ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙ ΣΗΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Με προπαγάνδα και μέτρα ενάντια στο λαό

Πανηγυρίζουν για τις αλλεπάλληλες ανατροπές και κλιμακώνουν τα σενάρια για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ


Οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία φέρνουν στο τραπέζι διάφορα σενάρια για το μέλλον του ευρώ και της Ευρωζώνης
Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό να σκύψει το κεφάλι στα κλιμακούμενα μέτρα, ενώ, ταυτόχρονα, όλο και πιο καθαρά, διατυπώνονται σενάρια για ελληνική χρεοκοπία και εμφανίζονται σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία καλωσορίζει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, να τα χαρακτηρίζει «θετικά» και «προς τη σωστή κατεύθυνση» και τον Ευρωενωσιακό επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, να εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει πλήρως τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και τα επόμενα χρόνια καθώς και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σταθεροποίησης για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι «η βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί μόνο προς αυτούς που κάνουν όλες τις προσπάθειες για να βάλουν το σπίτι τους σε τάξη». Αντίστοιχα, η Α. Μέρκελ τόνισε: «Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η χορήγηση των δανείων εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της», ενώ η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, ξεκαθάρισε για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης:
«Το σχέδιο έχει δύο όψεις: Παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα με εγγυήσεις, αλλά και ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης. Διαθέτουν ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πρόγραμμα μείωσης των δαπανών, πρόγραμμα αύξησης των φορολογικών εσόδων. Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, σε αντίθετη περίπτωση σταματάμε να της δανείζουμε».
Στο φόντο ισχυρών αντιθέσεων για τον επιμερισμό της ζημιάς από την κρίση, όλο και πιο επίσημα μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σκιαγραφώντας τις επιδιώξεις ορισμένων μερίδων της πλουτοκρατίας που ενδιαφέρονται για ένα ισχυρό ευρώ, ανεξάρτητα από το πόσα κράτη - μέλη μετέχουν στην Ευρωζώνη.
Σενάρια και συγκρούσεις
Χτες, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε άρθρο του στη γερμανική «Die Welt» δήλωσε ότι «χωρίς αμφιβολία, βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με δύσκολες προκλήσεις (...) Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι θα καταστήσουμε προϋπόθεση για τη σχεδιασμένη βοήθεια τη δέσμευση της ίδιας για μεταρρυθμίσεις. Βασικά, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν υπάρχει καμία απαγορευμένη σκέψη βραχυπρόθεσμα. Αυτό περιλαμβάνει, αν είναι απαραίτητο, μία ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία».
Ο ίδιος ζητάει να καταστεί εφικτή η συντεταγμένη πτώχευση ως έσχατο βήμα με στόχο «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων» και, παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις: «Αν προκύπτουν παραβιάσεις, πρέπει να υπάρχουν ισχυροί περιορισμοί, όπως η υπό όρους εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων και, αν οι παραβιάσεις συνεχίζονται, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού ως προς την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο Συμβούλιο υπουργών».
Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο αν το ενιαίο νόμισμα είχε ένα «εργαλείο» για μια ελεγχόμενη χρεοκοπία ενός κράτους - μέλους. Ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των πέντε Γερμανών «σοφών» για την οικονομία, εκτιμά ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιούλη δεν είναι αρκετές για να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, καθώς ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% είναι αναγκαίο για το ελληνικό χρέος. Ο ίδιος εκτιμά ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012 και ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την Ελλάδα.
Σε αυτό το κλίμα, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σημειώνει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας, είτε με παραμονή στο ευρώ είτε με επιστροφή στη δραχμή. «Φαίνεται ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία», δήλωσε ο Ζακ Καϊγιού, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Royal Bank of Scotland, διευκρινίζοντας ότι «η Γερμανία μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση αλλά ίσως προετοιμάζονται κι άλλες χώρες».
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέο Αλταφάζ, ξεκαθάρισε ότι «η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο που να περιλαμβάνει τη χρεοκοπία της Ελλάδας». Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρονται να δηλώνουν στο πρακτορείο «Dow Jones Newswires» ότι «οι πιέσεις προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί από όλες τις πλευρές καθώς έχει επανειλημμένα αποτύχει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Ωστόσο δεν υπάρχει πραγματική συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδο από την Ευρωζώνη, τουλάχιστον όχι ακόμα. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πραγματικό σοκ για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία».
Αντεγκλήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης
Ενδεικτικές των ασίγαστων ανταγωνισμών είναι και οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που εκφράζονται από Γερμανούς αστούς πολιτικούς σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ Βόλκερ Μπούφι δήλωσε ότι «αν δεν πετύχουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει περικοπές και μεταρρυθμίσεις, πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, αν πράγματι μας χρειάζονται νέοι κανόνες, που θα καταστήσουν δυνατή την έξοδο ενός μέλους από την Ευρωζώνη».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Α. Μέρκελ, σημείωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι η βοήθεια και η υπευθυνότητα να λειτουργούν. Αλλά εάν αυτό δεν επιτυγχάνεται, εάν οι Ελληνες παρ' όλες τις προσπάθειες δεν τα καταφέρνουν, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείει κανείς αυτή τη σκέψη», δηλαδή για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο γγ των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντερ, σημείωσε ότι «ως τελευταία συνέπεια δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι οι Ελληνες θα θελήσουν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη». Αντίθετα, η Γκέρντα Χάσελφελντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει η νομική βάση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Από την πλευρά του ο γγ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια, εκτίμησε ότι «καμία χώρα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ. Περισσότερες χώρες θα ενταχθούν στο ευρώ». Ακόμα, ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Γαλλίας, Ερίκ Μπεσόν, εκτίμησε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα», ώστε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγέ, ξεκαθάρισε ότι «όποιο κι αν είναι το ελληνικό σενάριο και όποιες προβλέψεις κι αν υιοθετηθούν, οι γαλλικές τράπεζες έχουν τα μέσα για να αντεπεξέλθουν (...) Οι γαλλικές τράπεζες δεν έχουν ούτε ανησυχίες ρευστότητας ούτε πρόβλημα φερεγγυότητας».
Θέλουν θωράκιση της πλουτοκρατίας
Σε αυτό το κλίμα, οι εκπρόσωποι της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης επεξεργάζονται το σχέδιο για την προώθηση της «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν «φάρμακο» για την καπιταλιστική κρίση. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Μεγ. Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, επισήμανε πως «είναι στα χαρτιά ότι μπορεί να προταθεί μία αλλαγή της Συνθήκης (...) Θα αφορά την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, την περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής ενοποίησης. Εχω πει ότι είναι αμείλικτη η λογική της μετάβασης από τη νομισματική στη δημοσιονομική ένωση και η σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας».
Στην ανάγκη αλλαγής της ευρωσυνθήκης αναφέρεται και η Α. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «δεν προσφέρει αποτελεσματική θεμελίωση» για την Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα και τονίζοντας: «Το κοινό νόμισμα μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν υπάρξει περαιτέρω ενοποίηση και περισσότερη υπευθυνότητα».
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της ΕΕ ξεσπούν νέες αντεγκλήσεις, αυτή τη φορά με αφορμή την εισήγηση της Κομισιόν τον περασμένο Ιούνη για τον προϋπολογισμό 2014 - 2020, που προέβλεπε αύξηση 5% στις δαπάνες της ΕΕ από τον προηγούμενο επταετή κύκλο. Υπουργοί Οικονομικών από εννέα κράτη - μέλη της ΕΕ (Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία) συναντήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναμένεται να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση.
Το Πρακτορείο, που υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια του σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, σημειώνει ότι οι υπουργοί εκτιμούν πως «οι συνολικές δαπάνες για την περίοδο 2014 - 2020 χρειάζεται να είναι σημαντικά χαμηλότερες» και «δεν μπορούν να εξαιρούνται από τις προσπάθειες των κρατών - μελών» να περιστείλουν τις δικές τους δαπάνες και να «στηρίξουν την Ευρώπη (...) Απαιτείται να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη και να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική. Πρέπει να ξοδεύουμε καλύτερα, όχι περισσότερα».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι γερμανικοί «Financial Times» κάνουν λόγο για πιθανή αποχώρηση του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, από την προεδρία του Γιούρογκρουπ, σε μια προσπάθεια ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Focus», φαβορί για τη διαδοχή του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Γιούρογκρουπ το Γενάρη του 2012 θεωρείται ο Β. Σόιμπλε. Το δημοσίευμα έρχεται στον απόηχο της παραίτησης του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, και της φημολογούμενης διαδοχής του από τον επίσης Γερμανό σημερινό υφυπουργό Οικονομικών, Γκέοργκ Ασμουσεν.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου