δύο ανέργους και μικρά παιδιά. Εδώ, το πρώτο που συζητάμε είναι από τι θα απαλλαγούν».
Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία
Η τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά την απάντηση του αρμόδιου υπουργού
Μετά την απάντηση του Γ. Κουτρουμάνη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:
«
Κύριε υπουργέ, εσείς ξεκινάτε από την εξής παραδοχή, όχι ως πρόσωπο αλλά γενικότερα ως εκφραστής μίας συγκεκριμένης πολιτικής: Οτι ο εργαζόμενος είναι για τον επιχειρηματία κόστος και προσπαθείτε να πάρετε μέτρα για να αμβλύνετε αυτό, ενώ η αμοιβή του εργαζόμενου, όπως ξέρετε, είναι πολύ κατώτερη από την προσφορά του και στον τομέα της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής και στον τομέα του εμπορίου και γενικά στις υπηρεσίες. Είναι εισόδημα ο εργαζόμενος για τον επιχειρηματία και δεν είναι κόστος.
Δεύτερον, η ανεργία και οι ημιάνεργοι, αυτοί που προσλαμβάνονται για πέντε μήνες με 450, 580, 600 ευρώ, έχουν χρησιμοποιηθεί και θα χρησιμοποιηθούν ακόμη περισσότερο για να ρίξουν ακόμη πιο κάτω τους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις και αυτών που εργάζονται ή δεν απειλούνται άμεσα να απολυθούν. Από αυτή την άποψη, είναι ένα κλειδί για εσάς η ανεργία και γι' αυτό κάνετε αυτά τα προγράμματα. Διότι έχεις επιχειρήσεις, έχεις τομείς που έχεις έξι είδη μορφών απασχόλησης. Τα προγράμματα, λοιπόν, που κάνετε για τους ανέργους είναι στάχτη στα μάτια. Δεν μπορείτε να κάνετε και διαφορετικά. Δεν είναι από καμία κοινωνική συνείδηση ή υπέρ των εργαζομένων. Είναι ένα όπλο δικό σας για να χτυπήσετε συνολικά τα εργατικά δικαιώματα.
Πού πάει το πράγμα μας απασχολεί. Εμείς δεν μιλάμε μόνο για το τι ήταν χθες και το τι είναι σήμερα. Δεν θα σταθώ στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων, τι έγινε και πώς έγινε με την τρόικα, γιατί αυτό έχει και το στοιχείο της πραγματικότητας, έχει και το στοιχείο του θεάτρου. Ολα τα πράγματα δείχνουν ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωζώνη αργεί. Θα είναι εξαιρετικά αναιμική και παγκόσμια. Αυτός είναι ο καπιταλισμός προς τα εμπρός. Θα συνοδεύεται από υψηλή ανεργία και πληθωρισμό. Αυτό θα γίνει παντού. Βεβαίως αυτό δεν είναι λόγος να το δεχθούμε στην Ελλάδα, να το δεχθεί ο λαός, όπως δεν πρέπει να το δεχθούν οι λαοί παντού.
Επίσης, όλα τα πράγματα δείχνουν ότι πριν έρθει η πολυπόθητη για εσάς ανάκαμψη κερδών - που δεν θα καταργήσει την ανεργία, την ημιανεργία κ.λπ., και τα διάφορα κουπόνια που θα δίνονται στην εργοδοσία για να απασχολούν ημιάνεργους - μπορεί να χτυπήσει νέος κύκλος κρίσης.
Περιστολή επιδομάτων και όξυνση της ανεργίας
Επομένως εμείς, μέσα στις συνθήκες που ζούμε, είμαστε υποχρεωμένοι - με συγχωρείτε για τη φράση που θα σας πω, έχει πολιτικό περιεχόμενο - να σας πούμε "κόψτε το λαιμό σας, ενισχύστε τους ανέργους". Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε τη θέση μας για τους ανέργους, τις οικογένειές τους, σε συνδυασμό με τα ελλείμματα και τα χρέη, γιατί δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και δεν τα δημιούργησαν οι άνεργοι. Ο ΟΑΕΔ δεν έγινε προβληματικός από αυτούς. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με αυτό το πράγμα και δεν θα αφήσουμε να συμβιβαστούν οι ίδιοι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους. Διότι τα πράγματα οδηγούνται εκεί. Δεν είναι η περίοδος του '50 - ούτε το θέλαμε βέβαια αυτό - και του '60, με τη μαζική μετανάστευση. Και σήμερα αυτοί που μπορούν να μεταναστεύσουν είναι αυτοί που έχουν μερικά πτυχία για να πάνε σαν φθηνό επιστημονικό δυναμικό στις άλλες χώρες, περιορισμένα κ.λπ.
Επομένως το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Είναι και οι ξένοι, οι μετανάστες, που έχουν και αυτοί δικαιώματα στην Ελλάδα και είναι άνεργοι. Μη μου πείτε ότι είναι 1.000.000 οι άνεργοι και 16,2%. Εμείς ζητάμε μέτρα για τους ανέργους που πρέπει να επεκταθούν παντού και να ισχύουν για όσο διάστημα είναι άνεργοι, όχι για ένα χρόνο κ.λπ.
Τέλος, ακούγεται ότι θα πάμε για περιστολή των επιδομάτων ανεργίας. Ενας τρόπος είναι με τα λεγόμενα κριτήρια. Ενας άνεργος απέκτησε κατά τη διάρκεια της εργασίας του ένα σπίτι. Το σπίτι δε γίνεται κομματάκια να τρώγεται. Αυτό θεωρείται τεκμήριο για να μην πάρει επίδομα ανεργίας ή να πάρει μειωμένο. Δεν μπορεί να είναι ληξιπρόθεσμα τα επιδόματα ανεργίας. Εμείς βεβαίως όταν λέμε 1.120 ευρώ, εννοούμε με άλλο κατώτατο μισθό 1.400 ευρώ ή 1.500 ευρώ μεικτά. Δεν μπορεί να ζήσει ο άνεργος επειδή έχει ένα σπίτι και επειδή έχει ένα αυτοκίνητο. Για να το πουλήσει τώρα, αν το πήρε 10.000 ευρώ, θα πάρει 1.000 ευρώ και αν.
Επομένως, αντιμετωπίζουμε και περιστολή αυτών που δίνονται και όξυνση της ανεργίας. Με τα χρήματα που δίνετε, απαλλάσσετε τους επιχειρηματίες από εργοδοτικές εισφορές. Να πληρώσουν οι επιχειρηματίες. Βεβαίως δε θέλετε να βάλετε μέτρα σε αυτούς γιατί αυτό αντίκειται στις βασικές και ιδεολογικές σας αρχές, αλλά και στις βασικές επιλογές σας, στρατηγικές και επιλογές στα πλαίσια της ΕΕ. Για εμάς, λοιπόν, το ζήτημα της ανεργίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο βεβαίως πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι άνεργοι μαζί με τους εργαζόμενους και όχι ξεχωριστά και με συντεχνιακές αντιπαραθέσεις οι μεν προς τους δε».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει τους μεγαλοεργοδότες στο όνομα της ανεργίας
Τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και τα άλλα φιλοεργοδοτικά μέτρα, υπερασπίστηκε ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας στην Ερώτηση
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι με τη λήξη της τουριστικής περιόδου περίπου 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι θα είναι σε έναν ή δύο μήνες στο ταμείο ανεργίας, για να προστεθούν στους περίπου 200.000 ανέργους που σήμερα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και στις 800.000 που είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
Κατά τον Γ. Κουτρουμάνη, σήμερα η ανεργία είναι στο 16,5% και, όπως ισχυρίστηκε, θα ήταν 20% εάν η κυβέρνηση δεν είχε πάρει εδώ και ένα χρόνο τα μέτρα που εφάρμοσε και θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 20% μέχρι το τέλος του χρόνου, «εάν δεν ενεργοποιήσουμε μέτρα προς την κατεύθυνση ανάσχεσης της ανεργίας». Ομολογεί, δηλαδή, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κουκουλώνουν το τεράστιο ζήτημα της ανεργίας και δεν το αντιμετωπίζουν, όπως θριαμβολογεί η κυβέρνηση.
Με τα μέχρι τώρα προγράμματα, συνέχισε, που έχουν υλοποιηθεί κυρίως από τον ΟΑΕΔ, έχει εξασφαλιστεί η διατήρηση 298.000 θέσεων εργασίας, η ένταξη 71.600 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες «ευκαιρίες επιχειρηματικότητας», ενώ, όπως είπε, υπήρξε πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού για 53.900 θέσεις εργασίας για το 2010. Ολα αυτά, κατά τον υπουργό, είναι «προγράμματα που αντιμετωπίζουν την ανεργία, είναι προγράμματα - ανάχωμα και ανακούφισης των ανέργων» και αποτελούν «ενεργητικές πολιτικές».
Ο Γ. Κουτρουμάνης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προστατεύει τους ανέργους «για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για περίθαλψη, προστατεύουμε τους περιστασιακά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει πολύ λίγες μέρες ασφάλισης» ενώ, όπως είπε, βελτιώνονται «οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος για τους μακροχρόνια άνεργους και το έχουμε κάνει μέσα από την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων».
Πρόκειται για ωμή κοροϊδία στους άνεργους, αν αναλογιστεί κανείς ότι το επίδομα πείνας των 450 περίπου ευρώ καταβάλλεται σήμερα σε λιγότερους από το 1/3 των καταγεγραμμένων και η επίσημη κατεύθυνση κυβέρνησης - ΕΕ είναι να αυστηροποιηθούν κι άλλο οι προϋποθέσεις για την καταβολή του. Οσο για τα ένσημα που απαιτούνται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να τα επαναφέρει στα 50 (από 80 που προέβλεπε ο νόμος Πετραλιά) και μάλιστα μόνο για φέτος, διατηρώντας ταυτόχρονα ακέραιο το αντιασφαλιστικό πλέγμα σε βάρος εργαζομένων και ανέργων, που κάθε μέρα χειροτερεύει.
Λεφτά υπάρχουν μόνο για το κεφάλαιο
Κατά τον υπουργό, τα χρήματα από τα προγράμματα της κυβέρνησης «δεν διατίθενται για τις επιχειρήσεις, αλλά για να ενισχύσουμε τους ανέργους», αφού, όπως είπε, «αλλάζουμε την πρακτική του ΟΑΕΔ που ήταν ένας φορέας παθητικών πολιτικών για να μετατρέψουμε αυτόν τον φορέα σε φορέα ενεργητικών πολιτικών, προκειμένου αντί να πληρώνουμε επίδομα ανεργίας να έχουμε στη θέση αυτή έναν εργαζόμενο».
Ο Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει προγράμματα stage στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα υλοποιεί ένα πρόγραμμα που «προβλέπει αμοιβή 625 ευρώ, που είναι ουσιαστικά το καθαρό ποσό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη». Στην παρατήρηση της Αλ. Παπαρήγα ότι πρόκειται για πέντε μήνες απασχόλησης, καυχήθηκε ότι υπάρχουν «διάφορα προγράμματα» και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνοντας το βραχύχρονο χαρακτήρα τους, αλλά και τους μισθούς πείνας που έχει κατοχυρώσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε πρακτικές του παρελθόντος με τις οποίες επιχορηγούνταν επιχειρήσεις για να βάλει ο επιχειρηματίας χρήματα στη τσέπη του και να αφήσει την επόμενη μέρα ανέργους, κλείνοντας την επιχείρησή του», ενώ είπε ότι ο ΟΑΕΔ πλήρωνε πριν από δύο - τρία χρόνια 1,2 δισ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας, ενώ σήμερα το ποσό αυτό ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κριτήριο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία ή με βάση το εισόδημα για να στερήσει από τον άνεργο το επίδομα» και είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην παίρνει επίδομα ένας άνεργος «εάν έχει ένα σπίτι ή αν η σύζυγός του εργάζεται», κρύβοντας ότι αυτό προβλέπουν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση.
Σχετικά με τα προγράμματα, όπως «η κοινωφελής εργασία, τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα και η εργασία με αυτεπιστασία στους δήμους», περιορίστηκε σκόπιμα στο ζήτημα της διαφάνειας, λέγοντας ότι κανένα από αυτά δε θα προχωρήσει εάν «δεν διασφαλιστεί απόλυτα η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων και η πλήρης διαφάνεια» και από χθες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα ονόματα όλων των μελών των ΔΣ των «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεων που έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στα παραπάνω προγράμματα».
Ολες οι προσλήψεις, είπε, σε αυτά τα προγράμματα «θα γίνουν με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ», ενώ, όπως ανέφερε, προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ένα καινούριο πρόγραμμα κατάρτισης με «βάουτσερ» (κουπόνι), έτσι ώστε ο εργαζόμενος «να επιλέγει μέσα από πιστοποιημένους φορείς αυτόν που εκείνος θέλει για να κάνει την κατάρτισή του και αναμένουμε να έχουμε 200.000 ωφελημένους».
Ληστεύουν τα Ταμεία
Ο Γ. Κουτρουμάνης υπερασπίστηκε, τέλος, τις νέες χαριστικές ρυθμίσεις που έκανε το ΙΚΑ για τις οφειλές των εργοδοτών, λέγοντας ότι έφερε πολύ καλά αποτελέσματα, αφού «προσήλθε η μία στις δύο ενεργές επιχειρήσεις να ρυθμίσει τις οφειλές τους».
Πρόκειται για πρόκληση πρώτου μεγέθους, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει την τεράστια εισφοροδιαφυγή από τους ιδιώτες και τα επιπλέον προβλήματα που γεννούν για τα Ταμεία οι χαριστικές ρυθμίσεις. Ο ίδιος είναι, άλλωστε, που στις 21 Ιούλη παρουσίασε στοιχεία στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία 437 επιχειρήσεις οφείλουν στο ΙΚΑ ποσά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, με το συνολικό ποσό οφειλής να αντιστοιχεί στα 1,882 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 1/3 της συνολικής οφειλής προς το ΙΚΑ αντιστοιχεί σε αυτές τις 437 επιχειρήσεις.
Ακόμα, οι επιχειρήσεις που οφείλουν οποιοδήποτε ποσό στο ΙΚΑ ανέρχονται στις 299.000. Μερικές από αυτές έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα, αφού, όπως ομολόγησε ο υπουργός, «το σύνηθες φαινόμενο είναι να γίνεται μια ρύθμιση να πληρώνει κάποιος δύο - τρεις δόσεις για να εξασφαλίζει ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια να σταματάει να πληρώνει». Το ποσό που οφείλουν στο ΙΚΑ οι 299.000 επιχειρήσεις είναι 6,15 δισ. ευρώ.
Στην ίδια ενημέρωση της Βουλής, ο υπουργός είχε πει ότι σήμερα «είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους» και ανέφερε ότι με βάση τις «αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις» το 85% των επιχειρήσεων πληρώνει και το υπόλοιπο 15% καθυστερεί ή δεν καταβάλλει καθόλου τις εισφορές. Εάν όμως, συνέχισε, υπολογιστούν και οι επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν περιοδική αναλυτική δήλωση, τότε «η εισπραξιμότητα θα κατέβει πολύ χαμηλότερα, γύρω στο 70%».
Οπως είπε τότε ο Γ. Κουτρουμάνης, οι οφειλές χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και συνολικά σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα περίπου 13 δισ. ευρώ και από αυτά τα 2,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και τα υπόλοιπα στα άλλα Ταμεία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου