ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ "ΧΡΕΟΥΣ"

Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτός ελέγχου η δυναμική του χρέους
ΚΚΕ: Επικαλούνται τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού για να πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα

Η δυναμική του χρέους είναι πλέον εκτός ελέγχου, ομολογεί τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία σχεδόν δυο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις στο βιωτικό επίπεδο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είναι ήδη έτοιμη να επικαλεστεί τις δικές της αστοχίες για να δικαιολογήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που εξετάζει από κοινού με την τρόικα. Την αξιοποίηση του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του 2011 ως πρόσχημα για την λήψη επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε για το θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.Στο έγγραφο υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή ο υφυπουργός, για πρώτη φορά αναφέρεται η εκτίμηση ότι η ύφεση και το πρωτογενές έλλειμμα «έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου» και έτσι αντισταθμίζονται οι θετικές επιπτώσεις από την συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ενδεικτικό της αναστάτωσης που θέλει να προκαλέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, είναι και η επισήμανση ότι ακόμη και αν μηδενιζόταν το χρέος, η χώρα δε θα ήταν βιώσιμη χωρίς δανεισμό. Πάντως, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των δεδομένων, σημειώνεται ότι εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου, τότε θα είναι δυνατή η μείωση του χρέους μετά το 2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα, με μείωση των πρωτογενών δαπανών.
Ο Φ. Σαχινίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα που οδήγησε σε έλλειμμα 6,9% του ΑΕΠ στο πρώτο 7μηνο του 2011 οφείλεται στη μείωση των εσόδων που προκύπτουν από τη μείωση των εισοδημάτων, τη μείωση της απασχόλησης και τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση της οικονομίας. Σχετικά με την αύξηση των δαπανών, ο Φ. Σαχινίδης, «ενοχοποίησε» τα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας, «έχουμε αυξημένες δαπάνες για την επιχορήγηση των ταμείων και αυξημένες δαπάνες για τους τόκους», υποστηρίζοντας ότι έχουν περιοριστεί οι λειτουργικές δαπάνες. Αποδέχθηκε ότι «δεν μπορούσαμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ύφεσης», αφού «η αυστηρότερη εκτίμηση ήταν 3,9%», επανέλαβε όμως ότι το πρόβλημα είναι πως έχουμε μια παραγωγική βάση που δεν είναι ανταγωνιστική και δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση» και ότι «μόνο με τη σταθερότητα θα προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις».
Το ΚΚΕ
«Τα μεγέθη που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού και οι προβλέψεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», σημείωσε παρεμβαίνοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως «συνολικά τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι διεθνείς οργανισμοί πέσανε έξω». Ομως, ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τους μηχανισμούς και με το πώς επιτελούν το έργο», αφού «αυτό δε δικαιολογεί τόσο μεγάλη απόκλιση».
Στην πραγματικότητα τόνισε «ήθελε να πάει με τη λογική της σαλαμοποίησης. Να αξιοποιήσει το ότι δεν εκτελείται ο προϋπολογισμός για να πάει σε μείωση μισθών και συντάξεων και διάφορες περικοπές»!
Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε πως το υπουργείο Οικονομικών «έβαζε ως προϋπόθεση για τα ασφαλιστικά ταμεία ότι θα αυξηθούν έσοδα και θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Αυτή η πρόβλεψη δεν ήταν αίολη;» καθώς και πως «πανηγύριζε η κυβέρνηση ότι οδεύουμε σε κατάσταση βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι «ένας από τους παράγοντες εκτροχιασμού είναι το ότι αυξήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ πράγμα που αυξάνει το κόστος του δανεισμού» τονίζοντας πως «υπάρχουν αντιφάσεις στην ΕΕ, χώρες που θέλουν υψηλά επιτόκια και χώρες που θέλουν χαμηλά» κι αυτό «είναι ένας τεράστιος παράγοντας καθυστέρησης εξόδου από την ύφεση».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η λύση δε βρίσκεται στα ...εναλλακτικά μείγματα πολιτικής που προτείνονται είτε από την κυβέρνηση είτε από την ΝΔ μια και «το ότι δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις μέσω φθηνότερου εργατικού δυναμικού δημιουργεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ «μια ειδική φορολογική μεταχείριση επιχειρήσεων θα έχει ραγδαία μείωση των φορολογικών εσόδων» οπότε υπάρχει «ανάπτυξη που οδηγεί σε χρέος και εξυγίανση που οδηγεί σε ύφεση». Οπως σημείωσε καταληκτικά, τα φαινόμενα αυτά καταδεικνύουν την «εξάντληση των ιστορικών ορίων του καπιταλιστικού συστήματος».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ζητά υποταγή στον «διαρθρωτικό» εφιάλτη
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, λέει ο Ε. Βενιζέλος
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει αποφασισμένη, και παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, να προωθήσει τις επόμενες κιόλας ημέρες όλο αυτό το πλέγμα των αντιδραστικών ανατροπών - τις αποκαλούμενες και διαρθρωτικές αλλαγές - που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου αυτού βάρβαρου προγράμματος θέτει την ουσιαστική στήριξη από το κόμμα της ΝΔ, στο πλαίσιο του ευρύτερου κλίματος συναίνεσης που καλλιεργείται ανάμεσα στα δύο κόμματα του κεφαλαίου, ενώ παράλληλα επιστρατεύει και τα γνωστά από το παρελθόν τρομοκρατικά διλήμματα, που αυτή τη φορά προσαρμόζονται και παίρνουν τη μορφή του ...εθνικά κρίσιμου δίμηνου Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, περίοδος κατά την οποία θα ξεσπάσει η νέα αντιλαϊκή καταιγίδα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν απέκλεισε την εφαρμογή και νέων μέτρων.
Ο Ε. Βενιζέλος εμφανίστηκε αποφασισμένος να περάσει διά πυρός και σιδήρου το κομμάτι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που αφορά τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η δική μου ατζέντα, η δική μου προτεραιότητα - και αυτό συζήτησα με τον πρωθυπουργό χθες και με το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ - είναι να προτάξουμε τα διαρθρωτικά μέτρα. Να δώσουμε μια νέα ώθηση, μια νέα δυναμική. Αυτά όλα θα βγουν τις επόμενες ημέρες αναλυτικά στην επιφάνεια: Το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, η εργασιακή εφεδρεία, η αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση των φορέων. Ολα αυτά που έχουν σχέση κυρίως με το εθνικό φορολογικό σύστημα, που είναι προτεραιότητες των επόμενων εβδομάδων, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως χώρα».
Η ίδια η κυβέρνηση, βέβαια, κατανοεί ότι δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει μόνη της το βάρβαρο και επαχθές αυτό πρόγραμμα, ότι χρειάζεται εφεδρείες και στήριξη. Και στο σημείο αυτό πέφτει φως στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο Ε. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, όπου προφανώς ο πρώτος ζήτησε τη στήριξη της ΝΔ στην εφαρμογή των μέτρων του επόμενου ...κρίσιμου δίμηνου. Απαντώντας, σχετικά, επανέλαβε τα περί ανάγκης συστράτευσης και συναίνεσης, ενώ πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε μη συμβατικές καταστάσεις, σε μια κρίση τεραστίων διεθνών διαστάσεων και ότι όλα ξεκινούν και εξαρτώνται από την καθαρή, ειλικρινή και έντιμη συνεργασία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης». Επισήμανε βέβαια ότι αυτό δε σημαίνει και «συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα» καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει άμεσα είναι να αποσπάσει τη συγκατάθεση της ΝΔ στην εφαρμογή των νέων μέτρων. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο τις κυβερνητικές προθέσεις στην παρούσα συγκυρία, τονίζοντας ότι «η χώρα, η οικονομία, οι πολίτες χρειάζονται σταθερό πολιτικό πλαίσιο, χρειάζονται θεσμική σταθερότητα». Σταθερό πολιτικό πλαίσιο - άρα στήριξη από ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. κλπ. - για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Πέραν τούτου ο Ε. Βενιζέλος επιστράτευσε και την προβολή τρομοκρατικών διλημμάτων σε ό,τι αφορά την προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών», αλλά και την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις 21 Ιούλη, δηλώνοντας ότι «όλα αυτά θα εξελιχθούν με πολύ λεπτό τρόπο και σε συνεχή συνεννόηση με την ευρωζώνη, τις επόμενες εβδομάδες μέχρι στις 15 Οκτωβρίου». Δίνοντας μάλιστα δραματικό τόνο, ισχυρίστηκε ότι «αυτές οι εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και οι πρώτες του Οκτωβρίου είναι κρίσιμες εθνικά»!
Αναφερόμενος στις επαφές του με την τρόικα, επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο ότι η ελληνική πλευρά, με αφορμή το μεγαλύτερο βάθος της κρίσης, ζητά αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος για το 2011, κάτι που όμως δε φαίνεται να αποδέχονται οι τροϊκανοί.
Σε σχέση με την παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτελεί αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, ενώ, πάντα σε σχέση με το θέμα αυτό, ανάφερε ότι προωθείται λύση για παροχή εγγυήσεων (στη Φινλανδία) χρηματοοικονομικού χαρακτήρα.
Δήλωσε ότι από το 2012 δε θα ισχύει το μέτρο της επιστροφής φόρου λόγω αποδείξεων «σε κατηγορίες φορολογουμένων που είναι προφανές ότι φοροδιαφεύγουν».
Τέλος, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αν και όπως είπε αυτά δε θα είναι εισπρακτικού χαρακτήρα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου