ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τη Δευτέρα τα σχολεία ανοίγουν χωρίς βιβλία με κενά εκπαιδευτικών και προβλήματα στη μεταφορά

Με φωτοτυπίες αντί για βιβλία θα γεμίσουν φέτος οι τσάντες των μαθητών...
Το σχολείο της «αγοράς» θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές απ' τη Δευτέρα. Οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να εισβάλουν στα σχολεία, ενώ οι εκπαιδευτική διαδικασία είναι υπό διάλυση. Το μάθημα θα γίνεται, στις περισσότερες τάξεις, χωρίς βιβλία, αλλά με φωτοτυπίες, ίντερνετ και DVD. Παράλληλα, προβλέπονται πολλά κενά εκπαιδευτικών και προβλήματα στη μεταφορά.

Τη Δευτέρα στα σχολεία από βιβλία θα υπάρχει μόλις το 20% των τίτλων και μόλις στο 60% των σχολείων, ενώ στην Αθήνα προβλέπεται να είναι μικρότερο το ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου του Προσωπικού το ΟΕΔΒ. Οι γονείς, στην ουσία, αναγκάζονται να πληρώσουν απ' την τσέπη τους, εκτοξεύοντας το κόστος της «δωρεάν» Παιδείας. Μάλιστα, το υπουργείο στο σχεδιασμό του υπολογίζει και τα βιβλία που θα έχουν αγοράσει οι γονείς! Χτες ανακοίνωσε πως οι διοικητικές υπηρεσίες (διευθυντές εκπαίδευσης, σχολείων κ.ά.) θα καταγράψουν, μεταξύ άλλων, τα «βιβλία που με πρωτοβουλίες των μαθητών και των γονέων έχουν διασφαλίσει οι μαθητές για προσωπική χρήση», μέχρι την Τετάρτη!
Τα κενά των εκπαιδευτικών προβλέπεται να αυξηθούν και οι 1.000 αναπληρωτές καθηγητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και οι 1.412 προσωρινοί αναπληρωτές δάσκαλοι, που ανακοίνωσε το υπουργείο, δεν αρκούν σε καμία περίπτωση. Αν υπολογίσει κανείς τις συνταξιοδοτήσεις και τις μειωμένες προσλήψεις η κατάσταση φαίνεται πως θα είναι εκρηκτική.
Παράλληλα, οι μαθητές της επαρχίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα μεταφοράς, αφού αυτή δεν έχει εξασφαλιστεί.
Στο μεταξύ, κι ενώ τη Δευτέρα ξεκινά η σχολική χρονιά σε συνθήκες περασμένων δεκαετιών, συνεχίζεται η μεταφορά ευθυνών μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κόντρα για τη γραφειοκρατία (καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης για την προμήθεια του χαρτιού για τα βιβλία), δεν αφορά κανέναν μαθητή. Τα βιβλία έπρεπε να ήταν στα σχολεία και υπάρχει πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης.
Η υπουργός Παιδείας ρίχνει τις ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αυτό στην υπουργό. Χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, απέστειλε στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη το φάκελο που του έχει αποστείλει η Α. Διαμαντοπούλου για την υπόθεση των καθυστερήσεων στην έκδοση των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ζητά εξηγήσεις προκειμένου να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι πειθαρχικές διώξεις.



Εκρηκτική η κατάσταση και στα ειδικά σχολεία

Στη θέση οδηγών και συνοδών για τη μεταφορά των μαθητών ΑμΕΑ στα σχολεία τους ζητείται μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων!


Σοβαρά και οξυμένα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και τα παιδιά στα ειδικά σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια) μιας και οι ελλείψεις σε προσωπικό (εκπαιδευτικό - βοηθητικό) στη μεταφορά και τις κτιριακές δομές να είναι τέτοιες, που στις περισσότερες περιπτώσεις να κρίνεται αμφίβολη ακόμα και η λειτουργία των περισσότερων δομών ειδικής αγωγής, τη Δευτέρα.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των ΑμΕΑ στα σχολεία, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι θα εξασφαλίσει τις παρατάσεις για τις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις προσωπικού, η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς τα παιδιά που εγγράφηκαν φέτος για πρώτη φορά στα ειδικά σχολεία δε χωρούν στο περσινό πρόγραμμα των δρομολογίων, με αποτέλεσμα αν τη μεταφορά τους δεν αναλάβουν οι γονείς, τα παιδιά αυτά - που στην πλειοψηφία τους έχουν βαριές αναπηρίες - να μην μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο τους.
Το πόσο έτοιμο είναι το υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσει τις ανάγκες για μεταφορά των παιδιών αυτών, φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη 72 οδηγών και συνοδών ξεκίνησε μόλις στις 2 Σεπτέμβρη και δε θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος του μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλύψει προσωρινά τα «κενά» που δημιουργούνται στη μεταφορά των παιδιών, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, από Δευτέρα, στη θέση οδηγών και συνοδών να εντάξει μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (!) σε πανελλαδική κλίμακα...
Το πόσο σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν γονείς και μαθητές των ειδικών σχολείων αποδεικνύεται και στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΚ), όπου στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα κενά καλύπτουν αναπληρωτές, αφού οργανικές θέσεις σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό δεν υπάρχουν.
Το ΕΕΕΚ του Πειραιά, δεν αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία πριν από το τέλος του μήνα Σεπτέμβρη, τα ΕΕΕΚ του Αιγάλεω και Αγίου Δημητρίου αναμένεται να λειτουργήσουν με περιορισμένο πρόγραμμα (2ωρα - 3ωρα). Το ΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου αναμένεται να λειτουργήσει για μεμονωμένα παιδιά (πέντε) τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των εγγραφών ξεπέρασε τις 95, ενώ το σχολείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει παραπάνω από 50 άτομα. Στα ΕΕΕΚ Ελευσίνας - Μάνδρας, η μεταφορά των παιδιών για τον αγιασμό της Δευτέρας θα γίνει με μισθωμένα οχήματα, ενώ αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των δασκάλων (υπήρχαν 15 τώρα έχει 5) κρίνεται αμφίβολη η λειτουργία του.
Αντίστοιχα προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού, παρουσιάζουν μια σειρά ειδικά σχολεία όπως: το Νηπιαγωγείο «Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη, το 1ο και 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αθηνών, το 4ο Ειδικό Δημοτικό στην πλατεία Αττικής, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΠΙΚΠΑ στη Βούλα, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Κωφών στην Αργυρούπολη, το Ειδικό Σχολείο Αιγάλεω, το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίας Παρασκευής, το 6ο Ειδικό Δημοτικό Κολωνού.
Γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση διοργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ειδικά σχολεία της Αττικής, τη Δευτέρα 12/9 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων με τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων μαζί με το ΠΑΜΕ.
Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στη 1 το μεσημέρι διοργανώνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας πλήρη χρηματοδότηση και ένταξη στο Δημόσιο όλων των κέντρων ειδικής αγωγής, να μη διωχθεί κανένα παιδί από αυτά τα κέντρα επειδή οι γονείς δεν έχουν να πληρώσουν κ.ά.



Αγωνιστικές παρεμβάσεις από την πρώτη μέρα

Σε πολύμορφη δράση από το άνοιγμα κιόλας των σχολείων καλεί τους εκπαιδευτικούς και μαζί τους γονείς και τους μαθητές το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, κόντρα στα προβλήματα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι από την πρώτη μέρα. Καλεί να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, να παρθούν πολύμορφες πρωτοβουλίες, να οργανωθεί ο αγώνας. Σχετικές αποφάσεις έχουν παρθεί και θα πληθύνουν.
Την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη διοργανώνεται διαδήλωση στην Κεφαλονιά, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Τη συνδιοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ, το Συντονιστικό των μαθητών και σύλλογοι γονέων. Για τον ίδιο σκοπό κάνουν και οργανωτική σύσκεψη, μια μέρα πριν, τη Δευτέρα 12/9 στις 8.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 2ου-3ου Γυμνασίου.
Το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις το πρωί της Δευτέρας στις σχολικές μονάδες. Τη Δευτέρα, επίσης, στις 12 το μεσημέρι καλεί σε μαζική παράσταση στην Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (κτίριο ZEDA). Την Τρίτη 13/9 καλεί σε στάση εργασίας 11 με 2 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου.
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και βιβλίων και τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών έκανε χτες η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Καβάλας του ΠΑΜΕ στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεσηκωμός για το δικαίωμα στη μόρφωση
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για τις μεγάλες ελλείψεις και την εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:
«Τα σχολεία που ανοίγουν τη Δευτέρα είναι σχολεία δοκιμασίας, ταλαιπωρίας και αμάθειας και τιμωρίας των παιδιών και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα των εργατικών - λαϊκών. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη ότι τα σχολεία ανοίγουν χωρίς βιβλία, χωρίς να έχουν χρήματα οι σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών, με χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.
Ταυτόχρονα, τεράστια είναι η ευθύνη της κυβέρνησης για το ότι δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη στήριξη των μαθητών που έχουν γονείς άνεργους και χαμηλόμισθους, για όλες τις οικογένειες που βρίσκονται σε απόγνωση και δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα στοιχειώδη.
Οι γονείς, οι μαθητές, ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, οι εκπαιδευτικοί, που νοιάζονται για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών και θέλουν να υπάρχουν ανθρώπινες και σύγχρονες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, πρέπει κυριολεκτικά να ξεσηκωθούν. Να μην αποδεχτούν με κανένα τρόπο αυτήν την απαράδεκτη και προσβλητική κατάσταση, που δε θα είναι προσωρινή. Χρειάζεται άμεση, μαζική απάντηση και ταυτόχρονα συστράτευση για σκληρό και μακρόχρονο αγώνα για την απόκρουση, την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει τα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού για να προστατευτούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, για να σωθεί ο καπιταλισμός».
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου