ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Νέα κλιμάκωση σε αέρα και θάλασσα

Συγκέντρωση μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το «Οικόπεδο 12», σε μικρή απόσταση από το οποίο πλέει και το «Πίρι Ρέις»


Κλιμακούμενη είναι η στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή γύρω από τις γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο
EUROKINISSI
ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις έρευνες εντός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει το τουρκικό πλοίο Πίρι Ρέις, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία. Το ερευνητικό κινείται μεταξύ των οικοπέδων 7, 8, 11 και 12, στο οποίο και πραγματοποιούνται οι γεωτρήσεις από τη «Noble Energy» για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, το «Πίρι Ρέις» πλησίασε σε λιγότερο από 20 ναυτικά μίλια τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», περίπου 25 μίλια από το όριο της ΑΟΖ του Ισραήλ.

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και από αέρος, καθώς τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετάνε τις τελευταίες μέρες μέσα στο FIR της Λευκωσίας και προσεγγίζουν το Ισραήλ, αλλά και τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οπως όλα δείχνουν, το Ισραήλ έχει αναλάβει και πρακτικά τη φύλαξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο («Φιλελεύθερος»), δύο μαχητικά αεροσκάφη, με την άδεια της Λευκωσίας, πέταξαν την Τετάρτη κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας, στα βόρεια όρια του FIR Λευκωσίας, αγνοώντας τις απόπειρες του κατοχικού καθεστώτος να επικοινωνήσει μαζί τους.
Τα δύο μαχητικά πέταξαν κοντά στα όρια της Ελλάδας στο Καστελόριζο, όπου τελειώνει το FIR Λευκωσίας, προσεγγίζοντας τις τουρκικές ακτές σε απόσταση 15 μιλίων. Το απόγευμα της Τετάρτης, επίσης, μαχητικό ελικόπτερο του Ισραήλ πέταξε χαμηλά πάνω από την πλατφόρμα της «Noble Energy» στο «Οικόπεδο 12», αλλά και κοντά στο «Πίρι Ρέις». Η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα την Τετάρτη, όταν ένα τουρκικό «F-16» αποπειράθηκε να προσεγγίσει το Ισραήλ, αλλά αναγνωρίστηκε από 6 Ισραηλινά, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί πιλότοι είχαν εντολή για κατάρριψη.
Στο μεταξύ, για να ασκήσει πιέσεις στην τριμερή συμμαχία (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), η Τουρκία επαναλαμβάνει στην ελληνική κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στις μεταξύ τους επαφές. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπ. Αρίντς, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Ερντογάν, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι, εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, «μπορείτε κι εσείς να κάνετε, αρκεί να μην προκληθεί ένταση».
Τους ισχυρισμούς του Αρίντς διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος και ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα έκανε αυστηρό διάβημα, ζητώντας άμεση επανόρθωση. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υποστήριξε ακόμα ότι κατά τη συνομιλία τους, Παπανδρέου - Ερντογάν συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβρη η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Λυκοσυμμαχίες και νέα δεδομένα
Οι εύθραυστες λυκοσυμμαχίες που επιβάλλουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα, επιβεβαιώνονται και από της εκπροσώπου τους Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Β. Νούλαντ, η οποία στήριξε χτες την πρόταση του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ για επιδιαιτησία, λέγοντας ότι «επιθυμούμε να δούμε μία ειρηνική διευθέτηση στο πρόβλημα, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Επιθυμούμε να δούμε τους πόρους της νήσου να διανέμονται μεταξύ των κοινοτήτων. Μας ενδιαφέρει η πρόταση για μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη διανομή των εσόδων».
Και ενώ η στρατιωτική ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, χτες προέκυψε ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ανοικτά του λιμανιού Αναμούρ της Μερσίνας και την Τετάρτη λίγο πιο ανατολικά, σε απόσταση 4 μιλίων από το λιμάνι της Αλάνιας, κοντά στην Αττάλεια, εμφανίστηκε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «OGS Explora». Το πλοίο φέρεται να αναχώρησε από την Ιταλία το βράδυ της 14ης Σεπτέμβρη και είναι το ίδιο που είχε μισθώσει τον περασμένο Μάρτη η ισραηλινή κυβέρνηση, για έρευνες σχετικές με τη δυνατότητα πόντισης αγωγών και καλωδίων.




ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟ

Εποικοδομητική η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Την επόμενη τριμερή θα φιλοξενήσει το 2012 το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης


Από τη συνάντηση των τριών αντιπροσωπειών
Στην Κωνσταντινούπολη αντάμωσαν για δεύτερη φορά τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, για να καταγράψουν τα επόμενα κοινά τους βήματα, σε μια περίοδο που η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή εγκυμονεί νέους κίνδυνους για τους λαούς.
Στη συνάντηση, η οποία έγινε στο πολιτιστικό κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» στην περιοχή Kadikoy της Κωνσταντινούπολης, συμμετείχαν από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος, ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος, η Ελένη Παπαδοπούλου, οργανωτική γραμματέας και ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ και από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης ο Γιαννάκης Σκορδής, πρόεδρος, ο Χρήστος Κουρτελλάρης, γενικός γραμματέας και ο Αμπντουλάχ Κορμακχζάν, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Το ΠΣΕ εκπροσώπησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του.
Η επόμενη συνάντηση των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων των τριών χωρών αποφασίσθηκε να γίνει το 2012 και θα φιλοξενηθεί από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης στην Κύπρο. Το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης θα δοθεί στη δημοσιότητα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στις ομιλίες τους, όλοι οι εκπρόσωποι των κινημάτων επισήμαναν πως στο κέντρο της προσοχής των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και λυκοσυμμαχιών, στον πυρήνα της στρατηγικής των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, καθώς και στους σχεδιασμούς των πολυεθνικών μονοπωλίων, έχουν μπει, ειδικά την τελευταία δεκαετία, τα ζητήματα της ενέργειας, δηλαδή οι φυσικοί πόροι, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι δρόμοι μεταφοράς τους, αγωγοί και θαλάσσια περάσματα, που κατά κανόνα χαράσσονται με το αίμα των λαών.
Τόνισαν πως με δοσμένους τους κλιμακούμενους ανταγωνισμούς, στην ευρύτερη γειτονιά μας συγκεντρώνονται ορισμένα από τα πλέον εύφλεκτα μέτωπα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι επεμβάσεις και αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στην Κύπρο και την Παλαιστίνη, με τις απειλές των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών κατά κρατών και λαών, όπως του Ιράν και της Συρίας.
Κάλεσαν τους λαούς σε επαγρύπνηση γιατί η ενδο-ιμπεριαλιστική διαπάλη, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης εντείνεται, μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένες πολεμικές αναμετρήσεις. Επισήμαναν πως οι λαοί της περιοχής μαζί με τις οργανώσεις του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης και τις οργανώσεις του λαϊκού και εργατικού κινήματος πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κόντρα στους άδικους πολέμους. Να παλέψουν για ανάπτυξη που ικανοποιεί τις δικές τους σύγχρονες οικονομικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές ανάγκες και την πραγματική ειρήνη και συνεργασία μεταξύ τους.
Ξεκαθάρισαν ότι τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε οι λαοί των τριών χωρών να μη θυσιαστούν για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και να μη συντριβούν μέσα στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων, των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών αξόνων κι αντιαξόνων στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσης ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, με συμμετοχή συναγωνιστών και φίλων από την Τουρκία. Εγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Κύπρο, με ομιλητές τους Γιώργο Χαβατζά, Χρήστο Κουρτελλάρη και Αμπντουλάχ Κορμακχζάν. Η τριμερής συνάντηση των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ενισχύθηκε με μαζική πανελλαδική αποστολή της ΕΕΔΥΕ. Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε συναυλία φιλίας με τον Βασίλη Κασούρα και το συγκρότημά του και το συγκρότημα του πολιτιστικού κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου