ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Φτώχεια και ανεργία για τους δημόσιους υπάλληλους

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Το ενιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία που συζητήθηκαν στο χτεσινό υπουργικό, διαμορφώνουν συνθήκες εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους


Τα νέα μέτρα για τους δημόσιους υπαλλήλους, αθροίζονται στις συνέπειες που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι από τις μέχρι τώρα ανατροπές και οδηγούν τις λαϊκές οικογένειες στην απόλυτη φτώχεια
Με «πυξίδα» τις αντιδραστικές αποφάσεις τις 21ης Ιουλίου της ΕΕ και τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την καθολική μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της εφαρμογής του «ενιαίου μισθολογίου», που θα φτάσει μέχρι και 40% του μισθού τους.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε επίσης το θέμα της υπαγωγής 30.000 εργαζομένων του δημόσιου στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας», με την κυβέρνηση να εξετάζει πλέον την απευθείας απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Ανάμεσα στα άλλα θέματα του υπουργικού, ήταν και η συνέχιση με αμείωτους ρυθμούς της φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Σε νέο Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή θα συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Θα καταληχθεί επίσης το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας και το τελικό σχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. Χτες βράδυ, ο Γ. Παπανδρέου έφτασε στη Βαρσοβία όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη «Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση» και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Σήμερα, επίσης, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί.
Οι κυβερνητικές κατευθύνσεις
Οι βασικές αποφάσεις στο χτεσινό υπουργικό, αφορούν στα εξής:
«ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ»: Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν τα εξής:
  • Κατάργηση των επιδομάτων που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και διατήρηση μόνο των επιδομάτων θέσης, ευθύνης, οικογένειας και το πριμ παραγωγικότητας.
  • Ο κατώτατος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ (μεικτά). Σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδομάτων, σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση αποδοχών, αφού ο κατώτερος μισθός για την ίδια κατηγορία εργαζομένων είναι σήμερα 711 ευρώ, αλλά αυξάνεται με τα ισχύοντα επιδόματα.
  • Ο ανώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 2.200 ευρώ (μεικτά). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν υπάλληλοι του δημοσίου που θα υποστούν απώλειες εισοδήματος που θα ξεπεράσουν τα 2.000 ευρώ το μήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφεραν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% των δημοσίων υπαλλήλων θα «υποστούν μεγάλες μειώσεις» που θα κυμανθούν από 20% μέχρι και 40%. Θέλοντας να χρυσώσει το χάπι, υποστήριξαν ακόμα ότι «δεν αλλάζει η μισθολογική κατάσταση για το 70% των εργαζομένων», ενώ, όπως ισχυρίστηκαν θα υπάρξει μια «μικρή αύξηση για το 7,5% των υπαλλήλων».
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το θέμα του ενιαίου μισθολογίου «δεν έχει κλείσει ακόμα αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές συζητήσεις με την τρόικα». Στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη και να εφαρμοστεί από 1/11/2011. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις στο εισόδημά τους, συμπληρωματικές σε αυτές που ήδη βιώνουν από την αύξηση της φορολογίας, των έμμεσων φόρων και τις ονομαστικές μειώσεις στους μισθούς.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Η κυβέρνηση μετέθεσε την έγκριση της εφαρμογής του μέτρου της «εργασιακής εφεδρείας» για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους μέσα στο 2011 σε νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Τα κυβερνητικά στελέχη επικαλέστηκαν χτες την ύπαρξη «νομικών εμποδίων» για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, αλλά η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σχέδιο μαζικών απολύσεων τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από τρία σενάρια:
  • Το πρώτο προβλέπει την ένταξη στην εφεδρεία των εργαζομένων στο δημόσιο που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. Αν εφαρμοστεί η απόφαση, θα σηματοδοτήσει τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο 60% του βασικού μισθού που εισέπρατταν με την ένταξη τους στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και συγχρόνως θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το δεύτερο προβλέπει την ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, από το 2000 ως σήμερα.
  • Το τρίτο προβλέπει την απευθείας απόλυση των εργαζομένων μέσω της κατάργησης δημόσιων οργανισμών, το κλείσιμο υπηρεσιών και κατ' επέκταση την κατάργηση των οργανικών θέσεων που υπάγονται σ' αυτούς. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προκρίνει εδώ και ένα χρόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας «θα εξαιρεθούν εκπαιδευτικοί, το προσωπικό των νοσοκομείων και των σωμάτων ασφαλείας». Οπως σημείωναν χτες υπουργοί της κυβέρνησης, οι 30.000 υπό απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι «θα προέλθουν από τους οργανισμούς του δημοσίου και τα υπουργεία». Τα τρία σενάρια τέθηκαν επί τάπητος και στην χτεσινή συνάντηση του Ευαγ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας που επέστρεψε στην Αθήνα.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Από νέο φορολογικό σάρωμα σχεδιάζει να περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα λαϊκά εισοδήματα το 2012. Μετά από τις εξοντωτικές φορολογικές ρυθμίσεις του φετινού χρόνου, που σηματοδότησαν την αρπαγή σημαντικού μέρους του εισοδήματος των εργαζομένων, η κυβέρνηση εξέτασε στο χθεσινό Υπουργικό και αποδέχτηκε ομόθυμα - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - την πρόταση Βενιζέλου «το διαθέσιμο δηλωμένο εισόδημα κάθε νοικοκυριού, να γίνεται επί τη βάσει, όχι μόνο της δήλωσης αλλά και διαφόρων διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων», ώστε «να τεκμηριώνεται πλήρως, τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης, όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης».
Με τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπόψη του να χρησιμοποιήσει το μέτρο των αποδείξεων για αγορές αγαθών και πληρωμές υπηρεσιών, όχι ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά ως όπλο εναντίον εκείνων που δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματά τους και οι οποίοι θα υποχρεώνονται στην πληρωμή πρόσθετων φόρων - προστίμων στις περιπτώσεις εκείνες που εμφανίζονται να μην έχουν καταναλώσει μέρος του εισοδήματός τους. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το μέτρο ως «καθολικό ηλεκτρονικό πόθεν έσχες».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντιδραστική η «οικονομική διακυβέρνηση»
Το αντεργατικό - αντιλαϊκό «πακέτο ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Αιτιολογώντας την καταψήφιση των σχετικών κανονισμών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η ευρωενωσιακή νομοθεσία για την ονομαζόμενη "Ενισχυμένη Οικονομική Διακυβέρνηση", μαζί με το "Ευρωπαϊκό εξάμηνο" (προληπτικός έλεγχος των προϋπολογισμών των κρατών μελών"), το αντιλαϊκό "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης" - ελεγχόμενης πτώχευσης, αποτελούν ένα σιδερένιο μηχανισμό ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όλων των κρατών μελών.
Κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να εξαλείψει τις αγεφύρωτες αντιθέσεις κεφαλαίου και εργασίας, τις κυκλικές καπιταλιστικές κρίσεις, τον απόλυτο νόμο της ανισομετρίας της καπιταλιστικής παραγωγής και ανάπτυξης. Καμία "οικονομική διακυβέρνηση" δεν είναι σε θέση να εξαλείψει τους οξύτατους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στην ΕΕ, δυναμώνοντας τις φυγόκεντρες τάσεις στην ευρωζώνη. Σ' ένα μόνο πράγμα ομονοούν ΕΕ - αστικές κυβερνήσεις και κεφάλαιο: Να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους για να διασώσουν τα μονοπώλια».

Περιοδείες και εκδηλώσεις του ΚΚΕ
-- Σήμερα, Παρασκευή:
  • στις 12.30 μ.μ. περιοδεία στο ΙΓΜΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Αρκαλοχωρίου διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στα γραφεία του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και γραμματέα της ΝΕ Ηρακλείου του Κόμματος.
  • Περιοδεία στις Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη, με επικεφαλής την Κάτια Κρόκου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 7.30 μ.μ., στην Αγ. Τριάδα. Θα μιλήσει ο Γιώργος Γκικόπουλος, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου