ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«ΕΠΙΣΗΜΑ» ΣΤΟΥΣ 800.000 ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ


Ανεργος 1 στους 2 νέους!
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που απεικονίζουν μέρος της πραγματικότητας. Τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερα


MotionTeam
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει πλέον η ανεργία στη χώρα, καθώς, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούνη του 2011 σκαρφάλωσε στο 16% (από 11,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και με τον τουρισμό να δουλεύει στο «φουλ»). Οι άνεργοι έφτασαν τους 793.685 αυξημένοι κατά 211.321 (ποσοστό 36,3%) σε σχέση με τον Ιούνη του 2010. Τα στοιχεία βεβαίως απεικονίζουν μέρος της πραγματικότητας, καθώς με βάση τα κριτήρια μέτρησης της ανεργίας, όπως επιτάσσει η ΕΕ, δε θεωρείται άνεργος κάποιος που έχει δουλέψει έστω και μια ώρα τη βδομάδα πριν την καταγραφή. Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνη του 2011 έφτασαν τους 770.256 και τον Ιούλη του 2011 τους 777.872.
Μέσα σε αυτές τις δεδομένες συνθήκες και με βάση το γεγονός ότι η ανεργία γεννιέται και θρέφεται από τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, που σε συνθήκες κρίσης οξύνεται ιδιαίτερα, η κυβέρνηση, ικανοποιώντας για μια ακόμα φορά τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, ανακοίνωσε πριν ένα μήνα πρόγραμμα «αντιμετώπισης» ...της ανεργίας. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης των ανέργων και διαχείρισης της φτώχειας τους για λίγους μήνες και με μισθούς πείνας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσφέρει ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.
Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει ότι η οργάνωση και η αποφασιστική ενίσχυση της πάλης για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Πάλη που πρέπει να δεθεί με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που στηρίζει το σημερινό σύστημα το οποίο γεννά και θρέφει την ανεργία.
Ανεργος 1 στους 2 νέους
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο 43,3% και στους νέους από 25 έως 34 ετών στο 22,6%. Οι γυναίκες βρίσκονται στα πρώτα «θύματα» της άγριας αντιλαϊκής επέλασης, καθώς τον Ιούνη του 2011 το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 19,9% από 15,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες έφτασε το 13,2% από 8,9% τον Ιούνη του 2010. Σημειώνεται ότι για ακόμα μια φορά οι απασχολούμενοι εμφανίζονται λιγότεροι (4.161.125) από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (4.385.584). Δηλαδή αυτοί που εργάζονται είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν εργάζονται στο σύνολο του πληθυσμού από 15 ετών και πάνω.
Τέλος, όλες οι Περιφέρειες εμφανίζουν αύξηση της ανεργίας με το μεγαλύτερο ποσοστό στη Δυτική Μακεδονία (22,1%). Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 19,1%, η Ηπειρος με 18,5% και η Θεσσαλία με 17,8%.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Λεηλατούν τον ΟΕΚ με την ανταλλαγή ομολόγων
Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας
Στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων αποφάσισε να εισαχθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), μετά από απόφαση της πλειοψηφίας του Οργανισμού, με ομόλογο 39 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο λήγει το Δεκέμβρη του 2011. Την απόφαση αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και σημειώνει πως η διαδικασία αυτή «φορτώνει το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης, στα πλαίσια της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίων, στις πλάτες της εργατικής τάξης».
Αποκαλυπτικά για αυτήν την εξέλιξη είναι τα όσα έλεγε η πρόεδρος του Οργανισμού, η οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ζήτησε οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για τη «διάσωση της ελληνικής οικονομίας». «Δεν μπορεί, όπως είπε, να συμμετέχουν οι τράπεζες που έχουν ομόλογα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν μπορεί να ζητάμε να συμμετέχουν στο "σχέδιο διάσωσης" η Δανία, η Ολλανδία κλπ. και εμείς να μη συμμετέχουμε. Πρόκειται για εμπαιγμό άνευ προηγουμένου», σχολιάζει η Ομοσπονδία.
Και τονίζει: «Η συμμετοχή ή όχι των άλλων χωρών στο "σχέδιο διάσωσης", το κούρεμα του χρέους, κριτήριο έχει ποια αστική τάξη θα επιμεριστεί το μικρότερο κόστος από την καπιταλιστική κρίση, ποια θα κερδίσει περισσότερα από τη σφαγή του ελληνικού και γενικότερα των ευρωπαϊκών λαών. Η Διοίκηση του ΟΕΚ δεν έχει καμιά δουλειά και καμία εξουσιοδότηση από τους δικαιούχους να συμμετέχει σε επενδυτικά προγράμματα, με ομόλογα, μετοχές κλπ. Αποστολή του Οργανισμού είναι να εξασφαλίζει φθηνή και καλή κατοικία στους δικαιούχους. Οι απώλειες που υπάρχουν από τις "επενδύσεις" του Οργανισμού σε ομόλογα να καλυφθούν 100% από το ελληνικό κράτος. Το επιχείρημα, ότι αυτό είναι αδύνατο λόγω οικονομικής καχεξίας είναι πέρα για πέρα σαθρό, αφού οι ελληνικές τράπεζες καρπώθηκαν 100 δισ. ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις τα τρία τελευταία χρόνια.
Ο Οργανισμός για δυο χρόνια κρατά παγωμένα τα προγράμματά του και μάλιστα σε μια περίοδο που χιλιάδες εργάτες, εργάτριες συνταξιούχοι, νέα ζευγάρια θέλουν ένα μισθό για το ενοίκιο ή αδυνατούν να το πληρώσουν. Χιλιάδες οικογένειες ζουν σε σπίτια ακατάλληλα και σε υπόγεια. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν απόλυτα την ευθύνη για την κατάσταση του Οργανισμού, έχουν ευθύνη βεβαίως και οι εκάστοτε Διοικήσεις που πλειοψηφούσαν στον Οργανισμό.
  • Απαιτούμε καμία ένταξη των αποθεματικών του Οργανισμού στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
  • Τώρα να διοχετευτεί το σύνολο της ονομαστικής αξίας του ομολόγου για την κατασκευή κατοικιών.
  • Να ξεπαγώσουν άμεσα όλα τα προγράμματα του Οργανισμού».
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στους φορείς του Δημοσίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα έκαναν χθες το μεσημέρι τα σωματεία εργαζομένων στους δημόσιους φορείς (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΙΝ, ΕΘΙΑΓΕ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τους καταργήσει ή να τους συρρικνώσει.Οι εργαζόμενοι και με τη νέα κινητοποίησή τους διαμήνυσαν στην κυβέρνηση, ότι θα κλιμακώσουν τους αγώνες ενάντια στις απολύσεις και την εργασιακή εφεδρεία που ανακοίνωσε. Πάντως και χθες για μια ακόμα φορά ο υπουργός Οικονομικών έδειξε απαξιωτική στάση απέναντι στα σωματεία στέλνοντας το διευθυντή του γραφείου του να συναντήσει αντιπροσωπεία συνδικαλιστών.
Στο πλευρό των εργαζομένων και των σωματείων βρέθηκε χθες η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και σε δήλωσή της τόνισε:
«Η επίθεση της κυβέρνησης, ενάντια στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εκφράζεται και με την διάλυση οργανισμών και ινστιτούτων που είναι χρήσιμα στη χώρα αλλά και για την ανάπτυξη του λαού. Ο πόλεμος που έχει χαράξει η κυβέρνηση είναι άγριος, γι' αυτό η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μία. Πόλεμος απέναντι στην αγριότητά τους! Γι' αυτό το ΚΚΕ συμπαραστέκεται και είναι μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν θα περάσει!».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου